Pratite nas

Kolumne

LGBT aktivisti, antifašisti i ‘isilovci’ razaraju čovjeka!

Objavljeno

na

Koje su to činjenice koje nas opredjeljuju u svakodnevnom zauzimanju stajališta? Nije li prirođeno zdravom ljudskom razumu, ljudskoj prirodi i nije li sama esencija čovjeka – imati dovoljno činjenica za zauzimanje stava i na temelju toga donošenja odluka. Tu dolazimo na samo izvorište pojma ljudske slobode, preuzimati tuđu i nametnutu interpretaciju i mišljenje, ili – imati svoje, piše Marko Ljubić/7Dnevno

[ad id=”68099″]

Nitko nije nehotice otkrio kvaku današnjega “antifašizma” kao povjesničarka Koren s Filozofskog fakulteta u Zagrebu u debati s hrvatskim povjesničarom Antom Nazorom. Kvaka je u interpretaciji činjenica. Drugim riječima, vrhunski luksuzni auto možemo gledati kao sredstvo za ugodno putovanje, ali ga možemo nazvati i oružjem. Samoubojici ili ubojici je oružje, normalnom čovjeku je sredstvo za ugodan život. Ključni nedostatak današnje hrvatske države je što financira mišljenje, a pogotovo poruku, da je taj auto – oružje. Idemo vidjeti – kako?

Slika prva

grad-palmira-sirija-0Svjetske televizije obavijestile su narode svijeta kako su ‘isilovci’ ušli u povijesni grad Palmiru, gradić dvjestotinjak kilometara sjeveroistočno od glavnog sirijskog grada Damaska, te da se realno može očekivati kulturocid nad neizmjerno vrijednom povijesnom ostavštinom i zaštićenom svjetskom baštinom. Naime, najraniji zapis o ovome gradu je semitskog podrijetla i govori o Tadmuru. Grad se spominje u Bibliji, a zapisano je da ga je dao izgraditi Davidov sin i kralj Judeje – Solomon. Prve zapise o današnjoj Palmiri arheolozi su pronašli na glinenim pločicama na ostacima Babilona u gradu Mariju. Gradić je postao Palmira u vrijeme Rima, računa se, oko tri stoljeća prije Krista.

Slika druga

Predsjednik Republike Stjepan Mesic u Kumrovcu 151009Kumrovec je malo zagorsko mjesto u Hrvatskoj, ni po čemu drukačije od stotine takvih mjesta u Hrvatskom zagorju. Poznato je kao stvarno ili izmišljeno mjesto (posve nevažno) rođenja jugoslavenskog komunističkog diktatora Josipa Broza Tita. Činjenice govore da je na temelju relevantnih međunarodnih istraživanja druge polovice dvadesetoga stoljeća Tito svrstan u red nekolicine najvećih svjetskih zlotvora, uspoređujući broj ubijenih i progonjenih tijekom njegove vladavine. Usporedbe mogu biti i drukčije, ali ni jedan mu model ne bi išao u prilog, pogotovo odnos ubijenih prema ukupnom stanovništvu zemlje kojom je vladao. Činjenica je također da je bio diktator države Jugoslavije koja je svojim postojanjem stvarno i po definiciji bila potpuna suprotnost težnjama velike većine hrvatskoga naroda. Ta činjenica je surovo potvrđena 1991., kada je hrvatski narod svoju želju za slobodom i samostalnošću platio tisućama poginulih, desetinama tisuća ranjenih i milijardama eura materijalnih šteta.

Slika treća

Irska je na najdemokratskiji način poznat suvremenoj civilizaciji, referendumom svojih građana donijela odluku o potpunoj formalnoj jednakosti heteroseksualaca i homoseksualaca, o ustavnom izjednačavanju dosadašnjeg irskog heteroseksualnog braka s novim i budućim homoseksualnim brakom. Iz toga, naravno, proizlaze i sva ostala prava koja brak simbolizira, kao i odgoj djece.

Meni je na dostupnim hrvatskim tv kanalima najsnažnija bila izjava mladoga Irca, zagovornika homoseksualnoga braka, koji je svoje “za” obrazložio riječima: “Irsku se do sada smatralo rigidnom katoličkom zemljom….”.

Koje su to činjenice koje nas opredjeljuju u svakodnevnom zauzimanju stajališta? Nije li prirođeno zdravom ljudskom razumu, ljudskoj prirodi i nije li sama esencija čovjeka – imati dovoljno činjenica za zauzimanje stava i na temelju toga donošenja odluka. Tu dolazimo na samo izvorište pojma ljudske slobode, preuzimati tuđu i nametnutu interpretaciju i mišljenje, ili – imati svoje. Može li se čovjeka držati slobodnim ako nema mogućnost raspolaganja dovoljno relevantnim činjenicama na temelju kojih će donijeti svoju odluku? Nije li bez toga sloboda izjednačiva s dužinom lanca kojim se veže pas, koji može biti slobodan u krugu od deset ili sto metara, ali uvijek mu stvarna sloboda ovisi od – gospodara.

Da se vratimo mladom Ircu. Ne znam iz ove prizme što je on doživio i je li imao neugodnosti negdje u svijetu radi toga što je prije odluke na ovome referendumu bio “rigidni katolik” i kakve to veze ima sa homoseksualnim brakom?

Što je to “rigidni katolik” i tko ima pravo neupitno definirati taj pojam i njegovo značenje u društvenim odnosima?

Koliko se sjećam iz Irske tijekom zadnjih dvadesetak godina od kada se sve tamo promijenilo u pristupu homoseksualnim “pravima”, nije bilo nikakvih naznaka da tamo irski katolici, a to znači golema većina Iraca, progone bilo koga zbog drukčije boje kože, vjere, nacionalnosti ili da nekakva policija viri noću u sobe Iraca. Na temelju čega bi onda dečko, koji može imati dvadesetak i nešto godina, imao mišljenje o svom narodu kao – rigidnom?

Promocija homoseksualnosti – udarac u temelje civilizacije

GayPride3Aug13_largeU Hrvatskoj je, pod okriljem hrvatske države, tijekom proteklih nekoliko godina, posve normalno uz svekoliku državnu logističku i financijsku potporu, marširala svita deklariranih pedofila pod krinkom znanstvenika, pokušavajući putem različitih modela i pojmova seksualnih sloboda i prava famoznih manjina, od “zadrtog” Hrvata napraviti novoga čovjeka.

Sjetimo se samo kako su profesionalne LGBT udruge pojačane svim državnim i paradržavnim agencijama, te provladinim medijima militantnom isključivošću nasrnule na Udrugu “U ime obitelji” i Željku Markić, ne libeći se ni premlaćivanja njenih aktivista zbog zalaganja za svoje stavove. Nije li u mikro svijetu premlaćivanje jednog aktivista zbog njegovih posve uobičajenih stavova u konkretnom društvu, usporedivo s udarcem čekića nekog isilovca po ostatku Palmire?

Može li netko osporiti utemeljnost tvrdnje da današnja civilizacija počiva na biološkoj reprodukciji čovjeka, barem koliko na baštini Palmire, Babilona, Egipta, Grčke ili Rima jer jednostavno ne bi bilo baštine čovječanstva da nije bilo ljudskoga roda na zemlji, a njega ne bi bilo da su svijetom ravnali današnji LGBT profesionalci ili u široj hrvatskoj inačici – današnji antifašisti.

Koliko se u javnosti opsjednutoj pravovjernošću i oportunizmom prema tzv. seksualnim slobodama, koje se po potrebi umotavaju u manjinske slobode, slobodnu ljubav ili čak antifašizam, može naći podataka o tome da je seksualna sklonost u jednom svome dijelu opredjeljena socijalnim utjecajem? Kako tumačiti činjenicu da su u pravilu danas u zapadnoj civilizaciji muškarcima seksualno privlačnije žene televizijskoga tipa detereminirane na prototipu proseksualne ponude svega i svačega, a u dijelu afričkih naroda seksualno je privlačniji tamošnjim muškarcima sasvim suprotan tip žena. Što je žena krupnija, gojaznija, seksualno je privlačnija. Je li to moguće objasniti genetskim razlikama među europskim bijelcima i afričkim crncima, ili je u pitanju socijalni utjecaj konkretnih društava i tradicije, definirane između ostaloga i opstankom i nužnošću obične reprodukcije života.

Usprkos svjesne dimenzije ljudske seksualnosti, seksualnost je ostala i biti će sve dok je čovjek vrsta živih bića, reproduktivnoga karaktera. Jedna dimenzija ne isključuje drugu, niti prva može zamijeniti drugu.

Nije li namjera isključive socijalizacije reproduktivnosti zapravo pokušaj poništavanja ljudske prirode i čovjeka kao vrste, nije li dokazana svjesnost seksualnosti istodobno i dokaz da na ljudsku prirodnu seksualnost mogu utjecati i utječu društvo, odgoj, civilizacija? Kako je moguće onda univerzalnim ljudskim i društvenim izborom proglašavati reproduktivnu nesposobnost očitovanu u homoseksualnom odnosu ili sklonosti? Nije li promocija homoseksualnosti istodobno i udarac u same temelje civilizacije, daleko veći, sudbonosniji i od mogućih isilovih bagera na ostacima Palmire?

A ljude, znanstvenike i udruge, uključujući i Katoličku crkvu koja upozorava na neprihvatljivost odgoja djece u homoseksualnim parovima, danas se doslovno razapinje ako uspiju uopće doprijeti u javnost.

Katolička rigidnost naspram neprirodne seksualnosti

Nemamo argumente, ne barem valjane i provjerljive na temelju kojih bi mladog Irca mogli nazvati rigidnim, a on se brani od toga i dokazuje da nije – rigidan. Ima li u tome možda manipulacije? Pogledajmo na drugom primjeru.

Na dan predviđenog, pa otkazanog, posjeta Predsjednice Republike Hrvatske muzeju u Kumrovcu, na Dnevniku HTV-a voditeljica obavještava hrvatsku javnost da će – Predsjednica posjetiti Kumrovec uoči proslave Dana mladosti… Nigdje se ne može naći uporište za to da je posjet Predsjednice vezan s “proslavom Dana mladosti”, niti je ona to ikada na bilo koji način dala naslutiti. Sasvim suprotno. Ali, vijest je odaslana sa sasvim preciznom porukom i značenjem. Zašto se onda šalje takva poruka?

Da se vratimo na samu bit stvari.

Tito zločinac je egzaktna povijesna činjenica, ali povjesničarka Koren na javnoj televiziji, hrvatskome narodu, koji plaća i njeno radno mjesto i tu javnu govornicu, poručuje kako ona ima pravo i obvezu, činjenice koje ne mogu biti drukčije, inače ne bi bile činjenice – drukčije interpretirati.

Uzalud joj je Ante Nazor, jednako kao i voditelju Novokmetu, pokušavao reći više puta kako je on uz to što je povjesničar i hrvatski povjesničar. Naime, svaka zemlja na svijetu, kojom upravlja njena slobodna država vodi računa o tome što će financirati, što će podupirati i što želi time postići? Niti je moguće biti povjesničar u Hrvatskoj te pripadati zajednici svjetskih povjesničara ako istodobno nisi i – hrvatski povjesničar. Koren misli da može. Zašto bi takvo mišljenje plaćao hrvatski narod?

Državnim novcem se financiraju državni, a to bi uvijek morali biti – nacionalni interesi. Kome je u Hrvatskoj u interesu financirati interpretaciju povijesnih činjenica o ubijanju stotina tisuća Hrvata kao nečem što nije neupitno zlo? A ubojicu koji je to zapovjedio – prihvatljivom osobom?

Zašto bi, jednako tako, hrvatska država plaćala LGBT udruge, nekoliko desetaka aktivista, koji promoviraju svoju seksualnost kao vrhunac ljudske osobnosti, a istodobno hrvatski narod demografski izumire? Hrvatski narod mora plaćati zaštitu socijalnih prava ljudi jer je to i civilizacijsko i kršćansko dostignuće, ali to je golema razlika od plaćanja promocije neprirodnih seksualnih sklonosti.

Tko je irskoga mladića uvjerio da je nužno, potpuno, u svim segmentima života izjednačiti homoseksualca i hetereoseksualca, kad je posve jasno svakome s mrvicom mozga da nisu jednaki, niti smiju biti. Ne govorimo tu o njihovoj usporedivoj sposobnosti u kirurškoj dvorani, u programiranju računalnoga softvera, u pjevanju ili umjetničkom talentu, niti o njihovim ljudskim, prijateljskim i kolegijalnim vrijednostima, govorimo o prirodnim reproduktivnim mogućnostima koje su jednostavno zadate činjenicom da je čovjek – biološko biće s praiskonskom potrebom prirodne reprodukcije. Zašto bi bila “katolička rigidnost”, između ostaloga, reći javno da je nehumano ukupnoj ljudskosti pretpostaviti – seksualnu oznaku, koju profesionalni LGBT aktivisti doslovno lijepe na čelo ljudima koje navodno štite?

Palmira-Kumrovec-Irska -udar na čovjekove korijene

Što je, dakle, zajedničko slikama koje smo naveli u uvodu u ovu analizu?

I u Palmiri i u Kumrovcu i u Irskoj (ne samo njoj) radi se u izravnom udaru na korijene čovjeka. Briše se ljudski identitet radi stvaranja novog čovjeka.

Zajednička je činjenica da je u svijetu danas istina ono što vidimo, ono što nam se servira i da naša sloboda odlučivanja, a to bi valjda trebala biti centralna nit svake ljudske slobode, izrazito ovisi o selektorima dostupnih informacija. Selektori su uvijek države, preko vlasnika i kontrolora medija i ukupne javnosti. Koliko god govorili o medijskim slobodama, u svim zemljama svijeta glavni selektor je država jer isključivo država uređuje pravila javnoga ponašanja. Smije li organizirano društvo zanemariti tu činjenicu?

Ne smije. Irska je dokaz, Hrvatska je dokaz, slike iz Kumrovca sa stotinama ljudi u obilježjima zločinačkog i nehumanog režima, slike sa sirijskoga ratišta gdje do jučer posve normalni mladići iz susjedstva postaju životinje u masovnoj histeriji (ako je netko već zaboravio slike koje smo pet godina gledali ili im izravno svjedočili od 1991. do 1995. godine u Hrvatskoj) jasno pokazuju da se masovnim medijima može lako postići ciljano ponašanje velike većine ljudi u donošenju sasvim konkretnih odluka.

Niti su Irci rođeni kao rigidni katolici niti je moguće esencijalno biti rigidan i biti katolik istodobno, niti je demokratska odluka o ustavnoj jednakosti istospolnog braka prirodno stanje identiteta jednoga Irca, niti može biti prirodno stanje bilo kojeg čovjeka, a pogotovo homoseksualca, niti je musliman u Francuskoj ili BiH rođen biti ratnik protiv civilizacije, niti kao musliman smije biti rigidan. A jesu i bili su.

Razloge takvog ponašanja treba isključivo tražiti u “interperataciji činjenica” i utjecaju država na svakodnevno ponašanje i identitet običnoga čovjeka.

Autor: Marko Ljubić/7Dnevno

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Kolumne

Kako su se hrvatske enklave u Središnjoj Bosni branile više od godinu dana u potpunom okruženju

Objavljeno

na

Objavio

Da HVO u Središnjoj Bosni nije uspio obraniti hrvatske enklave i da su Hrvati iz tog dijela BiH tijekom opsade, pristali na evakuaciju ili da su ih sve protjerale snage Armije RBiH, humanitarni konvoj “Bijeli put za Novu Bilu i Bosnu Srebrenu” ne bi imao ni kome ni gdje doći.

“Bijeli put za Novu Bilu i Bosnu Srebrenu”, na današnji je dan, 10. prosinca 1993., sa zagrebačkog Zapadnog kolodvora krenuo put Lašvanske doline gdje se u okruženju gotovo godinu dana nalazilo oko 80 tisuća Hrvata.

Humanitarni konvoj “Bijeli put” sa 167 osoba – liječnika, medicinskog osoblja, novinara, humanitaraca i franjevaca, u Lašvansku dolinu i Središnju Bosnu, osim potrebnih medikamenata i prehrambenih namirnica donio je nadu kako će opsada Središnje Bosne biti okončana.

“Bijeli put” – svijetla epizoda u grotlu ratnog pakla 

Sve ono što se događalo godinu dana ranije, točnije, 11 mjeseci prije dolaska “Bijelog puta”, ali i tri mjeseca nakon, dokaz je kako je “Bijeli put” tek jedna epizoda – svijetla točka u tom grotlu ratnog pakla  kojeg su  preživjeli Hrvati u Središnjoj Bosni.

Dolaskom “Bijelog puta” u Središnju Bosnu, iako je na samo nekoliko dana prekinuta prometna blokada, stigla je i nada da Hrvati Središnje Bosne nisu prepušteni sami sebi. Međutim, ti su osjećaji, a i percepcija o stvarnosti, trajali svega nekoliko dana. “Bijeli put” tek je prividno zaustavio “ratna djelovanja” i “zamrznuo” sumornu stvarnost – opsade i borbe Hrvata za gole živote-

Opsada i okruženje u koje je Armija RBiH dovela HVO počela je u siječnju 1993. godine kada su prekinuti putni pravci i veze prema Hercegovini preko Gornjeg Vakufa/Uskoplja.  Osim tog prekida veza s ostatkom svijeta, Središnja Bosna je tijekom četiri jake ofenzive Armije RBiH kroz 93’. godinu i unutar podijeljena i rascjepkana u enklave – Lašva, Lepenica, Bosna.

U Lašvanskoj dolini su godinu dana “živjeli” i bez vode i bez električne energije. Jedina bolnica koju su imali bila je ona improvizirana bolnica – crkva u Novoj Biloj koja se i sama našla na prvoj crti bojišnici, nekoliko je puta granatirana.  Drugih zdravstvenih institucija nije bilo – osim improviziranih ratnih domova zdravlja i stacionara, a ranjenici HVO-a i hrvatski civili s područja Žepča i Lepeničke doline, liječili su se u bolnicama u Banja Luci, Tesliću i Ilidži što se masno plaćalo Vojski Republike Srpske.

Mudžahedini preko Zagreba u Zenicu – glavna postrojba u progonu Hrvata  

Hrvati i Bošnjaci su u Središnjoj Bosni skupa ratovali protiv JNA/ VRS-a tijekom 1992. godine iako danas, službene politike obje sukobljene strane, uglavnom jedne druge optužuju za izdaju.

Dojučerašnjim saveznicima, ipak, nije puno i dugo trebalo da upere puške jedni protiv drugih – protiv donedavnih prvih susjeda. Već u lipnju 1992. godine, izbili su prvi incidenti između Hrvata i Bošnjaka u Novom Travniku, a dodatne napetosti izazvao je i veliki priliv bošnjačkih izbjeglica iz Bihaćke krajine čime je demografska slika u Središnjoj Bosni uveliko promijenjena.

Također, tijekom 1992. godine u Središnju Bosnu i Zenicu došli su mudžahedini – islamski dobrovoljci, elitna postrojba u protjerivanja Hrvata koja se “proslavili” svirepim zločinima, ritualnim ubojstvima, kampovima, a nakon rata i terorističkim aktivnostima u BiH.

U svega nekoliko mjeseci, do sveopćeg pakla u Središnjoj Bosni, mudžahedini su organizirali kampove, zatvore i logore za Hrvate, a bili su i glavna postrojba u protjerivanju Hrvata iz tog dijela BiH.

O tomu najbolje svjedoče sudbine strijeljanih Hrvata na Bikošima nadomak Travnika za čijim tijelima institucije BiH i danas navodno tragaju. Mudžahedini su “pripomogli” osnivanju 7. Muslimanske brigade, najpoznatije po broju zločina nad Hrvatima, a za koju bošnjački dužnosnici u Središnjoj Bosni i danas kažu kako je “donijela slobodu svim građanima gdje god je došla”.

Slobodu je donijela, ne samo ondje gdje je došla, da se poslužimo, tim riječima, nego i tamo gdje je ostala – iza 7. muslimanske brigade, nekakve light verzije odreda El – mudžahid ostajali su svirepo ubijeni civili, masakrirani ratni zarobljenici, spaljene kuće, uništena privatna imovina i natpis “Arrivederci in Roma” (Doviđenja u Rimu), napisan u franjevačkom samostanu sv. Franje Asiškog u Gučoj Gori.

Gorka je to i bolna činjenica za Hrvate u Središnjoj Bosni danas – franjevačke samostane, brojne katoličke crkve i baštinu jednog naroda, čak i grobove predaka, uništavali su i devastirali mudžahedini, razulareni dugobradi ratnici koji su u njihova sela dolazili u automobilima sa zagrebačkim registracijskim oznakama.

Da je konvoj naoružanja za Armiju RBiH iz Zagreba prošao, Hrvati bi izgubili rat 

Sve do proljeća 1993. godine,  službeni je Zagreb naoružavao Armiju RBiH, iako je rat između Hrvata i Bošnjaka već bio “ozbiljnih razmjera”.

Prvi zločin nad Hrvatima počinjen je 26. siječnja u selu Dusina između Zenice i Busovače u kojem su pripadnici 7. muslimanske brigade i mudžahedina ubili 9 osoba hrvatske i srpske nacionalnosti, a zapovjedniku lokalne postrojbe HVO-a, Zvonku Rajiću, izvadili su srce. Nakon toga uslijedili su zločini nad petoro Hrvatima koje su mudžahedini također masakrirali u selu Miletićima kod Travnika i progon 15 tisuća Hrvata iz Zenice.

Bez znanja i odobrenja državnog vrha Republike Hrvatske, najveći konvoj naoružanja za Armiju BiH, došao je u svibnju 1993.  do Hercegovine. Armiji RBiH trebao je biti poslan očigledno, ne iz nekakvih “dobrosusjedskih interesa i pomoć”, nego iz isključive materijalne koristi. Tomu u prilog ide i tvrdnja Bakira Izetbegovića, predsjednika SDA, koji smatra kako je neprolazak i zaustavljanje tog konvoja uzrokom rata Hrvata i Bošnjaka u BiH.

Taj je konvoj, osim što je dogovoren bez znanja državnog vrha Hrvatske, zaustavljen kasnije u Hercegovini na njihovu inicijativu jer je, valjda, konačno bilo jasno u kakvoj bi se “klaonici” Hrvati u Središnjoj Bosni našli, da je, ipak prošao.  Ili kako je to slikovito Sefer Halilović, još u veljači ’92. najavio “ili put pod crnu zemlju ili u Hrvatsku”.

Dakle, na zagrebački Zapadni kolodvor, vjerojatno, odakle je “Bijeli put” krenuo mjesecima kasnije. Da je konvoj  naoružanja prošao Hrvati bi još u ljeto ’93. Izgubili Središnju Bosnu, kao i one dijelove Hercegovine koje su kontrolirali i na koncu rat: bio bi to sveukupni poraz HVO-a i teško da bi se oslobodili okupirani dijelovi BiH i Hrvatske sredinom 1994. i 1995. godine.

Jedina veza Središnje Bosne s ostatkom svijeta bio je helikopter  

Hrvati tijekom opsade ne samo da nisu imali vezu s Hercegovinom pa tako i s Republikom Hrvatskom, nego nijedan vojnik HV-a nije bio u Središnjoj Bosni tijekom rata. Čak su i pripadnici PPN-a “Ludvig Pavlović”, jedine brigade koja je neko vrijeme pomagala HVO-u  Središnjoj Bosni, “upućeni” na uskopaljsku i ramsku bojišnicu.

Dakle – isključivo srednjobosanski Hrvati, njih oko 15 tisuća u Operativnoj zoni HVO-a Središnja Bosna borilo se protiv 60-ak tisuća vojnika Armije RBiH i oko 2 tisuće islamskih dobrovoljaca.

Jedini link prema svijetu ostvaren je tek od jeseni kada su počeli prvi letovi helikoptera koji je vozio, uz odobrenja i pod nadzorom UN-a isključivo na dvije lokacije – ranjenike iz crkve-bolnice u Novoj Biloj na splitske Firule i Logistički centar HVO-a u Posušuju.

Toliko o “logističkoj” spremnosti HVO-a da uopće vodi rat protiv Bošnjaka. “Ratovati protiv Muslimana u ovim je uvjetima ludost”, bilješka je jednog od HVO-ovih obavještajaca još iz proljeća 1993. godine.

No, u toj zaista, ludosti, HVO je, ipak, uspio do Washingtonskog sporazuma, sačuvati hrvatske enklave u Središnjoj Bosni i preko 150 tisuća Hrvata ostalo je tamo živjeti, iako ih je, kako je rat odmicao, protjerano 110 tisuća.
Sve i jednu ponudu o evakuaciji iz Središnje Bosne, Hrvati odbili

Iako logistički potpuno “nespremni”, kraj rata s Armijom BiH, HVO je dočekao s tek 10 granata, hrvatski su branitelji, kao i inače, ljudi tog kraja, odbijali u nekoliko navrata “nemoralne ponude” međunarodne zajednice i političkih predstavnika u institucijama Hrvatske Republike Herceg – Bosne.

Nekoliko su puta “nuđena” iseljavanja – prinudna, tzv. evakuacije, kako ne bi došlo do masovnog pokolja, međutim, svakog su   puta takve ponude, bilo da su se odnosile na Usoru, Žepče, Kiseljak, te Lašvansku dolinu –  Hrvati u Središnjoj Bosni  odbijali. Evakuacija i napuštanje Središnje Bosne, ako je suditi prema dostupnoj dokumentacija, za HVO u Središnjoj Bosni nikada nije bila opcija.

Četiri velike ofenzive Armije RBiH kroz siječanj, travanj, lipanj, prosinac rezultirale su progonom Hrvata Zenice, Kaknja, Travnika, Fojnice, Bugojna i Vareša u studenom. Protjerano je oko 110 tisuća Hrvata, a njih više od 3 tisuće “logoraški” je “staž” steklo u 269 logora pod kontrolom Armije RBiH.

Hrvati su se u Središnjoj Bosni obranili zahvaljujući, prije svega, njihovim, nije nimalo pretjerano reći, nadljudskim naporima i istrajavanjima da ne odu iz svoje zemlje i da ne napuštaju svoj zavičaj.

Ipak, sve to ne bi bilo tehnički mogući da nije bilo, pokazalo se kasnije, strateške prosudbe vrha Republike Srpske i Vojske Republike Srpske. HVO u Središnjoj Bosni opstanak jest platio brojnim životima, ali i enormnim novčanim iznosima uplaćenim Republici Srpskoj koja je logistički “osiguravala” HVO.

Naoružanje preko Republike Srpske: Skupo plaćeno, uz političke ucjene  

Osim dobro naplaćenih “usluga” u naoružanju i streljivu, VRS je naplaćivala i smještaj hrvatskih ranjenika iz Kiseljaka i Žepča po bolnicama u Banja Luci i Ilidži.
Bila je to, najblaže rečeno, “suradnja s neprijateljem iz nužde” za koju HVO, zapravo, ni u jednom trenutku nije mogao znati kako će i koliko trajati, te u kojoj je mjeri sve to pouzdano jer je srpska strana neprestano manipulirala i politički ucjenjivala padom Središnje Bosne.

Predstavnici VRS-a nisu jednom tražili/prijetili da se za obranu Središnje Bosne, predaju hrvatske enklave u Usori i Bosanskoj Posavini – Ravne – Brčko i dijelovi oko oraškog džepa. Istovremeno, VRS je na gotovo identičan način “opskrbljivala” Armiju RBiH u dolini Neretve dok je trajao sukob s HVO-om.

Uoči dolaska “Bijelog puta”, Hrvatima u te tri enklave, prijetila je nova runda zločina i progona, te se čak razmatralo i izmještanje crkve- bolnice u Novoj Biloj koja se nalazila na prvoj crti obrane.  No, s time su snage Armije RBiH sačekale čak 48 sati kada je napadnuto Križančevo selo, 24. prosinca ’93. i izvršen pokolj nad ukupno 74 hrvatska branitelja.

Svi koji su došli s “Bijeli putem”, prema dogovoru Rasima Delića i Ante Rose, načelnika glavnih stožera Armije RBiH i HVO-a, morali su se s njime i vratiti. Konvoj je po dolasku na području Gornjeg Vakufa pretresan nekoliko puta. Džemal Merdan, dozapovjednik 3. Korpusa tražio je od Slobodana Langa da HVO preda Središnju Bosnu. Po povratku, konvoj je napadnut i ubijen je Ante Vlaić, vozač jednog od kamiona.

Zločini nad Hrvatima i nakon “Bijelog puta” 

Iako je kroz ta tri dana koliko je konvoj uopće boravio u Lašvanskoj dolini, pomoć poslana i Bošnjacima u Zenicu, te naselja Mahalu i Kruščicu, potpisano primirje se prekršilo, a bajka “Bijelog puta”, kao što to obično s bajkama i biva – vratila se na početak – nastavak ratnog horora u Središnjoj Bosni.

Nakon “krvavog Badnjaka” i zločina u Križančevom selu, dan kasnije, na Božić,  napadnuta je kota Pješčara – strateški najvažnija kota za Lašvansku dolinu koju je tada već šest mjeseci ranije od 3 tisuće elitnih specijalaca Armije RBiH branilo tek 300 hrvatskih branitelja.

Pješčara je, tijekom te godine rata, u nekoliko navrata, u jednom danu, bivala pod kontrolom i HVO-a i Armije RBiH. O naravi bitke za Pješčaru govori i činjenica kako su se vojnici na tom lokalitetu borili “prsa u prsa”, ili kako su mi brojni vojnici opisivali “gledali smo se u oči i pucali”.

Bitke za Pješčaru i Zavrtaljku: Obrana Središnje Bosne promijenila tijek rata i  u BiH i Hrvatskoj 

Nakon Božića, počinjen je i zločin nad Hrvatima u selu Buhine kuće – selu 100 metara udaljenom od Ahmića (gdje su pripadnici HVO-a u travnju likvidirali 116 bošnjačkih civila) gdje su ubijene 24 osobe, a najmlađa žrtva bio je  dvogodišnji dječak.

Napadom na Buhine kuće, snage Armije RBiH, htjeli su razbiti i vezu Viteza prema Busovači, no odgovor HVO-a uslijedio je na Zavrtaljci, 28. siječnja 1993. kada je, osim rasterećenja lašvanske bojišnice, HVO pod kontrolu stavio Lepeničku dolini i točno godinu dana nakon prekida – spojio teritorij Kiseljaka i enklave u Lašvanskoj dolini.

Zahvaljujući otporu hrvatskih  dragovoljaca i činjenici da je u prijelomnom trenutku najveći konvoj naoružanja za Armiju RBiH iz Zagreba, ipak, zaustavljen, te umješnim pregovorima s Republikom Srpskom, Hrvati u Središnjoj Bosni su opstali i ostali.

Očuvanjem hrvatskih enklava u Središnjoj Bosni, došlo je i do primirja HVO-a i Armije RBiH, potpisivanja Washingtonskog sporazuma te zajedničkih oslobodilačkih operacija HVO-a, HV-a i Armije RBiH u BiH, te na koncu i oslobađanja Republike Hrvatske 1995. u VRO Oluja. Armija RBiH, kao ni VRS, nisu uspjele “dobaciti” do Jadranskog mora i Neuma, a HVO je uspio sačuvati enklave u Središnjoj Bosni i stratešku Dubravsku visoravan u dolini Neretve.

Washingtonski sporazum HVO dočekao s 10 granata 

Godinu dana opsade i okruženja, bez vode i električne energije, uz jednu improviziranu bolnicu, obrane u nemogućim uvjetima protiv najmanje osam puta snažnije Armije RBiH, nekoliko mjeseci logistički “opskrbljeni” od VRS-a, kraj su rata, Hrvati u Središnjoj Bosni dočekali s 10 granata.

“Bijeli put” jest velika humanitarna akcija, dokaz kako i u najbesmislenijem od svih ratova, onog između Hrvata i Bošnjaka, postoje šanse za mir, no nažalost, nije postao prekretnicom u povijesti tog sukoba. Ili kako je to, bolje od svih generala i vojnika, opisala baka Kata Kesten koja je tijekom rata svakodnevno ranjenicima u crkvi bolnici u Novoj Biloj donosila vodu:”Mi smo imali samo Boga i vojsku, u tu smo se uzdali.”

Gloria Lujanović / dnevnik.ba

10. prosinca 1993. godine krenuo konvoj Bijeli put za Novu Bilu i Bosnu Srebrenu

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Kolumne

ŠOLA: Zašto invaziju iz islamskog svijeta nazivamo migracijom?

Objavljeno

na

Objavio

Svaka manipulacija počinje od jezika. Stara Orwellova lekcija. Najavih prošle nedjelje, baveći se stanjem migranata u Bihaću koji ilegalno (!) nasrću na europske i hrvatske granice, da ću, ne ja, već istaknuti islamski intelektualci, argumentirati zašto smatram da se ovdje radi o invaziji, a ne “migrantskoj krizi”.

Riječ ću prepustiti Kamelu Abderrahmaniju. Taj gospodin je lingvist, musliman, Alžirac koji je u javnosti iznimno angažiran u raspravama vezanim uz suvremeni islam i Europu.

Nakon ubojstva šefa ISIL-a Al-Bagdadija, Abderrahmani je na euforiju na Zapadu kako je islamizam poražen odgovorio jednostavno: Islamizam ne umire eliminacijom vođe, jer islamizam nije osoba, već ideologija. Vi možete ubiti vođu, ali ideja i dalje živi. Po njemu, ne treba odvajati ni islam od islamizma, jer se potonji oslanja na prvi. Naime, veli Abderrahmani, i islamu i islamizmu zajedničko je da su “mješavina političkog i religijskog”, samo su im metode različite, no cilj je isti, islamizacija svijeta.

Tako on piše: “Islamizam postoji od prve noći kada je Prorok preminuo. Tada nastaju dva koncepta (nema ih u Kur’anu, I. Š.) prema kojima islam dijeli svijet. Prvi je Dar al-Islam, ili u prijevodu ‘kuća islama’. On se odnosi na zemlje u kojima vlada šerijat, s islamskom većinom. Drugi je Dar al-Harb, ili ‘kuća rata’, a odnosi se na zemlje u koje islam treba biti prenesen.”

Drugim riječima, to je džihad, oružana borba, osvajanje, dakle, invazija. Jasno je da, i zbog nesumnjivoga grijeha zapadnih zemalja koje su zakuhale sve sasvim nepotrebnim rušenjem Gaddafija i potonjim stvaranjem (planiranog?) kaosa zvanog arapsko proljeće, dobar dio ljudi iz islamskog svijeta (bili) su izbjeglice, migranti, koji bježe od rata i kojima treba pružiti i ruku i srce.

No većina muškaraca koja kuca danas masovno i preko RH na vrata EU-a dolazi iz zemalja u kojima nema rata ni gladi, izvrsno su organizirani i, kako napisah u prošlu nedjelju, financirani. To ne možemo nazvati migracijama, već, ideologiji političke korektnosti i cenzuri unatoč, islamskom invazijom na Europu, i to trećom.

Prve dvije, one na Iberijski i Balkanski poluotok, bile su džihad, dakle oružane invazije, dok je aktualna neoružana, pacifistička, koja se služi pravilom pritajivanja, mimikrije, koja se u islamu naziva “Taqiyya”, taktika koju Abderrahmani opisuje kao “puštanje dimne zavjese, koja se sastoji u navlačenju maske moderniteta kako bi se lakše prebacio u masu”.

Tako se mnogi predstavljaju kao “umjereni muslimani”, iako su dobri ljudi ali korisni idioti islamista, ili teroristi koji to glume (Taqiyya) u svrhu postizanja cilja, terorističkog napada. Takvih je već prepuna Europa.

Izetbegovićevi snovi

Treći, pak, koncept islamizacije Europe koji Abderrahmani spominje je Dar al-Kufr, a odnosi se na zemlje u kojima je nekada vladao šerijat, i koji tamo treba vratiti. To upravo potiho radi Erdogan u Turskoj, a taj pojam objašnjava i radikalizaciju u susjednoj BiH.

Zato ponavljam, radikalizacija islama u BiH na temelju koncepta Dar al-Kufr počela je još u Jugoslaviji sedamdesetih godina, kada je Alija Izetbegović napisao panislamistički, protuzapadni spis “Islamska deklaracija”, koji je do danas programski okvir politike i njegova sina Bakira, lutke na koncu islamskih radikala od Turske do Saudijske Arabije. Ne čudi stoga što je iznova tiskana devedesetih.

U njoj rahmetli Alija jasno kaže: “Prvi i najvažniji takav zaključak svakako je zaključak o nespojivosti islama i neislamskih sistema. Nema mira ni koegzistencije između islamske vjere i neislamskih društvenih i političkih institucija.” Zato je bio za građanski ustroj BiH, dočim njegov sin Bakir doslovno, prema Hrvatima u Federaciji, provodi ove riječi svoga oca.

Izetbegović sanja islamsku državu od Maroka do Indonezije, veličajući vrijeme Otomanskog Carstva i krvave osvajačke ratove proroka Muhameda i njegovih nasljednika, te jasno kaže da islam nije religija, već politički program, zagovara teokraciju, a nemuslimani u toj teokratskoj državi, kao u Otomanskom Carstvu (Ahdnama iz 15. stoljeća) imali bi mira samo ako se pokore.

Izetbegović zato žestoko kritizira oca moderne Turske Kemala Ataturka kao izdajicu istinskog islama jer se odrekao Kur’ana kao podloge političkog djelovanja, uveo zapadne vrijednosti, a islam, zamislite “zločina” Ataturkova, sveo samo na religiju.

U BiH, sukladno Abderrahmanijevim analizama, islam i islamisti djeluju zajedno u kontekstu turske strategije neoosmanizma kojoj je cilj povratak utjecaja u zemlje bivšeg Otomanskog Carstva, koju provodi Erdogan, a kojem je Alija “ostavio Bosnu u amanet”. Zato ne čudi da su na našu granicu postavili kampove s “izbjeglicama” i izbjeglicama.

Dakle, što se tiče migracija, nazovimo ih pravim imenom, invazija. Ako to kažu islamski intelektualci poput Abderrahmanija i drugih (Mohamed Arkoun, Muhhamed Shahrour, Ferhan el Maliki…) koji žele korjenitu reformu svoje religije, islama, valjda znaju što govore. Ili su, možda – islamofobi!?

Ivica Šola / Slobodna Dalmacija

 

TRAGEDIJA ILI ORGANIZIRANA DIVERZIJA : ‘Saudijski princ nudi 5000 dolara svakom tko iz islamskih zemalja ode u Europu’?

 

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari