Pratite nas

BiH

LJUBIĆ: Bošnjački prijedlog neustavan i odudara od principa na kojima je BiH utemeljena

Objavljeno

na

Foto: HMS

Predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskog Narodnog Sabora BiH Božo Ljubić naglasio je danas nakon sjednice Glavnog vijeća kako su hrvatski politički predstavnici spremni razgovarati o modalitetima provedbe presude Ustavnog suda, ali kako nisu spremni ni na kakav kompromis s osnovnim principima koje odluka Ustavnog suda BiH afirmirala, a to su principi konstitutivnosti i legitimnog predstavljanja konstitutivnih naroda u institucijama koje su ustavom predviđene za legitimno predstavljanje, a to su Domovi naroda i Predsjedništvo BiH, javlja reporter Hrvatskog Medijskog Servisa.

Stajalište HNS-a je, dodao je, opredijeljenost za provedbu odluke Ustavnog suda glede promjene izbornog zakonodavstva i u njenom slovu i u njenom duhu, a to znači omogućiti legitimno predstavljanje svakog od tri konstitutivna naroda u Domu naroda te, drugi dio odluke koja oslikava duh, da se legitimitet narodnog predstavljanja omogući na svim administrativno-političkim razinama što uključuje i Predsjedništvo BiH.

Kada je riječ o prijedlogu bošnjačkih stranaka koje su tražile tzv. simetriju u Federaciji s RS-om na način da se Dom naroda Parlamenta Federacije svodi na nešto što jeste Vijeće naroda u RS-u taj je prijedlog, upozorio je Ljubić, apsolutno neustavan, pa i besmislen.

„Prijedlog bi tražio promjenu Ustava koja bi odudarala od osnovnih principa na kojima je BiH u Daytonu utemeljena kao država tri ravnopravna konstitutivna naroda. Zašto akterima nije smetao Dom naroda u punom kapacitetu kada je na neustavan način konstituiran. A sada kada bi se on trebao konstituirati na ustavan način Dom naroda im smeta i namjeravaju ga svesti na nešto što je Vijeće naroda. Jedino objašnjenje je da netko želi zadržati dominaciju i mogućnost izbora hrvatskih predstavnika bez hrvatskog izbornog legitimiteta“, poručio je Ljubić, dodavši kako je Ustavni sud potvrdio da odluka tog Suda ne predviđa promjenu bilo kojeg Ustava.

On je naveo kako je Ustavni sud jasno potvrdio u svoje dvije odluke (jedna iz 2000. i druga iz 2016.) da se toj odluci trebaju povinuti svi ustavi i svi zakoni u BiH, pa i Ustav Federacije koji su neki stavljali u prvi plan.

Voditelj Odjela za ustavno-pravna pitanja Glavnog vijeća HNS-a i dopredsjedatelj Dom naroda Parlamenta BiH Bariša Čolak kazao je, odgovarajući na novinarsko pitanje, kako se ne može biti optimist i vjerovati da će se do raspisivanja izbora napraviti bilo kakav rezultat, dodavši kako je za očekivati da će SIP raspisati izbore u ovom tjednu, moguće i prekosutra.

„Ostaje nam dalje razgovarati o ovom problemu promjene Izbornog zakona, iako je to izvan europskih standarda, jer u europskim zemljama izborna se pravila ne mijenjaju u izbornoj godini“, istaknuo je on, kazavši kako su računali da će se ipak naći neko rješenje koje će osigurati provedbu odluke Ustavnog suda BiH prije raspisivanja izbora, jer je nužno znati unaprijed pravila po kojima će se izbori provesti.

„Što se tiče optimizma, do raspisivanja izbora apsolutno ga nema, ali ne vidimo drugog načina nego nastaviti razgovore i pokušati doći do rješenja koje će uvažiti sve ono što kaže odluka Ustavnog suda BiH“, naveo je Čolak. Podsjetio je kako je Venecijanska komisija već dala svoje mišljenje i one je ukomponirano u odluku Ustavnog suda BiH.

Govoreći o istoj temi Ljubić je, pak, dodao kako će se, bez obzira na činjenicu da nije europski standard u izbornoj godini usvajati promjene izbornog zakonodavstva , a zbog činjenice da bez promjene Izbornog zakona temeljem odluke Ustavnog suda neće biti moguće formirati Parlament Federacije, Vladu Federaciju niti Parlament BiH, morati doći do izmjene izbornog zakonodavstva.

Ljubić je danas najavio i tematsku sjednicu  Odbora Hrvatskog za Hrvate izvan RH, koja će kao temu imati Bosnu i Hercegovinu, položaj Hrvata u BiH te europski put BiH, a podsjetio je i kako smo u zadnjih nekoliko tjedana imali priliku čuti vrlo zabrinjavajuće ocjene aktera iz međunarodne zajednice, ali i BiH, a koje su se odnosile na opasnosti u koje BiH ulazi ukoliko se ne budu realizirale određene odluke, pa tako i ova koja se tiče Izbornog zakona./M.P./HMS/

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

BiH

SIP BiH danas nije donio odluku o popuni Doma naroda Parlamenta FBiH

Objavljeno

na

Objavio

Središnje izborno povjerenstvo (SIP) BiH razmatrala je danas primjenu člana 10.12 Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, ali nije donijela odluku o načinu raspodjele mandata u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH.

Dogovoreno je da se o ovoj temi ponovno razgovara na sjednici u tijeku idućeg tjedna, do kada bi stručne službe SIP-a trebalo da pripreme konkretne prijedloge rješenja.

Također je dogovoreno da se od Zavoda za statistiku Federacije BiH zatraži da im, na bazi popisa stanovništva iz 1991. godine, koji je bio po općinama i izbornim krugovima u općinama, dostavi podatke po sadašnjim kantonima. Rečeno je i da službe SIP-a pripreme odgovarajuću tabelu za popis iz 2013. godine.

Članovi SIP-a BiH su tijekom diskusije iznijeli različita mišljenja o tome da li se pri donošenju propisa za popunjavanje Doma naroda federalnog parlamenta treba primijeniti popis stanovništva BiH iz 1991. ili 2013. godine.

VUKOJA: U BiH na djelu ustavno, pravno, političko i medijsko nasilje nad Hrvatima

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

BiH

Mario Karamatić: Nadam se da će uskoro Dan Herceg-Bosne biti Dan državnosti

Objavljeno

na

Objavio

”Hrvatska Republika Herceg-Bosna bila je jamac opstojnosti hrvatskog naroda, a danas je nedosanjani san”, rekao je novinarima prilikom Dana ŽZH i Dana HZ Herceg-Bosne u Širokom Brijegu Mario Karamatić, zastupnik u Parlamentarnoj skupštini BiH i čelnik HSS-a.

”Ja se iskreno nadam u skoro vrijeme da će ovo biti Dan državnosti i da ćemo vratiti Hrvatsku Republiku Herceg-Bosnu dominantno, jer sve što smo potpisali u Washingtonu i Daytonu o pravljenju Federacije su bile obmane”, rekao je Karamatić i dodao kako su Hrvati ”prevareni i izdani”.

Kaže kako je vrijeme ”da se počnemo vraćati na početne pozicije.” ”To je kao loš brak – ako ne ide najbolje je da svatko ide svojim putem i onda se može funkcionirati, a zajednička djeca ovog braka, tzv. institucije BiH, ako mogu funkcionirati u dva entiteta, ne vidim razloga zašto ne mogu tako i nastaviti”, kaže Karamatić.

Dodaje kako su svi oni koji su se borili za BiH ovu državu zamišljali drugačije u odnosu na to kakva je ona danas. ”Mi smo se svi borili za BiH, ali svi smo je malo drugačije zamišljali. Mi koji smo se borili u HVO-u željeli smo BiH kao državu jednakopravnih naroda, oni iz Vojske RS željeli su srpsku BiH, a oni iz takozvane Amije BiH željeli su islamističku BiH.

Na kraju nitko nije dobio sto je želio, pa je vrijeme da se raziđemo ili da sjednemo i napravimo državu po mjeri svih nas”, kategoričan je Karamatić. Prema njemu, izborni zakon nije minimalni prag. ”On je linija ispod koje ne možemo ići, jer su intervencijama visokih predstavnika hrvatski politički predstavnici dovedeni pred zid odakle ne možemo ni milimetra uzmaknuti.

Postoje neke linije obrane sa kojih se ne smije uzamaknuti, kao i crte koje se ne smiju prijeći. Nakon što su nam Bošnjaci već treći put svojim glasovima nametnutli čovjeka koji se izjasnjava kao nekakav Hrvat i ne govori hrvatskim jezikom, mi nemamo prava da popustimo ni milimetar, a izborni zakon je minimum koji bi zadržao malo želje da pokušamo sačuvati ovakvu BiH, iako sam ja osobno izgubio sve iluzije da se to isplati pokušavati sačuvati, pa je vrijeme da krenemo svojim putem”, zaključio je Karamatić, prenosi bljesak.info

 

Mario Karamatić: Ja nemam iluzija da mi imamo relevantnog sugovornika sa bošnjačke strane

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari