Connect with us

Iz Svijeta

Litva dovršila ogradu na granici Bjelorusije

Objavljeno

-

Foto: EPA

Litva je u ponedjeljak priopćila da je završila izgradnju ograde duž granice s Bjelorusijom kako bi se borila protiv ilegalne imigracije koju, prema Zapadu, potiče Minsk.

Ilegalna imigracija je ove godine porasla u Litvi, članici EU-a, na oko 4200 migranata, uglavnom s Bliskog istoka i Afrike, koji su prešli granicu iz susjedne Bjelorusije.

Zapad je optužio režim bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka da manipulira priljevima migranata sa svojom saveznicom Rusijom u sklopu “hibridnog” ratovanja, što Minsk negira.

Barijera visoka četiri metra i sastavljena od bodljikave žice proteže se preko oko 550 kilometara granice dviju zemalja.

Premijerka Litve Ingrida Simonyte objavila je završetak projekta i rekla da je “tehnički nemoguće” podići fizičke barijere duž cijele granice, koja prelazi preko jezera, rijeka i močvara.

Oštra migrantska politika Litve dovela je do optužbi da nezakonito vraća ljude preko granice.

Simonyte je rekla da će njezina vlada nastaviti svoju politiku i ispitati mogućnost njezinog provođenja bez uvođenja izvanrednog stanja.

No priznala je da bi to bio izazov s obzirom na međunarodno pravo, rekavši da njezina zemlja ima “puno posla”.

U subotu su litavski graničari odbili ulazak za 125 migranata, najveći broj od početka godine.

Policija je optužila bjeloruske kolege da pomažu migrantima da ilegalno uđu u Litvu i da su oštetili novu ogradu.

Veliki broj većinom bliskoistočnih migranata prošle zime izazvao je napeti sukob između istočne članice EU Poljske i Bjelorusije.

Poljska je kasnije izgradila čelični zid duž granice s Bjelorusijom kako bi odvratila migrante, rekavši da Lukašenkov režim “destabilizira” regiju. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari