Pratite nas

Lijanović za Bljesak: Politika nije biznis koji je isplativ

Objavljeno

na

Jerko Ivanković Lijanović, federalni ministar i dopremijer, zapovjednik Stožera Civilne zaštite i dopredsjednik NS Radom za boljitak u intervjuu za Bljesak.info govori o neisplativosti bavljenja politikom, o šminkanju u odori Civilne zaštite te o kampanji za kupovinu domaćih proizvoda. Lijanović kaže kako smatra da je taj novac dobro iskorišten i da je ta kampanja promijenila svijest ljudi. Naravno, Lijanović je govorio i o ukidanju županija, poticajima i navodnoj kupovini glasova.

jerkolijanovicb500pxBljesak.info: Govorite o ukidanju županija. Imate li analize koje bi konkretno pokazale koliko bi Vaš prijedlog donio uštede?
O ukidanju županija
Ukidanjem kantona, Doma naroda, predsjednika i potpredsjednika Federacije bi oko 500 milijuna maraka bila direktna financijska ušteda

LIJANOVIĆ: Kantoni, trenutno, imaju proračune oko dvije milijarde KM. Ukidanjem kantona, Doma naroda, predsjednika i potpredsjednika Federacije bi oko 500 milijuna maraka bila direktna financijska ušteda, u domenu bespotrebne administracije. Ali, milijarda i pol bi se i dalje trošila na obrazovanje, policiju i sudstvo, tj. na one institucije koje sada rade, s tim da bi one radile u drugom organizacijskom obliku, i praktično bi mogle biti bolje plaćene, kako bi radile što kvalitetnije.

Bljesak.info: Na izbornoj listi Narodne stranke Radom za boljitak su i Vaša dva sina. Znači li to da je politika isplativija od mesne industrije i biznisa?

LIJANOVIĆ: Politika nije biznis koji je isplativ, ali očito, ukoliko se ne uključimo u političko djelovanje, ako ne napravimo potrebne promjene unutar BiH, objektivno, u ovakvim uvjetima, pitanje je življenja na ovim prostorima. Moje opredjeljenje je, između odlaska ili ostanka u ovoj zemlji, opredjeljenje da ostanem i da se borim za promjene koje u nekim dijelovima već radimo. Vjerujem da ćemo u narednom periodu, uz podršku građana, biti u stanju napraviti promjene i u drugim područjima u kojima to do sada nismo uspjeli, kako bismo stvorili domovinu u kojoj će biti poželjno živjeti, i gdje neće biti potrebe za odlaskom iz nje.

Bljesak.info: Nakon boravka u Sloveniji rekli ste kako pažnju, ubuduće, moramo posvetiti proizvodnji hrane i izdvojiti daleko veća sredstva za poljoprivrednu proizvodnju. No, isto tako, rekli ste nakon kampanje ‘Kupuj domaće, kupuj srcem’, da je bilo bolje uložiti novac u to, nego dati proizvođačima. Mislite li da bi skoro četiri milijuna KM, koliko su revizori procijenili trošak kampanje, ipak bila korisnija poljoprivredi?
O novcu civilne zaštite
Nikakvog izvlačenja novca sa računa Civilne zaštite nije bilo. Mi smo uredno imali sporazum sa Vladom, koja je koristila sredstva Civilne zaštite

LIJANOVIĆ: Primjer može biti Slovenija koja izdvaja deset puta više sredstava od FBiH, za poticaje u poljoprivredi. Iako Slovenija i FBiH imaju sličan broj stanovnika i slične resurse, mislim da trebamo ulagati koliko i Slovenija, ako ne i više. Posebno, što dugoročno, ta sredstva možemo povlačiti iz europskih izvora, tako da spojimo našu prirodno bogatu zemlju i naše vrijedne ljude i europska sredstva, kako bismo proizveli dovoljno hrane za potrebe našeg stanovništva. Kampanja ‘Kupujmo domaće’ je, očito, najefektnije uložen novac, a pokazatelji govore da smo značajno povećali kupovinu domaćih proizvoda, jer naši građani rado kupuju domaće proizvode.

Bljesak.info: Mislite da su građani nakon toga promijenili svijet o kupovini domaćih proizvoda?

LIJANOVIĆ: Trebalo ih je samo podsjetiti koliko je to važno za naše proizvođače i za našu zemlju. Kao primjer, ako svaki građanin za samo 1 KM dnevno, prilikom kupovine, kupi više domaćih nego uvoznih proizvoda, taj prihod, na razini jednog dana, je 2 milijuna KM u korist domaće proizvodnje, a na razini godine je to gotovo 700 milijuna KM. To je za našu proizvodnju isto kao da je izvezeno 700 milijuna maraka iz zemlje i vrjednije je nego svi poticaji, koje trenutno izdvajamo direktno proizvođačima za ostvarenu proizvodnju. S obzirom na kojoj se poziciji nalazi naša proizvodnja, neophodno je da ulažemo daleko više u proizvodnju, ali isto tako i u kupovinu domaćih proizvoda kako bi, u koordiniranoj podršci, praktično ostvarili ciljeve da imamo dovoljno proizvodnje i da naši građani kupuju domaće proizvode. Četiri milijuna maraka za jednu kampanju su jako simbolična sredstva, jer ako poredimo samo neke, recimo telekom operatere, koji za nekoliko usluga, na godišnjoj razini, troše desetine milijuna maraka, onda su četiri milijuna, za cijelu poljoprivrednu proizvodnju, jako minorna. Znači, trebalo bi i za poljoprivredu, u kampanju, ulagati desetine milijuna maraka i više, a ne četiri milijuna.
O kampanji
Kampanja ‘Kupujmo domaće’ je, očito, najefektnije uložen novac, a pokazatelji govore da smo značajno povećali kupovinu domaćih proizvoda

Bljesak.info: Kad smo kod te kampanje, Boljitak je morao platiti kaznu Središnjem izbornom povjerenstvu zbog promocije stranke. Kako komentirate česte navode da stranku stavljate ispred ministarstva na čijem ste čelu?

LIJANOVIĆ: Narodna stranka Radom za boljitak je u sudskom postupku dobila Središnje izborno povjerenstvo, tako da nije morala plaćati kazne, nego je Sud utvrdio da je Središnje izborno povjerenstvo prekoračilo zakonske okvire, tako da nije bilo kršenja zakonskih odredbi od strane Narodne stranke Radom za boljitak. Stranka je ona koja je kreirala našu viziju, strategiju, plan kada je u pitanju poljoprivreda. Ono što je stranka kreirala i obećala građanima prije četiri godine, ja samo provodim kroz Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, jer sam i dobio mandat temeljem naše strategije i podrškom naših građana za tu strategiju.Bljesak.info: Uz Vašu stranku se u predizborno vrijeme redovito vežu slučajevi kupovine glasova, a vode se i policijske istrage o tim navodima. Kako to komentirate?

LIJANOVIĆ: Ja sam u prošlom mandatu u Parlamentarnoj Skupštini BiH predlagao Zakon o obveznom glasovanju, a u području kaznenih odredbi sam smatrao da ne bi bilo primjereno da kažnjavamo naše građane za ne provođenje tog zakona, već da svaki građanin ima pravo na dnevnicu od 100 KM, a da je kazna za one koji ne ostvare zakonsku obvezu glasanja, da nemaju pravo na tih 100 KM. Ako vidimo da bismo ova sredstva mogli osigurati smanjenjem vanjskotrgovinskog deficita za samo nekoliko psoto, onda smatram da bi to bilo vrlo važno da potaknemo demokraciju u Bosni i Hercegovini. Izlazak na izbore treba biti 70 posto do 80 posto, kao što se to događa u mnogim europskim zemljama, a ne 50 posto kao što je to slučaj sada. 32 zemlje u svijetu imaju obvezno glasovanje i mislim da je to primjeren model i za našu zemlju na kom ćemo ustrajati. Dok budemo u prilici da imamo većinu u Parlamentu, mi ćemo usvojiti jedan takav zakon i svaki građanin BiH, koji izvrši zakonsku obvezu glasanja, imat će pravo na dnevnicu od 100 KM.

Bljesak.info: Kako komentirate istrage koje se vode zbog nezakonski podijeljenih poticaja za poljoprivredu?

LIJANOVIĆ: Podržavam sve istražne institucije unutar BiH i smatram da je dobro da oni istraže sve aktivnosti Narodne stranke Radom za boljitak, kako se ne bi ostavio prostor bilo kome da može špekulirati o bilo kakvim radnjama koje stranka radi. Nažalost, ponekad naši organi mogu biti i pod političkim utjecajem pa da se te istrage zloupotrijebe u vođenje određenih kampanja. Ali, uvijek apeliram na istražne organe da profesionalno i nepristrano rade svoj posao, kako se ne bi moglo, to što oni rade, zloupotrebljavati u političke svrhe.

Bljesak.info: U kakvom je stanju poljoprivreda u Federaciji BiH?
O obećanjima
Ono što je stranka kreirala i obećala građanima prije četiri godine, ja samo provodim kroz Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva

LIJANOVIĆ: Poljoprivreda u FBiH se nalazi u jako teškom položaju. Narodna stranka Radom za boljitak je, sve vrijeme svoga djelovanja, jako puno učinila za poljoprivredu, jer prije našeg osnivanja uopće nisu postojali poticaji u poljoprivredi, niti je poljoprivreda bila jedan od prioriteta bilo koje Vlade. Zahvaljujući našem opozicijskom djelovanju smo natjerali vlasti da uvedu određene poticaje i da poljoprivredu stave na daleko višu ljestvicu prioriteta. U posljednje četiri godine, od kada ja vodim ovaj resor, napravili smo jako puno. Napravili smo puno više nego što smo obećali prije četiri godine našim građanima. Povećali smo poticaje od 50 posto pa do 100 posto, kako u kojoj proizvodnji.

Bljesak.info: Govorite kako se Federacija BiH, ali i cijela država treba osloboditi ovisnosti o uvoznim proizvodima. Imate li recept za to?

LIJANOVIĆ: Program za 10 Narodne stranke Radom za boljitak, za mandat 2014 – 2018, je razradio kako ćemo osigurati dovoljno hrane za naše stanovništvo, kako ne bismo ovisili o uvozu. Vjerujem da će građani ovaj program podržati i da ćemo u te četiri godine napraviti jedan veliki iskorak u tom pravcu.

Bljesak.info: Kakvo je stanje u Civilnoj zaštiti?

LIJANOVIĆ: Stanje u Civilnoj zaštiti je jako kompleksno, zbog kompleksnosti ustavnog uređenja Federacije. S obzirom na to da imamo razinu Federacije, kantona i općina, jako je teško uspostaviti kvalitetan i učinkovit sustav. Kantoni su, i u ovom dijelu ovlaštenja, višak i trošak, te teško mogu odgovoriti zadacima prirodnih nesreća koje su se do sada dešavale, ali i koje će se dešavati. Vjerujem da kad ukinemo kantone, da će Federacija i općine biti u direktnoj koordinaciji, da će biti daleko efikasnije i učinkovitije, a imat će više sredstava kako bi mogli preventivno djelovati i spriječili prirodne nesreća, a i umanjili njihove posljedice kada se dese.
O 100 KM
Dok budemo u prilici da imamo većinu u Parlamentu, mi ćemo usvojiti jedan takav zakon i svaki građanin BiH, koji izvrši zakonsku obvezu glasanja, imat će pravo na dnevnicu od 100 KM.

Bljesak.info: Tko je kriv za izvlačenje novca s računa Civilne zaštite?

LIJANOVIĆ: Nikakvog izvlačenja novca sa računa Civilne zaštite nije bilo. Mi smo uredno imali sporazum sa Vladom, koja je koristila sredstva Civilne zaštite, ali nikada nauštrb Civilne zaštite i sva sredstva koja su nama bila potrebna smo imali na raspolaganju. To je jedna sasvim logična odluka Vlade, jer je logičnije da koriste sredstva Civilne zaštite, koja se nalaze kod njih na računu, nego da se zadužuju kod komercijalnih banaka i plaćaju kamate. Što je najvažnije, nama nikada nije nedostajalo sredstava i Vlada je u svakom trenutku bila spremna staviti na raspolaganje sva sredstva Civilnoj zaštiti.

Bljesak.info: Zamjera Vam se da ste kao zapovjednik Civilne zaštite tijekom snijega u veljači prošle godine došli iz SAD-a tek kad se sve smirilo, kao i da ste se kasno uključili u posljednje poplave. Kako komentirate navode javnosti da se tijekom katastrofa zapovjednik Civilne zaštite samo šminka u uniformi CZ-a?

LIJANOVIĆ: U veljači, kada smo imali prirodnu nesreću zbog visokih padavina snijega, točno je da sam ja boravio, na poziv predsjednika SAD-a i Kongresnih odbora, na molitvenom doručku u Washingtonu. Ali, po pojavi prirodne nesreće sam se odmah vratio iz Washingtona. Mislim da smo upravljali svim procesima i da je Federalni stožer civilne zaštite uradio maksimum, s obzirom na ovlaštenja i resurse koje smo imali na raspolaganju. A i kada su poplave u pitanju, učinili smo sve što smo mogli, na vrijeme i bez kašnjenja, i što je najvažnije spasili veliki broj ljudskih života, jer u odnosu na druga sigurno zna da ja nisam osoba koja se šminka u bilo kakvoj uniformi, nego sam osoba koja radi suštinske stvari, a nikad sporedne ili površne.
O uniformi
Ja nisam osoba koja se šminka u bilo kakvoj uniformi, nego sam osoba koja radi suštinske stvari, a nikad sporedne ili površne.

Bljesak.info: Ove godine požari su nas, na sreću, zaobišli. No, je li Federacija BiH spremna za ljetne požare?

LIJANOVIĆ: Federacija BiH nije spremna za ljetne požare iz razloga što smo mi programom bili predvidjeli nabavu kanadera, zapravo air traktora za gašenje požara iz zraka, s obzirom na naše šume i područja na kojima izbijaju požari, a kojima je jako teško prići. Nažalost, Vijeće ministara i Parlamentarna Skupština nisu stvorili pretpostavke da im ustupimo na upravljanje air traktore, a mi u Federaciji nemamo institucije koje bi mogle upravljati tim air traktorima. I dalje očekujemo od Vijeća ministara da stvori pretpostavke, da nabavljene air traktore, koje smo mi spremni nabaviti, za koje imamo sredstva, možemo ustupiti, a koji bi djelovali u područjima požara tijekom ljeta. Što je još važnije, da kada izbiju požari da se još u polaznoj fazi zaustave, jer kad se vatra proširi onda air traktori i kanaderi teško mogu zaustaviti tako jake požare.
izvor:bljesak.info

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

BiH

Uhićenja osumnjičenih muslimana – Kazalište u režiji Bakira Izetbegovića

Objavljeno

na

Objavio

Bakir Izetbegović ne samo da je vrlo loš čovjek i još gori političar, nego dokazuje kako nema ni redateljskog dara, jer ovako naivne predstave pod radnim naslovom: „lov na potencijalne ratne zločince – bošnjake“ teško bi mogle proći kod djece predškolskog uzrasta, kamo li kod odraslih ljudi.

Tobožnje pompozno uhićenje 13-orice bivših pripadnika „Armije B i H“ zbog sumnji počinjenja ratnih zločina u Konjicu, kao i ovo zadnje vezano za „progon“ potencijalnih ubojica generala HVO-a Vlade Šantića (Hamdija Abdić zvani Tigar, Dedo Karabegović, Jasmir Topal, Ramiz Bajramović i Enver Keranović – svi bivši pripadnici „Armije BiH“ koji su – kako javljaju mediji – već pušteni na slobodu nepunih 24 sata nakon privođenja!), trebali bi valjda amortizirati opravdano ogorčenje Hrvata u B i H sramotnom haškom presudom, pri čemu su muslimanski zločinci i islamske glavosječe ostali netaknuti, neoptuženi i neosuđeni. Naravno i svijetu treba pokazati kako sarajevska vlast njeguje „pravnu državu“, iako je očito na svakom koraku da od nje ni zametka nema.

Prozirna medijska kampanja koja sve to prati po diktatu Sarajeva, još otužnije djeluje promatra li se u kontekstu pojave brojnih dokumenata koji svjedoče o planskom etničkom čišćenju područja Žepča, Jablanice, Konjica i drugih, što ih je vrh „Armije B i H“ planirao i dogovarao međusobno, što potvrđuju njihovi telefonski razgovori i prepiska. Dakle, tamo gdje je očito kako su poznati nalogodavci (Sefer Halilović, Zulfikar Ališpaga Zuka i drugi) ne reagira se, nego se uhićuje one koji su bili obični vojnici i eventualno izvršitelji ponekog zločina.

Bosna i Hercegovina je samostalna i neovisna država (ili bi barem tako trebalo biti) već više od 25 godina, ali u njoj ni „p“ od pravne države. Sudovi pod patronatom Sarajeva (i bošnjačko-muslimanske klike na čelu s Bakirom Izetbegovićem), svojim bošnjacima-muslimanima za ratne zločine sude po Krivičnom zakonu bivše SFRJ (koji je blaži), a Hrvatima po novom, oštrijem (KZ Federacije iz 2003.).

I gdje su tu pravda i pravna država? Kako se u istoj zemlji metodom segregacije mogu usporedo primjenjivati dva zakonodavna instituta od koji jedan pripada nepostojećoj zemlji?

Toga nema nigdje u svijetu!

Sarajevska vladajuća klika predvođena Bakirom Izetbegovićem od B i H nastoji napraviti prvi europski kalifat i sad je dobila vjetar u leđa upravo zahvaljujući mešetarima iz haškog sudišta.

Sva ona lupetanja Alijinog nasljednika o „nepostojećim narodima – Srbima i Hrvatima“, o „fašizmu u Hrvata“, ratne prijetnje koje upućuje susjedima, ali i islamizacija što se u B i H puzajući provodi, sad dobivaju neku vrstu „legitimiteta“ ili se barem tako presuda haškog sudišta herceg-bosanskoj „šestorci“ tumači u Sarajevu.

Ima, doduše i bošnjaka-muslimana koji smatraju da je ta puzajuća islamizacija koja ima za cilj promijeniti mentalitet muslimanskog naroda na području B i H i vratiti ga šerijatskom pravu i džihadu dugoročno opasnija čak i od terorizma i bombaških napada. Jedan od njih poznati je diplomat, novinar (bio dopisnik iz Kaira, Beiruta, Alžira, Sirije, Libije, Jordana, Izraela), publicist, veleposlanik B i H u više islamskih zemalja (Jordan, Irak, Sirija, Libanon) i dobar poznavatelj ove materije Zlatko Dizdarević. On u uvodu jednoga od svojih tekstova s temom islamizacije B i H piše:

 „Novostvoreni ‘duhovni ekstremizam’ na temeljima ciljano krivih tumačenja ima širom otvorena vrata za ulazak i ljudi i ideja čiji su rezultati djelovanja već sada, da ne govorimo dugoročno, razorniji od prijetnji terorista pojedinaca“. (Vidi: https://ba.boell.org/bs/2017/01/26/islamizacija-bosne-na-kojoj-adresi-je-opasnost; istaknuo: Z.P.; stranica posjećena 14.12.2017.)

Kako god bilo, propusti međunarodnih tijela, posebice UN-a – poput ovih vezano za posljednju hašku presudu, objektivno su potpora provođenju agresivne islamizacije ove zemlje, sa svim onim negativnim i štetnim procesima što ih ona sobom donosi.

Od tih silnih „hapšenja“ muslimanskih osumnjičenika za ratne zločine i njihovog „kažnjavanja“, naravno, neće biti ništa, a što se islamskih glavosječa – mudžahedina (koji su, da ne zaboravimo, bili ustrojbenim dijelom „Armije B i H“; primjerice, odred „El Mudžahid“ pripadao je 7. brigadi, 3. korpusu), oni za sarajevskog bega i njegovu kamarilu ne postoje. U svojim krvavim pohodima ubili su stotine Hrvata, a njih 400 tako što su im u svojim opskurnim i barbarskim ritualnim obredima nakon mučenja odsjekli glave.

I to su za vlast u Sarajevu bili „pojedinačni“ zločini i oni „nemaju nikakve veze s regularnim snagama „Armije B i H“ – iako je odred „El Mudžahid“ po nalogu Alije Izetbegovića formirao sam Atif Dudaković i jako se dobro zna kako je ova najzloglasnija zločinačka postrojba sastavljena od „Allahovih mučenika“ bila dijelom te vojske, pa samim time i pod zapovjedništvom spomenutog Dudakovića.

Sramotna kazna od 3 godine zatvora za njega kao ratnog načelnika Glavnog štaba „Armije B i H“, pri čemu mu se niti jedan jedini dokazani zločin prema zapovjednoj odgovornosti nije stavio na teret, najbolji je pokazatelj „pravde“ koja je provođena, kako na haškom, tako i na bosansko-hercegovačkim sudovima.

Slučaj s Konjicem, kao i ovaj s tobožnjim uhićenjem Hamdije Abdića i družine osumnjičenih za ubojstvo generala HVO-a Vlade Šantića, zasigurno nisu jedini. Bit će toga još – ovakvih fingiranih predstava koje su bacanje prašine u oči i alibi za one predstojeće akcije hapšenja Hrvata – „zločinaca“ koji su prava meta.

Da je u Sarajevu bilo imalo dobre volje, pitanje presuda za ratne zločine odavno bi već bilo riješeno, a ne bi se čekalo do danas. Ako se zauzme stav da su samo druge strane krive, a vlastiti narod bezgrešan, pomaka nema niti ga može biti.

Atmosfera u bošnjačko-muslimanskom političkom vrhu, njihovoj vodećoj stranci SDA i medijima koji su pod kontrolom Sarajeva sve je više nalik na euforiju uoči linča ili lova na vještice.

Bakir nikako da se okane bizantskih smicalica i šićardžijskog, šarlatanskog vođenja politike. To mu je babo Alija ostavio u amanet jer se i sam slično ponašao poučen taktikom svojih idola Slobodana Miloševića i Dobrice Ćosića s kojima je potajno dijelio Bosnu i nastojao stvoriti etnički čistu muslimansku državu na tlu B i H, dok se službeno cinično „zalagao“ za njezinu cjelovitost.

Zar sarajevski beg doista misli da će ove njegove sapunice (režirane lošije nego one turske u kojima se na groteskan način slavi i glorificira lik i djelo njegovog rahmetli babe Alije) bilo tko od Hrvata progutati?

A Europa?

Ona se bori protiv islamskog terorizma u svijetu, a u vlastitoj kući mu širom otvara vrata, hrabri ga i pothranjuje!? Bosna i Hercegovina je na najboljem putu da postane prva europska baza islamskog radikalizma i to upravo uz pomoć Europe!?

Kakvog li paradoksa!

Kako je moguće voditi tako nepromišljenu i u suštini autodestruktivnu politiku?

Moguće je, jer Europsku uniju vodi skupina diletanata koja donosi ad hoc rješenja od danas do sutra po diktatu vodećih zapadno-europskih država i SAD-a i njima je najvažnija supremacija nad ostalim članicama u skladu s trenutačnim interesima, bez ikakve vizije i predstave o budućnosti. Oni su na koncu tu Uniju i stvorili sebe radi i iz razloga osiguravanja svojih strateških i ekonomskih interesa, a nikako vođeni nekim višim ciljevima „pravde“, „demokracije“, „slobode“ i „napretka“, kako se s vremena na vrijeme znaju prigodničarski i razmetljivo hvaliti. Iza svega kriju se sebični interesi „velikih“. Sve drugo su floskule i tlapnje. Igrokaz.

Europa ima kratku pamet i nije joj prvi put da radi protiv vlastitih interesa. Dugoročno, od ovakvih poteza imat će goleme štete, ali to će kao i obično shvatiti tek kad bude kasno.

Kad im glavosječe i bombaši u još većem broju stignu u Berlin, London, Pariz, Amsterdam, Bruxelles…kad zaredaju novi teriristički napadi i kad njihovi građani više ne budu smjeli nosa promoliti iz svojih stanova i kuća ni u sred dana, tek onda će europskoj gospodi (možda) ponešto od svega biti jasnije.

Kao što je i Angeli Merkel možda poslije svega sinulo u glavu (mada to neće priznati) kako će Njemačku skupo koštati to što je ona osobno i velikodušno pozvala islamske migrante u svoju zemlju po sistemu navali narode.

Svaka škola se plaća.

Zlatko Pinter/Kamenjar.com

facebook komentari

Nastavi čitati

Događaji

Donatorska večer: ‘Pomozimo zajedno u izgradnji objekta Dom fra Mladen Hrkać’

Objavljeno

na

Objavio

foto: ABC Portal

Oko 500 podržavatelja i prijatelja okupilo se jučer, 13. prosinca, na donatorskoj večeri naziva „Pomozimo zajedno u izgradnji objekta Dom fra Mladen Hrkać“ u Kristalnoj dvorani hotela Westin u Zagrebu, u organizaciji humanitarne udruge „fra Mladen Hrkać“ i istoimene Zaklade, pod visokim pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović te pokroviteljstvom Vlade Republike Hrvatske i Grada Zagreba.

Svi prisutni su se okupili oko jednog cilja – pružanja pune podrške za izgradnju objekta Dom fra Mladen Hrkać za privremeni smještaj osoba koje dolaze u Zagreb na liječenje, koja je ocijenjena kao projekt od nacionalnog interesa.

Među uzvanicima su bili i brojni istaknuti pojedinci i ključni dionici društvenog političkog i gospodarskog života Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine među kojima su bili: izaslanik Predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović dr. Tomislav Madžar, izaslanik Predsjedatelja Predsjedništva Bosne i Hercegovine dr. Dragana Čovića g. Tugomir Čuljak, potpredsjednik Hrvatskog sabora g. Milijan Brkić, izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića i državni tajnik u Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan Republike Hrvatske g. Zvonko Milas, gradonačelnik Grada Zagreba g. Milan Bandić sa brojnim suradnicima, državni tajnici, saborski zastupnici, veleposlanici i predstavnici stranih zemalja u Hrvatskoj, pročelnici gradskih ureda i pomoćnici ministara te predstavnici obrazovnih i zdravstvenih institucija, ustanova i vodećih tvrtki s područja Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Na početku večeri prikazan je 15-minutni prezentacijski video materijal koji daje detaljan prikaz lokacije, zemljišta i značaja Projekta izgradnje objekta „Dom fra Mladen Hrkać“. Nakon filma, nazočnima se obratio predsjednik Udruge i upravitelj Zaklade fra Mladen Hrkać g. Ivan Soldo: „Naši trenutni kapaciteti su nedostatni. Unatoč tome što uspjevamo kontinuirano povećavati i broj smještajnih jedinica i kvalitetu potrebno nam je konačno i cjelovito rješenje, a to je Dom fra Mladen Hrkać koji će uz pomoć svih vas koji ste se odazvali ovoj donatorskoj večeri i koji ćete nastaviti podupirati ovaj Projekt u svim njegovim fazama,  i svih onih koji nisu ovdje, a znamo da imamo njihovu bezuvjetnu podršku, otvoriti svoja vrata oboljelima i potrebitima u lipnju 2022. na desetu godišnjicu osnutka humanitarne udruge „fra Mladen Hrkać“.

Nakon g. Solde, otac Provincijal Hercegovačke franjevačke provincije fra Miljenko Šteko izrazio je veliku radost zbog pokretanja ovog Projekta koji je usmjeren na potrebe najugroženijih bližnjih te je blagoslovio sve prisutne i sam Projekt.

Gradonačelnik Grada Zagreba g. Milan Bandić, zahvaljujući čijoj odluci je Udruga dobila pravo građenja i krenula u realizaciju svog sna – izgradnje objekta „Dom fra Mladen Hrkać“, vrlo kratko se obratio riječima: „Neka djela govore više od riječi. Od samih početaka njihovog rada sam bio na raspolaganju članovima ove Udruge i tako će biti ubuduće“.

 

Potom je na red za obraćanje došao g. Zvonko Milas, izaslanik predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića i državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, koji je rekao: „Značaj ovog Projekta i rada Udruge uvelike prelazi granice Republike Hrvatske. Vlada RH zajedno sa Središnjim državnim uredom za Hrvate izvan Republike Hrvatske je to prepoznala i podržava svaku njihovu akciju i projekt. Čestitam humanitarnoj udruzi „fra Mladen Hrkać“ što nas je u ovo predblagadansko razdoblje okupila zajedno – Hrvate iz Republike Hrvatske, Bosne i Hercegovine, ali i cijelog svijeta, da budemo dio ove predivne priče o humanosti, ljudskosti i nesebičnosti. Priča koja je prebrisala sve granice – zemljopisne, dobne, nacionalne. Veselim se našem susretu u još posebnijoj prilici od ove večeras – otvorenju Doma fra Mladen Hrkać za koji sam siguran da će biti otvoren prije zacrtanog vremenskog roka“.

Izaslanik Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović i posebni savjetnik za sport i zdravstvo dr. Tomislav Madžar je na samom početku svog obraćanja prenio pozdrave i  podršku Predsjednice gđe. Grabar-Kitarović koja je izgradnju Doma fra Mladen Hrkać ocijenila projektom od nacionalnog interesa te je u više navrata pohvalio rad Udruge i Projekt koji je prema višestrukim kriterijima unikatan na području cijele Europe i šire: „U Hrvatskoj postoji više od 50.000 registriranih udruga, ali humanitarna udruga „fra Mladen Hrkać“ kontinuirano postavlja nove i sve više standarde kvalitete i jedinostvenosti što je posebno ističe među ostalima. Brojka od 175.000 ljudi –donatora, korisnika, članova i volontera koje su oni okupili u zajedništvo u samo 5 godina postojanja potvrđuje da zaslužuju da ih ste hvali i podržava.

Ova večer je još jedna potvrda da se mogu učiniti velike stvari kad se stvori zajedništvo oko iskrene i plemenite ideje što je i temelj i jedina garancija za uspjeh Projekta „Dom fra Mladen Hrkać“ koji će sutra biti na ponos svakom čovjeku.

Nacionalni značaj projekta službenim pokroviteljstvima nad Projektom izgradnje objekta Dom fra Mladen Hrkać potvrdili su: Predsjednica Republike Hrvatske, predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine dr.Dragan Čović, Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković i Grad Zagreb.

Program večeri vodio je Mislav Togonal, voditelj i urednik sa Hrvatske radio televizije. Večer je izvedbom himne Lijepa naša otvorila operna pjevačica Sandra Bagarić, u pratnji supruga Darka Domitrovića na klaviru. Večer su nastavili uveličavati glazbena diva Radojka Šverko sa profesorom Vladimirom Babinom u pratnji na klaviru, te bogoslov Hercegovačke franjevačke provincije fra Đuro Ravenšćak.

Dodatne informacije o projektu izgradnje objekta Dom fra Mladen Hrkać

Krajem 2016. godine humanitarnoj udruzi „fra Mladen Hrkać“ Grad Zagreb je dodjelio pravo građenja za „Dom fra Mladen Hrkać“ na zemljištu veličine 5000 m2 na adresi Avenija Gojka Šuška. U blizini najvećih kliničko bolničkih centara u Zagrebu biti će izgrađen moderan, energetski visoko učinkovit i funkcionalan objekt za smještaj osoba iz svih krajeva Hrvatske i BiH, koje zbog liječenja privremeno borave u Zagrebu. Dom će omogućavati smještaj, prehranu i ostalu sveobuhvatnu skrb za 220 osoba istovremeno i sadržavati će 55 smještajnih jedinica različitog karaktera: 12 izolacijskih smještajnih jedinica koje su transplatirale neki od organa i teške onkološke bolesnike, 4 jedinice za osobe u invalidskim kolicima i sličnim pomagalima za kretanje, 4 jedinice za karantenu sa posebnim ulazom, odvojene od ostatka objekta za smještaj osoba oboljelih od lakših zaraznih bolesti, 30 osnovnih smještajnih jedinica za sve teško oboljele osobe osim onih u invalidskim kolicima ili onih kojima je potrebna izolacija ili karantena, 5 jedinica sa većim brojem ležajeva za boravak obitelji s većim brojem malodobne djece od kojih je jedno dijete oboljelo

Financiranje projekta odvijati će se kroz nedavno osnovanu Zakladu fra Mladen Hrkać čiji cilj je izgradnja, opremanje i održavanje objekta “Dom fra Mladen Hrkać”.

Projekt je trenutno u fazi završetka provedbe javng natječaja za odabir idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja za Dom fra Mladen Hrkać. Javni natječaj zatvoren je 7.12. te je pristiglo 11 prijedloga idejnog rješenja koje će ocjenjivati petočlani ocjenjivački sud sastavljen od ovlaštenih arhitekata, te predsjednika i dopredsjednika Udruge, na čelu sa arhitektom Angelom Garciom Alvarezom iz Madrida koji je specijalizirao arhitekturu bolničkog smještaja. Potom slijedi ishođenje lokacijske dozvole, izrada izvedbenog projekta i ishođenje građevinske dozvole nakon čega je moguće krenuti sa građevinskim radovima. Predviđa se da će Dom biti spreman otvoriti svoja vrata oboljelima i potrebitima u lipnju 2022. godine na desetu godišnjicu osnutka humanitarne udruge „fra Mladen Hrkać“.

Udruga FMH/ABCPortal.info

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari