Connect with us

Reagiranja

Lino Červar je svjetski i olimpijski prvak, zaštitimo njega i sve čestite uspješne ljude

Objavljeno

-

Nakon utakmice s Njemačkom, Lino Červar je otvoreno i jasno govorio o nepravdi koja je nanesena našoj rukometnoj reprezentaciji. Kazao je – podignimo glas! Danci su nakon toga ipak priznali – pogriješili smo.

Nakon utakmice s Francuskom, Lino je opet govorio, ali više o nepravdi koja je ovog puta nanesena njemu (odnosila se na neke optužbe među kojima je tekst objavljen u Jutarnjem listu pod naslovom: „Mračna strana rukometnog Woodyja Allena“).

Vidjelo se da je uvrijeđen ali i zabrinut. Naime, nekorektan odnos naspram zaslužnih ljudi zrcali ukupno stanje u našem društvu. Nažalost, u Hrvatskoj ima puno sličnih primjera. Sjetimo se i drugih velikana našeg športa, Janice Kostelić i Luke Modrića (i drugih), koji jesu i trebaju biti – uzor mladim ljudima.

Umjesto da ih se štiti oni su napadani i sramoćeni. S druge strane, uređena društva cijene svoje ljude a njihov doprinos čuvaju i vrednuju kao nacionalno blago. I sve to čine s višim interesom, važnijim i od onog kojeg su postigli, a to je prije svega odgojni (pedagoški) učinak na mlade. Dobri uzori bude ustrajnost i optimizam. Upravo je zato Lino Červar iskazao svoju zabrinutost.

Gospodina Červara smo upoznali u Hrvatskom saboru kao zastupnika koji je bio predan poslu kojim se bavio, uostalom kao i na klupi reprezentacije. Jednostavan, radišan i čestit čovjek domoljub – koji je jednakim žarom zastupao svoju Istru, cijelu Hrvatsku.

Červar je ne samo uspješan športaš, nego i profesor koji dobro zna kako se iskustvo i znanje prenosi na mlade i kako uspjeh ima „zarazan“ – pozitivan učinak. I obrnuto. Nažalost, brojni kao da ne znaju da je temeljna zadaća medija – informirati i educirati, a nikako obeshrabriti.

Odmah nakon prvog neuspjeha (možemo ga zvati i pogreškom) čuo se glas omalovažavanja i ponižavanja. Glas koji optužuje kako ništa ne valja pa ni najbolji među nama ne vrijede! (Ovakve optužbe se odnose ne samo na pojedinca nego i na narod, državu).

Općenito, „zbor podrugljivaca“ u našem medijskom prostoru nastoji zasjeniti sve dobro i sve dobre ljude koji svakodnevno, pošteno obavljaju svoj posao i nemaju vremena ni priliku braniti dobro u medijskom prostoru – što bi trebali činiti oni koji su novinarstvo izabrali kao poziv (a brojni to ne čine).

Hrvatski narod je prema broju stanovnika u svjetskim mjerilima malen, ali je prema rezultatima u mnogim segmentima ljudske djelatnosti osobito športa – velik! Isto tako, koliko je naš „Voody Alnen“ (prema novinaru Jutarnjeg lista) „malen“ (skroman i ponizan) on je – kolosalan.

Lino Červar je jedan od simbola hrvatskog športa koji nadilazi uske, često mračne obzore naše stvarnosti u kojoj (i od koje) žive oni koji napadaju sve, a svaki uspjeh relativiziraju.

Takvi, kako je reče Červar, s batinom u rukama sjede na svojem kaučima i uvijek znaju kako je nešto trebalo učiniti, ako to iz ovih ili onih razloga nije dobro završilo. I opetovano kritiziraju. Hoćemo li pasti u njihov mlin i s njima hoditi „maleni ispod zvijezda“?!

Solidarizirajmo se s gospodinom Červarom i podignimo svoj glas! (makar ne bilo isprike s druge strane) Učinimo to kako bismo zaštitili ne samo njega, nego svakog uspješnog i čestitog čovjeka jer su takvi često na meti onih koji nemaju niti jedan od tih atributa.

Dajmo podršku svima, uspješnima i manje uspješnima i molimo za uspjeh. Postignuće svakog pojedinca je na radost cijelog naroda!

Stoga, poštovanom gospodinu i dragom prijatelju Lini Červaru od srca čestitamo na ovom i svim uspjesima kao i svemu što čini za hrvatski šport i hrvatsko ime u svijetu.

(Što nas ne slomi – to nas jača!)

Bivši zastupnici Hrvatskog Sabora (V saziv)

Šime Prtenjača, Jozo Topić, Niko Rebić, Jure Bitunjac, Živko Nenadić, Kajo Bućan, Marijan Bekavac i Ivan Bagarić

 

Lino Červar: Ovu pobjedu nad Francuzima darujem našoj djeci i mladeži

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas