Connect with us

Vijesti

Lideri BiH nisu ispunili obećanje

Objavljeno

-

“Nije nemoguće da se to dogodi, ali ovo je BiH, a ja ne vjerujem u čuda. I dalje je problem ostao hoće li se pitanje vojne imovine rješavati odvojeno ili zajedno sa državnom imovinom. Stav RS je da se to pitanje riješi zajedno”, rekao je Okolić.

BANJA LUKA – Lideri u BiH nisu ispunuli obećanje koje su dali u veljači ove godine pred generalnim tajnikom NATO-a Andersom Fogom Rasmusenom da će brzo riješiti pitanje vojne imovine, priopćeno je iz NATO stožera u Sarajevu.

Ines Kuburović, glasnogovornica Stožera, upozorila je da NATO neće prihvatiti prvi državni godišnji program Akcijskog plana za članstvo u NATO-u sve dok se sva perspektivna nepokretna vojna imovina ne uknjiži kao vlasništvo države BiH koje će koristiti Ministarstvo obrane, pišu Nezavisne novine.

“Termin za aktivaciju BiH MAP-a ostaje u rukama vaših političkih lidera. Aktivacija BiH MAP-a dogodit će se čim se članice NATO-a uvjere da je relevantna imovina uknjižena na odgovarajući način”, istaknula je Kuburović.

Dodala je da bi aktivacija MAP-a pokrenula nastavak reformi zbog čega, kako je istakla, NATO potiče bh. političare da riješe ovo pitanje u što kraćem roku.

“Realizacija tih reformi ne bi samo poslužila razvoju transparentnijeg, efektnijeg i efikasnijeg sustava , već bi omogućila BiH da nastavi napredovati na putu ka euroatlantskim integracijama. Od toga bi cijelo bosanskohercegovačko društvo imalo koristi”, navela je ona.

Mirko Okolić, zamjenik ministra obrane BiH, ocijenio je da je teško očekivati da će u rujnu biti aktiviran Akcijski plan za članstvo, jer je ostalo malo vremena.

“Nije nemoguće da se to dogodi, ali ovo je BiH, a ja ne vjerujem u čuda. I dalje je problem ostao hoće li se pitanje vojne imovine rješavati odvojeno ili zajedno sa državnom imovinom. Stav RS je da se to pitanje riješi zajedno”, rekao je Okolić.

Ana Trišić-Babić, zamjenica ministra vanjskih poslova BiH i predsjednik Komisije za NATO integracijski proces Vijeća ministara BiH, istaknula je da je pitanje vojne imovine lakše rješivo od implementacije odluke “Sejdić i Finci” i pronalaženja mehanizma koordinacije u BiH radi europskih integracija.

“Iskreno vjerujem da bi pitanje vojne imovine bilo riješeno veoma brzo nakon dogovora o odluci ‘Sejdić i Finci’ zato što je ono u suštini nešto lakše. Politički lideri su trenutno fokusirani na pitanje ‘Sejdić i Finci’ i pitanje vojne imovine u ovom trenutku nije u prvom planu”, istaknula je Trišić-Babićeva.

Hercegbosna.org

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas