Connect with us

Lijanovićevo ministarstvo u zabludu dovelo sve porezne obveznike

Objavljeno

-

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Federacije BiH dovelo je u zabludu sve porezne obveznike u Federaciji BiH usvajanjem Izmjene i dopune Pravilnika o načinu i uvjetima ostvarenja novčane potpore po Modelu poticaja proizvodnji (Sl. glasnik FBiH broj: 74/13 od 25.09.2013. godine).

U pomenutom Pravilnku Ministarstvo je propisalo obavezu da svi obveznici koji žele ostvariti novčanu potporu po Modelu poticaja proizvodnji, kao jedan od uvjeta za ostvarenje istog, moraju priložiti i potvrde UNO o ispravnosti otkupnog bloka. Na ovaj način Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Federacije BiH je korisnike dovelo u situaciju da niti jedan neće moći ostvariti pravo na novčani poticaj.

Navedena odredba, kojom se Upravi za neizravno oporezivanje BiH nameće obaveza izdavanja ‘potvrde o ispravnosti otkupnog bloka’, u suprotnosti je sa svim zakonima koji reguliraju rad UNO (Zakona o sistemu neizravno oporezivanje BiH, Zakona o Upravi za neizravno oporezivanje BiH, Zakona o postupku neizravnog oporezivanja u BiH).

Pored obavljanja poslova u skladu zakonskom legislativom iz oblasti neizravnih poreza, UNO obavlja i druge poslove koji su joj povjereni, a to mogu biti samo oni poslovi koji se daju u nadležnost Upravi isključivo zakonima donesenim na nivou Bosne i Hercegovine, odnosno od strane Parlamentarne skupštine BiH.

Iz naprijed navedenih zakonskih propisa nesporno proizilazi da se entitetskim i županijskim propisima ne može regulirati rad i postupanje UNO, što u konkretnom znači da Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Federacije BiH nije imalo zakonske ovlasti da navedenim Pravilnikom propisuje nadležnost UNO za izdavanje potvrde o ispravnosti otkupnog bloka.

Pored nemogućnosti ostvarivanja prava na novčanu potporu po Modelu poticaja proizvodnji, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Federacije BiH, sve obveznike izložilo je i dodatnim troškovima koje iziskuje vođenje upravnog postupka pokrenutog kod UNO.

Koristimo priliku da istaknemo da Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Federacije BiH, još uvijek nije dostavilo UNO ranije tražene podatke o poticajima u poljoprivedi koje je davalao ovo Ministarstvo, te informacije o osobama koje su vršile otkup i dalju prodaju živih životinja za koje su davani poljoprivredni poticaji u prethodnim godinama.

Podsjećamo, ove podatke UNO je tražila u okviru akcije ‘Meso’ i iste su dostavila sva resorna ministarstva osim Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Federacije BiH. Nametanje obaveze Upravi usvajanjem gore pomenutog propisa koji nema zakonsko uporište, nije ništa drugo već odgovor Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Federacije BiH na javne prozivke za nedostavljanje traženih podataka neophodnih za okončanje akcije ‘Meso’.

Nažalost, sve je urađeno samo na štetu poreznih obveznika koji su sada izloženi nepotrebnim troškovima, a ne mogu ostvariti pravo na novčanu potporu po Modelu poticaja proizvodnji. Zato je Uprava zaneizravno oporezivanje BiH proslijedila hitan dopis Vladi Federacije BiH da se pokrenu neophodne aktivnosti na otklanjanju nedostataka iz Izmjena i dopuna Pravilnika o načinu i uvjetima ostvarenja novčane potpore po Modelu poticaja proizvodnji“, navodi se iz UNO.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas