Pratite nas

Vijesti

Lijanović ministar financija Federacije ili nebuloze dnevnog lista! Može li gore?!

Objavljeno

na

Martin Raguž bit će novi ministar vanjskih poslova, Jerko Ivanković Lijanović ministar financija Federacije, a Živko Budimir hrvatski član Predsjedništva BiH, tvrdi mostarski Dnevni list pozivajući se na neimenovane izvore iz međunarodne zajednice, koja želi takav raspored snaga nakon izbora sljedeće godine.

Parlamentarni izbori 2014. godine mogli bi donijeti nekoliko iznenađenja, pogotovo na hrvatskoj političkoj sceni, a međunarodna zajednica, koja još uvijek iza zatvorenih vrata uvelike utječe na kadrovske križaljke, ovaj put cilja i lobira za nekoliko imena koja trebaju donijeti promjene u federalnoj i državnoj vlasti, navodi Dnevni list.

U prvom redu, nakon općih izbora iduće godine aktivnosti će se, prema neimenovanom izvoru bliskom međunarodnoj zajednici, usmjeriti na to da novoizabrani predsjednik HDZ-a 1990. Martin Raguž postane ministar vanjskih poslova, dopredsjednik Narodne stranke Radom za boljitak Jerko Ivanković Lijanović ministar financija Federacije i ponovno dopremijer, dok bi Živka Budimira stranci voljeli vidjeti na mjestu hrvatskog člana Predsjedništva BiH.

Na prvi pogled radi se o pomalo neočekivanom izboru, no ukoliko se detaljnije analiziraju stvarni odnosi na hrvatskoj političkoj sceni, kao i nastojanja međunarodne zajednice, postat će jasno kako u ovoj križaljci ima itekako logike, tvrdi mostarska tiskovina. Kao prvo, međunarodna zajednica već jedno vrijeme zagovara osvježavanje nacionalnih političkih scena u BiH, a kada se govori o onoj hrvatskoj, Dragan Čović kao predsjednik HDZ-a BiH i dugogodišnji kreator političkih zbivanja u zemlji u zadnje vrijeme i ne uživa pretjerano veliku potporu međunarodne zajednice, te se ovaj put potencira jačanje HDZ-a 1990. i jača potpora Martinu Ragužu.

Potonji je već dobio određene pohvale za svoju kandidaturu na prethodnim općim izborima tijekom koje je izbjegavao udarce ispod pojasa i favorizirao potrebu kompromisa i dijaloga. Takvo što svakako odgovara međunarodnim faktorima, a Ministarstvo vanjskih poslova koje će u godinama koje dolaze biti ključna institucija europskih integracija, prema mišljenju sugovornika Dnevnog lista, odgovara profilu političara kao što je Raguž.

S druge strane Lijanović je do sada pokazao spretnost da u totalnom rasulu u kojem se Vlada FBiH našla ipak na neki način dovede za jedan stol zaraćene blokove te njegov ponovni izbor za dopremijera bi, ističe izvor, bio jedan od jamaca da će Vlada redovito zasjedati.

-Istodobno, Živko Budimir, svojom retorikom u kojoj zagovara pomirenje među narodima u BiH i okretanje nove stranice u odnosima, ali uz istodobno promicanje hrvatskih interesa izbor je koji odgovara instituciji kakvo je Predsjedništvo BiH, u kojoj se, pored vanjske politike, ipak mora zadržati jedna nacionalna težina, pojasnio je neimenovani sugovornik Dnevnog lista.

Međutim, iako je još uvijek preuranjeno govoriti o nekim postizbornim dogovorima, jasno je kako ovakva križaljka uvelike ovisi o tome mogu li i na koji način tri stranke skupiti dovoljan broj hrvatskih glasova te time ući u bubanj za izbor vlasti na federalnoj ili državnoj razini, piše Dnevni list.

Procjene govore, navodi dalje novina, kako HDZ BiH u svakom trenutku računa na 100 tisuća glasova iz hrvatskog korpusa, što je broj koji bi HDZ 1990., Narodna stranka Radom za boljitak i SPP mogli zajedno ostvariti kada su u pitanju hrvatski birači.

No, to ni u kojem slučaju ne jamči da će trojka biti partner ostalim strankama prilikom početka procesa dogovaranja o ustroju novog Vijeća ministara ili koalicije na federalnoj razini. Stoga bi prevagu, procjenjuje se, mogli donijeti glasovi “Boljitka” iz reda srpskog i bošnjačkog naroda. Oni će, kako se očekuje, biti jezičak na vagi koji bi mogao donijeti prevagu u korist spomenutog bloka. U svemu treba svakako vidjeti i mogu li trojica političara ostvariti neku vrstu prijeizborne suradnje ili će se pak o eventualnim dogovorima razmišljati tek nakon sagledavanja rezultata predstojećih izbora, a ne treba zaboraviti kako Raguž i Čović i dalje imaju nedovoljno definiran odnos o čijem će razvoju u budućim mjesecima uvelike ovisiti i rasplet situacije na izborima 2014. godine, navode novine.

HDZ BiH tradicionalno teško gubi potporu birača

Unatoč potpori HDZ-u 1990. međunarodna zajednica još uvijek oprezno pristupa procesu potpore, pogotovo jer je svjesna kako HDZ BiH tradicionalno teško gubi potporu hrvatskih birača.

Stoga se, slično kao i u RS-u, malo po malo favoriziraju blokovska udruživanja protiv vladajućih stranaka, a istodobno lobira i za promjene unutar HDZ-a BiH.

Spomenuta postizborna križaljka uklapa se u trenutno raspoloženje međunarodne zajednice koja se razočarala načinom na koji domaći lideri vode zemlju i zbog čijeg je međusobnog antagonizma, nesposobnosti i provođenja uskostranačkih interesa na bazi netolerancije i nepoznavanje osnova političkog dijaloga zemlja u potpunom zastoju, stoga se i planira poduprijeti “nove” face na domaćoj sceni, navodi se u tekstu Dnevnog lista.

Dnevni List

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Vijesti

Uhićenje Hamdije Abdića ‘Tigra’ samo alibi za pogrom hrvatskih branitelja

Objavljeno

na

Objavio

Pravi cilj pogroma hrvatskih branitelja u BiH, posebno sad nakon izricanja presude šestorci i potvrđivanja postojanja udruženog zločinačkog pothvata, je dovesti bh. Hrvate u situaciju da se nema tko pobuniti kad im konačno bude oduzimana konstitutivnost.

Nakon izricanja presude hercegbosanskoj šestorci te u iščekivanju posljedičnog pogroma hrvatskih branitelja u BiH, svjedočili smo trima slučajevima koji bi trebali pokazati navodnu nepristranost bh. pravosuđa, piše Jurica Gudelj Dnevnik.ba

Tako je na području Konjica uhićeno 13 Bošnjaka koji se sumnjiče za ratne zločine počinjene nad Srbima u toj općini, a potom i četvorica Srba za ratne zločine počinjene nad Bošnjacima Donjeg Vakufa. Jučer je, pak, u Bihaću uhićen Hamdija Abdić zvani Tigar koji se sumnjiči za ubojstvo generala HVO-a Vlade Šantića. Da je riječ o farsi govori činjenica da nije uhićen glavni čovjek tzv. ARBiH u Bihaću, zapovjednik 5. korpusa Atif Dudaković s kojim je general Šantić sjedio prije nego što je „odveden“.

Kako se bliže božićni blagdani, a time se rapidno povećava i mogućnost uhićenja hrvatskih branitelja, čini se kako bh. pravosuđe posljednje poteze vuče kako bi kasnije moglo kazati: „vidite da nismo selektivni, ne hapsimo samo Hrvate, pa priveli smo i 13 Bošnjaka iz Konjica, četvoricu Srba iz Mrkonjić Grada, pa čak i Hamdiju Tigra“.

Perfidna je to igra bh. pravosuđa koje kontroliraju bošnjačke političko-obavještajne strukture.

Pravi cilj pogroma hrvatskih branitelja u BiH, posebno sad nakon izricanja presude šestorci i potvrđivanja postojanja udruženog zločinačkog pothvata, je dovesti bh. Hrvate u situaciju da se nema tko pobuniti kad im konačno bude oduzimana konstitutivnost.

Hrvatima se danas konstitutivnost ne može tek tako oduzeti jer još uvijek postoji veliki broj pojedinaca i organizacija koji bi se tomu žestoko usprotivili. Zbog toga se taj proces i pretvorio u mrcvarenje. No, aktiviranjem stotina optužnica protiv vojnog i političkog rukovodstva bosanskohercegovačkih Hrvata iz posljednjeg rata, doći će do novog (i posljednjeg?) vala odlaska Hrvata iz BiH.

Hrvati s razlogom ne vjeruju bh. pravosuđu koje Hrvate sudi po jednom, strožem, a Bošnjake po drugom, blažem, kaznenom zakonu. To je upravo ono što bošnjačka struktura i želi postići: njima je upravo cilj da Hrvati napuštaju BiH, a ne da im se sudi u BiH. Oni, naime, ne žele da Hrvati odsluže svoje kazne i ostanu u BiH, jer bi tako dobili stotine osoba koje bi se sutra mogle pobuniti protiv velikobošnjačke hegemonije.

Puno je pametnije, rezoniraju bošnjačke strukture, Hrvatima zaprijetiti optužnicama, neke nepravedno osuditi i time poslati poruku svima ostalima: bježite odavde dok još možete!

U cijeloj toj igri Hrvati su potpuno nespremni, ljudi su prepušteni sami sebi, te zbog nepostojanja bilo kakve strukturalne pomoći, radije biraju napuštanje BiH, nego ulazak u kafkijanske procese koji mogu skončati samo onako kako je skončao i proces Slobodana Praljka u Haagu.

Hrvati danas moraju biti organizirani i suglasni oko osnovnih problema s kojima se kao narod suočavaju u BiH: ne smije biti pregovora o konstitutivnosti vlastitoga naroda i ne smije biti kompromisa o procesuiranju branitelja.

Bosna i Hercegovina kakvu danas imamo nije onakva država kakvu želimo. Ako se Hrvati u današnjoj BiH ne osjećaju sigurno i slobodno, čemu onda služi takva BiH? Hoće li Hrvati i dalje nastaviti graditi monstruma koji jede njihove ljude, ili će se možda posvetiti zaštiti vlastitoga naroda, a o BiH neka skrbe oni koji su ju pretvorili u ono što je danas: dvije države pod jednim krovom, jedna za Srbe a druga za Bošnjake u kojoj su Hrvati očigledni višak!

Jurica Gudelj Dnevnik.ba

Hamdija Abdić Tigar uhićen zbog ubojstva generala Vlade Šantića

facebook komentari

Nastavi čitati

Vijesti

UNATOČ KIŠI: Više od tisuću studenata predalo zahtjeve i tisuće potpisa za Hrvate u BiH!

Objavljeno

na

Objavio

Unatoč jakoj kiši danas je u Zagrebu na prosvjednom skupu u organizaciji hrvatskih studenata iz Hrvatske i BiH bilo prisutno više od 1 000 studenata.

Studenti s drugim građanima okupili su se u utorak 12. prosinca na Trgu bana Josipa Jelačića u 13 sati odakle su krenuli prema Trgu sv. Marka s glavnim transparentnom „S prijezirom odbacujemo vaše podaništvo“.

Nakon okupljanja na Markovom trgu, ispred Hrvatskog sabora, otpjevana je hrvatska himna te je održana minuta šutnje u čast svim poginulim i preminulim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu te svim žrtvama rata.

Studenti su naglasili kako su se okupili i prije četiri godine na istom mjestu, samo nekoliko dana nakon prvostupanjske presude hercegbosanskoj šestorki, pod geslom „Još nije kasno!“. Ipak, kako su istaknuli, vlasti su zanemarivale vrlo važne činjenice, što je dovelo do smrti „čovjeka koji je s prijezirom odbacio laži, gledao na nepravdu i koji je prezirao nelogičnost i nerad dobrog dijela predstavnika njegovog naroda, za koji je na kraju i život dao!“

Studenti su uspjeli prikupiti preko 6000 potpisa za svoje zahtjeve koje su pročitali na skupu. Naglasili su kako ne žele dozvoliti da se „Hrvatska ponižava zbog sitnih interesa“ te da iznose konkretne zahtjeve kako bi se zaštitili sunarodnjaci u Bosni i Hercegovini, jer je vrijeme da dođe „do oštrog suprotstavljanja onima koji gaze ljudska, politička, ekonomska i sva ustavna prava Hrvata u Bosni i Hercegovini“.

Među potpisnicima našli su se i saborski zastupnici iz kluba zastupnika HDZ-a, Mosta, Hrasta, nezavisni zastupnici, HSS-a,  zastupnici Europskog parlamenta, generali HV-a i HVO-a, mnogi sveučilišni profesori, akademici i javni intelektualci.

Studente je u Hrvatski sabor, gdje je i službeno predana predstavka s potpisima, primilo izaslanstvo HDZ-a na čelu s Božom Ljubićem, Mosta na čelu s Božom Petrovom i drugima,  Hrasta na čelu s Hrvojem Zekanovićem, Neovisnih za Hrvatsku na čelu sa zastupnikom Željkom Glasnovićem te Ivicom Mišićem kao zastupnikom stranke Promijenimo Hrvatsku.

Na sastanku je, kako doznajemo, više puta naglašeno kako je za Hrvate u BiH važan konsenzus političkog Zagreba. Mladi su zastupnicima istaknuli kako žele da se zajedništvom nadiđe dnevna politika po pitanju Hrvata u BiH, a sudeći po podršci iz gotovo svih parlamentarnih stranaka, to su i uspjeli.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari