Connect with us

Lijanović za Bljesak: Politika nije biznis koji je isplativ

Objavljeno

on

Jerko Ivanković Lijanović, federalni ministar i dopremijer, zapovjednik Stožera Civilne zaštite i dopredsjednik NS Radom za boljitak u intervjuu za Bljesak.info govori o neisplativosti bavljenja politikom, o šminkanju u odori Civilne zaštite te o kampanji za kupovinu domaćih proizvoda. Lijanović kaže kako smatra da je taj novac dobro iskorišten i da je ta kampanja promijenila svijest ljudi. Naravno, Lijanović je govorio i o ukidanju županija, poticajima i navodnoj kupovini glasova.

jerkolijanovicb500pxBljesak.info: Govorite o ukidanju županija. Imate li analize koje bi konkretno pokazale koliko bi Vaš prijedlog donio uštede?
O ukidanju županija
Ukidanjem kantona, Doma naroda, predsjednika i potpredsjednika Federacije bi oko 500 milijuna maraka bila direktna financijska ušteda

LIJANOVIĆ: Kantoni, trenutno, imaju proračune oko dvije milijarde KM. Ukidanjem kantona, Doma naroda, predsjednika i potpredsjednika Federacije bi oko 500 milijuna maraka bila direktna financijska ušteda, u domenu bespotrebne administracije. Ali, milijarda i pol bi se i dalje trošila na obrazovanje, policiju i sudstvo, tj. na one institucije koje sada rade, s tim da bi one radile u drugom organizacijskom obliku, i praktično bi mogle biti bolje plaćene, kako bi radile što kvalitetnije.

Bljesak.info: Na izbornoj listi Narodne stranke Radom za boljitak su i Vaša dva sina. Znači li to da je politika isplativija od mesne industrije i biznisa?

LIJANOVIĆ: Politika nije biznis koji je isplativ, ali očito, ukoliko se ne uključimo u političko djelovanje, ako ne napravimo potrebne promjene unutar BiH, objektivno, u ovakvim uvjetima, pitanje je življenja na ovim prostorima. Moje opredjeljenje je, između odlaska ili ostanka u ovoj zemlji, opredjeljenje da ostanem i da se borim za promjene koje u nekim dijelovima već radimo. Vjerujem da ćemo u narednom periodu, uz podršku građana, biti u stanju napraviti promjene i u drugim područjima u kojima to do sada nismo uspjeli, kako bismo stvorili domovinu u kojoj će biti poželjno živjeti, i gdje neće biti potrebe za odlaskom iz nje.

Bljesak.info: Nakon boravka u Sloveniji rekli ste kako pažnju, ubuduće, moramo posvetiti proizvodnji hrane i izdvojiti daleko veća sredstva za poljoprivrednu proizvodnju. No, isto tako, rekli ste nakon kampanje ‘Kupuj domaće, kupuj srcem’, da je bilo bolje uložiti novac u to, nego dati proizvođačima. Mislite li da bi skoro četiri milijuna KM, koliko su revizori procijenili trošak kampanje, ipak bila korisnija poljoprivredi?
O novcu civilne zaštite
Nikakvog izvlačenja novca sa računa Civilne zaštite nije bilo. Mi smo uredno imali sporazum sa Vladom, koja je koristila sredstva Civilne zaštite

LIJANOVIĆ: Primjer može biti Slovenija koja izdvaja deset puta više sredstava od FBiH, za poticaje u poljoprivredi. Iako Slovenija i FBiH imaju sličan broj stanovnika i slične resurse, mislim da trebamo ulagati koliko i Slovenija, ako ne i više. Posebno, što dugoročno, ta sredstva možemo povlačiti iz europskih izvora, tako da spojimo našu prirodno bogatu zemlju i naše vrijedne ljude i europska sredstva, kako bismo proizveli dovoljno hrane za potrebe našeg stanovništva. Kampanja ‘Kupujmo domaće’ je, očito, najefektnije uložen novac, a pokazatelji govore da smo značajno povećali kupovinu domaćih proizvoda, jer naši građani rado kupuju domaće proizvode.

Bljesak.info: Mislite da su građani nakon toga promijenili svijet o kupovini domaćih proizvoda?

LIJANOVIĆ: Trebalo ih je samo podsjetiti koliko je to važno za naše proizvođače i za našu zemlju. Kao primjer, ako svaki građanin za samo 1 KM dnevno, prilikom kupovine, kupi više domaćih nego uvoznih proizvoda, taj prihod, na razini jednog dana, je 2 milijuna KM u korist domaće proizvodnje, a na razini godine je to gotovo 700 milijuna KM. To je za našu proizvodnju isto kao da je izvezeno 700 milijuna maraka iz zemlje i vrjednije je nego svi poticaji, koje trenutno izdvajamo direktno proizvođačima za ostvarenu proizvodnju. S obzirom na kojoj se poziciji nalazi naša proizvodnja, neophodno je da ulažemo daleko više u proizvodnju, ali isto tako i u kupovinu domaćih proizvoda kako bi, u koordiniranoj podršci, praktično ostvarili ciljeve da imamo dovoljno proizvodnje i da naši građani kupuju domaće proizvode. Četiri milijuna maraka za jednu kampanju su jako simbolična sredstva, jer ako poredimo samo neke, recimo telekom operatere, koji za nekoliko usluga, na godišnjoj razini, troše desetine milijuna maraka, onda su četiri milijuna, za cijelu poljoprivrednu proizvodnju, jako minorna. Znači, trebalo bi i za poljoprivredu, u kampanju, ulagati desetine milijuna maraka i više, a ne četiri milijuna.
O kampanji
Kampanja ‘Kupujmo domaće’ je, očito, najefektnije uložen novac, a pokazatelji govore da smo značajno povećali kupovinu domaćih proizvoda

Bljesak.info: Kad smo kod te kampanje, Boljitak je morao platiti kaznu Središnjem izbornom povjerenstvu zbog promocije stranke. Kako komentirate česte navode da stranku stavljate ispred ministarstva na čijem ste čelu?

LIJANOVIĆ: Narodna stranka Radom za boljitak je u sudskom postupku dobila Središnje izborno povjerenstvo, tako da nije morala plaćati kazne, nego je Sud utvrdio da je Središnje izborno povjerenstvo prekoračilo zakonske okvire, tako da nije bilo kršenja zakonskih odredbi od strane Narodne stranke Radom za boljitak. Stranka je ona koja je kreirala našu viziju, strategiju, plan kada je u pitanju poljoprivreda. Ono što je stranka kreirala i obećala građanima prije četiri godine, ja samo provodim kroz Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, jer sam i dobio mandat temeljem naše strategije i podrškom naših građana za tu strategiju.Bljesak.info: Uz Vašu stranku se u predizborno vrijeme redovito vežu slučajevi kupovine glasova, a vode se i policijske istrage o tim navodima. Kako to komentirate?

LIJANOVIĆ: Ja sam u prošlom mandatu u Parlamentarnoj Skupštini BiH predlagao Zakon o obveznom glasovanju, a u području kaznenih odredbi sam smatrao da ne bi bilo primjereno da kažnjavamo naše građane za ne provođenje tog zakona, već da svaki građanin ima pravo na dnevnicu od 100 KM, a da je kazna za one koji ne ostvare zakonsku obvezu glasanja, da nemaju pravo na tih 100 KM. Ako vidimo da bismo ova sredstva mogli osigurati smanjenjem vanjskotrgovinskog deficita za samo nekoliko psoto, onda smatram da bi to bilo vrlo važno da potaknemo demokraciju u Bosni i Hercegovini. Izlazak na izbore treba biti 70 posto do 80 posto, kao što se to događa u mnogim europskim zemljama, a ne 50 posto kao što je to slučaj sada. 32 zemlje u svijetu imaju obvezno glasovanje i mislim da je to primjeren model i za našu zemlju na kom ćemo ustrajati. Dok budemo u prilici da imamo većinu u Parlamentu, mi ćemo usvojiti jedan takav zakon i svaki građanin BiH, koji izvrši zakonsku obvezu glasanja, imat će pravo na dnevnicu od 100 KM.

Bljesak.info: Kako komentirate istrage koje se vode zbog nezakonski podijeljenih poticaja za poljoprivredu?

LIJANOVIĆ: Podržavam sve istražne institucije unutar BiH i smatram da je dobro da oni istraže sve aktivnosti Narodne stranke Radom za boljitak, kako se ne bi ostavio prostor bilo kome da može špekulirati o bilo kakvim radnjama koje stranka radi. Nažalost, ponekad naši organi mogu biti i pod političkim utjecajem pa da se te istrage zloupotrijebe u vođenje određenih kampanja. Ali, uvijek apeliram na istražne organe da profesionalno i nepristrano rade svoj posao, kako se ne bi moglo, to što oni rade, zloupotrebljavati u političke svrhe.

Bljesak.info: U kakvom je stanju poljoprivreda u Federaciji BiH?
O obećanjima
Ono što je stranka kreirala i obećala građanima prije četiri godine, ja samo provodim kroz Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva

LIJANOVIĆ: Poljoprivreda u FBiH se nalazi u jako teškom položaju. Narodna stranka Radom za boljitak je, sve vrijeme svoga djelovanja, jako puno učinila za poljoprivredu, jer prije našeg osnivanja uopće nisu postojali poticaji u poljoprivredi, niti je poljoprivreda bila jedan od prioriteta bilo koje Vlade. Zahvaljujući našem opozicijskom djelovanju smo natjerali vlasti da uvedu određene poticaje i da poljoprivredu stave na daleko višu ljestvicu prioriteta. U posljednje četiri godine, od kada ja vodim ovaj resor, napravili smo jako puno. Napravili smo puno više nego što smo obećali prije četiri godine našim građanima. Povećali smo poticaje od 50 posto pa do 100 posto, kako u kojoj proizvodnji.

Bljesak.info: Govorite kako se Federacija BiH, ali i cijela država treba osloboditi ovisnosti o uvoznim proizvodima. Imate li recept za to?

LIJANOVIĆ: Program za 10 Narodne stranke Radom za boljitak, za mandat 2014 – 2018, je razradio kako ćemo osigurati dovoljno hrane za naše stanovništvo, kako ne bismo ovisili o uvozu. Vjerujem da će građani ovaj program podržati i da ćemo u te četiri godine napraviti jedan veliki iskorak u tom pravcu.

Bljesak.info: Kakvo je stanje u Civilnoj zaštiti?

LIJANOVIĆ: Stanje u Civilnoj zaštiti je jako kompleksno, zbog kompleksnosti ustavnog uređenja Federacije. S obzirom na to da imamo razinu Federacije, kantona i općina, jako je teško uspostaviti kvalitetan i učinkovit sustav. Kantoni su, i u ovom dijelu ovlaštenja, višak i trošak, te teško mogu odgovoriti zadacima prirodnih nesreća koje su se do sada dešavale, ali i koje će se dešavati. Vjerujem da kad ukinemo kantone, da će Federacija i općine biti u direktnoj koordinaciji, da će biti daleko efikasnije i učinkovitije, a imat će više sredstava kako bi mogli preventivno djelovati i spriječili prirodne nesreća, a i umanjili njihove posljedice kada se dese.
O 100 KM
Dok budemo u prilici da imamo većinu u Parlamentu, mi ćemo usvojiti jedan takav zakon i svaki građanin BiH, koji izvrši zakonsku obvezu glasanja, imat će pravo na dnevnicu od 100 KM.

Bljesak.info: Tko je kriv za izvlačenje novca s računa Civilne zaštite?

LIJANOVIĆ: Nikakvog izvlačenja novca sa računa Civilne zaštite nije bilo. Mi smo uredno imali sporazum sa Vladom, koja je koristila sredstva Civilne zaštite, ali nikada nauštrb Civilne zaštite i sva sredstva koja su nama bila potrebna smo imali na raspolaganju. To je jedna sasvim logična odluka Vlade, jer je logičnije da koriste sredstva Civilne zaštite, koja se nalaze kod njih na računu, nego da se zadužuju kod komercijalnih banaka i plaćaju kamate. Što je najvažnije, nama nikada nije nedostajalo sredstava i Vlada je u svakom trenutku bila spremna staviti na raspolaganje sva sredstva Civilnoj zaštiti.

Bljesak.info: Zamjera Vam se da ste kao zapovjednik Civilne zaštite tijekom snijega u veljači prošle godine došli iz SAD-a tek kad se sve smirilo, kao i da ste se kasno uključili u posljednje poplave. Kako komentirate navode javnosti da se tijekom katastrofa zapovjednik Civilne zaštite samo šminka u uniformi CZ-a?

LIJANOVIĆ: U veljači, kada smo imali prirodnu nesreću zbog visokih padavina snijega, točno je da sam ja boravio, na poziv predsjednika SAD-a i Kongresnih odbora, na molitvenom doručku u Washingtonu. Ali, po pojavi prirodne nesreće sam se odmah vratio iz Washingtona. Mislim da smo upravljali svim procesima i da je Federalni stožer civilne zaštite uradio maksimum, s obzirom na ovlaštenja i resurse koje smo imali na raspolaganju. A i kada su poplave u pitanju, učinili smo sve što smo mogli, na vrijeme i bez kašnjenja, i što je najvažnije spasili veliki broj ljudskih života, jer u odnosu na druga sigurno zna da ja nisam osoba koja se šminka u bilo kakvoj uniformi, nego sam osoba koja radi suštinske stvari, a nikad sporedne ili površne.
O uniformi
Ja nisam osoba koja se šminka u bilo kakvoj uniformi, nego sam osoba koja radi suštinske stvari, a nikad sporedne ili površne.

Bljesak.info: Ove godine požari su nas, na sreću, zaobišli. No, je li Federacija BiH spremna za ljetne požare?

LIJANOVIĆ: Federacija BiH nije spremna za ljetne požare iz razloga što smo mi programom bili predvidjeli nabavu kanadera, zapravo air traktora za gašenje požara iz zraka, s obzirom na naše šume i područja na kojima izbijaju požari, a kojima je jako teško prići. Nažalost, Vijeće ministara i Parlamentarna Skupština nisu stvorili pretpostavke da im ustupimo na upravljanje air traktore, a mi u Federaciji nemamo institucije koje bi mogle upravljati tim air traktorima. I dalje očekujemo od Vijeća ministara da stvori pretpostavke, da nabavljene air traktore, koje smo mi spremni nabaviti, za koje imamo sredstva, možemo ustupiti, a koji bi djelovali u područjima požara tijekom ljeta. Što je još važnije, da kada izbiju požari da se još u polaznoj fazi zaustave, jer kad se vatra proširi onda air traktori i kanaderi teško mogu zaustaviti tako jake požare.
izvor:bljesak.info

Podijeli članak s prijateljima

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari