Lijanović preuzima Aluminij?

  0

  Imenovanje profesora Vjekoslava Domljana za vršitelja dužnosti generalnog ravnatelja Aluminija d.d. Mostar, uvod je u proces kojim bi širokobriješka obitelj Lijanović trebala preuzeti upravljanje mostarskim gigantom, kazao je za Dnevno.ba izvor blizak Upravi Aluminija.

  Naime, kako je poznato, profesor Domljan je predsjednik Odbora za ekonomska i financijska pitanja Lijanovićeve Narodne stranke Radom za boljitak, dok je u Aluminiju obnašao dužnost savjetnika generalnog direktora za finacijske i bankarske poslove.

  Kako saznaje Dnevno, familija Lijanovići planira preko Domljana, ali i utjecaja koji ima u Vladi FBiH, što prije postaviti svoju upravljačku strukturu u Aluminiju.

  Naime, ostavkom dosadašnjeg generalnog direktora Ive Bradvice, smijenjena je i cjelokupna Uprava Aluminija, što otvara prostor za stvaranje potpuno nove upravljačke strukture u ovoj kompaniji.

  Budući je u Registar vrijednosnih papira odnedavno upisano i kako je Vlada FBiH vlasnik 44 posto kapitala Aluminija, izvor portala Dnevno tvrdi kako se sve posložilo da upravo Lijanovići uđu i ovu nekad visokoprofitabilnu kopaniju.

  U tom svjetlu, tvrdi naš izvor, treba promatrati i problematiku s visokim cijenama struje za Aluminij, zbog kojih je tvrtka danas postala nekonkurentna na svjetskom tržištu, odnosno posluje s velikim gubitkom.

  Više je puta u posljednjih godinu dana bilo najavljavano gašenje proizvodnje u Aluminiju. Ako se zna da je i Elektroprivreda HZHB jednako kao i Aluminij u državnom vlasništvu, onda se logičnim postavlja pitanje zašto Vlada svojim odlukama ne pomogne mostarskog gigantu. Po svemu sudeći, riječ je o već nebrojeno puta provjerenom scenariju. Prvo se firma obezvrijedi kroz stvaranje gubitaka, a potom se pod izlikom saniranja stanja u kompaniji krenu mijenjati upravljačke strukture. Na kraju se ne zna tko je za što kriv, firma propada i netko je kupuje u bescijenje, kazao je naš sugovornik, istaknuvši kako je to dugoročan plan.

  Kratkoročan je, pak, plan da se u Upravu Aluminija instaliraju Lijanovićima odani ljudi preko kojih bi se iz ove firme crpio novac.

  Aluminij je danas na koljenima. Ima velika dugovanja i planira se i dalje ići u gubitke. Uskoro će nestati novaca, ali će ostati iznimno vrijedna imovina na kojoj se i te kako može zaraditi. Lijanovići su u tom poslu već prekaljeni i znaju sve moguće finte preko kojih su u stanju ući u Aluminij te istovremeno izvarati državu. A ono što firmu čeka nakon njihova dolaska, nije ni malo teško predvidjeti. Samo treba pitati njihove radnike koliko su ove godine dobili plaća u bonovima i sve će biti jasno, istaknuo je.

  Inače, kroz nekoliko dana će biti raspisan natječaj za novog generalnog direktora Aluminija a do kraja godine bi trebala biti imenovana nova Uprava.

  Podsjećamo, pak, kako je zbog duga za struju od 42 milijuna maraka, Elektroprivreda HZHB nedavno bila blokirala račune Aluminiju, što je ovoj kompaniji nanijelo ogromnu poslovnu štetu. Spor dva poduzeća je riješen na način da se Aluminiju dopustila obročna otplata duga.

  Ivo Jurišić/dnevno.ba

  facebook komentari