Connect with us

Komedija

LGBTIQ povorci u Zagrebu se pridružio i ‘Senf’

Objavljeno

-

22. Povorka LGBTIQ zajednice, osoba i duginih ‘obitelji’, koja se ove godine održava pod geslom “Zajedno za trans prava!”, krenula je u subotu oko 16 sati prema parku Ribnjak s zagrebačkog Rooseveltovog trga praćena zvukovima bubnjeva.

Povorci su se pridružili, među ostalima, zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević sa zamjenicima Danijelom Dolenec i Lukom Korlaet, predsjednik SDP-a Peđa Grbin sa članicama/ovima SDP-a, pripadnicama/ima Foruma žena i Foruma mladih, te saborske zastupnice Rada Borići i Katarina Peović i saborski zastupnik Socijaldemokrata Davor Bernardić.

‘Želimo da se sve LGBT osobe osjećaju dobrodošlo u Zagrebu i da se osjećaju ravnopravno, a ne diskriminirano po bilo kojoj osnovi’ rekao je Tomislav Tomašević.

“Zagreb pride je ove godine posvećen prije svega trans osobama tako da i njima želimo dati podršku i želimo da cijela LGBT zajednica, da se sve LGBT osobe osjećaju dobrodošlo u Zagrebu, da se osjećaju ravnopravno, da se ne osjećaju diskriminirano po bilo kojoj osnovi. To nam je jako bitno i na tome ćemo i dalje raditi”, rekao je Tomašević uoči početka povorke koja se kreće središtem Zagreba, od Rooseveltovog trga do parka Ribnjak.

Podsjetio je kako su u izborni program napisali da će kao gradska uprava sudjelovati na Povorkama ponosa.

“Ne samo da sudjelujemo, nego i kao Grad dajemo logističku podršku da se organizira ovogodišnji Zagreb Pride”, poručio je Tomašević.

Potvrdno je odgovorio na pitanje može li se reći da je Zagreb bok uz bok s europskim gradovima po pitanju Pridea.

“Konačno je sjelo i to da na Pride, kao i u drugim europskim metropolama, dolaze gradonačelnici glavnih gradova. Vi znate da prije nas to nije bio slučaj”, dodao je Tomašević.

Organizatori Pridea naveli su da se govor mržnje širi u javnom, medijskom i političkom prostoru zbog čega se osjećaju neprihvaćeno, a zagrebački gradonačelnik je ustvrdio kako Pride zato i postoji.

“Da osvijesti da su LGBT osobe ovdje i da imaju prava koja im neki desni političari žele oduzeti, smanjiti i šire govor mržnje koji je vrlo neodgovoran, a kojeg nažalost i dalje možemo čuti”, rekao je Tomašević.

Ipak, smatra kako se s vremenom situacija mijenja na bolje.

“Iz Pridea u Pride, ovdje stalno vidimo hrpu mladih ljudi, nema incidenata već dugi niz godina. Mislim da na kraju Zagreb u tom smislu može biti ponosan kao grad koji doista prihvaća sve razlike i gdje se svi mogu osjećati dobrodošlo i ugodno”, poručio je Tomašević.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari