Connect with us

Naši u svijetu

Litavska predsjednica o Putinu: Želi Rusiju kao u doba Katarine Velike

Objavljeno

on

Litavska predsjednica Dalia Grybauskaite usporedila je taktiku ruskoga predsjednika Vladimira Putina s taktikom kojom su se služili Hitler i Staljin i u intervjuu jednom časopisu rekla kako Moskva pokušava baltičke države natjerati da istupe iz NATO-a i zauzvrat dobiju jeftiniju naftu ili plin.

dalia_grybauskaite_president_of_the_republic_of_lithuaniaNekadašnja američka državna tajnica Hillary Clinton u ožujku je rekla kako je Putinova aneksija Krima slična potezima koje je Hitler povlačio uoči Drugoga svjetskog rata, ali je već sutradan objasnila da nije riječ o usporedbi.

Na pitanje je li pretjerana usporedba s Hitlerom i Staljinom, litavska je predsjednica Dalia Grybauskaite rekla je u nedjelju za njemački časopis Focus: “(Putin) se nacionalnošću služi kao izgovorom za osvajanje teritorija vojnim putem. Upravo to su činili Staljin i Hitler. To je precizna usporedba”.

Grybauskaite kaže da Rusija želi očuvati utjecaj na teritorijima koji su nekad bili dio Sovjetskoga Saveza, te da posebno ovisnima, ekonomski i energetski, želi zadržati baltičke države.

Po njezinim riječima, Rusija hoće da baltičke zemlje, Latvija, Litva i Estonija, postanu “nepouzdani članovi NATO-a i Europske unije”.

“Po našim podacima, i druge su baltičke zemlje dobile rusku ponudu smanjenja cijene nafte ili plina izađu li iz NATO-a”, rekla je litavska predsjednica.

Grybauskaite kaže kako bi Zapad morao pokušati postati ekonomski neovisan o Rusiji i osloniti se na raznolike izvore energije, jer je “preopasno” ostati ovisan o Rusiji.

“Putin ima misionarsku viziju obrane istočne hemisfere. On je Rusiju zamislio kao onu iz vremena Katarine Velike. Njegov se karakter čudno razvio”, rekla je.

Zapad optužuje Rusiju da u rusofonim istočnim dijelovima Ukrajine podupire pobunu koja je izbila nakon ruske aneksije poluotoka Krima. – See more at: http://www.pogled.ba/

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari