Connect with us

Vijesti

Linić prodao “Bijele noći” za 74 milijuna dolara, danas proizvode više nafte nego Ina i Mol zajedno!

Objavljeno

on

NAFTNO polje “Bijele noći” kojeg je  vlada premijera Ivice Račana 2002. godine prodala ruskom Rosnjeftu smatrajući da nema perspektivu, u 2012. je proizvelo 1,92 milijuna tona nafte, što je više od prošlogodišnje ukupne proizvodnje Ine i Mola.  Prosječna dnevna proizvodnja u na naftnom polju Bijele noći lani je, prema podacima Zapadno-sibirske grupe “Bijele noći” iznosila 5260 tona.

U 2012. godini  na nalazištima Bijele noći probušeno je 26 novih bušotina , koje su osigurale dobit od dodatnih 291 tisuću tona.

Godišnja dobit crpilišta u posljednjih desetak godina iznosi između 400 i 450 milijuna dolara, a vrijednost dobiti od nafte koja se proizvela na tom polju od 2002. kada ga je hrvatska vlada prodala, iznosi 4-5 milijardi dolara. To je više od cijele vrijednosti današnje Ine po najvećoj mogućoj procjeni.

Da podsjetimo, vlada premijera Račana prodala je sibirska naftna nalazišta Bijele noći po cijeni od 74 milijuna dolara koja se, zbog sramotno lošeg ugovora, nije uspjela niti u cijelosti naplatiti, nenaplaćeno je ostalo 16 milijuna dolara.

Predsjednik uprave INE u to je vrijeme bio Tomislav Dragičević, član HNS-a, a predsjednik NO INE koji je doveo do te odluke bio je aktualni ministar financija Slavko Linić.

Neki mediji u to su vrijeme pisali o sumnjivoj pozadini prodaje Bijelih noći, navodeći sporni četvrti aneks Ugovora o kupnji na temelju kojega je, navodno, nepoznatim posrednicima isplaćena provizija od 2 milijuna dolara, a dio Bijelih noći prebačen na jednu off-shore kompaniju. Policija i tužiteljstvo u to su vrijeme započeli  provođenje izvida nad prodajom Bijelih noći, ali do danas bez rezultata.

Velika naftna polja Bijele noći Ina je kupila krajem 1998. u Sibiru, a prodala ih je švicarskoj tvrtki PBS, iza koje je stajao ruski Rosnjeft. Prema nekim najavama preostali hrvatski udio u Ini mogao bi također završiti u rukama Rosnjefta.

Podijeli članak s prijateljima

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari