Pratite nas

Lex Perković

Objavljeno

na

Glavna tema na hrvatskim portalima je Lex Perković, za nas Hrvate u Njemačkoj barem mala zadovoljština. On i njegovi ubili su samo u Njemačkoj 69 Hrvata, političkih emigranata i hrvatskih rodoljuba, ali i nekoliko žena i djece. Sada bi vlast u Zagrebu nekakvim amandmanom sve te zločine u Njemačkoj poslala u „zastaru „, prozirnim manevrom odvjetnika Nobila, koji očito stoji iza te zakonske promjene.

[dropcap]U[/dropcap]sput, Perković je na neki način „stvorio „ Nobila, najprije kao tužitelja u slučaju Artuković, a potom ga izabrao kao branitelja generala Blaškića. U tom se slučaju dao dobro isisati državni novac, ali i novac hrvatskih domoljuba, bez ikakve efektivne kontrole. Stoga ja nisam siguran čiji je onaj privatni zrakoplov kojim je Nobilo letio u Munchen nudeći Nijemcima gentleman agreement oko Perkovića. Međutim, Nijemci sigurno neće nasjesti na taj imponirajući stil ( Imponiergehabe ), zapravo je to za njih apsolutna kontraindikacija. Uostalom, za kapitalne delikte, a to je prije svega podmuklo ubojstvo s predumišljajem Đurekovića, u nobilo-otkriva-detalje-slucajeva-durekovic-sindicic-perkovic-slika-1099167Njemačkoj nema zastare, a istragu zbog težine i opsega izvršenih zločina nad brojnim Hrvatima u Njemačkoj, već više od 40 godina vodi savezno javno tužilaštvo u Karlsruheu.

Stoga, kada Nobilo i Milanović u igru uvlače tobožnju zaštitu hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, oni bacaju dimnu zavjesu, e da spase perkovića. Njemačka, kao i EZ poštuju naime načelo supsidijarnosti, dakle najprije je za istragu i zastaru zadužena država gdje se dogodio zločin, a to ej Njemačka. To u hrvatskim medijima nitko ne spominje. Dakle, Nijemci neće nikada tražiti hrvatske branitelje zbog mogućih zločina u hrvatskoj, ali će tražiti da Hrvatska procesuira nekoga hrvata ako je u Hrvatskoj ubio jednoga Nijemca. Hrvatska je desetljećima opstruirala traženu pomoć iz Njemačke, a sada pokušava da zločin iz Njemačke zastari u Hrvatskoj. Ufam se u Njemačko a ne u hrvatsko pravosuđe.

Zvonko Pandžić, filozof, teolog i klasični filolog, HS

Što vi mislite o ovoj temi?

Iz Svijeta

Viktor Orban: EU-ovi zajmovi za oporavak moraju biti pošteni, fleksibilni i apolitični

Objavljeno

na

Objavio

Mađarski premijer Viktor Orban rekao je u petak da EU-ovi zajmovi za ponovno pokretanje gospodarstva nakon epidemije koronavirusa moraju biti pošteni i fleksibilni te da se ne smiju miješati s politikom, prenosi mađarska agencija MTI.

Orban je u radijskom intervjuu optužio “liberale s velikim ustima u Europskoj uniji za tendenciozne prijetnje financijskim sankcijama svima koje ne vole”.

Nazvao je to “neciviliziranim” i “slijepom ulicom”.

“Novac zaražen ideologijom i politikom sigurno će se loše trošiti”, rekao je Orban, dodavši da politička stajališta ne treba miješati s donošenjem ekonomskih odluka.

Mađarski premijer je rekao da će svaki pokušaj povezivanja politike s paketom EU-a za spašavanje ekonomije neizbježno prerasti u politički spor.

Ako se to dvoje pomiješa, gospodarstvo se ne bi ponovo pokrenulo, smatra Orban.

“Ne bih savjetovao velikim državama članicama EU-a da to pokušaju”, rekao je.

Kazao je da će do rujna nekoliko zemalja koje su bogatije od Mađarske, ali više financijski ugrožene, “možda pasti na koljena”. Pri tome je naveo Portugal, čiji premijer posjećuje Mađarsku početkom sljedećeg tjedna, te Španjolsku i Francusku.

Rekao je da se Mađari boje duga te da ga smatraju “zastrašujućim” jer su “shvatili njegovu opasnost i njegovu komunističku ostavštinu”.

Napomenuo je da Mađarska može staviti veto na EU-ove odluke, ali da “to treba učiniti samo kao krajnje sredstvo”.

Rekao je kako trenutno postoji šansa za smanjenje rizika od zaduživanja, inzistirajući da novac treba potrošiti na ekonomski razvoj.

“Ne treba ograničiti kako se novac troši”, rekao je Orban. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Politika

Plenković će zbog krize koja slijedi okupiti sve parlamentarne stranke

Objavljeno

na

Objavio

Budući mandatar Vlade Andrej Plenković okupio je jučer u Banskim dvorima zastupnike nacionalnih manjina kako bi dogovorili okvire za buduću suradnju.

Iako su manjinski zastupnici uoči sastanka najavljivali da će ovoga puta tražiti neka ministarstva, na kraju je dogovoreno da će manjinama pripasti mjesto potpredsjednika Vlade za društvene djelatnosti i ljudska prava. Tako je u rekordnom roku, ni tjedan dana nakon parlamentarnih izbora, postignut dogovor koji će Plenkovićevoj novoj Vladi jamčiti minimalnu većinu od 76 zastupničkih ruku.

U HDZ-u očekuju da će ta većina s vremenom i rasti, no nevezano uz okupljanje većine, iz Banskih dvora najavljuju da će Plenković idući tjedan na sastanak pozvati predstavnike svih stranaka koje su dobile mandat na izborima.

– Premijer će ih okupiti iz poštovanja prema njima i prema biračima, kako bi razgovarali o njihovu viđenju ključnih izazova koji su pred Hrvatskom – potvrdio je za Večernji list glasnogovornik Vlade Marko Milić, što bi značilo da će se tražiti što širi konsenzus uoči gospodarske krize s kojom se Hrvatska tek treba suočiti.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Oglasi

Komentari