Connect with us

BiH

Ljubić: Bošnjačke stranke pretvaraju FBiH u repliku RS

Objavljeno

-

N1

Predsjednik Glavnog vijeća HNS-a BiH Božo Ljubić ocijenio je kako je “paradoksalno da bošnjačke političke stranke od SDA do Naše stranke žestoko kritiziraju Milorada Dodika, a traže ukidanje konstitutivnosti naroda čime se derogira pozicija Hrvata. To vodi u pretvaranje Federacije u bošnjačku repliku RS”.

Komentirajući za N1 aktualnu političku situaciju, rekao je kako je politička klima možda najlošija od Daytona s obzirom da se nalazimo u dubokoj institucionalnoj krizi.

– Ova kriza može predstavljati i šansu da krenemo u rješavanje suštinskih pitanja koja se tiču harmonizacija naroda u BiH i provođenja suštinskih reformi, naglasio je.

Na upit je li opravdana blokada bh. institucija, koja dolazi od političkih predstavnika iz RS, kaže kako ne može opravdati blokade institucija, međutim odluke bivšeg visokog predstavnika nisu dovele do pozitivnih procesa, posebno pomirenje među narodima.

– Inzkova odluka nije razlog nego je povod. Pravi je razlog što u BiH teku procesi koji će odrediti budućnost. Političke stranke u RS zauzimaju čvršću poziciju kako bi što više ojačale “entitetsku državnost”. Predstavnici RS svoj entitet nazivaju državom. Sama činjencia da po Daytonu postoji i entitetsko državljanstvo na neki način daje im povoda. Jasno je da entiteti ne mogu biti države. Iako, nažalost, tako se pretvaraju. Za mene kao predstavnika Hrvata najvažnije pitanje je kako izmjeniti Izborni zakon sa temeljnim pricipom Ustava – konstitutivnošću naroda. Ako bi mi riješili te odnose u Federaciji između Hrvata i Bošnjaka, onda bi i sa predstavnicima Srba našli zajednički jezik. Ono što se događa Hrvatima, od bošnjačke većine, srpska strana koristi kao izgovor ili povod za svoje akcije, rekao je Ljubić.

Komentirajući sastanak Izetbegovića i Milanovića, smatra kako nije loše što su se sastali, ali izjave Izetbegovića nakon sastanka ne daju previše povoda za optimizam.

– Paradoksalno je da bošnjačke političke stranke od SDA do Naše stranke žestoko kritiziraju Dodika, a traže ukidanje konstitutivnosti naroda čime se derogira pozicija Hrvata. To vodi u pretvaranje Federacije u bošnjačku repliku RS, zaključio je Ljubić.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari