Pratite nas

Livanjsko čudo: solarne elektrane od 500 milijuna eura proizvodit će struju za Europu

Objavljeno

na

Tvrtka “Solbus” iz Livna u BiH, čiji su osnivači kompanije “Hareon Solar Technology” iz kineskog Šangaja i “Prinz Karl Thurn und Taxis Management” iz Zollikona kod švicarskog Züricha, izgradit će tri solarne elektrane u Livanjskom polju, vrijedne pola milijarde eura.

Instalirana snaga energetskih objekata iznosit će po 150 megavata, a gradit će se s pripadajućom 400-kilovoltnom trafostanicom povezanom na hrvatsku dalekovodnu mrežu, kojom će se oko 600 milijuna kilovatsati struje proizvedene transportirati do potrošača u EU-u. Izgradnja prve solarne elektrane na području BiH, koja će po snazi biti među većima na području cijele Europe, trajat će oko dvije godine, a na radovima će se zaposliti oko 700 radnika, dok će posao na upravljanju i održavanju objekta trajno dobiti 30-ak djelatnika.

Radovi počinju 2016.

Kada će radovi u Livanjskom polju doista i početi, ovisi o umješnosti i uspješnosti ulagača u slalomu kroz administrativne labirinte. Po prvim procjenama, izgradnja solarne elektrane mogla bi početi za dvije godine, a prvi kilovatsati struje iz Livna prema potrošačima u EU-u potekli bi 2018. godine. Instalirana snaga elektrane od 450 megavata bit će gotovo dvostruko veća od hidroelektrane Orlovac kod Sinja, koja proizvodi energiju upravo od prikupljenih voda s Livanjskog polja.

Cijela priča počela je kada su se Livnjaci Stipo Marelja i Josip Suša koji žive u Njemačkoj našli u prilici upoznati vrhunskog energetskog stručnjaka dr. Jochena Wondraceka, direktora “Prinz Karl Thurn und Taxis Managementa”, i Michaela Diehla, menadžera iz “Hareon Solar Technologyja”.

– Znajući za brojne projekte koje su realizirale njihove tvrtke prije dvije godine, predložili smo im da u Livnu izgrade veliku solarnu elektranu. Šangajska tvrtka među najvećim je u svijetu na području solarne tehnologije, dok je tvrtka partner iz Švicarske specijalizirana za razvoj i financiranje velikih međunarodnih projekata. Na projektu radimo već 18 mjeseci i daleko smo odmakli, a Josip i ja u njemu imamo tek mali udjel – kaže Marelja.

Tvrtka “Salbus” u siječnju je dobila koncesiju na 1000 hektara neplodne pustopoljine u Livanjskom polju. Zauzvrat će Općini Livno pripadati renta od 1,6 posto ukupnog prihoda od proizvedene energije, a lokalna sredina moći će računati i na vrijedne donacije.

Trafostanica kod Odžaka

Na prostoru dobivenom u koncesiju izgradit će se tri međusobno povezane fotonaponske elektrane od kojih će se svaka prostirati na površini od oko tri četvorna kilometra. Od svake elektrane, pojedinačne snage 150 megavata, proizvedena energija prenosit će se do trafostanice koja bi se trebala raditi kod sela Odžak, a to će biti glavna dodirna točka hrvatske i bosanskohercegovačke elektroprijenosne mreže u desetogodišnjem razvojnom razdoblju.

Odatle bi se struja iz livanjskih solara novoizgrađenim 400-kilovoltnim dalekovodom preko Peruče dopremala do trafostanice u Konjskom kod Splita i dalje prema potrošačima u Europi. U skoroj budućnosti novoizgrađena trafostanica povezala bi se 400-kilovoltnim dalekovodima prema Bihaću i dalje do Brinja u Lici, a preko Bugojna do Zenice i preko Posušja na postojeći dalekovod Konjsko-Mostar.

– Ovo je trenutno jedan od najvećih solarnih projekata u Europi. Za njegovu realizaciju imamo tehnologiju, novac i kupce za proizvedenu energiju. Planirali smo ulaganje 500 milijuna eura i na tome nećemo stati. Livanjski kraj ima idealne uvjete za integriranu proizvodnju električne energije iz sunca, vjetra i vode – kaže dr. Wondracek.

– Projekt je prevažan za Livno i cijelu BiH, te je na popisu najvažnijih kinesko-europskih ulaganja. Zato ćemo učiniti sve da dobijemo potporu svih političkih subjekata u BiH. Imamo podršku Općine Livno i Hercegbosanske županije. Uskoro ćemo projekt prezentirati premijeru BiH i nadležnim ministrima – kaže Marelja.

U Livnu su u srijedu o projektu razgovarali predstavnici tvrtke “Solbus”, bosanskohercegovačke elektroprivrede iz oba entiteta, HEP-a i “Projektnog biroa Split”. Potpisniku ovih redaka omogućeno je da nazoči sastanku kao jedini novinar i da “Slobodna Dalmacija” prva predstavi projekt javnosti.

Pri tome je rečeno da do puštanja u pogon treba napraviti 68 koraka, odnosno dobiti toliko suglasnosti, dozvola, ugovora i rješenja. Unatoč tolikim administrativnim barijerama nitko ne sumnja da će prva solarna elektrana u BiH biti izgrađena upravo kod Livna.

Paneli i na Buškom jezeru?!

Tvrtka “Solbus” radi i na “papirima” za vjetroelektrane, jer malo koji kraj u Europi ima tako povoljan vjetar kao duvanjsko-livanjski. Uz to se planira gradnja reverzibilne hidroelektrane koja bi imala ulogu uravnoteženja u elektroenergetskom sustavu zbog promjenjive proizvodnje solarnih elektrana (ovisi o naoblaci) i vjetroelektrana (ovisi o brzini vjetra) za koju bi se na Kamešnici i(li) Tušnici izgradili gornji bazeni u koje bi se dopremala voda iz Buškog blata.

Na marginama livanjskog skupa čula su se i futuristička razmišljanja o, možda, najvećem solarnom parku u Europi na Buškom blatu. To golemo jezero koje se prostire na 56 četvornih kilometara vrlo je plitko pa bi tehnički ne baš zahtjevno bilo podizanje nosača za solarne panele. Od čega bi uz dobivanje struje iz sunca veliku korist imala sama akumulacija jer bi postavljeni paneli smanjili isparavanje vode iz Buškog blata koje u ljetnom razdoblju iznosi više od pet prostornih metara u sekundi.

slobodna dalmacija

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Pregled

Željko Glasnović ‘začepio usta’ prevladavajućim medijima! (VIDEO)

Objavljeno

na

Objavio

I današnja sjednica Sabora počela je stankom, a nastavljena je raspravom o Zakonu o minimalnoj plaći.

Današnja sjednica Sabora počela je sa šest zahtjeva za stankom.

Između ostalog, Miro Bulj tražio je stanku zbog zakona o regionalnom razvoju.

Gordan Maras tražio je stanku zbog problema u gradu Zagrebu “gdje gradonačelnik neopravdano tolerira dug Konzumu i Agrokoru”. Zastupnik Goran Aleksić želi govoriti o presudi protiv Addiko banke.

Željko Glasnović želi govoriti medijskoj blokadi.

Željko Glasnović poručio je da “istina u Hrvatskoj postaje hereza”.

“Govorio samo ovdje 50 puta zašto ne postavljamo prava pitanja u Saboru. Ako se brzo ne probudimo i provedemo reformu pravosuđa, ako ne pokrenemo brze reforme, ne volim tu riječ reforme, to je iz bivšeg sustava…”, rekao je Glasnović.

 

Glasnović: Hrvatska je desetljećima izložena destibilizaciji od strane trojanskih konja, nevladinih udruga (VIDEO)

 

Glasnović: Izvandomovinska Hrvatska trpi najveću diskriminaciju, a najviše novca šalju u Hrvatsku (VIDEO)

facebook komentari

Nastavi čitati

Pregled

Kaznene prijave protiv šest osoba za raketiranje Banskih dvora 1991.

Objavljeno

na

Objavio

U Ravnateljstvu policije održava se konferenciju za novinare u povodu dovršenog kriminalističkog istraživanja raketiranja Banskih dvora 1991. godine, koje su izveli zrakoplovi nekadašnje Jugoslavenske vojske.

Načelnik Uprave kriminalističke policije Ante Gudelj, rekao je da za raketiranje Banskih dvora podižu kaznenu prijavu protiv pet državljana Srbije i jednog državljana Hrvatske.

Gudelj je rekao da se navedene osobe terete da su planirale, organizirale i izvršile napad na Banske dvore dok je tamo bio tadašnji predsjednik Franjo Tuđman. Istaknuo je da je u tom napadu poginula jedna osoba, a materijalna šteta je 35 milijuna kuna.

Osobe protiv kojih su podignute kaznene prijave ne nalaze se na području Hrvatske, te će se za njima rapisati međunarodne tjeralice, potvrđeno je iz Županijskog državnog odvjetništva u Zagrebu.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari