Pratite nas

Lijanović za Bljesak: Politika nije biznis koji je isplativ

Objavljeno

na

Jerko Ivanković Lijanović, federalni ministar i dopremijer, zapovjednik Stožera Civilne zaštite i dopredsjednik NS Radom za boljitak u intervjuu za Bljesak.info govori o neisplativosti bavljenja politikom, o šminkanju u odori Civilne zaštite te o kampanji za kupovinu domaćih proizvoda. Lijanović kaže kako smatra da je taj novac dobro iskorišten i da je ta kampanja promijenila svijest ljudi. Naravno, Lijanović je govorio i o ukidanju županija, poticajima i navodnoj kupovini glasova.

jerkolijanovicb500pxBljesak.info: Govorite o ukidanju županija. Imate li analize koje bi konkretno pokazale koliko bi Vaš prijedlog donio uštede?
O ukidanju županija
Ukidanjem kantona, Doma naroda, predsjednika i potpredsjednika Federacije bi oko 500 milijuna maraka bila direktna financijska ušteda

LIJANOVIĆ: Kantoni, trenutno, imaju proračune oko dvije milijarde KM. Ukidanjem kantona, Doma naroda, predsjednika i potpredsjednika Federacije bi oko 500 milijuna maraka bila direktna financijska ušteda, u domenu bespotrebne administracije. Ali, milijarda i pol bi se i dalje trošila na obrazovanje, policiju i sudstvo, tj. na one institucije koje sada rade, s tim da bi one radile u drugom organizacijskom obliku, i praktično bi mogle biti bolje plaćene, kako bi radile što kvalitetnije.

Bljesak.info: Na izbornoj listi Narodne stranke Radom za boljitak su i Vaša dva sina. Znači li to da je politika isplativija od mesne industrije i biznisa?

LIJANOVIĆ: Politika nije biznis koji je isplativ, ali očito, ukoliko se ne uključimo u političko djelovanje, ako ne napravimo potrebne promjene unutar BiH, objektivno, u ovakvim uvjetima, pitanje je življenja na ovim prostorima. Moje opredjeljenje je, između odlaska ili ostanka u ovoj zemlji, opredjeljenje da ostanem i da se borim za promjene koje u nekim dijelovima već radimo. Vjerujem da ćemo u narednom periodu, uz podršku građana, biti u stanju napraviti promjene i u drugim područjima u kojima to do sada nismo uspjeli, kako bismo stvorili domovinu u kojoj će biti poželjno živjeti, i gdje neće biti potrebe za odlaskom iz nje.

Bljesak.info: Nakon boravka u Sloveniji rekli ste kako pažnju, ubuduće, moramo posvetiti proizvodnji hrane i izdvojiti daleko veća sredstva za poljoprivrednu proizvodnju. No, isto tako, rekli ste nakon kampanje ‘Kupuj domaće, kupuj srcem’, da je bilo bolje uložiti novac u to, nego dati proizvođačima. Mislite li da bi skoro četiri milijuna KM, koliko su revizori procijenili trošak kampanje, ipak bila korisnija poljoprivredi?
O novcu civilne zaštite
Nikakvog izvlačenja novca sa računa Civilne zaštite nije bilo. Mi smo uredno imali sporazum sa Vladom, koja je koristila sredstva Civilne zaštite

LIJANOVIĆ: Primjer može biti Slovenija koja izdvaja deset puta više sredstava od FBiH, za poticaje u poljoprivredi. Iako Slovenija i FBiH imaju sličan broj stanovnika i slične resurse, mislim da trebamo ulagati koliko i Slovenija, ako ne i više. Posebno, što dugoročno, ta sredstva možemo povlačiti iz europskih izvora, tako da spojimo našu prirodno bogatu zemlju i naše vrijedne ljude i europska sredstva, kako bismo proizveli dovoljno hrane za potrebe našeg stanovništva. Kampanja ‘Kupujmo domaće’ je, očito, najefektnije uložen novac, a pokazatelji govore da smo značajno povećali kupovinu domaćih proizvoda, jer naši građani rado kupuju domaće proizvode.

Bljesak.info: Mislite da su građani nakon toga promijenili svijet o kupovini domaćih proizvoda?

LIJANOVIĆ: Trebalo ih je samo podsjetiti koliko je to važno za naše proizvođače i za našu zemlju. Kao primjer, ako svaki građanin za samo 1 KM dnevno, prilikom kupovine, kupi više domaćih nego uvoznih proizvoda, taj prihod, na razini jednog dana, je 2 milijuna KM u korist domaće proizvodnje, a na razini godine je to gotovo 700 milijuna KM. To je za našu proizvodnju isto kao da je izvezeno 700 milijuna maraka iz zemlje i vrjednije je nego svi poticaji, koje trenutno izdvajamo direktno proizvođačima za ostvarenu proizvodnju. S obzirom na kojoj se poziciji nalazi naša proizvodnja, neophodno je da ulažemo daleko više u proizvodnju, ali isto tako i u kupovinu domaćih proizvoda kako bi, u koordiniranoj podršci, praktično ostvarili ciljeve da imamo dovoljno proizvodnje i da naši građani kupuju domaće proizvode. Četiri milijuna maraka za jednu kampanju su jako simbolična sredstva, jer ako poredimo samo neke, recimo telekom operatere, koji za nekoliko usluga, na godišnjoj razini, troše desetine milijuna maraka, onda su četiri milijuna, za cijelu poljoprivrednu proizvodnju, jako minorna. Znači, trebalo bi i za poljoprivredu, u kampanju, ulagati desetine milijuna maraka i više, a ne četiri milijuna.
O kampanji
Kampanja ‘Kupujmo domaće’ je, očito, najefektnije uložen novac, a pokazatelji govore da smo značajno povećali kupovinu domaćih proizvoda

Bljesak.info: Kad smo kod te kampanje, Boljitak je morao platiti kaznu Središnjem izbornom povjerenstvu zbog promocije stranke. Kako komentirate česte navode da stranku stavljate ispred ministarstva na čijem ste čelu?

LIJANOVIĆ: Narodna stranka Radom za boljitak je u sudskom postupku dobila Središnje izborno povjerenstvo, tako da nije morala plaćati kazne, nego je Sud utvrdio da je Središnje izborno povjerenstvo prekoračilo zakonske okvire, tako da nije bilo kršenja zakonskih odredbi od strane Narodne stranke Radom za boljitak. Stranka je ona koja je kreirala našu viziju, strategiju, plan kada je u pitanju poljoprivreda. Ono što je stranka kreirala i obećala građanima prije četiri godine, ja samo provodim kroz Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, jer sam i dobio mandat temeljem naše strategije i podrškom naših građana za tu strategiju.Bljesak.info: Uz Vašu stranku se u predizborno vrijeme redovito vežu slučajevi kupovine glasova, a vode se i policijske istrage o tim navodima. Kako to komentirate?

LIJANOVIĆ: Ja sam u prošlom mandatu u Parlamentarnoj Skupštini BiH predlagao Zakon o obveznom glasovanju, a u području kaznenih odredbi sam smatrao da ne bi bilo primjereno da kažnjavamo naše građane za ne provođenje tog zakona, već da svaki građanin ima pravo na dnevnicu od 100 KM, a da je kazna za one koji ne ostvare zakonsku obvezu glasanja, da nemaju pravo na tih 100 KM. Ako vidimo da bismo ova sredstva mogli osigurati smanjenjem vanjskotrgovinskog deficita za samo nekoliko psoto, onda smatram da bi to bilo vrlo važno da potaknemo demokraciju u Bosni i Hercegovini. Izlazak na izbore treba biti 70 posto do 80 posto, kao što se to događa u mnogim europskim zemljama, a ne 50 posto kao što je to slučaj sada. 32 zemlje u svijetu imaju obvezno glasovanje i mislim da je to primjeren model i za našu zemlju na kom ćemo ustrajati. Dok budemo u prilici da imamo većinu u Parlamentu, mi ćemo usvojiti jedan takav zakon i svaki građanin BiH, koji izvrši zakonsku obvezu glasanja, imat će pravo na dnevnicu od 100 KM.

Bljesak.info: Kako komentirate istrage koje se vode zbog nezakonski podijeljenih poticaja za poljoprivredu?

LIJANOVIĆ: Podržavam sve istražne institucije unutar BiH i smatram da je dobro da oni istraže sve aktivnosti Narodne stranke Radom za boljitak, kako se ne bi ostavio prostor bilo kome da može špekulirati o bilo kakvim radnjama koje stranka radi. Nažalost, ponekad naši organi mogu biti i pod političkim utjecajem pa da se te istrage zloupotrijebe u vođenje određenih kampanja. Ali, uvijek apeliram na istražne organe da profesionalno i nepristrano rade svoj posao, kako se ne bi moglo, to što oni rade, zloupotrebljavati u političke svrhe.

Bljesak.info: U kakvom je stanju poljoprivreda u Federaciji BiH?
O obećanjima
Ono što je stranka kreirala i obećala građanima prije četiri godine, ja samo provodim kroz Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva

LIJANOVIĆ: Poljoprivreda u FBiH se nalazi u jako teškom položaju. Narodna stranka Radom za boljitak je, sve vrijeme svoga djelovanja, jako puno učinila za poljoprivredu, jer prije našeg osnivanja uopće nisu postojali poticaji u poljoprivredi, niti je poljoprivreda bila jedan od prioriteta bilo koje Vlade. Zahvaljujući našem opozicijskom djelovanju smo natjerali vlasti da uvedu određene poticaje i da poljoprivredu stave na daleko višu ljestvicu prioriteta. U posljednje četiri godine, od kada ja vodim ovaj resor, napravili smo jako puno. Napravili smo puno više nego što smo obećali prije četiri godine našim građanima. Povećali smo poticaje od 50 posto pa do 100 posto, kako u kojoj proizvodnji.

Bljesak.info: Govorite kako se Federacija BiH, ali i cijela država treba osloboditi ovisnosti o uvoznim proizvodima. Imate li recept za to?

LIJANOVIĆ: Program za 10 Narodne stranke Radom za boljitak, za mandat 2014 – 2018, je razradio kako ćemo osigurati dovoljno hrane za naše stanovništvo, kako ne bismo ovisili o uvozu. Vjerujem da će građani ovaj program podržati i da ćemo u te četiri godine napraviti jedan veliki iskorak u tom pravcu.

Bljesak.info: Kakvo je stanje u Civilnoj zaštiti?

LIJANOVIĆ: Stanje u Civilnoj zaštiti je jako kompleksno, zbog kompleksnosti ustavnog uređenja Federacije. S obzirom na to da imamo razinu Federacije, kantona i općina, jako je teško uspostaviti kvalitetan i učinkovit sustav. Kantoni su, i u ovom dijelu ovlaštenja, višak i trošak, te teško mogu odgovoriti zadacima prirodnih nesreća koje su se do sada dešavale, ali i koje će se dešavati. Vjerujem da kad ukinemo kantone, da će Federacija i općine biti u direktnoj koordinaciji, da će biti daleko efikasnije i učinkovitije, a imat će više sredstava kako bi mogli preventivno djelovati i spriječili prirodne nesreća, a i umanjili njihove posljedice kada se dese.
O 100 KM
Dok budemo u prilici da imamo većinu u Parlamentu, mi ćemo usvojiti jedan takav zakon i svaki građanin BiH, koji izvrši zakonsku obvezu glasanja, imat će pravo na dnevnicu od 100 KM.

Bljesak.info: Tko je kriv za izvlačenje novca s računa Civilne zaštite?

LIJANOVIĆ: Nikakvog izvlačenja novca sa računa Civilne zaštite nije bilo. Mi smo uredno imali sporazum sa Vladom, koja je koristila sredstva Civilne zaštite, ali nikada nauštrb Civilne zaštite i sva sredstva koja su nama bila potrebna smo imali na raspolaganju. To je jedna sasvim logična odluka Vlade, jer je logičnije da koriste sredstva Civilne zaštite, koja se nalaze kod njih na računu, nego da se zadužuju kod komercijalnih banaka i plaćaju kamate. Što je najvažnije, nama nikada nije nedostajalo sredstava i Vlada je u svakom trenutku bila spremna staviti na raspolaganje sva sredstva Civilnoj zaštiti.

Bljesak.info: Zamjera Vam se da ste kao zapovjednik Civilne zaštite tijekom snijega u veljači prošle godine došli iz SAD-a tek kad se sve smirilo, kao i da ste se kasno uključili u posljednje poplave. Kako komentirate navode javnosti da se tijekom katastrofa zapovjednik Civilne zaštite samo šminka u uniformi CZ-a?

LIJANOVIĆ: U veljači, kada smo imali prirodnu nesreću zbog visokih padavina snijega, točno je da sam ja boravio, na poziv predsjednika SAD-a i Kongresnih odbora, na molitvenom doručku u Washingtonu. Ali, po pojavi prirodne nesreće sam se odmah vratio iz Washingtona. Mislim da smo upravljali svim procesima i da je Federalni stožer civilne zaštite uradio maksimum, s obzirom na ovlaštenja i resurse koje smo imali na raspolaganju. A i kada su poplave u pitanju, učinili smo sve što smo mogli, na vrijeme i bez kašnjenja, i što je najvažnije spasili veliki broj ljudskih života, jer u odnosu na druga sigurno zna da ja nisam osoba koja se šminka u bilo kakvoj uniformi, nego sam osoba koja radi suštinske stvari, a nikad sporedne ili površne.
O uniformi
Ja nisam osoba koja se šminka u bilo kakvoj uniformi, nego sam osoba koja radi suštinske stvari, a nikad sporedne ili površne.

Bljesak.info: Ove godine požari su nas, na sreću, zaobišli. No, je li Federacija BiH spremna za ljetne požare?

LIJANOVIĆ: Federacija BiH nije spremna za ljetne požare iz razloga što smo mi programom bili predvidjeli nabavu kanadera, zapravo air traktora za gašenje požara iz zraka, s obzirom na naše šume i područja na kojima izbijaju požari, a kojima je jako teško prići. Nažalost, Vijeće ministara i Parlamentarna Skupština nisu stvorili pretpostavke da im ustupimo na upravljanje air traktore, a mi u Federaciji nemamo institucije koje bi mogle upravljati tim air traktorima. I dalje očekujemo od Vijeća ministara da stvori pretpostavke, da nabavljene air traktore, koje smo mi spremni nabaviti, za koje imamo sredstva, možemo ustupiti, a koji bi djelovali u područjima požara tijekom ljeta. Što je još važnije, da kada izbiju požari da se još u polaznoj fazi zaustave, jer kad se vatra proširi onda air traktori i kanaderi teško mogu zaustaviti tako jake požare.
izvor:bljesak.info

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Reagiranja

Mladen Pavković: Nažalost. Prva epizoda serije o Tuđmanu, ‘Predsjednik’, ne obećava mnogo

Objavljeno

na

Hrvatska radiotelevizija (HRT) u ponedjeljak, 20. siječnja na svom Prvom programu počela je s prikazivanjem prve od deset epizoda  dokumentarno-igrane serije „Predsjednik“, posvećene životu i djelu prvog hrvatskog predsjednika i vojskovođe dr. Franje Tuđmana, autora Gordana Malića i Miljenka Manjkasa.

Početak te serije, istina, ne obećava mnogo, ali ohrabrujuće je ipak  da se napokon – krenulo.

Dobro je među ostalim  da smo se ponovno uvjerili s kakvim je ljudima Tuđman uspio stvoriti državu (svaka čast iznimkama), ali i to kako su u njegovo vrijeme pojedini utjecajni tzv. nezavisni mediji, poput Feral Tribuna, ili Radija 101, i te kako  bili „zavisni“, i u službi (financijskoj i inoj) onih koji nisu podržavali hrvatsku državu. Jednom riječju – bili su prodane duše, a ti „veleumni kadrovi“ istu „nezavisnu novinsku politiku“ tjeraju i danas.

Inače, takvog čovjeka i političara Hrvatska nije imala “od stoljeća sedmog”! Međutim, jedan dio i njegovih suradnika, očito, ne oprašta uspjeh, pa čini sve ne bi li i u ovom slučaju umanjili, marginalizirali i falsificirali brojne Tuđmanove zasluge. Neki od njegovih najbližih suradnika, koji se pojavljuju već u prvoj seriji, trebali bi se sakriti u mišje rupe, a ne tako velikom čovjeku nalaziti  “tisuću mana”. Tuđman je vjerovao da ćemo, kad jednom postavimo Hrvatsku “na noge”, tek tada biti u mogućnosti razračunati se sa svim “crnim i zelenim vragovima”, ali dogodilo se ono što nitko nije očekivao – umro je najprije Tuđman, a ubrzo za njim (pod još uvijek čudnim okolnostima) i prvi do njega – Gojko Šušak.

Na taj način hrvatski su branitelji, a poglavito stradalnici Domovinskoga rata, ostali bez “kišobrana” i gotovo do danas (svaka čast izuzecima) svatko je mogao i može na te ljude “pljunuti” i baciti ih u blato. Iza Tuđmana, na čelo države došao je nitko drugi nego – Stjepan Mesić, grobar svega što je Hrvatska postigla u vrijeme rata. (Nadamo se da će u narednim epizodama i to biti vjerno prikazano.) Kad je početkom devedesetih bio s Tuđmanom, taj isti Mesić bio je “mali od palube” (pogledajte ga na fotografijama), baš kao i Manolić, ali vrlo brzo je pokazao da učenik želi prerasti učitelja, pa je činio sve ne bi li prvog hrvatskog predsjednika omalovažio i zgazio za sva vremena.

Sada taj Mesić i nadalje hoda svijetom, i umjesto da ga procesuiraju za kriminalne radnje (recimo krađu australskih dolara koje su mu dali Hrvati u toj zemlji za obranu Domovine, korupciju, laž, dostavu dokumenata Haaškom sudu na što nije imao pravo, proganjanje obitelji Tuđman i drugo),  opet ne radi ništa drugo nego uzdiže sebe, bivše Udbaše s kojima je čitavo vrijeme bio okružen, i na određeni način šteti interesima Republike Hrvatske. A sve to i dalje na ovaj ili onaj način plaćaju građani Hrvatske! Navodno da nitko nije nanio toliko štete Hrvatskoj kao taj čovjek. Pa, ako to nije tako, a jeste, zašto se barem danas ne pojavi na nekoj tribini ili obljetnici iz hrvatskog Domovinskog rata, zašto ne stane u red s istinskim hrvatskim braniteljima i stradalnicima? Što ga je sram, kad srama nema! Kako bi se ovaj čovjek osjećao među hrvatskim braniteljima, kad svi manje-više znaju da nas je izdao, baš kao i prvog hrvatskog predsjednika kojem je nosio kavu i ljubio ruku?

Ne, oni koji su stvarali hrvatsku državu to mu nikada ne će i ne mogu oprostiti. Broz ga je navodno zbog kriminala strpao na robiju, a on zamislite što danas radi – viče: Živio Tito! i s krvavom petokrakom na čelu pleše “Žikina kola”! Nu, nije samo Mesić taj koji ne voli (mrzi) Tuđmana, a samim time i hrvatsku državu. Tuđman je imao svojih mana, propusta i slično (a tko ih nema), ali nije dao Hrvatsku – ni za što. Nakon Tuđmana došli su drugi, pa od svakog od njih, zamislite, počinje povijest.(sic!) Ono što je bilo prije njih, to je za te i takve bila tek “epizoda”. Tuđmana, kao junaka, spominju (i to ponekad) tek toliko, reda radi, a hrvatski branitelji za njih su “prodane duše” koje nemaju pojma što rade, već ih vode neki drugi, kao da su mala djeca ili slijepci.

Tuđmana su u Zagrebu godinama ponižavali, kao i članove njegove obitelji. Naime, nakon smrti su ga toliko ponizili (Bandić) da su neku livadu (na kraju grada) nazvali njegovim imenom, a koja još i danas služi za mokrenje pasa i drugih životinja.

Ovom velikom državniku treba zamjeriti i to što „nije vidio“ da oko sebe ima i nemali broj ulizica, „pijandura“ i bivših Udbaša, koji su jedno govorili, a drugo radili. (Neki su prikazani i u prvoj seriji.) Tek kad su umrli on i Gojko Šušak, te ulizice, koje se sakrivaju svakom pod rep koji je na vlasti, otkrile su svoje pravo lice, ali sada je kasno. Oni, a ne oni koji su je stvarali – imaju državu!

Spomenimo još da je Tuđman  u sjajnim i povijesnim govorima često znao citirati i Stjepana Radića, pa je jednom prigodom podsjetio i na ove njegove riječi, a koje su aktualne i danas:

  • „Nisu nama krivi tuđinci, ni oni u Beču, ni Pešti, ni u Beogradu, nego oni među nama samima. Hrvatski su izrodi oni koji dovode u pitanje hrvatstvo, budućnost hrvatskoga naroda.“

Dakle, prva serija s nazivom  „Predsjednik“ nije nažalost ništa posebno, (plus dva!) tim prije što su, kao što smo već istaknuli, i njegovi „kućni majstori“ dobili prigodu da se hvale njegovim prijateljstvom i poznanstvom, iako ga je većina od njih odmah nakon smrti – izdala.

Jedan od tih je i dr. Ivo Sanader. A tu je sa svojim sjećanjima i dr. Mate Granić, ali i još poneki.

Oni, ali i neki drugi,  su i te kako zaslužni što neki kažu da je Tuđman stvorio državu od da ne kažemo šta!

Mladen Pavković

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Politika

Verbalni delikt u HSS-u

Objavljeno

na

Objavio

Vrh HSS-a zatražio je od svojih članova da uklone kritike na račun predsjednika stranke Kreše Beljaka zbog njegova istupa o Udbinim likvidacijama, a u suprotnom čekaju ih sankcije, piše u utorak Jutarnji list.

Nemiri u Hrvatskoj seljačkoj stranci ne stišavaju se. Nakon što je prošli tjedan nekoliko predsjednika lokalnih organizacija HSS-a pozvalo Krešu Beljaka da odstupi s mjesta čelnika stranke zbog objave tweeta u kojemu odobrava udbaška ubojstva, sada je došao odgovor vodstva, navodi dnevnik.

Naime, Predsjedništvo HSS-a sastalo se u nedjelju i donijelo zaključak u kojemu upozoravaju da se javnim kritikama šefa stranke krši Statut HSS-a te predsjednike županijskih organizacija obavezuje da “neposlušne” upozore na to i izreknu im opomenu. Ako se ogluše, slijede sankcije za ljude koji su napisali objave, kao i za županijske čelnike koji su ih odbili opomenuti. Ovaj dopis potpisao je glavni tajnik HSS-a Željko Lenart koji je Jutarnjem listu potvrdio njegovu autentičnost.

“Cilj je ove odluke upoznati predsjednike županijskih organizacija i članstvo na Statut. U središnjicu stranke nije došao niti jedan službeni dopis u kojemu bi se išta problematiziralo. Ovo nije nikakva naredba, ali treba poštovati odredbe Statuta i samo smo s time upoznali ljude. U HDZ-u su se morali obavezati da će samo unutar stranke raspravljati o stranačkim problemima”, rekao je Lenart.

Među prozvanima u dopisu našli su se gradonačelnik Čazme Dinko Pirak i predsjednica bjelovarskog ogranka Valna Bastijančić Erjavec, koji su među prvima javno istupili protiv Beljaka. Oboje i dalje smatraju da čelni čovjek HSS-a šteti ugledu stranke i da mora odstupiti, a kažu kako nisu usamljeni u tom mišljenju, donosi Jutarnji list. (Hina)

 

Petir: ‘Metode koje se provode u HSS-u čini mi se da niti Staljin niti Tito ne bi mogli osmisliti’

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari