Connect with us

O Linićevoj ovisi sudbina Milanovića i Vlade

Published

on

Ukoliko glasovanje o Linićevom isključenju bude tajno, čak i najbliži suradnici Zorana Milanovića sumnjaju da bi mogao izgubit potporu Glavnog odbora.

linic_press4-290514.jpg.crop_displayČlanovi Glavnog odbora SDP-a u subotu odlučuju o isključenju Slavka Linića iz stranke što je predložilo Predsjedništvo SDP-a. Scenarija su samo dva. Ili Slavko Linić, smijenjeni ministar financija ili Zoran Milanović, predsjednik stranke.

Glavno je pitanje hoće li vladajuća stranka o Linićevom isključenju odlučivati javnim ili ipak tajnim glasovanjem. Na sjednicama Glavnog odbora se uglavnom glasa javno, no ako netko zatraži tajno glasovanje, odlučuje se kako će se glasati.

Ukoliko se bude glasalo javno, mnogi smatraju da predsjednik SDP-a Zoran Milanović može očekivati veliku potporu članova Glavnog odbora. No, ako se ipak bude odlučivalo tajno, čak i bliski suradnici sumnjaju da bi Milanović mogao izgubiti potporu Glavnog odbora.

Glavni odbor ima 101 člana, a za sada su tri otkazala dolazak. O Linićevom isključenju iz SDP-a odlučivat će obična većina prisutnih što znači da bi, ukoliko dođe svih 98, za sada najavljenih, članova, Milanoviću za isključenje bivšeg ministra financija trebalo 50 ruku.

Davor Bernardić, predsjednik najveće SDP-ove organizacije, one zagrebačke, koji se već izjasnio da je protiv Linićevog izbacivanja ponovio je svoj stav kako bilo kakva izbacivanja nikome nisu ništa dobro donijela. ‘Kao što je rekao Ivan Pavao II., mržnju se može pobijediti samo ljubavlju’, poručuje Bernardić. Na pitanje ima li zagrebačka organizacija jedinstven stav oko Linića, istaknuo je kako ‘svaka osoba ima svoj stav’.

‘Predsjedništvo je predložilo da se Slavko Linić isključi iz članstva SDP-a, a moj prijedlog je da se ne isključi. Ja mislim da je to što vam govorim u interesu SDP-a. Iskusan sam političar, a nisam ni glup’, kaže za splitski SDP-ovac Marin Jurjević.

Riječki SDP stao je uz Linića. No, većina SDP-ovaca ipak se ne želi javno izjašnjavati. Peđa Grbin, saborski zastupnik SDP-a, poručio je da će sve reći na sjednici Glavnog odbora. Zastupnik Daniel Mondekar i Dragica Zgrebec, potpredsjednica Sabora, zalažu se za javno glasovanje o isključenju Linića, a isto razmišljaju i saborske zastupnice i Ingrid Antičević Marinović i Vesna Fabijančić.

Ako Zoran Milanović uspije dobiti potporu za isključivanje Slavka Linića, pred Vladom je vjerojatno rekonstrukcija, a premijer bi se mogao zahvaliti ministrima Mirandu Mrsiću i Rajku Ostojiću koji su javno podržali Linića.

Ukoliko Linić ipak dobije dovoljno glasova, za očekivati je da će Zoran Milanović, budući da bi izgubio potporu najvećeg stranačkog tijela, dati ostavku i na mjesto predsjednika stranke te premijera. U tom trenutku bi se održali novi izbori.

Predsjednik Republike morao bi provesti konzultacije s klubovima zastupnika u Saboru kako bi se vidjelo postoji li parlamentarna većina da se imenuje mandatar koji može imenovati novu Vladu. Ako takve većine ne bi bilo, onda bi se u Hrvatskoj održali prijevremeni parlamentarni izbori. dnevnik.hr

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari