Connect with us

Herceg Bosna

Ljilja Zovko: DF ne prihvaća činjenicu da je BiH ustavno definirana kao država tri konstitutivna naroda

Objavljeno

on

Odgađanje i usporavanje formiranja vlasti generira krizu i ugrožava faktor stabilnosti, što je možda i dio kalkulacije određenih političkih aktera uključenih u pregovore, posebno s aspekta tumačenja BiH kao mononacionalne države, što ona nije, ocijenila je u intervjuu za današnje “Oslobođenje” Ljilja Zovko, predsjedavajuća Kluba hrvatskog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH.

BiH je višenacionalna zajednica tri konstitutivna naroda koji su nositelji suvereniteta. Vrednovanja izbornog rezultata u unitarnim državama i državama uređenim po federalnim mjerilima, ne može biti jednako. Politička načela DF-a su čisto teorijsko-političke prirode i potpuno neprilagođena činjenici da je BiH država konstitutivnih naroda koji predstavlja oko 95 posto stanovništva – kaže Zovko.

Po njenim riječima, zahtjevi Hrvatskog narodnog sabora uporište nalaze u Ustavu i odredbama o konstitutivnosti naroda te potrebi da se između konstitutivnih skupina vrši simetrična raspodjela javnih dobara i resursa, jer na njih polažu jednaka prava, za što je glavni preduvjet uspostava simetričnog odnosa pri konstituiranju vlasti koji gospodare ukupnim javnim dobrima i resursima.

Činjenica kako su pozicije u Vladi Federacije BiH programirane po nacionalnom ključu, a Ustav eksplicitno navodi tri konstitutivna naroda i ostale kao ustavotvorne skupine i građane koji svoj politički identitet prvenstveno zasnivaju na pripadnosti navedenim skupinama. U takvim uvjetima je nemoguće bilo šta predvidjeti, ali mogu potvrditi kako se nepovjerenje koje smo iskazivali ostvarilo u svojoj punini – rekla je Zovko.

Upitana smatra li da će se trenutni odnos koalicijskih partnera preslikati i na državnu razinu, navela je da su HDZ i SDA glavni i odgovorni koalicijski partneri, odnosno apsolutni pobjednici unutar svoga naroda, te da vjeruje kako će uspjeti dogovoriti federalnu i državnu vlast.

Povjerenje je veliko iskušenje, vrlo lako se iznevjeri. Osobno sam po naravi optimista i uvijek ostavljam priliku za pozitivan ishod. Nužni su dobra volja, međusobno uvažavanje, poštivanje činjeničnog stanja i adekvatna raspodjela resursa – poručila je Zovko.

[ad id=”40551″]

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari