Pratite nas

Istaknuto

JE LI JUTARNJI LIST VELIKOSRPSKI LIST?

Objavljeno

na

Neočekivanu reklamu za predstavljanje knjige «Ništa se promijenilo nije» dobili smo od Jutarnjeg lista. U ponedjeljak me je nazvala njihova novinarka M. Lilek  i imali smo zanimljiv razgovor. Iznenađen tim pozivom rekao sam joj kako je to valjda u sklopu njihovog približavanja hrvatskoj opciji.

Prvo me je izvjestila da je dobila našu pozivnicu i pitala me je znam li ja za nju jer na njoj postoji pozdrav ZDS. Dakle upravo kako je i počela svoj tekst objavljen u Jutarnjem listu od 31. 01. 2017.:

ZA DOM… Akademik brani svoju odluku 

Pečarić poslao poziv s ustaškim pozdravom

Kontroverzni ustaški pozdrav “Za dom spremni ispisan na pozivnici člana Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti Josipa Pečarića i dr. sc. Josipa Stjepandića “Ništa se još promjenilo nije”.

Upozorio sam je da treba ipak pročitati što piše na pozivnici i doista u ovom tekstu je to i stavila:

“U povodu 25. obljetnice međunarodnog priznanja Republike Hrvatske ovu knjigu posvećujemo hrvatskim vitezovima, a napose pripadnicima HOS-a, koji su ginuli za Hrvatsku uz pozdrav ‘Za dom spremni’, stoji na pozivnici. U nastavku je HOS-ov grb te navod o počasnom gostu promocije – biskupu Vladi Košiću.

Objasnila je da mora točno navesti kontekst u kojemu se spominje ZDS. Uzeo sam primjer ploče u Jasenovcu i naglasio joj kako je lažna tvrdnja, tj. poluistinita – što je gore od laži – tvrditi kako na toj ploči postoji pozdrav ZDS, a ne reći kako na njoj postoji grb HOS-a koji je zakonit čak i od Račanovog vremena.

Upozorio sam je kako je slično bilo i u s vezi s našom Peticijom ZDS koja je pokrenuta prije skoro dvije godine povodom napada na Thompsona i simbola Domovinskog rata «Bojne Čavoglave». I tada su Peticiju povezivali s Drugim svjetskim. Zar nije besmisleno povezivati simbol domovinskog rata kakav je «Bojna» s Drugim svjetskim ratom i ustašama.

Istina, preporučio sam joj da pogleda bilo koje srpsko izvješće iz Domovinskog rata i vidjet će da se tamo hrvatske branitelje naziva ustašama, a hrvatsku državu «Tuđmanovom ustaškom državom».

Naravno ništa od toga nije dano u tom tekstu već je o Peticiji ZDS rečeno slijedeće:

Akademik Pečarić, Stjepandić kao i Košić, potpisnici su peticije za uvođenje pozdrava “Za dom spremniu službenu uporabu u Oružanim snagama, koju su u kolovozu 2015. uputili predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović.

Vidimo iz ovoga a pogotovu iz naslova teksta kako Jutarnji list čvrsto stoji na velikosrpskoj poziciji kako su hrvatski branitelji ustaše, a hrvatska država Tuđmanova ustaška država. Istina, to što se tvrdi u naslovu u samom tekstu se ne spominje pa je moguće da se radi o redakcijskom naslovu. Doista je smješna tvrdnja iz nadnaslova da sam ja bilo što branio ili trebao braniti. Misle li doista u Jutarnjem listu da je svaka srpska laž za nas Hrvate zakon pa se mi moramo povinovati tim lažima. Valjda im je tako lakše živjeti s istinom da oni to rade, što li?

Istina novinarka me je pokušala uvjeriti kako mnogi u RH misle da je taj pozdrav takav kakvim ga oni predstavljaju, ali je točno prenijela dio mog odgovora:

Pečarić, naravno, ne vidi ništa sporno na pozivnici za predstavljanje knjige:

Pozdrav “Za dom spremni osuđuju projugoslavenski elementi, a ne državotvorni Hrvati. Radi se o ljudima koji ne poštuju hrvatske žrtve i smetaju im branitelji koji su ginuli za Hrvatsku.

Dodao sam i kako je to tako iako žive u RH i s hrvatskim narodom. Naravno umjesto jugoslavena mogao sam iskoristiti sadašnji njihov naziv «antifašisti» pa i spomenuti ono što je napisao prof. dr. sc. Zdravko Tomac u najnovijem tekstu O hrvatskom antifašizmu i zlouporabi antifašizma, Portal HKV-a, 30. 01. 2017.:

“Zato se slažem s akademikom Pečarićem, koji je mnogo puta napisao da sadašnji komunistički antifašisti su ustvari fašisti. Inspiriran njegovim pisanjem i ja sam više puta napisao da su ustvari današnji antifašisti, ne svi ali veliki dio, ustvari crveni fašisti.”

Ali u takvim telefonskim razgovorima čovjek ne kaže sve što bi trebalo reći.

Međutim naglasio sam, a što Jutarnji nije valjda ni smio prenijeti, da su se naši branitelji, dakle i HOS-ovci, borili i pobjedili fašističku (bolje reći nacističku) velikosrpsku agresiju na Hrvatsku, i to navodnim antifašistima ne smeta. Zapravo svi znamo da su oni bili na strani tih velikosrpskih fašista, pa im ZDS samo treba da bi to prikrili od naivnih Hrvata.

Upozorila me je da slično njoj misle i u HDZ-u. Ponovno sam je podsjetio na ploču u Jasenovcu i na činjenicu da i Predsjednica RH i Predsjednik Vlade inzistiraju na istini, a to je da je ploča stavljena u čast onih koji su dali svoje živote za današnju slobodnu Hrvatsku. Preneseno je u tekstu:

Uostalom, i premijer Plenković najavio je osnivanje povjerenstva koje bi trebalo odlučiti o pozdravu “Za dom spremni.

U HAZU-u su kratko potvrdili da nisu uključeni u predstavljanje knjige, a Pečarić dodaje da Akademija i nema razloga biti uključena s obzirom na to da knjiga izlazi u privatnoj nakladi.

Zapravo je tužno gledati novinare u RH kada moraju služiti onima od koje su naši branitelju u ratu napravili zečeve. Mesić je gopvoreći istinu o radnom logoru Jasenovac jako naštetio glavno miti, glavnoj velikosrpskoj laži, onoj o Jasenovcu. A čini se da im i priča o ZDS postaje sve problematičnija. Imaju sreću što današnje vlasti ne smiju ili ne znaju to riješiti kao što je to riješio Otac moderne hrvatske države akademik Franjo Tuđman kada su istu priču pokušali sprovesti s kunom. Ali, znamo da svi hrvatski političari – koliko god ih ima – nisu bili Tuđmanu, kako je rekao akademik Slobodan Novak, ni do gležnja.

Josip Pečarić/kamenjar.com

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Istaknuto

Tko je Božo Kožul – zapovjednik “Tigrova”?

Objavljeno

na

Objavio

Prva gardijska brigada Hrvatske vojske “Tigrovi” obilježila je 27. obljetnicu svog ustroja prigodnom svečanosti u vojarni “Croatia” na kojoj je istaknuto da su pripadnici “Tigrova” dali veliki doprinos u Domovinskom ratu te da je obaveza društva čuvati uspomenu na tu borbenu postrojbu u kojoj je tijekom rata poginulo 367 pripadnika, a njih šest još se vode kao nestali.

Na obilježavanju obljetnice prisustvovao je i posebni savjetnik ministra obrane Božo Kožul, zapovjednik „Tigrova“.

Stožerni brigadir Božo Kožul u “Tigrove” je stupio 5. kolovoza 1990., a general Janko Bobetko imenovao ga je pukovnikom u 21. godini. S 27 godina postao je zapovjednik 1. gardijske brigade, a 2001. godine je umirovljen.

Kožul je svojevremeno govorio kako branitelji u vrijeme naoružanja nisu imali gotovo ništa, tek ono što su naslijedili u Rakitju. “Nije bilo vremena zapovijedati, nešto planirati, sve je bilo stvar dogovora”, rekao je te istaknuo kako su ratovali neiskusni i neškolovani momci protiv oficira JNA.

“1991. godine je važna jer smo bili neslomljivi, dečki su imali veliki duh i domoljublje, vladalo je zajedništvo. Bez 1991. godine, ne bi bilo ni Oluje. Tada je odnos snaga bio 5:1 u korist neprijateljske vojske, dok je za vrijeme Oluje bilo obrnuto”, ocijenio je Kožul.

Božo Kožul umirovljeni je stožerni brigadir, rodom iz Širokog Brijega. Tijekom ratnih godina zapovijedao je 2. i 3. bojnom do samoga kraja, da bi 1995. preuzeo dužnost načelnika Odsjeka za operativno-nastavne poslove sve do 1997. godine, piše Narod.hr

 

facebook komentari

Nastavi čitati

Istaknuto

5. studenog 1990. – Osnovana 1. gardijska brigada “Tigrovi”

Objavljeno

na

Objavio

Na današnji dan 1990. godine formirana je Jedinica za posebne namjene MUP-a Republike Hrvatske u Rakitju, koja je kasnije prerasla u 1. gardijsku brigadu “Tigrove”.

Bila je formirana od dragovoljaca i dijelova Hrvatske policije. U prvoj fazi svoga djelovanja, kao Jedinica za posebne namjene MUP-a “Rakitje”, izvršavali su delikatne vojno-redarstvene zadaće.

Iza njih su ostale briljantno provedene akcije poput hvatanja Arkana i drugih terorista.

U suradnji sa drugim jedninicama za posebne namjene MUP-a RH proveli su povijesnu akciju na Plitvicama koja je u historiografiji zapamčena kao “Krvavi Uskrs”.

Daljnjim rastom snaga i postupnim formiranjem Hrvatske vojske uvjetovanim stupnjem agresije na Republiku Hrvatsku, “Tigrovi” postaju 1. A brigada ZNG-a, koju čini šest bataljuna (bojni).

Tada su se bojne nazivale prema bazama ili kodnim nazivima i to: 1. bojna-Vrapče (ćukovi), 2. bojna-Rakitje (kosovi), 3. bojna-Pionirac, po Pionirskom gradu (žune), 4. bojna -Kumrovec pa Petruševac (gavranovi), 5. bojna -Vinica kod Varaždina (oblaci) i 6. bojna – Tomislavac po planinarskom domu na Sljemenu (orlovi).

Tijekom ljeta 1991. godine, dio “Tigrova” držao je položaje u Novim Čakovcima, Vukovaru, Dalju, Erdutu, Iloku, Đeletovcima i Tenji.

Tijekom 1991. godine “Tigrovi” su sudjelovali i u borbama na novogradiškom i novljanskom ratištu, te su spriječili namjere banjalučkog da se spoji s bjelovarskim korpusom JNA. Štoviše u operaciji “Orkan ’91” brigada je imala zapaženu ulogu u oslobađanju okupiranog područja. Sredinom 1992. godine brigada je poslana u deblokadu opkoljenog Dubrovnika.

Sve zadatke uspješno su obavili i najjužniji dio Hrvatske je potpuno oslobođen do kraja godine. Godine 1993. dijelovi brigade sudjeluju u operaciji “Maselnica”, a 1994. godine brigada je uglavnom neaktivna te je taj period provela u treningu i opremanju.

Ipak ta godina ostat će upamćena kao ona u kojoj je život izgubio jedan od simbola “Tigrova” – heroj Domovinskog rata Damir Tomljanović Gavran. U operaciji “Bljesak”, “Tigrovi” su bljesnuli na njima poznatom terenu zapadne Slavonije, a kruna njihova djelovanja bila je operacija “Oluja”.

Važno je napomenuti činjenicu koja se se često zaboravlja, a to je da je brigada sudjelovala i u ratnim operacijama u BiH, od operacije “Ljeto ’95” do “Južni potez“. Tijekom Domovinskog rata ime i važnost “Tigrova” gradilo je oko 11 tisuća pripadnika.

U ratnim akcijama Domovinskog rata poginulo je 367 pripadnika Tigrova dok je 1711 ranjeno, a 201 pripadnik je prošao torture logora. Šestorica se još uvijek vode kao nestali, piše vojna povijest

 

Ministar Krstičević čestitao obljetnicu Tigrovima

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari