Connect with us

Komentar

Likvidacijom Prigožina, ukoliko je stvarna, Putin je prihvatio veliki rizik

Objavljeno

-

Pretpostavku da je Prigožin likvidiran moramo prihvatiti, htjeli ne htjeli. Jer u svakom slučaju to nikada sa sigurnošću nećemo znati jer će nam rezultate prezentirati oni koji su ga i likvidirali. Ili sakrili, svejedno.

Ono što je u cijeloj priči zanimljivo je sam tajming likvidacije. Na sam dan povratka Prigožina i zapovjedništva Wagnera iz Afrike.
Planeri akcije su imali dovoljno vremena za pripremu i vjerojatno se unaprijed znao datum povratka i ruta leta kojom će letjeti. I ne manje važno, znalo se da sa njime lete svi bitni čelnici Wagnera.

Šansa za trenutno uništenje cijelog vodstva organizacije. Ne bi se uopće čudio da je sve podatke o povratku i letu dostavio ruskim službama netko unutar Wagnera.

Likvidacijom Prigožina, ukoliko je stvarna, Putin je prihvatio veliki rizik. Prigožin je u rusiji popularan, puno je više ekstremista podržavalo njega nego vojno zapovjedništvo ruske vojske. Koja ga je sada ubila. Odgovor i revolt bi lako mogao izbjeći kontroli.
Ne isključujem ovdje ni mogućnost da je Prigožin likvidiran čak i bez osobne zapovijedi Putina, od strane onih koji žele Putina uvući u probleme sa ruskom javnošću i prihvaćanjem takvog čina.

Ipak, cijenim da će scenario ići ovim putem…..uskoro će stići kakva objava i obrazloženje da je na zrakoplov pucano jer se nije javljao na pozive, letio je blizu rezidencije ili slične gluposti.

Putin i vojni vrh će žurno imati sastanak sa ostatkom zapovjedništva Wagnera (što je sigurno i pripremljeno), mislim da i večerašnji let Il 76 u Bjelorusiju je dio toga scenarija, ustrojiti će “podobno” i već dogovoreno zapovjedništvo sa kojim će nastaviti sa “prljavim rabotama” ili će ih u potpunosti asimilirati ruska vojska.

Prva opcija mi se čini realnijom jer se radi o plaćenicima. Oni trebaju dosta novca i teško bi prihvatili tretman i primanja “običnog” ruskog vojnika a i Putinu treba privatna vojska kojom misli dalje upravljati. Naučio je lekciju i neće više ponoviti grešku sa prevelikim ovlastima novom vodstvu Wagnera.
Iako većina misli da će doći do velikih prosvjeda i pobune, ništa od toga se neće dogoditi.

Domagoj Franić

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari