Connect with us

Iz Svijeta

Litva planira postaviti kamere duž cijele granice s Bjelorusijom

Objavljeno

-

Foto: EPA

Litva planira postaviti nadzorne kamere duž cijele granice s Bjelorusijom, rekla je u petak premijerka Ingrida Simonyte u obilasku graničnog prijelaza.

Projekt će koštati otprilike 40 milijuna eura. Razgovori s Europskom unijom pokazali su da su kamere puno jeftinija opcija od postavljanja fizičke barijere, rekla je Simonyte za novinsku agenciju BNS.

Granica se proteže na oko 680 kilometara i rub je teritorija EU-a na istoku tog bloka. Više od pola granice već je opremljeno kamerama.

Taj potez je uslijedio samo nekoliko tjedana nakon što je Bjelorusija, u očitim naporima da kazni Zapad zbog sankcija, počela dopuštati migrantima iz drugih dijelova svijeta da uđu u zemlju, uz obećanje da će tada moći otputovati dalje u Europsku uniju.

To je dovelo do navale migranata na litavsku i poljsku granicu i proizvelo humanitarnu katastrofu jer je ljudima bio spriječen put prema zapadu, a bjeloruske snage blokirale su njihov povratak u zemlju.

Bilo je i smrtnih slučajeva jer su neki migranti podlegli zimskim temperaturama. Skupine za ljudska prava osudile su poteze zemalja. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari