Pratite nas

Gospodarstvo

LIPO LI JE HRVAT BITI

Objavljeno

na

Tek prije neki dan obrađenih podataka o smanjenju duga RH po Kratkoročnim kreditima-transakcijama 29.05.2016., već danas se moram ispraviti.
Danas nas  je, uz objavu o rastu BDP-a za 2,7 % na stranicama DZS, vlada RH opet ugodno iznenadila i još jednom dodatno „razoružala“ sve kvazistručnjake, ekonomske nepismenjake, lažne proroke, „depresivce“ i ostale kojekakve  protuhrvatske elemente.

[ad id=”93788″]

Po najnovijem izvješću Ministarstva financija, danas, 31.05.2016. dodatno je smanjen je dug po Kratkoročnim kreditima-transakcijama u iznosu od: 688 000 000,00 HRK!

http://www.mfin.hr/adminmax/docs/REZUL%2031.5.2016…pdf

Kad to pribrojimo brojevima iz analize od 29.05.2016., ukupno smanjenje naše nove VRH, po osnovama Kratkoročnih zaduženja-transakcija iznosi: 2 097 898 710,00 HRK!

Iako sam optimist po uvjerenju, moram priznati da me je sve ovo zajedno, tj. svi pozitivni gospodarski, financijski i drugi pokazatelji, ipak malo iznenadilo. Sve sam ovo očekivao i „predviđao“ od prvog dana „ustoličenja“ naše nove VRH, a osobito kad sam pregledavao prve projekcije Proračuna i prije nego li je dostavljen u Sabor na glasovanje, ali ovakvom brzinom dobrih vijesti, priznajem, nisam.

Danas sam ugodno iznenađen i ujedno radostan zbog  „pogrješke“, „suzdržanosti“, …..

Ni malo me nije iznenadilo, kad sam putem radio valova slušao bivšeg „VRAČA koji proriče unazad“, tj. bivšeg potpredsjednika bivše Kukuriku Kukulele KATASTROFE, koja se igrom slučaja zvala vlada RH, kad je izjavio da je za rast BDP-a zaslužna bivša Kukuriku Kukulele Koalicijska VRH.
Što više, u potpunosti se slažem s izjavom g. Grčića!

DA! Vaša VRH je zaslužna za sve dobre rezultate NAŠE vlade RH, jer ste (Bogu dragom, hvala) OTIŠLI!

Podržavam Vašu izjavu u potpunosti!

Danas je stvarno lijepo Hrvat biti, Hrvatom se zvati!

Napomena: Rast BDP-a 2,7 % u prvom tromjesečju nije najvažniji događaj danas, jer ono najvažnije nam tek slijedi, tj,. dan je ogroman „zamašnjak“ za buduća vremena pozitivnih gospodarskih i financijskih promjena na bolje i to je glavni razlog napada sa svih strana na VRH i pokušaja izazivanja nestabilnosti ili čak i pokušaja rušenja VRH, a to mogu činiti samo i isključivo NEPRIJATELJI RH!

Milivoj Lokas

SVAĐAJU SE, RADE I O TOM ŠUTE

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Gospodarstvo

Udruga Franak: Banke će morati vratiti 3 milijarde kuna

Objavljeno

na

Objavio

Udruga Franak održala je konferenciju za medije na kojoj su komentirali presudu Vrhovnog suda prema kojoj su banke povrijedile kolektivne interese i prava korisnika kredita ugovorenih u švicarskim francima.

Podsjećamo, to znači da su banke krive za nezakonito i nepošteno postupanje, a prema presudi Vrhovnog suda dužnici u švicarskim francima mogu tražiti povrat preplaćenog u pojedinačnim sudskim postupcima.

– Čast mi je i zadovoljstvo objaviti da imamo konačnu pobjedu u kolektivnoj tužbi protiv osam banaka koje su iskorištavali hrvatski narod. U tome nam je pomogao naš pravni tim koji su od početka imali vjeru u naš problem. Bez Nicole Kwiatkowski koja je postavila tužbu  i maestralne presude suca Radovana Dobronića ništa ne bi bilo. Nakon toga Trgovački sud i Vrhovni sud krenuli su u smjeru da su banke u pravu, a onda je Ines Bojić napravila vrhunsku tužbu koja je okrenula priču i vratila stvar u pravom smjeru. Želim zahvaliti svim članovima i sucima Vrhovnog suda koji su vratili vjeru u pravnu državu. Pravda je ipak pobijedila – izjavio je Elvis Sudar, predsjednik Upravnog odbora Udruge Franak

Izjavu o presudi dao je i Goran Aleksić, saborski zastupnik.

– Pobijedili smo. Kad smo krenuli 2011., svi su nam se smijali. Mi smo 2012. godine sjedili kod Nicole i ona je napisala temelje tužbe. Napisali smo tu tužbu zajedno. Pobijedili smo. Sada 125 tisuća ljudi može tužiti banke, 30 tisuća ih je već tužilo i očekujem da do lipnja 2023. godine bude ukupno preko 100 tisuća tužbi – kazao je saborski zastupnik Goran Aleksić koji je naveo kako će Vrhovni sud morati odlučiti jesu li ugovori s valutnim klauzulom CHF-om ništavni.

Udruga Franak proglasila pobjedu nad bankama

Aleksić očekuje odluku u narednih nekoliko mjeseci i kazao je kako će Vrhovni sud morati odlučiti kako će se utvrditi obeštećenje za dužnike.

– Pozivam one koji nisu tužili banke da se učlane u udrugu Franak. Nemojte žuriti s tužbama. Imamo vremena do 2023. godine. Pričekajte da udruga Franak pripremi teren. Nemojte juriti. Imamo vremena. Kao saborski zastupnik nadam se da ću pokušati ishoditi zakonsko rješenje, no sudski postupak je jedini siguran. Zakonsko rješenje ovisi o Vladi Republike Hrvatske – kazao je saborski zastupnik.

Aleksić je kazao kako potvrda da se to mora napraviti dolazi iz direktive 93/13 koja dopušta državi da zakonski riješi problem.

-Ja sam pitao čak Europsku komisiju smije li država donijedi zakonsko rješenje. Dobio sam odgovor da Republika Hrvatska ima pravo donijeti zakonsko rješenje svih obeštećenja u slučaju Frank, te svih onih koji su imali kredite u eurima i kunama. Svi dužnici do 10. siječnja ugovarali su nepoštene, a time i ništavne stope i svi dužnici imaju pravo na obeštećenje. Očekuje nas vruća jesen, čeka nas vrućih nekoliko godina…U te tri godine banke moraju vratiti 3 milijardi zbog zajedničke presude udruge Franak, a možda još 10 milijardi kuna – smatra saborski zastupnik.

Javnosti se obratila i odvjetnica Nicole Kwiatkowski koja je kazala kako je presuda u korist potrošača i te će banke biti te koje će odlučiti hoće li se nagoditi.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Gospodarstvo

Udruga Franak proglasila pobjedu nad bankama

Objavljeno

na

Objavio

Vrhovni sud presudio da su banke povrijedile kolektivne interese i prava korisnika kredita ugovorenih u švicarskim francima, izvijestio je u utorak Vrhovni sud.

Taj je sud izvijestio da je odbio revizije tuženika u predmetu tužitelja Potrošača – Hrvatskog saveza udruga za zaštitu potrošača, protiv osam domaćih banaka radi zaštite kolektivnih interesa i prava potrošača.

Glasnogovornik suda Željko Pajalić istaknuo je da je u presudi izražen pravni zaključak da su te banke “u određeno navedenim razdobljima povrijedile kolektivne interese i prava potrošača korisnika kredita, sklapanjem ugovora o kreditu koristeći u njima nepoštene i ništetne ugovorne odredbe – ugovaranjem valute uz koju je vezana glavnica švicarski franak (valutna klauzula), a da se o tome nije pojedinačno pregovaralo”.

“Pobijana drugostupanjska presuda je rješenjem djelomično ukinuta (bez vraćanja na ponovni postupak) u dijelu kojim je bankama naloženo da prekinu s opisanim postupanjem jer je o tome već pravomoćno presuđeno.

Fizičke i pravne osobe mogu se u posebnim parnicama pozivati na prihvaćene zahtjeve tužitelja u ovom postupku, a sudovi u tim, pojedinačnim postupcima vezani su za ta utvrđenja”, izvijestio je Vrhovni sud. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari