Connect with us

Lifestyle

Ljeto polako stiže, jeste li spremni?

Objavljeno

-

Kad sunce izađe i kad smo sve oskudnije odjeveni, većina nas se suočava s posljedicama lagodnije prehrane koju je na našim tijelima ostavila zima.

[ad id=”68099″]

Proljeće nam dolazi kao hladni tuš i čini se kako smo daleko od onog kako bismo željeli izgledati u ljetnim danima.  No, za sada imamo dovoljno vremena da se vratimo u formu, a kako bismo to postigli, potrebno je fokusirati se na dva ključna elementa – PREHRANU I VJEŽBANJE.

PREHRANA

Tri glavna obroka koja sadrže obilje povrća kombiniranog s mesom, cjelovite žitarice i obilje svježe salate te voća za međuobrok sasvim su dovoljni za pripremu tijela za ljeto. Pritom naravno treba konzumirati što više vode i biljnih čajeva te izbjegavati grickalice, masne sireve i začinjenu brzu hranu.

Svaki vaš obrok treba da ima kvalitetan izvor proteina, te neku vrstu kompleksnih ugljikohidrata. Također ne smijemo zapostaviti ni unos hrane bogate vlaknima, vitaminima i mineralima.

Hrana bogata proteinima: jaja, riba, piletina i puretina (bijelo meso), govedina, mlijeko i mliječni proizvodi sa niskim procentom masnoća.
Hrana bogata ugljikohidratima: žitarice, grožđice, hljeb od integralnog brašna, smeđa (integralna riza) , krompir, orasi, lješnjaci, bademi, kikiriki itd.
Hrana bogata vitaminima i mineralima: tamno zeleno i narančasto povrće, kukuruz, leća, riblje ulje, plodovi mora, sjemenke itd.

U procesu smanjenja viška masnih naslaga veoma bitnu ulogu igraju i masti, ali ne bilo kakve masti već zdrave masti! Pitate se koje su to zdrave masti? Zdrave masti su tzv. nezasićene masti, koje imaju pozitivan uticaj ne samo na ubrzano topljenje masnih naslaga, već i na cijeli organizam.

Pored uticaja pravilne ishrane na fizički izgled, nikako ne smijem izostaviti važnost hidratacije organizma. Svaki čovjek dnevno bi trebao unositi barem 8 čaša vode.

Kod odraslog čovjeka voda čini od 55-60% ukupne mase tijela. Mali gubici vode iz organizma mogu dovesti do raznih nepovratnih poremećaja, a gubitak od 15% ukupnog sadržaja vode izaziva smrt! Mnogi ljudi većinu tečnosti dobivaju iz hrane, pa tako kada su dehidrirani umjesto žeđi osjećaju glad. Voda je prirodni rastvarač u organizmu, tako da u procesu topljenja masti i smanjenja tjelesne težine ima veliku ulogu. Pored toga voda je također veoma dobra za nokte, kosu, kožu te neophodna za normalno funkcionisanje bubrega i jetre.

VJEŽBANJE

Započnite uvođenjem malih promjena u svakodnevnim aktivnostima:

– na posao krenite pješke ili biciklom umjesto autom

– koristite stepenice umjesto lifta

– dok gledate omiljenu emisiju na podu napravite nekoliko trbušnjaka i leđnjaka

– izađite na svježi zrak i počnite trčati

Proces vraćanja ili stjecanja forme nije ni jednostavan ni imalo lagan. Težak je to i mukotrpan posao s  puno odricanja i žrtvovanja i dosta je vremena potrebno kako bi se vidjeli rezultati. Stoga, počnite što prije jer ljeto se bliži i ako krenete sada, stignete se pripremiti jer tri su mjeseca dovoljna da ostvarite svoj cilj, vratite se u formu, odbacite nakupljene kilograme i krenete na zasluženi godišnji odmor.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari