Connect with us

Razgovor

Liliane Fournier: ‘Jednostavno se pitam – i sve to je bilo za ovo?’

Objavljeno

on

Ja moram ići, ali vratit ću se. Ti znaš da sam ja divlja trava koja nikada ne nestaje.- Jean-Michel Nicolier, 1991., riječi upućene majci prije odlaska

S majkom jednog od simbola Domovinskog rata i obrane Vukovara, gđom Liliane Fournier, za tradicionalni novogodišnji razgovor za Hrvatski tjednik razgovarao je O. Barišić/HKV.

Spomen-poprsje njezina sina, Francuza Jean-Michela Nicoliera, danas stoji uz most s njegovim imenom na rijeci Vuki. Za njegove riječi „Vukovar je moj izbor, i u dobru, i u zlu“, kojima je francuskim novinarima objasnio na samom kraju opsade zašto radije ostaje u Vukovaru nego da se s njima pokuša izvući van, znaju danas mnogi u Hrvatskoj. Stoga žrtva Jean-Michela Nicoliera ima i imat će svoj vječni eho u hrvatskom narodu.

Poštovana gđo Fournier, znamo da nema ničega što roditelju može zamijeniti gubitak djeteta i da će Vam ovaj razgovor biti težak te Vam stoga posebno zahvaljujemo. Krenimo možda od kraja. Hrvatska je prije tridesetak godina bila izvrgnuta embargu na uvoz oružja, a među zapadnim političarima vladao je konsenzus da se Jugoslavija mora sačuvati, praktički pod svaku cijenu. Hrvatska je danas međunarodno priznata država, a hrvatska vojska oprema se najsuvremenijom opremom, što uključuje i nabavu modernih zrakoplova. To ipak govori o suštinski promijenjenim okolnostima i o tome da se Hrvatska više nikada ne će naći u poziciji u kakvoj je bila devedesetih, bez prava na obranu. Nije li to ipak veliko postignuće i u neku ruku ono za što su se devedesetih borili svi ti mladi ljudi, uključujući Vašega sina – to se sada više ne može ponoviti?

Svakako, kao što je normalno i potrebno, Hrvatska je danas naoružana i tako će ostati! Ne treba se nikako zaboraviti da je Hrvatska 1991. godine imala jako malo oružja. Srbija, osim što je profitirala raspolažući oružjem Jugoslavenske narodne armije, imala je također u odnosu na Hrvatsku puno više zapovjednog kadra. Na sve to došao je embargo na uvoz oružja, među ostalim i zbog žurnih zahtjeva postavljenih od strane predsjednika Mitterranda. Jedino što je Hrvatskoj tada preostalo bilo je nabavljati oružje preko crnoga tržišta.

Danas se sve zna, tko su bili mučitelji i tko su bili ubojice. Jedino se ne zna gdje su posmrtni ostatci Vašega sina i tu ste u društvu mnogih hrvatskih majki koje još uvijek traže svoje sinove. Imate li kakve nove informacije?

Već dvadeset sedam godina moj sin Paul, naši francuski prijatelji, suborci Jean-Michela iz postrojba HOS-a s kojima je ratovao i ja sama tražimo bez uspjeha tijela šezdeset i tri poginula branitelja. Ne treba se usredotočiti samo na Jean-Michela i zaboraviti preostala šezdeset i dva poginula branitelja.

Hrvatska je mlada država, ali ipak na nekim područjima nailazimo na nevjerojatne apsurde i političke otpore za koje jednostavno nema opravdanja. Srce nam se stegnulo kada smo u travnju ove godine pročitali razgovor s Vašim drugim sinom, Paulom Nicolierom, da je francuska policija po prijavi protiv ubojica Vašega sina odradila odličan posao, da su prikupili mnoštvo dokumenata koji su ležali po ladicama hrvatskih službenika, dok su hrvatske vlasti ostale inertne. Imate li kakvih novosti s francuske strane?

Nakon podnesene tužbe kod francuskog sudca istražitelja, pokrenut je kazneni sudski postupak. Istražni sudac našao se sa mnom u studenom 2016. godine, nakon čega je posjetio Hrvatsku i Srbiju u potrazi za više počinitelja zločina. Vjerujem kako će francuska strana nastaviti s ovim sudskim istragama.

Primali su Vas kroz godine najviši hrvatski predstavnici, a ovoga rujna i predsjednik hrvatske Vlade Andrej Plenković. Što Vam je rečeno?

Istina je. Na naše iznenađenje, sin Paul, Hervé – naš vjerni prijatelj i prevoditelj, osoba koja je s nama i u dobru i u zlu, kao i Vesna i ja bili smo pozvani k predsjedniku hrvatske Vlade i šefu njegova kabineta na razgovor. Sadržaj toga razgovora tiče se najviše osoba koje su u njega bile uključene.

Mišljenja smo kako je procesuiranje ratnih zločina od iznimne važnosti za hrvatsku državu jer se samo tako može dati poruka da se oni ne isplate. Bez toga ne možemo govoriti o pravnoj sigurnosti u Republici Hrvatskoj i nadati se da se takve stvari više ne će ponoviti. Slažete li se s nama?

Na sadržaj Vašega pitanja mogla bih se samo nasmijati. Što Vi mislite da bi moglo biti moje mišljenje? Naravno da bi počinitelji zločina trebali biti suđeni i kažnjeni!

Otkad sam za nju saznala, potpuno sam skandalizirana činjenicom da se Srbi koji mogu dokazati da su imali pretke u Hrvatskoj mogu ujedno i naseliti u Hrvatskoj. Užasava me ovakav zakon koji daje takva prava nakon svega što se dogodilo u Hrvatskoj. Tko je bio agresor? A tko je bio žrtva? Lako je odgovoriti na ova pitanja.

Vukovar je grad koji je bio devedeset posto uništen, cijela sela i gradovi bili su bombardirani iz zraka i topništvom. I sada se Srbi vraćaju u Hrvatsku? Zašto? Dok odbijanje istine konstantno truje odnose između Hrvata i Srba, koji to razlozi postoje i motiviraju Srbe za useljavanje kod svojih „neprijatelja“? Kad je neki zakon loš, treba ga promijeniti makar to bilo i složeno. To je zadatak političara.

Ustanovljen je svojevrsni aparthejd. Srbi koji žive u Hrvatskoj zadržavaju srpsku nacionalnost, sudjeluju kao Srbi u izborima i slijedom svoje nacionalnosti rade na visokim pozicijama i dobivaju važne položaje. Znam da su se neki Srbi u Vukovaru borili zajedno s Hrvatima, no oni u ovome uopće ne participiraju…

Pitam se za primjere osoba srpske nacionalnosti koje su bile dio medicinskog i pomoćnog osoblja u vukovarskoj bolnici za vrijeme rata. Prema onome što je meni poznato, Srbi su denuncirali svoje kolege Hrvate nakon što je pao Vukovar i bolnica bila zauzeta. Što je poduzeto slijedom ove informacije? To ne znam, ali navodno dio tih osoba danas radi u Hrvatskoj, odnosno u vukovarskoj bolnici!

NicolierNekoliko je Srba uhićeno, a među njima su čak dvojica na radnim mjestima u općini Vukovar! A koliko takvih nevjerojatnih slučajeva još ima? I što sad? Sve me to čini krajnje skeptičnom. Pa i žalosnom…

Prošla su gotovo tri desetljeća otkad Vas je Domovinski rat spojio s Hrvatskom. Upoznali ste brojne naše ljude i Hrvatsku općenito. Možete li za naše čitatelje usporediti život u Francuskoj i život u Hrvatskoj?

Želite da usporedim život u Francuskoj i u Hrvatskoj? To uopće nije jednostavno. Budući da nisam Hrvatica, nemam svoga stava vezanog za Hrvatsku. Susrećem se s Hrvatima koji mi zahvaljuju za to kako se ponio moj sin tijekom rata. Ali on nije poseban heroj! Svi koji su se borili za slobodnu Hrvatsku bili su heroji! Također se susrećem s bivšim braniteljima. Svi su duboko žalosni, za njih se ništa ne mijenja. Što se mene tiče, jednostavno se pitam: I sve to je bilo za ovo?

U Francuskoj se također događaju brojne promjene i politička previranja. Kako na njih gledate?

Trenutačno u Francuskoj stvari ne idu najbolje, ali više o njima ne mogu suditi. Gdje je Francuska moje mladosti?

François Mitterrand vodio je politiku o kojoj ste i sami više puta kritički govorili. Stvari su se promijenile, no mislite li da se na području francusko-hrvatske suradnje moglo napraviti više? Nekako smo dojma da su stare političke predrasude i otpori opet učinili svoje.

Ne znam kako odgovoriti na Vaše pitanje. Nemam uvida u francusko-hrvatsku suradnju. Postoji jedno zapažanje koje mi se stalno provlači kroz misli otkako što sam proučila brojne poveznice na internetu: „Nije teško razumjeti zašto je Francuska bila prosrpske orijentacije.“ Kada sam to spomenula predsjedniku hrvatske Vlade, on mi je jednostavno odgovorio: „To se mijenja.“ Ja se tome mogu samo nadati.

Jean-Michela, koji je otišao pomoći Hrvatskoj, smatralo se fašistom. Izrečene uvrede, agresivni telefonski pozivi, neugodne primjedbe, poniženja…, sve sam to doživjela. Bilo bi predugo to podrobnije opisivati.

Kada je Jean-Michel stigao u Zagreb, grad koji je tada bio u potpunom kaosu, nije znao kuda ići ni kome se javiti. No susreo je dvojicu Hrvata koji su imali jednako puno prtljage kao i on sam i koji su znali engleski jezik. Na njegovo pitanje: „Kamo idete?“, odgovorili su mu da se idu prijaviti kao dragovoljci. On je onda krenuo s njima. Tako se Jean-Michel našao u HOS-u, zapravo „slučajno“, gdje je i ostao iz svojih uvjerenja. O tome nikad nismo razgovarali telefonom. Ali mora se spomenuti da je rijetko zvao. Želim naglasiti da HOS nikad nije bio suđen za ratne zločine.

Veliki francuski pisac i jedan od 40 članova Francuske akademije Jean-François Deniau dobro je bio razumio hrvatsku borbu za samostalnost te je tijekom rata više puta posjetio Hrvatsku. Bio je čovjek koji je volio i zastupao sve slabe i ponižene ovoga svijeta, služeći tako na čast Francuskoj, kako je to svojedobno zapisao akademik Slaven Barišić. Rekao bih da je tu univerzalnost Jean-François Deniau dijelio jednako kao i Vaš sin.

Jean-François Deniau! Čovjek velikoga integriteta u svakom pogledu. Poštovala sam ga i divila mu se. Bio je Gospodin, s velikim G. A mislim da je ljudi poput njega jako malo.

Mi Vam u novoj godini želimo okončanje potrage, kao i svim drugim majkama koje su u Vašoj situaciji. Neshvatljivo nam je to iživljavanje nad članovima obitelji i nepostojanje minimuma elementarne humanosti da se 27 godina nakon ubojstva i nestanka još uvijek taje ti podatci. Vas pak molimo da uputite poruku našim čitateljima, za koje smo sigurni da svi dijele naše želje i cijene žrtvu koju ste Vi kao majka podnijeli i još podnosite.

Neka Hrvati nikad ne zaborave ljude koji su se borili da bi se moglo živjeli u slobodnoj Hrvatskoj! Nadajmo se boljim danima!

O. Barišić/HKV


Liliane Fournier: “Je pense simplement – et tout cela fut pour ça?”

Je dois partir, mais je reviendrai. Tu sais que je suis une mauvaise herbe qui ne meurt jamais!

– Jean-Michel Nicolier, 1991, paroles adressées à sa mère lors de son départ.

Pour l’interview traditionnelle du Nouvel An, nous avons une invitée spéciale, Mme Liliane Fournier, mère d’un des symboles de la guerre patriotique et de la défense de Vukovar. Le monument – buste de son fils, le Français Jean-Michel Nicolier, avec l’inscription de son nom, se trouve sur un pont de la rivière Vuka. Ses paroles « Vukovar est mon choix, pour le meilleur et pour le pire », par lesquelles il a expliqué à des journalistes français pourquoi il préférait rester à Vukovar, et ce à la fin même du siège, au lieu de tenter d’en sortir avec eux, sont connues par beaucoup en Croatie. C’est ainsi que le sacrifice de Jean-Michel Nicolier a et laissera un écho éternel dans le peuple croate.

Chère Madame Fournier, nous savons que pour des parents, rien ne peut remplacer la perte d’un enfant et que cette conversation va vous être pénible, aussi nous vous en remercions à l’avance. Commençons peut-être par la fin. Il y a trente ans, la Croatie s’est vu infliger un embargo sur les importations d’armes tandis qu’un consensus s’est établi entre les hommes politiques occidentaux pour le maintien de la Yougoslavie, pratiquement à tout prix. Aujourd’hui, la Croatie est un Etat reconnu sur le plan international, et l’armée croate dispose des équipements les plus modernes ce qui inclut l’acquisition d’une aviation moderne. Ceci indique un changement profond des circonstances et que la Croatie ne se retrouvera jamais plus dans la position des années 90, privée du droit de défense. N’est-ce pas une grande réussite et d’une certaine façon ce pour quoi se sont battu tous ces jeunes gens, dont votre fils dans les années 90 – et qui ne peut plus se reproduire ?

Il est certain, comme c’est souhaitable, que la Croatie est désormais armée ! Il ne faut pas oublier qu’en 1991, celle–ci ne possédait que très peu d’armes. La Serbie bénéficiait de l’armement de l’armée yougoslave et disposait de beaucoup plus d’officiers que la Croatie. Et puis l’embargo sur les armes a été voté, notamment à la demande expresse du Président Mitterrand. La solution pour la Croatie fut de se procurer des armes au marché noir.

Aujourd’hui, tout se sait sur ce qui s’est passé à Vukovar, qui étaient les bourreaux, qui étaient les meurtriers. La seule chose qu’on ignore est l’endroit où se trouvent les restes mortuaires de votre fils, ce qui vous laisse dans la même situation que de nombreuses mères croates qui cherchent toujours leurs fils ? Avez-vous appris quelque chose de nouveau à ce propos ?

Voici 27 ans que mon fils Paul, nos amis français, les combattants du HOS avec lesquels Jean-Michel a combattu, et moi-même recherchons, sans succès, le corps de 63 combattants. Il ne faut pas se focaliser sur Jean-Michel et oublier les 62 autres combattants.

La Croatie est un Etat relativement jeune, mais dans certains domaines on constate des absurdités incroyables et des résistances politiques que rien ne peut justifier. Notre cœur s’est serré en avril dernier lorsque nous avons lu l’interview de votre autre fils, Paul Nicolier, indiquant que la police française, saisie d’une plainte contre le meurtrier de votre fils, avait fait un excellent travail, rassemblant une foule de documents qui stagnaient dans les tiroirs de fonctionnaires croates, alors que les autorités croates étaient restées inertes. Avez-vous appris du nouveau du côté français ?

Suite à la plainte déposée auprès d’un juge d’instruction français, une procédure criminelle a été engagée. Et après un entretien avec moi en novembre 2016, celui-ci s’est rendu en Croatie et en Serbie afin de rechercher plusieurs présumés criminels. Je crois que la France poursuit cette enquête.

Durant toutes ces années, vous avez été reçue par des représentants des hautes instances croates, la dernière fois, en septembre dernier, par le président du gouvernement croate, Andrej Plenkovic. Que vous a-t- il dit ?

A notre étonnement, Paul, Hervé – notre fidèle ami-interprète, compagnon de tous et mauvais jours – Vesna et moi avons été convoqués par le Premier Ministre croate et son Directeur de cabinet à un entretien qui ne regarde que les personnes qui étaient présentes.

Nous pensons que les poursuites pour crimes de guerre sont d’une extrême importance pour l’Etat croate, car c’est la seule façon de faire passer le message que ces agissements ne sont pas rentables. Sans cela, il est impossible de parler de sécurité d’Etat de droit en République Croate et espérer que de tels actes ne se reproduiront plus. Partagez-vous cet avis ?

Votre question me fait sourire. A votre avis quelle est ma position ? Certes, les criminels doivent être jugés et punis !

Je suis outrée depuis que j’ai appris que des Serbes pouvant prouvé que leurs aïeux avaient vécu en Croatie peuvent s’y installer. Je suis horrifiée qu’une loi leur accorde un tel droit après tout ce qui s’est passé en Croatie. Qui fut l’agresseur ? Qui fut la victime ? Il est facile de répondre à cette question.

Vukovar, ville détruite à 90 pourcents, villages, villes croates bombardées et assaillies… Et les Serbes reviennent en Croatie ? Pourquoi ? Alors que le déni de la vérité continue de gâcher les relations entre Serbes et Croates, quelles sont les raisons qui poussent les Serbes à venir s’installer chez leurs «ennemis» ? Quand une loi est mauvaise, il faut la changer, même si c’est compliqué. Les politiques en ont le devoir.

Un apartheid s’est établi. Les Serbes vivant en Croatie gardent la nationalité serbe. Ils participent aux élections en tant que Serbes et ont des sièges réservés au parlement. Ainsi ils accèdent à différents postes, certains hauts placés, bénéficient de financements spéciaux. Je sais que des Serbes de Vukovar ont combattu aux côtés des Croates, mais ceux-là ne profitent pas du système !

C’est au conditionnel que j’évoquerais cette «femme serbe», médecin de son état, travaillant à l’hôpital de Vukovar pendant la guerre. Au moment de la prise de l’hôpital, elle aurait dénoncé aux Serbes des collègues croates, qui ont eu ensuite un sort dramatique. Quelle suite a été donnée à cette information ? Je l’ignore mais, à ce qu’il paraît, cette personne travaillerait à nouveau à l’hôpital de Vukovar !…

Il y a quelques Serbes qui ont été arrêtés, dont deux travaillant à la mairie de Vukovar ! Et tout ce que j’ignore de la sorte ! Alors ? Cela me rend sceptique ! Et triste…

Presque trente ans se sont écoulés depuis la guerre patriotique et vous ont liée à la Croatie. Vous avez fait connaissance avec un grand nombre de nos compatriotes et avec la Croatie elle-même. Pour nos lecteurs, pouvez-vous comparer la vie en France et en Croatie ?

NicolierComparer la vie en France et en Croatie ? Ce n’est pas simple. N’étant pas croate, je n’ai pas d’opinion sur la Croatie ! Je rencontre des Croates qui me remercient de l’attitude de mon fils pendant la guerre. Mais il ne s’agit pas d’un héros particulier ! Tous ceux qui se sont battus pour une Croatie libre le furent. Je vois également d’anciens combattants: Tous sont profondément tristes, pour eux rien ne change… Quant à moi, je pense simplement: Et tout cela fut pour ça ?

En France, il se passe également de nombreux changements et péripéties politiques ? Quel est votre sentiment à cet égard ?

Pour le moment les choses ne vont pas très bien, mais je ne suis plus à même de juger. Où est la France de ma jeunesse ?

François Mitterrand a mené une politique envers la Croatie que vous avez vous-même critiquée plusieurs fois. Les choses ont changé, mais ne pensez vous pas que dans le domaine de la coopération franco-croate on aurait pu faire plus ? D’une certaine façon, on a l’impression que les vieux préjugés et obstructions ont de nouveau joué.

Je ne sais que répondre à votre question. J’ignore tout de la coopération franco-croate ! Si je me souviens bien, quand j’ai mentionné au Premier ministre cette phrase que j’ai en tête depuis la lecture de nombreux liens internet sur la Croatie: «Il n’est pas difficile de comprendre que la France était proserbe.», il m’a répondu simplement: «C’est en train de changer !» Je ne puis que l’espérer.

Jean-Michel, parti aider la Croatie, fut jugé fasciste ! Les insultes, les coups de téléphone offensants, les remarques désobligeantes, les humiliations… j’ai vécu tout cela ! Ce serait trop long à détailler…

A son arrivée à Zagreb, ville alors en plein chaos, Jean-Michel ne savait pas où aller, à qui s’adresser. Puis il a rencontré deux Croates, tout aussi chargés que lui, et qui parlaient anglais. A sa question « où allez-vous ?», ils lui ont indiqué qu’ils allaient s’engager. Et il les a suivis. C’est ainsi qu’il s’est retrouvé au «HOS», en fait «par hasard», et il y est resté par conviction. Nous n’en avons jamais discuté au téléphone. Il faut dire que ses appels étaient rares. Ce que je tiens à souligner, c’est que le HOS n’a jamais été jugé pour crimes de guerre.

Jean-François Deniau, grand écrivain français qui fut membre de l’Académie française, comprit fort bien la lutte croate pour l’indépendance et se rendit plusieurs fois en Croatie pendant la guerre. Ce fut un homme qui aima et représenta les faibles et humiliés de ce monde, servant ainsi l’honneur de la France, comme l’écrivit en son temps l’académicien croate Slaven Barisic. Nous dirions que votre fils s’est voué à cet humanisme universel tout comme l’a fait Jean-François Deniau.

Jean-François Deniau ! Un homme d’une grande intégrité à tous niveaux. Je le respectais et l’admirais. C’était un Monsieur, avec un M majuscule ! Et je pense qu’il y en a peu comme lui.

Pour cette Nouvelle Année, nous vous souhaitons, ainsi qu’aux autres mères dans votre situation, que les recherches aboutissent. Nous trouvons inadmissible cette persécution des familles et cette absence du minimum élémentaire d’humanité qui fait que 27 ans après les meurtres et disparitions, ces informations soient toujours dissimulées. Nous vous prions d’adresser, de votre côté, un message à nos lecteurs qui, nous en sommes persuadés, partagent nos vœux et apprécient le sacrifice que vous, en temps que mère, avez dû endurer et endurez encore.

Que les Croates n’oublient jamais les hommes qui se sont battus pour qu’ils vivent dans une Croatie libre! Espérons des jours meilleurs !

O. Barišić

Podijeli članak s prijateljima

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari