Connect with us

Hrvatska

Andrej Plenković i Li Keqiang obišli gradilište Pelješkog mosta

Objavljeno

-

Premijeri će otkriti i metalnu ploču kojom se obilježava dovršetak prve faze gradnje mosta

Hrvatski i kineski premijeri Andrej Plenković i Li Keqiang u četvrtak su stigli na gradilište Pelješkog mosta u Brijesti, projekta koji izvodi kineska tvrtka, a uvelike financira Europska unija. Njih će dvojica ondje u more spustiti posljednji i najveći pilot iz prve faze izgradnje mosta.

Radi se o najvećem od 150 pilota i bit će središte budućeg mosta. Premijeri su iz Dubrovnika katamaranom stigli do luke Prapratno kod Stona, a potom su automobilima došli do gradilišta u Brijesti. S njima je na Pelješac stigao i jak pljusak.

Premijeri će otkriti i metalnu ploču kojom se obilježava dovršetak prve faze gradnje mosta.

Uz njih su u Brijestu, između ostalih, stigli ministar graditeljstva Predrag Štromar, ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, ministar gospodarstva Darko Horvat, ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić i ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac.

Pelješki most, vrijedan ukupno 2,08 mililjardi kuna bez PDV-a, gradi kineski konzorcij China Road and Bridge Corporation (CRBC). Europska unija daje 85 posto novca.

CRBC je jedna od četiri velike kineske državne graditeljske tvrtke koje su krenule na međunarodna tržišta i djeluje u više od 60 država diljem svijeta.

Na gradilištu transparenti i ploče

Tvrtka “temeljito proučava i shvaća Xi Jinpingovu misao o socijalizmu novog doba s kineskom karakteristikom”, stoji na jednoj od ploča na gradilištu u Brijesti na kojem su postavljeni i veliki natpisi sa sloganima na hrvatskom i kineskom jeziku poput “Promet spaja i ujedinjuje svijet”, “Graditelji bez granica” i “Čvrsti temelji i ispravna načela otvaraju put prema budućnosti”.

Most će biti dug 2,4 kilometra i visok 55 metara, te će imati četiri prometna traka.

Plenković je ranije istaknuo kako je upravo ugovor o gradnji mosta otvorio novu stranicu u odnosima Kine i Hrvatske, a na prošlogodišnjem summitu 16+1 u Sofiji kazao je kako je taj ugovor ključan razlog što je Hrvatska dobila domaćinstvo ove godine, osmog sastanka inicijative.

I brže od roka

Krajnji rok za dovršetak svih pristupnih cesta i mosta je 31. siječanj 2022. godine, a hrvatski premijer je početkom godine ocijenio kako radovi idu brže nego što je predviđeno.

Keqiang je u Hrvatsku stigao u srijedu, susrevši se u Zagrebu s Plenkovićem, predsjednicom Kolindom Grabar Kitarović i predsjednikom Sabora Gordanom Jandrokovićem.

Dvije zemlje su u Zagrebu potpisale šest sporazuma o suradnji u infrastrukturi, poljoprivredi, digitalnim tehnologijama, turizmu, znanosti i gospodarstvu. Još četiri potpisat će u četvrtak i petak u Dubrovniku.

Nakon Pelješkog mosta, idući veliki konkretan projekt mogao bi biti modernizacija nizinske pruge Zagreb-Rijeka i hrvatskih luka, istaknuto je na susretima u Zagrebu.

Li je u Zagreb doputovao s izaslanstvom od 250 ljudi, a u Dubrovniku će mu se pridružiti još nekoliko stotina kineskih poduzetnika jer se summit 16+1 paralelno odvija na političkoj i gospodarskoj razini.

Foto: Hina

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari