Pratite nas

O Linićevoj ovisi sudbina Milanovića i Vlade

Objavljeno

na

Ukoliko glasovanje o Linićevom isključenju bude tajno, čak i najbliži suradnici Zorana Milanovića sumnjaju da bi mogao izgubit potporu Glavnog odbora.

linic_press4-290514.jpg.crop_displayČlanovi Glavnog odbora SDP-a u subotu odlučuju o isključenju Slavka Linića iz stranke što je predložilo Predsjedništvo SDP-a. Scenarija su samo dva. Ili Slavko Linić, smijenjeni ministar financija ili Zoran Milanović, predsjednik stranke.

Glavno je pitanje hoće li vladajuća stranka o Linićevom isključenju odlučivati javnim ili ipak tajnim glasovanjem. Na sjednicama Glavnog odbora se uglavnom glasa javno, no ako netko zatraži tajno glasovanje, odlučuje se kako će se glasati.

Ukoliko se bude glasalo javno, mnogi smatraju da predsjednik SDP-a Zoran Milanović može očekivati veliku potporu članova Glavnog odbora. No, ako se ipak bude odlučivalo tajno, čak i bliski suradnici sumnjaju da bi Milanović mogao izgubiti potporu Glavnog odbora.

Glavni odbor ima 101 člana, a za sada su tri otkazala dolazak. O Linićevom isključenju iz SDP-a odlučivat će obična većina prisutnih što znači da bi, ukoliko dođe svih 98, za sada najavljenih, članova, Milanoviću za isključenje bivšeg ministra financija trebalo 50 ruku.

Davor Bernardić, predsjednik najveće SDP-ove organizacije, one zagrebačke, koji se već izjasnio da je protiv Linićevog izbacivanja ponovio je svoj stav kako bilo kakva izbacivanja nikome nisu ništa dobro donijela. ‘Kao što je rekao Ivan Pavao II., mržnju se može pobijediti samo ljubavlju’, poručuje Bernardić. Na pitanje ima li zagrebačka organizacija jedinstven stav oko Linića, istaknuo je kako ‘svaka osoba ima svoj stav’.

‘Predsjedništvo je predložilo da se Slavko Linić isključi iz članstva SDP-a, a moj prijedlog je da se ne isključi. Ja mislim da je to što vam govorim u interesu SDP-a. Iskusan sam političar, a nisam ni glup’, kaže za splitski SDP-ovac Marin Jurjević.

Riječki SDP stao je uz Linića. No, većina SDP-ovaca ipak se ne želi javno izjašnjavati. Peđa Grbin, saborski zastupnik SDP-a, poručio je da će sve reći na sjednici Glavnog odbora. Zastupnik Daniel Mondekar i Dragica Zgrebec, potpredsjednica Sabora, zalažu se za javno glasovanje o isključenju Linića, a isto razmišljaju i saborske zastupnice i Ingrid Antičević Marinović i Vesna Fabijančić.

Ako Zoran Milanović uspije dobiti potporu za isključivanje Slavka Linića, pred Vladom je vjerojatno rekonstrukcija, a premijer bi se mogao zahvaliti ministrima Mirandu Mrsiću i Rajku Ostojiću koji su javno podržali Linića.

Ukoliko Linić ipak dobije dovoljno glasova, za očekivati je da će Zoran Milanović, budući da bi izgubio potporu najvećeg stranačkog tijela, dati ostavku i na mjesto predsjednika stranke te premijera. U tom trenutku bi se održali novi izbori.

Predsjednik Republike morao bi provesti konzultacije s klubovima zastupnika u Saboru kako bi se vidjelo postoji li parlamentarna većina da se imenuje mandatar koji može imenovati novu Vladu. Ako takve većine ne bi bilo, onda bi se u Hrvatskoj održali prijevremeni parlamentarni izbori. dnevnik.hr

facebook komentari

Hrvatska

26 godina od stradanja Vukovara – Položeni vijenci na Memorijalnom groblju

Objavljeno

na

Objavio

U Vukovaru se obilježava 26. godišnjica stradanja toga grada u Domovinskom ratu i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara 1991.

U grad su stigli brojni hrvatski građani kako bi odali počast poginulima i ubijenima u agresiji bivše Jugoslavenske vojske i srpskih paravojnih postrojbi na taj grad. Među onima koji će s pokloniti žrtvi Vukovara, hrvatskih branitelja i civila tijekom Domovinskog rata cijeli je državni vrh predvođen predsjednicom Republike Kolindom Grabar-Kitarović.

Sudionici Kolone sjećanja stigli su na Memorijalno groblje. Državna i druga izaslanstva položila su vijence i zapalila svijeće podno spomen obilježja na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata u Vukovaru čime su odali počast žrtvi toga grada u Domovinskom ratu i obilježili 26. obljetnicu stradanja grada heroja. U spomen na branitelje i civile stradale u agresiji JNA i paravojnih postrojbi na Vukovar 1991. godine, zajednički vijenac položili su i svijeće zapalili predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković i Vlade Andrej Plenković.

Počast stradalima polaganjem vijenca i paljenjem svijeće odala su i izaslanstva vukovarskih branitelja te grada Vukovara, a potom su vijence položila i svijeće zapalila i druga brojna izaslanstva među kojima i grada Zagreba na čelu s gradonačelnikom Milanom Bandićem te brojnih drugih hrvatskih gradova, županija te braniteljskih i stradalničkih udruga.

Molitvu za poginule i nestale molio je đakovački i osječki nadbiskup msgr. Đuro Hranić, dok misu zadušnicu na groblju predvodi požeški biskup Antun Škvorčević.

isječak HRT

Do Memorijalnog groblja državni vrh i ostali sudionici obilježavanja Dana sjećanja došli su u koloni sjećanja od vukovarske bolnice, u kojoj je bio održan prigodan komemorativni program pod nazivom “Vukovar – mjesto posebnog pijeteta”. Kolonu su predvodili branitelji Vukovara i članovi obitelji poginulih, ubijenih i nestalih branitelja, a slijedili su ih nositelji 186 zastava hrvatskih ratnih postrojbi te državni vrh. Brojni hodočasnici koji su u Vukovar došli iz svih krajeva Hrvatske i okolnih država bili su zaogrnuti hrvatskim zastavama i nosili su transparente s domoljubnim porukama.

Nakon polaganja vijenaca na groblju, predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović vijenac će položiti i na mjestu masovne grobnice na Ovčari, a nakon mise, to će učiniti predsjednik Sabora Gordan Jandroković i Vlade Andrej Plenković.

facebook komentari

Nastavi čitati

Događaji

PENAVA ISPUNIO OBEĆANJE: HOS prvi put zajedno uz zastave brigada Domovinskog rata na čelu kolone

Objavljeno

na

Objavio

Slika koju vidite izuzetno je rijedak trenutak u HRT-ovom prijenosu kolone sjećanja u Vukovaru, kada se vidi zastava HOS.

Vukovar se nikada neće odreći branitelja i postrojbi koje su ga branile, tako ni HOS-a! U Koloni sjećanja vijorit će se njihova zastava, a sliku Jean-Michel Nicoliera s grbom HOS-a na njegovu ramenu čuvam ispred svog ureda – izjavio je u Bujici vukovarski gradonačelnik Ivan Penava i tako jasno stao uz postrojbu koja je pod pozdravom ‘Za dom spremni’ branila i Grad heroj.

Penava se u program Z1 i partnerskih televizija javio uživo iz Hrvatskog doma u Vukovaru tijekom ‘Večeri pijeteta’ koji svake godine organizira Nacionalni sindikat policije.

“Niti je ikada itko pomislio – niti će se dogoditi da se Vukovar odriče branitelja i svojih postrojbi. HOS-ova zastava uvijek u sklopu svih ratnih postrojbi, predvodi Kolonu sjećanja, tako će biti i u subotu, most u središtu Vukovara nosi ponosno ime HOS-ovca Jean-Michel Nicoliera, a ispred mog ureda stoji njegova slika s grbom HOS-a na njegovu ramenu. Ne možemo ih se odreći, to bi značilo da se odričemo Domovinskog rata! Ne pričam o konotacijama pozdrava ZDS u Drugom svjetskom ratu, što se tiče Domovinskog rata – tu je stvar čista. Sviđa mi se izjava u kojoj se reklo da ako je i bilo prljavštine na tom pozdravu, branitelji HOS-a isprali su je svojom krvlju,“ rekao je Penava izvjestitelju Bujice iz Vukovara Igoru Petroviću, dodavši da pri obilježavanju Dana sjećanja uvijek daje svoj maksimum i nema razloga da i ove godine ne bude tako.

“Pozivamo sve da nam se pridruže, a oni koji ne mogu, neka upale  lampion u svom domu. Želim svima sretan put prema Vukovaru i odlasku iz njega i da u miru i sa pijetetom mislimo na žrtve, da prođemo u koloni dostojanstveno i odamo im dužno poštovanje. Koliko god se neki trudili prikazati drugačije, mi smo jedinstveni, a sve će i ove subote biti korektno i ispravno. Krenule su razne inicijative – poput one da se odjednom ne pale lampioni diljem Hrvatske i da se umjesto toga donese hrana za gladne Vukovarce… Poručujem im: gladnih Vukovaraca nema, za to smo se pobrinuli, a lampione za heroje Domovinskog rata trebamo paliti dok je svijeta i vijeka,“ zaključio je Penava, bez dlake na jeziku u Bujici., piše Priznajem.hr

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari