Connect with us

Balkan

Liga socijaldemokrata Vojvodine: Zabraniti aktivnosti skupine ‘Vagner’ u Srbiji

Objavljeno

-

Foto: EPA / ilustracija

Liga socijaldemokrata Vojvodine zatražila je u utorak od srbijanske vlade da se pod hitno zabrane sve aktivnosti ruske paravojne, terorističke skupine “Vagner”, a da svi strani ili domaći državljani koji provode njene aktivnosti u Srbiji budu zakonski sankcionirani.

LSV u priopćenju navodi da “Vagner” sudjeluje u agresiji na Ukrajinu i po procjenama čini oko 10 posto vojnih snaga koje napadaju i uništavaju ovu nezavisnu državu, prenosi agencija Tanjug.

Također se dodaje da izvješća govore da se radi o formaciji poznatoj po brojnim brutalnostima i zločinima te da je skupina “Vagner” započela aktivnosti i u Srbiji.

“Javnost je još u prosincu saznala za prisustvo ove skupine u našoj zemlji, a prije nekoliko dana ona je putem oglasa pozvala građane Srbije na regrutaciju za rat u Ukrajini”, navodi Liga socijaldemokrata Vojvodine. Povezanost ‘Vagnera’ s opasnim desničarskom skupinama u Srbiji je i više nego jasna, ističe LSV navodeći da paravojno-terorističku skupinu ‘Vagner’ treba protjerati iz Srbije.

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić rekao je u ponedjeljak navečer da Rusija treba prekinuti sve napore na regrutiranju Srba za borbu u redovima njene paravojne skupine Wagner u Ukrajini, kritizirajući ruske internet stranice i grupe na društvenim mrežama zbog objavljivanja oglasa na srpskom jeziku u kojima Wagnerova skupina poziva dobrovoljce u svoje redove.

Vučić je ustvrdio da je takvo sudjelovanje protivno srbijanskim zakonima.

Srbijanski predsjednik nazvao je “notornim lažima” tvrdnje da su na barikadama na sjeveru Kosova sudjelovali pripadnici ove ruske paravojne skupine, koju vodi Evgenij Prigožin, bliski saveznik ruskog predsjednika Vladimira Putina, ali je neizravno potvrdio da postoje aktivnosti Wagnera u Srbiji. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari