Connect with us

Vijesti

Linić optužuje Poreznu upravu: Šegon je dobro odradio posao.

Published

on

Prema izvješću Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja o državnim potporama za 2012. vidljivo je da je u sektoru turizma podijeljeno 14 milijuna kuna na ime ‘potpora male vrijednosti’. Putem njih subvencioniran je kredit obitelji pomoćnika ministra financija Branka Šegona. Od 14 milijuna podijeljenih na državnoj razini, Šegoni su dobili milijun i sto dvadeset tisuća kuna, drugim riječima – osam posto ukupnih potpora!

Ministar financija Slavko Linić izjavio je kako, prema njegovim saznanjima, njegov zamjenik Šegon nije prekršio zakon. Njegovu ostavku ne očekuje, osim ako Povjerenstvo za sukob interesa ne utvrdi da je sukoba interesa bilo. Linić je ipak priznao da je bilo propusta u radu Porezne uprave u slučaju Šegon. ‘Postupanje Porezne uprave po ovoj prijavi o neadekvatnosti prihoda i imovine je neprihvatljivo. Radi se o propustu – predmet se nije riješio godinama niti se o tome obavijestila policija’, kazao je Linić. Napomenuo je da su uvjeti kreditiranja za područje turizma vrlo povoljni, ali da je kredit dodijeljen u skladu s kriterijima HBOR-a. Istaknuo je da je lani odobreno 77 takvih kredita te da ni jedan zahtjev nije odbijen. 

Linić je uvjeren da podaci o Šegonovu kreditu nisu ‘iscurili’ iz HBOR-a, a glasine da je riječ o njegovu sukobu s ministrom obrta Gordanom Marasom nije želio komentirati. ‘Radi se o našem sukobu koji ne bih komentirao’, rekao je Linić. Maras je rekao da ne zna ni za kakav sukob s Linićem. Ipak traži od Uprave HBOR-a da se očituje o slučaju i prije Nadzornog odbora HBOR-a, koji se trebao sastati u utorak. ‘Javnost o tome mora biti upoznata’, kazao je Maras. Suglasan je da treba mijenjati pravila po kojima tvrtke državnih dužnosnika posluju s državnim institucijama.

Podsjetimo, nakon što su novinari HRT-a otkrili uvjete pod kojima je tvrtka Šegonove obitelji dobila kredit od gotovo 4 milijuna eura, istražili su i program kreditiranja turističkog sektora, sve kako bi dobili odgovor na pitanje – je li Šegonova tvrtka uopće mogla dobiti kredit od HBOR-a i pod kojim uvjetima?

A u programu kreditiranja turističkog sektora jasno piše da se povrat, odnosno refinanciranje postojećih kredita bez obzira na namjenu i njihovu ročnost, ne kreditira. Ipak, na kreditu jasno piše – veći dio odlazi na povrat postojećeg kredita. Na pitanje kako je to moguće – izvršna direktorica HBOR-a Ivanka Marčinković Putrić kazala je da u Šegonovu slučaju nije riječ o povratu nego o refundaciji. Međutim, kreditni kriteriji jasno propisuju da se neće financirati već započeta ulaganja.

Pet dana nakon izbijanja afere, oglasio se i čelni čovjek HBOR-a Anton Kovačev. Opširno obrazlaže pod kojim je uvjetima i zašto baš tvrtka Šegonovih dobila njihova sredstva. Kreditni program Turizam bio je podloga za dodjelu kredita, namjena nije bila potpuno u skladu s programom, ali je bila u skladu s Općim uvjetima kreditnog poslovanja, stoji među ostalim u priopćenju.

[divider]

Nakon sjednice Vlade Slavko Linić dao je izjavu za medije vezano za sukob interesa oko Šegona

Ono što su moja saznanja oko sukoba interesa, s obzirom na to da je postupio prema zakonu, smatram da ga nema, ali to je ipak područja rada povjerenstva i ono će dati stvarno rješenje je li postoji sukob interesa ili ne – rekao je Linić i dodao kako ostaje pitanje regularnosti dodjele kredita u HBOR-u.

Kredit je odobren u skladu s uvjetima i temeljem odluke Uprave – rekao je Linić.

Dodaje kako je jasno dano obrazloženje da je to restrukturiranje ulaganja i završetak investicije. Navodi da je u 2012. odobreno 77 takvih kredita te da nije bilo neodobrenih kredita, već samo vraćenih predmeta.

‘To je propust Porezne uprave’

Linić je prebacio krivicu na Poreznu upravu.

Neprihvatljivo je da se predmet četiri godine rješava i da se o tome ne izvještava policija koja je o tome dala nalog. Provjerio sam i nije bilo razloga da ne daju odgovor u 2011. i 2012. godini. Smatram da je to propust Porezne uprave. Predmet je uzet u razmatranje tek kada smo promijenili kadrove. Sada je u završnoj fazi – rekao je Linić.

[pullquote_right]Šegon je dobro odradio posao. Nije naštetio ničime. Nisam htio odgovarati na pitanja dok nisam skupio dokumentaciju da mogu stajati iza svega što kažem, uvjeren je Linić[/pullquote_right]

Dodaje da o predmetu nije bila obaviještena ni ravnateljica Porezne ni on. Najavio je kako će internim kontrolama doći do istine, ali najveći dio kadrova koji je radio na tome već razriješen.

Vezano za sukob interesa vezano za privatizaciju HTP Korčule sukoba, također, nije bilo nego redovito izvršavanje svakog posla na predstojećoj nagodbi. Želeći sačuvati radna mjesta predložili smo način kako riješiti predstečajnu nagodbu – rekao je Linić.  Smatra kako je rješenje bilo ulazak novih investitora, a njih je birao CERP.

Šegon je dobro odradio posao. Nije naštetio ničime. Nisam htio odgovarati na pitanja dok nisam skupio dokumentaciju da mogu stajati iza svega što kažem – dodao je Linić.

HBOR je dobro organizirana institucija. Ima revizije. HBOR podliježe državnim revizijama i tamo  ih je bilo 13. Evidentno je da državni službenici ne bi trebali biti oni koji će koristiti samo kredite HBOR-a. To će biti instrukcije koje ćemo dati – rekao je Linić.

Na pitanje je li Marasova inspekcija u HBOR-u napad na Linića, ministar je odgovorio:

Radi se o našem sukobu, ali ne bih komentirao jer nije potreban za posao koji obavljamo – rekao je.

Maras: Što se mene tiče, nema sukoba s Linićem

Navodni sukob s ministrom financija Slavkom Linićem nakon sjednice Vlade komentirao je ministar poduzetništva Gordan Maras.

Ako pitate za HBOR mogu vam samo reći da inzistiram na transparentnosti i to ne od jučer već duže vrijeme i tako ce biti i dalje – rekao je Maras te naglasio da građani moraju znati tko je i pod kojim uvjetima dobio kredit.

A sto se tiče sukoba, nema nikakvog sukoba, barem što se s moje strane tiče – rekao je Maras.

hrt/24H

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari