Connect with us

Vijesti

Ljiljana Alvir: Srpska strana ne dopušta uvid u arhive JNA gdje se kriju informacije o grobnicama

Objavljeno

on

“Gledano iz kuta obitelji, pitanje nestalih osoba je humanitarno pitanje, ali ono je u svojoj osnovi humanitarno, pravno i političko pitanje. Političko pitanje zato što jedino politika može riješiti, a političko i u negativnom kontekstu jer ga politika koristi ponekad u svakodnevne svrhe”, rekla je za naš portal Ljiljana Alvir, predsjednica Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja za naš portal komentiravši izjavu ministra Predraga Matića koji je rekao kako pronalaženje tijela žena i muškaraca koje je ubila srpska vojska je humanitarno koje ne smije biti političko.

[ad id=”68099″]

Što se tiče samog procesa, istaknula je kako obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja nisu zadovoljni.

“Jako je malo identificiranih osoba u protekloj godini, tako i u ovoj, i svakim danom sve ih je manje”, rekla je Alvir dodavši: “Srpska strana ne dopušta uvid u arhive JNA gdje se kriju informacije o grobnicama, nestalim osobama, o zločinima koji su počinjeni”.

“Hrvatska strana također ne radi dovoljno – hrvatska politika je mlaka u odnosu prema Srbiji i ne radi dovoljan pritisak – zahtjevi nisu dovoljno jaki prema Srbiji kako bi dobili informacije i riješila ono što obitelji godinama traže – posmrtne ostatke svojih najmiliji”, zaključila je Alvir.

Matić: to je humanitarno pitanje koje ne smije biti političko

Podsjetimo, ministar hrvatskih branitelja Predrag Matić izjavio je u srijedu u Tenji, u blizini Osijeka, da Hrvatska još traga za 1589 svojih državljana te da je to humanitarno pitanje koje ne smije biti političko.

Uoči javne tribine o traganju za nestalim osobama tijekom Domovinskog rata ministar Matić je rekao da je rat iza nas ostavio velike posljedice, velike ljudske i materijalne gubitke, a najveće su posljedice pitanje nestalih osoba i procesuiranje počinitelja ratnih zločina.

Dodao je kako je svrha takvih tribina, koje su održane u Negoslavcima, Borovu Selu, Obrovcu, Gračacu i Glini, pozvati ljude da pomognu i daju informacije o nestalim osobama.

“Mi znamo koliko ima nestalih osoba s obzirom na njihovu nacionalnu pripadnost i tražimo ih jednakom pažnjom i intenzitetom jer je stav ove Vlade, ministarstva i moj osobno da svaka žrtva zaslužuje mjesto počivališta”, poručio je ministar Matić.

Ocijenio je kako je, s obzirom na protek vremena, sve teže pronaći nestale osobe, i zato treba pohvaliti one koje su spremni podijeliti informacije koje se, na više načina, mogu dati i anonimno.

Podupro je potporu Katoličke i Pravoslavne crkve u procesu rješavanja pitanja nestalih osoba, ističući kako će se učiniti sve da se broj nestalih osoba smanji na najmanju moguću mjeru.

Zahvalio je i obiteljima nestalih osoba na strpljenju, ističući kako je to jedina kategorija ratnih stradalnika koja ima pravo biti ljuta i od mjerodavnih institucija tražiti da rade više i bolje.

Na novinarsko pitanje hoće li uskoro biti sastanaka s mjerodavnim tijelima Republike Srbije kako bi se dobile nove informacije o nestalim osobama, ministar Matić je odgovorio kako je to trajna zadaća Vlade, Ministarstva vanjskih poslova i Ministarstva branitelja, a očekuje da će takve akcije doprijeti do onih za koje se vjeruje da imaju još neke podatke.

Objasnio je kako se to ponajprije odnosi na JNA i njezine protokole o nestalim osobama. Istaknuo je da hrvatska Vlada “nema figu u džepu i daju se svi podatci koje imamo” te se s jednakim intenzitetom traže svi naši nestali državljani.

Izvor: narod.hr

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari