Pratite nas

Lijanović preuzima Aluminij?

Objavljeno

na

Imenovanje profesora Vjekoslava Domljana za vršitelja dužnosti generalnog ravnatelja Aluminija d.d. Mostar, uvod je u proces kojim bi širokobriješka obitelj Lijanović trebala preuzeti upravljanje mostarskim gigantom, kazao je za Dnevno.ba izvor blizak Upravi Aluminija.

Naime, kako je poznato, profesor Domljan je predsjednik Odbora za ekonomska i financijska pitanja Lijanovićeve Narodne stranke Radom za boljitak, dok je u Aluminiju obnašao dužnost savjetnika generalnog direktora za finacijske i bankarske poslove.

Kako saznaje Dnevno, familija Lijanovići planira preko Domljana, ali i utjecaja koji ima u Vladi FBiH, što prije postaviti svoju upravljačku strukturu u Aluminiju.

Naime, ostavkom dosadašnjeg generalnog direktora Ive Bradvice, smijenjena je i cjelokupna Uprava Aluminija, što otvara prostor za stvaranje potpuno nove upravljačke strukture u ovoj kompaniji.

Budući je u Registar vrijednosnih papira odnedavno upisano i kako je Vlada FBiH vlasnik 44 posto kapitala Aluminija, izvor portala Dnevno tvrdi kako se sve posložilo da upravo Lijanovići uđu i ovu nekad visokoprofitabilnu kopaniju.

U tom svjetlu, tvrdi naš izvor, treba promatrati i problematiku s visokim cijenama struje za Aluminij, zbog kojih je tvrtka danas postala nekonkurentna na svjetskom tržištu, odnosno posluje s velikim gubitkom.

Više je puta u posljednjih godinu dana bilo najavljavano gašenje proizvodnje u Aluminiju. Ako se zna da je i Elektroprivreda HZHB jednako kao i Aluminij u državnom vlasništvu, onda se logičnim postavlja pitanje zašto Vlada svojim odlukama ne pomogne mostarskog gigantu. Po svemu sudeći, riječ je o već nebrojeno puta provjerenom scenariju. Prvo se firma obezvrijedi kroz stvaranje gubitaka, a potom se pod izlikom saniranja stanja u kompaniji krenu mijenjati upravljačke strukture. Na kraju se ne zna tko je za što kriv, firma propada i netko je kupuje u bescijenje, kazao je naš sugovornik, istaknuvši kako je to dugoročan plan.

Kratkoročan je, pak, plan da se u Upravu Aluminija instaliraju Lijanovićima odani ljudi preko kojih bi se iz ove firme crpio novac.

Aluminij je danas na koljenima. Ima velika dugovanja i planira se i dalje ići u gubitke. Uskoro će nestati novaca, ali će ostati iznimno vrijedna imovina na kojoj se i te kako može zaraditi. Lijanovići su u tom poslu već prekaljeni i znaju sve moguće finte preko kojih su u stanju ući u Aluminij te istovremeno izvarati državu. A ono što firmu čeka nakon njihova dolaska, nije ni malo teško predvidjeti. Samo treba pitati njihove radnike koliko su ove godine dobili plaća u bonovima i sve će biti jasno, istaknuo je.

Inače, kroz nekoliko dana će biti raspisan natječaj za novog generalnog direktora Aluminija a do kraja godine bi trebala biti imenovana nova Uprava.

Podsjećamo, pak, kako je zbog duga za struju od 42 milijuna maraka, Elektroprivreda HZHB nedavno bila blokirala račune Aluminiju, što je ovoj kompaniji nanijelo ogromnu poslovnu štetu. Spor dva poduzeća je riješen na način da se Aluminiju dopustila obročna otplata duga.

Ivo Jurišić/dnevno.ba

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Religija i Vjera

Blagdan Velike Gospe: U svečanoj procesiji u Sinju više desetaka tisuća vjernika

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Hina (Arhiva)

Na blagdan Velike Gospe Više desetaka tisuća vjernika sudjeluje u svečanoj procesiji koja je u srijedu prije podne krenula iz Gospina svetišta u Sinju, procesiju predvodi nadbiskup splitsko-makarski mons. Marin Barišić koji će služiti i blagdansko misno slavlje u Gospinu svetišu.

Sinjski alkarski momci u tradicionalnim odorama nose zlatom i dragim kamenjem, te brojnim zavjetnim darovima okićenu staru Gospinu sliku s kojom se na četiri strane blagoslivlja Grad Sinj i Cetinska krajina.

Tijekom procesije sinjskim ulicama u nošenju slike Sinjske gospe izmjenjivat će se alkari, vatrogasci, pripadnici MUP-a, pripadnici braniteljskih i veteranskih udruga iz Domovinkog rata te časne sestre.

Među sudionicima procesije su i zapovjednik Hrvatske ratne mornarice (HRM) komodor Ivo Raffanelli i splitsko-dalmatinski župpan Blaženko Boban.
Na ovogodišnjem svečanom ophodu u Sinju u povodu Velike Gospe osimovjernika iz Dalmacije sudjeluju i vjernici iz susjedne BiH.

Kako su rekli u sinjskom samostanu, očekuje se da će tijekom cjelodnevnih blagdanskih svečanosti Velike gospe u Sinju biti više od 100 tisuća vjernika, a mise se služe od rane zore, do večeri.

Mnogi od sudionika procesije u znak žrtve  hodaju bosi.

Ovogodišnje blagdanske svečanosti u Sinju održavaju se pod motom “Obitelj – izvor života i radosti”.

(Hina)

BUDI VJEČNO KRALJICA HRVATA

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Kultura

BUDI VJEČNO KRALJICA HRVATA

Objavljeno

na

Objavio

Sklapam ruke svakoga jutra…
i gledam te u sjaju plavog safira,
zahvalan za danas, molim za sutra,
štiti svoj narod kraljice mira.

Pružam ti ruke svakoga trena,
Marijo majko, Velika Gospe !
blagoslovljena ti si od svih žena,
sjaj tvojih zvijezda neka nas pospe !

Smiluj se svome grešnom puku,
hvala ti, hvala, na svakom danu,
kroz bespuća vodi, daj nam ruku,
k’o kap vode, čuvaj na dlanu !

Hrvatsku našu, čuvaj nam mati…
i zacijeli joj Gospe sve rane ljute !
na putu mira uvijek nas prati…
i ne daj da slogu, zli nam mute.

Obitelj nam štiti i kršćanski dom,
sve sinove i kćeri Hrvatske pazi,
da vazda budu svoji na svom…
i usmjeri nas Marijo, k’ rajskoj stazi.

Ružo bijela sva u rosi jutra,
pokucaj na svakog doma vrata,
budi s’ nama danas, budi sutra…
i budi vječno kraljica Hrvata !

Ivan Pajdek / Kamenjar.com

 

Velika Gospa, Uznesenje Blažene Djevice Marije na nebo

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari