Connect with us

Politika

Ličko-senjska Županijska skupština nije podržala proračun Darka Milinovića, slijede izbori

Published

on

Foto: Hina

Županijska skupština Ličko senjske županije na sjednici održanoj na Staru godinu nije izglasala proračun župana Darka Milinovića za 2019. godinu, što znači da slijedi odluka Vlade RH o imenovanju povjerenika koji će u roku od tri mjeseca morati organizirati izbore za novi saziv tog predstavničkog tijela.

Proračun nije podržalo 14 vijećnika koalicije HDZ-HSS-HSP AS-HSU, koji su bili suzdržani, a podržalo ga je 11 vijećnika, i to bivši članovi HDZ-a okupljeni u nezavisni klub i vijećnici s liste Bura promjena.

„Župan Milinović i Županija radit će sada po hladnom pogonu, realizacija raznih projekata stoji, a župan ostaje župan i predlaže novi proračun novom sazivu nakon izbora,” rekla je za Hinu predsjednica Županijske skupštine Nade Marijanović (HDZ).

Marijanović i naglasila da će o tome hoće li Darko MIlinović ostati župan odlučivati novi saziv Skupštine nakon izbora i to opet glasanjem o proračunu. „Ako novi prijedlog proračuna novo tijelo županu prihvati, on će moći nastaviti obnašati tu funkciju, ali u slučaju mogućeg ponovnog neizglasavanja proračuna pada i župan i novo, tek izabrano, predstavničko tijelo“, rekla je Marijanović.

Na pitanje zašto su se vladajući odlučili protiv predloženog proračuna za 2019., rekla je da ih je župan Milinović nekoliko puta provocirao izjavama da su u neprirodnoj koaliciji i da takva nije bila volja građana na lokalnim izborima 2017. godine. “Stoga se HDZ s koalicijskim partnerima odlučio ne podržati proračun, tako da je danas za proračun glasalo 11 vijećnika, a 14 je bilo suzdržano“.

Među onima koji su podržali proračun sedam je bivših članova HDZ-a, koji su iz stranke izašli i priklonili se županu nakon što je on izbačen iz stranke, a preostalih je sedam s iste liste ostalo u HDZ-u i nisu podržali županov proračun.

„Podsjećam da je taj isti župan bio izabran s liste HDZ-a, a sada, nakon što je izbačen iz stranke, proziva sebe nezavisnim, pa smatramo da je upravo njegov mandat župana neprirodan, a ne naša većina. Međutim budući da je stalno provocirao, mi u HDZ-u pokazujemo da smo za izbore spremni“, zaključila je Marijanović.

Podsjetila je da sada, kada je pao proračuin i s njim Županijska skupština, to tijelo više ne može pokrenuti opoziv župana. Milinovićev opoziv sada eventualno mogu tražiti samo građani ako skupe dovoljno potpisa za raspisivanje županijskog referenduma. Postoji i mogućnost da župan sam da ostavku, te da zajedno s izborima za predstavničko tijelo bude i izbor za izvršnu vlast, župana sa zamjenicima, rekla je Marijanović.

Milinović tvrdi da mu je proračun srušio lokalni HDZ po naputku središnjice

Bivši HDZ-ovac, ličko-senjski župan Darko Milinović u ponedjeljak je ustvrdio da je lokalni HDZ, po naputku središnjice iz Zagreba, srušio u Županijskoj skupštini njegov proračun za iduću godinu te poručio da se neće politički umiroviti, a na nove županijske izbore izlazi sa svojom listom.

Milinović, koji je prije četiri mjeseca izbačen iz HDZ-a, u izjavi za N1 televiziju izrazio je uvjerenost da HDZ nakon idućih izbora više neće imati apsolutnu vlast u Ličko-senjskoj županiji.

Izbori za novo predstavničko tijelo Ličko-senjske županije uslijedit će uskoro jer će Vlada, zbog neizglasavanja proračuna, imenovati povjerenika koji će u roku od tri mjeseca morati organizirati izbore za novi saziv županijske skupštine.

Proračun nije podržalo 14 vijećnika koalicije HDZ-HSS-HSP AS-HSU, koji su bili suzdržani, a podržalo ga je 11 vijećnika, i to bivši članovi HDZ-a okupljeni u nezavisni klub i vijećnici s liste Bura promjena.

U komentaru za N1 televiziju, Milinović je ustvrdio da je HDZ tim činom srušio sam sebe, jer je prvi put u povijesti ostvaren suficit Ličko-senjske županije od 5,2 milijuna kuna te je vraćen cjelokupni dug od 4,2 milijuna kuna.

Napomenuo je i kako je još prekjučer imao većinu od 20 županijskih vijećnika za proračun, a onda se situacija promijenila zbog pritisaka “od lokalnog HDZ-a, a po naputku središnjice iz Zagreba”.

“To je žalosno za Ličko-senjsku županiju, ja idem na nove izbore, idem sa svojom listom i HDZ prvi put u povijesti neće imati apsolutnu većinu u Županijskoj skupštini”, rekao je župan.

Upitan kako može očekivati da će na izborima uspjeti pobijediti HDZ, ako mu je on srušio proračun, Milinović je odgovorio kako to nema veze s izborima te izrazio uvjerenost da je njegov proračun srušio “HDZ sa SDSS-om i SDP-om”.

Uvjeren je da će u Županiji doći do promjene političkih snaga. “HDZ je imao apsolutnu vlast s 19 vijećnika i nakon idućih izbora nema šanse da ima apsolutnu vlast, a nema šanse da ima uopće prevlast u Županijskoj skupštini”, rekao je Milinović.

Rekao je da će mandat župana, koji je dobio kao HDZ-ov kandidat, odraditi do kraja.

“Meni su birači dali povjerenje, dobio sam više glasova nego što je dobila stranka. Neću proći loše i odradit ću svoj mandat do kraja. Loša situacija po moju listu ne može se dogoditi. HDZ neće imati 19 mandata i HDZ će biti gubitnik tih izbora. Prema tome, oni koji su provocirali te izbore po naputku središnjice morali bi snositi i političke konzekvence”, rekao je Milinović.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari