Pratite nas

Razgovor

Ljilja Vokić: U Hrvatskoj je moguće osigurati besplatne udžbenike za sve učenike ako se radi u interesu djece, a ne u vlastitom interesu

Objavljeno

na

U Hrvatskoj je moguće osigurati besplatne udžbenike za sve učenike ako se radi u interesu djece, a ne u vlastitom interesu, smatra Ljilja Vokić, bivša ministrica prosvjete i sporta. Vokić je bila prva ministrica koja je osigurala besplatne udžbenike za sve učenike u Hrvatskoj.

“Skinula sam cijenu sa 129 milijuna na 52 milijuna, a Primorac je platio 450 milijuna kuna bez potrebe”, podsjeća Vokić.

Udžbenici se mogu osigurati bez nekog velikog ulaganja i, prema njenom mišljenju, moraju se čuvati najmanje tri godine. Vokić se slaže da treba napraviti udžbenike koji nisu namijenjeni za ispunjavanje već za to služe radne bilježnice. To bi bilo jeftinije i državi i roditeljima. Napominje kako razumije da s time nikako ne bi bile zadovoljne nakladničke kuće.

Kada je ona bila ministrica riješila je to s nakladnicima na jednostavan način. “Oni su meni rekli da oni neće po toj cijeni, ja sam rekla tko kaže da morate. Austrija, Mađarska, Slovenija tiskaju na latinici. Raspiše se međunarodni natječaj, za cijenu od nekoliko milijuna kuna sigurno će se netko javiti. Tada su pristali na tiskanje.”

Sve se može ako u tome nije upleten osobni interes, smatra Ljilja Vokić: “Ja nisam imala interes iako su oni meni nudili svašta, htjela sam samo opće dobro i besplatne udžbenike.”

Umirovljena profesorica i ravnateljica VII. gimnazije komentirala je i posljednju najavu ministrice Divjak o uvođenju informatike kao obaveznog predmeta.

“Samo da se nešto napravi, da se može reći da je nešto krenulo. Stroj meni nikad ne bi zamijenio knjigu. Potrebna je informatika i znanje o njoj, ali ne bih davala primarnu pozornost informatici jer djeca danas imaju veća informatička znanja nego stariji.

Prednost bih dala knjizi i čitanju lektira, jer djeci nedostaje komunikacija. Oni svi završe s vokabularom ‘kužiš’, ‘da-da’, ‘ne-ne’, objašnjava Vokić u razgovoru za Narod.hr.

“Mislim da se uvođenjem informatike kao obvezni predmet na neki način eliminira vjeronauk. Djeca će biti opterećena dodatnim satovima informatike. Govori se o rasterećenju, a onda se nameće opterećenje. Treba napraviti kompletnu reformu s istim uvjetima u svim školama. Uvođenjem informatike kao obaveznog predmeta povećat će se potražnja za nastavnicima u tom području, a sve škole sigurno neće imati nastavnika informatike.”, kaže Vokić.

Vokić je objasnila kako je problem kada se za reformu školstva brinu oni koji nikad nisu radili u školstvu: “Osim mene nitko nije radio u školstvu. Nastavnike nitko ništa ne pita, a oni su ti koji će provoditi reformu, a oni rade za 6 000 kuna s 20 godina staža. To je jedan kompleksan problem koji temeljito treba riješiti, a ne ovako, ubacivanjem dva sata informatike samo da se nešto radi.”

Narod.hr

Ljilja Vokić: Ako su HOS-ovci poginuli pod tim znakom onda pod tim znakom neka i počivaju

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Razgovor

Stjepan Šterc: Za pet godina Hrvatska neće imati za mirovine

Objavljeno

na

Objavio

PODCAST VELEBIT – Kolaps mirovinskog sustava

Demograf Stjepan Šterc:
Više Hrvata živi izvan Hrvatske nego u Hrvatskoj, procjena je oko 4 milijuna.

Mogu li Hrvati izvan Hrvatske biti temelj revitalizacije Hrvatske?
Zašto se u Hrvatskoj ne primjenjuju izraelski ili irski modeli povezanosti iseljenog i domovinskog stanovništva?

Zašto se iseljenim Hrvatima u Hrvatskoj ne omogući ulaganje bez poreza kao što to Irska država omogućuje Ircima?
Zašto hrvatska država ‘kažnjava’ umjesto da nagradi majku u porodiljskom razdoblju?

Zašto je hrvatskoj državi važnije financirati ne vladine udruge, nego poticati rađanje djece?
Zašto je Plenkoviću bilo važnije sačuvati neke ministre, nego primjeniti ozbiljne demografske mjere?
Zašto se na otocima poput Lastova uopće naplaćuje PDV?

Odgovore na ova pitanje poslušajet u PODCAST VELEBIT

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Razgovor

Ministar Krstičević: Hrvatska vojska spremna je, sposobna i uvježbana

Objavljeno

na

Objavio

“Vojna vježba “Velebit 18“, najveća i najsloženija nakon Domovinskog rata, pokazala je da je Hrvatska vojska spremna, sposobna i uvježbana izvršiti sve temeljne zadaće a to su obrana Hrvatske, pomoć civilnim institucijama i doprinos kolektivnoj sigurnosti”. Rekao je to u središnjem Dnevniku HTV-a potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević.

Pohvalio je sve vojnike, dočasnike i časnike koji su sudjelovali u vježbi.

“Pripreme su trajale skoro godinu dana, a cilj nam je bio pokazati združeno djelovanje. Mislim da smo pokazali mnoge sposobnosti HV-a – odličan manevar, zaštitu snaga – sve što je potrebno da Hrvatska vojska bude na ponos cijele Hrvatske”, rekao je Krstičević.

Na pitanje jesu li svi rodovi vojske jednako modernizirani, ministar je odgovorio da su najvažniji ljudi. “Tehnika je jako bitna, ali vratili smo dostojanstvo hrvatskom vojniku, vratili smo mu materijalna prava koja su mu bila oduzeta. Vratili smo vojsku u Vukovar, Ploče, Sinj, do kraja godine vratit ćemo je u Varaždim i još nam ostaje Pula. Upravo takav operativni raspored nam pomaže da možemo brže pomoći”, rekao je ministar Krstičević.

Osvrnuvši se na rad Vlade na polovini mandata Krstičević je rekao kako smatra da je Vlada odradila vrlo dobar posao. “U mom resoru povećali smo proračun, donijeli Strategiju nacionalne sigurnosti, Zakon o sustavu domovinske sigurnosti”.

Za subotnji prosvjed u Vukovaru i općenito za grad Vukovar rekao je da treba biti pažljiv. “Svatko sa svoje strane mora učiniti maksimum da se zločini istraže i da za njih netko odgovara. To Vukovar zaslužuje”, rekao je ministar obrane Damir Krstičević.

 

Uspješno provedena vježba Velebit 18 – združena snaga (VIDEO)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori
Sponzori

Komentari