Ljubav je mudrost, mržnja je ludost

4

[testimonial image=”https://kamenjar.com/wp-content/uploads/2015/01/Bertrand-Russell2.jpg” name=”Bertrand Russell” title=”engleski filozof, matematičar, logičar”]“Veliko je gubljenje energije biti ljut na čovjeka koji se ponaša loše, kao što je gubljenje energije biti ljut na automobil koji neće upaliti.” [/testimonial]

U intervju sa Britanskim filozofom Bertrandom Russellom na BBC-ju 1959. godine u emisiji Face to Face, na kraju, u nešto manje od dvije minute Russell nam poručuje kako bi trebali gledati u budućnost i živjeti da je ostvarimo kao pojedinci i kao društvo.

Na pitanje voditelja, koju poruku želi prenjeti budućim generacijama o životu koji je živio i lekcijama koje je naučio, Russell odgovara:

“Želio bih reći dvije stvari, jednu intelektualnu i jednu moralnu.

Intelektualna stvar koju želim reći je ova: Kada proučavate bilo koju materiju, ili uzimate u obzir bilo koju filozofiju, zapitajte se samo šta su činjenice i šta je istina koju te činjenice potvrđuju. Nikada ne dopustite sebi da vam pažnju odvrati ono u šta želite vjerovati, ili ono što mislite da će imati socijalne beneficije ukoliko se u to vjeruje. Pogledajte samo, i isključivo činjenice. To je intelektualna stvar koju bih želio reći.

Moralna stvar koju želim reći je vrlo jednostavna: Ljubav je mudrost, mržnja je ludost. U ovom svijetu koji je sve više i više povezan, moramo naučiti da tolerišemo jedni druge, moramo naučiti živjeti sa činjenicom da neki ljudi kažu stvari koje nam se ne sviđaju. Samo na taj način možemo živjeti zajedno – a ako želimo živjeti zajedno, a ne umrijeti zajedno, moramo naučiti dobročinstvo i toleranciju, koji su od apsolutno vitalnog značaja za nastavak ljudskog života na ovom planetu.”

facebook komentari

 • diablo

 • diablo

  ….

 • Pasmine?

  Lijepo piše samo mi malo tukne na komunizam.

 • peppermintt

  ljubav je mudrost i dar i onaj božanski osjećaj

  mržnja je osjećaj koji razara čovika, život je predragocjen za provoditi ga mrzeći