Pratite nas

BiH

LJUBIĆ: Bošnjački prijedlog neustavan i odudara od principa na kojima je BiH utemeljena

Objavljeno

na

Foto: HMS

Predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskog Narodnog Sabora BiH Božo Ljubić naglasio je danas nakon sjednice Glavnog vijeća kako su hrvatski politički predstavnici spremni razgovarati o modalitetima provedbe presude Ustavnog suda, ali kako nisu spremni ni na kakav kompromis s osnovnim principima koje odluka Ustavnog suda BiH afirmirala, a to su principi konstitutivnosti i legitimnog predstavljanja konstitutivnih naroda u institucijama koje su ustavom predviđene za legitimno predstavljanje, a to su Domovi naroda i Predsjedništvo BiH, javlja reporter Hrvatskog Medijskog Servisa.

Stajalište HNS-a je, dodao je, opredijeljenost za provedbu odluke Ustavnog suda glede promjene izbornog zakonodavstva i u njenom slovu i u njenom duhu, a to znači omogućiti legitimno predstavljanje svakog od tri konstitutivna naroda u Domu naroda te, drugi dio odluke koja oslikava duh, da se legitimitet narodnog predstavljanja omogući na svim administrativno-političkim razinama što uključuje i Predsjedništvo BiH.

Kada je riječ o prijedlogu bošnjačkih stranaka koje su tražile tzv. simetriju u Federaciji s RS-om na način da se Dom naroda Parlamenta Federacije svodi na nešto što jeste Vijeće naroda u RS-u taj je prijedlog, upozorio je Ljubić, apsolutno neustavan, pa i besmislen.

„Prijedlog bi tražio promjenu Ustava koja bi odudarala od osnovnih principa na kojima je BiH u Daytonu utemeljena kao država tri ravnopravna konstitutivna naroda. Zašto akterima nije smetao Dom naroda u punom kapacitetu kada je na neustavan način konstituiran. A sada kada bi se on trebao konstituirati na ustavan način Dom naroda im smeta i namjeravaju ga svesti na nešto što je Vijeće naroda. Jedino objašnjenje je da netko želi zadržati dominaciju i mogućnost izbora hrvatskih predstavnika bez hrvatskog izbornog legitimiteta“, poručio je Ljubić, dodavši kako je Ustavni sud potvrdio da odluka tog Suda ne predviđa promjenu bilo kojeg Ustava.

On je naveo kako je Ustavni sud jasno potvrdio u svoje dvije odluke (jedna iz 2000. i druga iz 2016.) da se toj odluci trebaju povinuti svi ustavi i svi zakoni u BiH, pa i Ustav Federacije koji su neki stavljali u prvi plan.

Voditelj Odjela za ustavno-pravna pitanja Glavnog vijeća HNS-a i dopredsjedatelj Dom naroda Parlamenta BiH Bariša Čolak kazao je, odgovarajući na novinarsko pitanje, kako se ne može biti optimist i vjerovati da će se do raspisivanja izbora napraviti bilo kakav rezultat, dodavši kako je za očekivati da će SIP raspisati izbore u ovom tjednu, moguće i prekosutra.

„Ostaje nam dalje razgovarati o ovom problemu promjene Izbornog zakona, iako je to izvan europskih standarda, jer u europskim zemljama izborna se pravila ne mijenjaju u izbornoj godini“, istaknuo je on, kazavši kako su računali da će se ipak naći neko rješenje koje će osigurati provedbu odluke Ustavnog suda BiH prije raspisivanja izbora, jer je nužno znati unaprijed pravila po kojima će se izbori provesti.

„Što se tiče optimizma, do raspisivanja izbora apsolutno ga nema, ali ne vidimo drugog načina nego nastaviti razgovore i pokušati doći do rješenja koje će uvažiti sve ono što kaže odluka Ustavnog suda BiH“, naveo je Čolak. Podsjetio je kako je Venecijanska komisija već dala svoje mišljenje i one je ukomponirano u odluku Ustavnog suda BiH.

Govoreći o istoj temi Ljubić je, pak, dodao kako će se, bez obzira na činjenicu da nije europski standard u izbornoj godini usvajati promjene izbornog zakonodavstva , a zbog činjenice da bez promjene Izbornog zakona temeljem odluke Ustavnog suda neće biti moguće formirati Parlament Federacije, Vladu Federaciju niti Parlament BiH, morati doći do izmjene izbornog zakonodavstva.

Ljubić je danas najavio i tematsku sjednicu  Odbora Hrvatskog za Hrvate izvan RH, koja će kao temu imati Bosnu i Hercegovinu, položaj Hrvata u BiH te europski put BiH, a podsjetio je i kako smo u zadnjih nekoliko tjedana imali priliku čuti vrlo zabrinjavajuće ocjene aktera iz međunarodne zajednice, ali i BiH, a koje su se odnosile na opasnosti u koje BiH ulazi ukoliko se ne budu realizirale određene odluke, pa tako i ova koja se tiče Izbornog zakona./M.P./HMS/

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

BiH

Erdogan obećao svu potporu BiH, ali traži pomoć u obračunu s protivnicima

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Hina

Turska nema nikakvih skrivenih namjera prema Bosni i Hercegovini čijoj stabilnosti nastoji doprinijeti, rekao je u nedjelju predsjednik Recep Tayyip Erdogan u Sarajevu, ali očekuje punu suradnju u obračunu s  “hobotnicom FETO-a”, kako naziva političke protivnike koje optužuje za lanjski neuspjeli državni udar.

Erdogan, koji je u Sarajevo doputovao u radni posjet, ali i na predizborno okupljanje za tursku dijasporu uoči izvanrednih predsjedničkh i parlamentarnih izbora u lipnju, održao je konferenciju za novinare s predsjedateljem Predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem.

“Nastavit ćemo pružati svaku vrstu potpore očuvanju mira i stabilnosti BiH, njezine teritorijalne cjelovitosti kao jedinstvene i suverene države koja se sastoji od dva entiteta i jednog distrikta”, kazao je Erdogan  nakon sastanka izaslanstava na čijem su dnevnom redu bila pitanja političke, ali i gospodarske i infrastrukturne suradnje-

Erdogan je izrazio želju da se rješenje za izmjene izbornog zakona u BiH nađe kroz dijalog i uzajamno razumijevanje zainteresiranih strana.

Zahvalio je BiH na solidarnosti iskazanoj pošto je lani njegova vladi pretrpjela pokušaj državnog udara i  naznačio da obračuni s političkim protivnicima još nisu gotovi.

“FETO nastavlja postojati kao hobotnica koja je obuhvatila sve slojeve društva pa je potrebno nastaviti veliku borbu na tom planu”, rekao je Erdogan koristeći kraticu za svoje protivnike okupljene oko svećenika u egzilu Fetulaha Gullena koje nemilosrdno progoni optužujući ih da stoje iza neuspjelog pokušaja držanog udara u srpnju.

Zatražio je da bosanskohercegovačke vlasti Turskoj u tome pomognu.

“Očekujemo da se mjere protiv svih struktura FETO u BiH nastave i okončaju”, kazao je turski predsjednik.

Gullen koji živi u egzilu u Sjedinjenim Državama odbacuje sve optužbe za neuspjeli puč.

Projekti, financiranje i turska podrška BiH

Kao neku vrstu nagrade za takvu bezuvjetnu suradnju BiH Erdogan je obećao jačanje gospodarskih veza između dvije zemlje. To uključuje potpisivanje novog ugovora o slobodnoj trgovini s ciljem povećanja godišnje trgovinske razmjene na razinu veću od milijardu dolara.

Suradnja se odnosi i na vojnu industriju i gradnju suvremene ceste koja bi kružno preko sjeveroistočne Bosne i preko istočnoj dijela Srbije povezala Sarajevo i Beograd.

Taj projekt približno je vrijedan oko tri milijarde eura, a Erdogan je najavio da će do 85 posto potrebnih sredstava  osigurati iz kredita turske banke EXIM.

“Potičemo turske tvrde da realiziraju velike investicije, kako u BiH tako i na cijelom Balkanu”, kazao je Erdogan.

Kao članica NATO-a Turska će snažno podupirati nastojanja da BiH što prije ishodi aktiviranje Akcijskog plana za članstvo u Alijansi (MAP), obećao je Erdogan.

“Nikada nećemo ostaviti BiH samu na tom putu”, poručio je turski predsjednik u Sarajevu.

Predizborni skup za tursku dijasporu

Na pitanje turskih novinara o navodnim planovima za atentat na njega Erdogan je kazao da ga takve informacije ne plaše te je upravo zbog toga odlučio pod svaku cijenu doći u Sarajevo.

“Tisuće ljudi koji su ovdje došli iz europskih država kako bi se sa mnom sastali bili bi razočarani ako me ne bi vidjeli”, kazao je Erdogan.

Izetbegović je novinarima kazao da su odnosi Turske i BiH “odlični” i da Ankara podupire njegovu zemlju svugdje na međunarodnom planu dok dvije zemlje imaju rastuću ekonomsku suradnju.

Prošle godine trgovinska razmjena između dviju zemalja iznosila je 800 milijuna dolara, dvostruko više nego prije četiri godine, a uskoro se očekuje potpisivanje sporazuma o slobodnoj trgovini što će biti dodatni poticaj takvoj suradnji.

Najvažniji projekt koji sada povezuje Tursku i BiH, po Izetbegovićevu sudu je izgradnja kružne brze ceste koja bi povezala Sarajevo i Beograd. Tijekom ljeta trebao bi biti raspisan natječaj za izvođače radova, najavio je Izetbegović.

Odsutnost hrvatskog i srpskog člana predsjedništva BiH

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović predvodio je državno izaslanstvo svoje zemlje u razgovorima s Erdoganom no druga dva člana državnog vrha Dragan Čović i Mladen Ivanić u tome nisu sudjelovala.

Dok su trajali razgovori u Predsjedništvu BiH, Erdoganova supruga Emine je zajedno sa Sebijom Izetbegović, ravnateljicom sarajevskog Kliničkog centra, otvorila novu kliniku za hematologiju čiju je izgradnju i opremanje djelomice financirala turska vladina agencija TIKA iz čijeg je proračuna za to izdvojeno oko 1,6 milijuna eura.

Supruga Bakira Izetbegovića ovog je tjedna iznenada postala izgledna kandidatkinja Stranke demokratske akcije (SDA) za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH na izborima u listopadu pošto je od utrke odustao favorizirani Denis Zvizdić, predsjedatelj Vijeća ministara BiH.

Iako je ranije Sebija Izetbegović odbijala takvu mogućnost, predsjedništvo SDA odlučilo je njezino ime uvrstiti na listu potencijalnih kandidata uz Šefika Džaferovića i Safeta Softića. Između tih imena će sudionici stranačke konvencije zakazane za 26. svibnja izabrati jednog kandidata i nominrati ga za jesenske izbore za državni vrh.

Predizborni skup za turske izbore

U Sarajevu se kasnije u nedjelju treba održati skup koji ima službenu oznaku godišnje skupštine UEDT-a,  a zapravo se smatra središnjim preizbornim okupljanjem za tursku dijasporu koje Erdogan organizira uoči izvanrednih predsjedničkih i parlamentarnih izbora u Turskoj 24. lipnja.

Planove za organiziranje takvog skupa u Njemačkoj, Austriji ili Nizozemskoj spriječile su vlasti tih država uz ocjenu da je neprimjereno da se na njihovu teritoriju vodi kampanja za turske izbore.

Erdoganov posjet do kasnih večernjih sati uključuje razgledavanje starog dijela Sarajeva.

Najavljeno je i kako će Erdogan i Izetbegović zajedno sudjelovati u akšam-namazu, večernjoj molitvi u Gazi Husrev-begovoj džamiji.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

BiH

Erdogan stiže u Sarajevo

Objavljeno

na

Objavio

Danas u Sarajevo stiže turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan. U Olimpijskom centru Zetra održat će veliki predizborni skup za tursku dijasporu.

Neke europske zemlje – nisu dopustile takvu manifestaciju na svojem teritoriju, ali Erdogan je zeleno svjetlo dobio u Sarajevu.

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan boravit će danas u radnoj posjeti Bosni i Hercegovini u okviru koje će se susresti s predsjedavajućim Predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem

Nakon toga susreta planiran je sаstаnаk dеlеgаciја BiH i Turske, a potom će se Izetbegović i Erdogan obratiti medijima, najavljeno je iz Predsjedništva BiH.

Planom posjete turskog predsjednika BiH predviđeno je polaganje cvijeća na šehidskom mezarju Kovači, kao i šetnja starim dijelom Sarajeva od Sebilja u pravcu Gazi Husrev-begove džamije, gdje će Izetbegović i Erdoan klanjati akšam-namaz.

Dolasku turskog predsjednika jako se raduju uposlenici i studenti Internacionalnog univerziteta IUS na čijoj se zgradi nalazi veliko platno s Erdoganovim likom, te turska zastava.

Izetbegović je uoči dolaska turskog predsjednika kazao da će Erdogan iskoristiti priliku da uputi i predizborne poruke, ali da to nije ništa neobično te je dodao da BiH s Turskom nije nikada imala nikakav poseban problem kao nijedna druga zemlja u regiji.

Napomenuo je da se Turska trudi biti prijatelj, što i dokazuje, zbog čega ne vidi razlog ovakvoj, kako je kazao, “negativnoj euforiji” u odnosu na dolazak predsjednika Erdoana te je ocijenio da se radi o pretjerivanju, smatrajući da će se sve smiriti nakon nedjelje.

Plakati dobrodošlice polijepljeni su širom grada, a unutrašnjost dvorane prekrivena turskim zastavama. Sarajevo danas malo podsjeća na Pyongyang komentirao je portal Poskok.info

Ambasador Republike Turske u BiH Haldun Koč također je ranije kazao da je posjeta Erdogana BiH mnogo prije predviđena i planirana te da je u pitanju radna posjeta, ali i da ju je najavio premijer Turske BiH Binali Jildirim (Yildirim), koji je boravio u BiH.

Tijekom boravka u Sarajevu Erdoanu će biti uručen počasni doktorat na Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu, a planiran je i skup u sarajevskoj dvorani “Juan Antonio Samaranch” Zetra, gdje će biti upriličen 6. kongres Unije evropskih turskih demokrata (UETD).

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati