Pratite nas

Ljubić poručio Sarajevu: E, neće ići!

Objavljeno

na

”Odluka Gradskoga vijeća Sarajeva kojom se opoziva “Odluka o priznanju Počasni građanin Sarajeva” Milanu Bandiću, gradonačelniku Zagreba odnosno njeno obrazloženje, kao poruka, nije priča o Bandiću već o Sarajevu, o Bosni i Hercegovini i položaju Hrvata u njoj” priopćio je Božo Ljubić, predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora Bosne i Hercegovine.

Ljubić navodi kako je svatko tko je imao priliku čuti što je Bandić rekao mogao shvatiti da je to što je rekao rečeno u najboljoj namjeri prema BiH i svim konstitutivnim narodima.

Skandalozna i uvrjedljiva odluka

”To što je Bandić kazao korespondira s težnjama ogromne većine Hrvata u BiH koji Bosnu i Hercegovinu žele graditi kao samoodrživu, funkcionalnu državu sposobnu i podobnu za euroatlantske integracije”, naveo je Ljubić u priopćenju za javnost.

”To konačno korespondira i sa stajalištima Europskog parlamenta koji je, osudivši separatističke tendencije političke Banja Luke i centralističko-unitarističke tendencije političkog Sarajeva, podržao upravo ono što politički predstavnici Hrvata u BiH zastupaju to je istinski federalizam i mogućnost legitimnog predstavljanja naroda i građana”, naveo je Ljubić.

Naveo je kako je uvjeren da je ova odluka Gradskoga vijeća Sarajeva skandalozna i uvredljiva, ne samo za svakoga Hrvata u Sarajevu i BiH, već i za sve građane Sarajeva posebno koji se izjašnjavaju kao pripadnici drugih naroda, ili se uopće ne osjećaju pripadnicima jednoga od tri konstitutivna naroda.

”Ona je udarac demokratskim procesima, a time i prilikama za samoodrživu i demokratsku državu BiH, zajednicu tri ravnopravnih konstitutivnih naroda i svih građana, a kao takva jedino ima smisla za svoje postojanje”, navodi Ljubić.

Politički Bošnjaci

Dodao je kako je uspio iščitati i poruke ove odluke sarajevskog Gradskog vijeća od kojih je jedna da se ”svako mišljenje koje ne slijedi velikobošnjačku dogmu o BiH se sankcionira uz obrazloženje da se radi o rušenju države.

”Nevažna je pri tome činjenica da su ovu Odluku inicirali i za nju glasovali i vijećnici etnički nebošnjaci, jer čini se da se danas u Sarajevu zapravo politički može prosperirati samo kao politički Bošnjak, nevažno kojem etnitetu pripadaš”, tvrdi Ljubić navodeći kako je jedna od poruka i ta da je prijatelj iz Hrvatske samo onaj tko je protiv prava i interesa i za što se zalažu legitimni hrvatski predstavnici u BiH.

”Koja je to poruka konačno Hrvatima, kako građanima Sarajeva tako i ostalima koji dijele slična stajališta o Bosni i Hercegovini kao što zastupa većina legitimnih predstavnika Hrvata, ako ne da parafraziram jednu sarajevsku redateljici: „marš iz Bosne i Hercegovine“. E, neće ićI!”, naveo je Ljubić.

Nužno zlo za BiH

Podsjećamo, Gradsko vijeće Grada Sarajeva s 20 glasova za je opozvalo odluku o imenovanju Milana Bandića, gradonačelnika Zagreba, počasnim građaninom Sarajeva.

Bandić je izjavama o potrebi stvaranja trećeg entiteta, koje je nazvao nužnim zlom za BiH, izazvao ovakve reakcije, a inicijativu je pokrenuo dogradonačelnik Sarajeva Aljoša Čampara.

Iako se zagrebački gradonačelnik još uvijek ne želi službeno očitovati o ovome, iz njegova ureda portalu Bljesak potvrđeno je kako je stava da je sve izvučeno iz konteksta.

Bljesak.info

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Kultura

Prof. dr. Zdravko Tomac: Sramim se što sam bio član SDP-a

Objavljeno

na

Objavio

Knjiga potpredsjednika Vlade demokratskoga jedinstva Zdravka Tomca “Tuđmanovo i Stepinčevo hrvatstvo” predstavljena je u četvrtak u Nadbiskupijskome pastoralnom institutu u Zagrebu.

O knjizi su govorili saborski zastupnik HDZ-a Miroslav Tuđman, akademik Davorin Rudolf, književnica Nevenka Nekić i autor knjige Zdravko Tomac. Na predstavljanju je bila i predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović.

Knjiga o hrvatskom patriotizmu, uspinjanju i padovima, te prinos autentičnoj povijesti

Po riječima akademik Rudolfa, “knjiga je štivo o hrvatskom patriotizmu, slozi i zajedništvu, uspinjanju i hrvatskim padovima te o zločestim momcima u hrvatskoj politici”. Knjiga je i prinos autentičnoj povijesti, istaknuo je i ocijenio “kako je izlaz iz krize povratak Tuđmanu”.

“U Tomčevoj knjizi predsjednica Grabar-Kitarović i predsjednik Vlade Andrej Plenković su prototip suvremenih političara”, rekao je akademik Rudolf.

Miroslav Tuđman rekao je da je knjiga “podroban prikaz hrvatske političke pozornice” te kako Zdravko Tomac “smatra da je najveća Tuđmanova pogreška to što je prihvatio Daytonski sporazum”.

“No, unatoč tomu, zato što je stvorio hrvatsku državu, Tomac smatra Franju Tuđmana najvećim Hrvatom i jedinim državnikom među hrvatskim političarima”, istaknuo je Miroslav Tuđman.

Ocijenio je da knjiga nije povijest hrvatstva, ali jest pregled događaja na hrvatskoj pozornici i može biti predložak za temeljita istraživanja.

Književnica Nevenka Nekić ocijenila je kako se “iza slojeva Tomčeva pisanja krije transcedentno i prošlo, a oko likova Franje Tuđmana i kardinala Stepinca okupljao se hrvatski narod u teškim vremenima”, te da Tomac “prodire duboko u duše ljudi o kojima piše”.

Nekić smatra “kako se autor u svojoj knjizi okomio i na ‘vučji čopor’, čijih predstavnika danas ima i u Hrvatskome saboru, a neki pripadnici ‘čopora’ i danas kleveću kardinala Alojzija Stepinca”.

“Stepinac je bio svjestan da hrvatski narod ima pravo na svoju državu i bio je spreman položiti život za svoj narod, što potvrđuje njegovo držanje pred komunističkim sudom”, istaknula je.

Ustvrdila je kako “mističnu snagu kardinala Stepinca ne može ukinuti ni ‘vučji čopor'” te je pozvala hrvatsku mladež da “nikada više ne dopusti da nas razoružaju”.
Andrej Plenković JOŠ JEDNOM ČESTITAO Premijer Plenković primio Srbića

Autor je pak istaknuo kako je “predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović ’emocionalni Hrvat’ i patriot te dostojna nasljednica predsjednika Franje Tuđmana”.

“Danas se borimo s ateistima, komunistima i lažnim antifašistima”, ustvrdio je Tomac te dodao kako se “srami što je nekad bio član SDP-a” jer današnji SDP ne ruši samo Vladu, nego i Hrvatsku.

Knjiga “Tuđmanovo i Stepinčevo hrvatstvo – hrvatstvo političara, kardinala, biskupa i hrvatskih mučenika” (422 str.) podijeljena je na deset poglavlja – Tuđman, Mučeničko hrvatstvo Alojzija Stepinca, Hrvatstvo Vlade demokratskoga jedinstva, Hrvatstvo kardinala Kuharića, Antihrvatstvo Mesića i Josipovića, Moja istina o Račanu, Hrvatstvo Kolinde Grabar-Kitarović, Hrvatstvo Dražena Budiše, Hrvatstvo ostalih mučenika te A.G Matoš, svjetionik hrvatskoga patriotizma.

Knjigu je objavila zagrebačka nakladna kuća Tkanica.

Zdravko Tomac (1937.) bio je redoviti profesor Fakulteta političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu. U doba Domovinskoga rata obnašao je dužnost potpredsjednika Vlade demokratskog jedinstva (1991.-1992.). Autor je više knjiga, među kojima je i knjiga “Hrvatski patriotizam: što to znači biti Hrvat? (Hina)

facebook komentari

Nastavi čitati

Reagiranja

Udruge veterana zagrebačkih branitelja Vukovara: Šteta koju je Stanković nanio je nemjerljiva

Objavljeno

na

Objavio

Postavlja se pitanje do kojih granica novinar ima pravo pozivati se na slobodu govora. Smije li pri tome vrijeđati i omalovažavati druge?, poručuje predsjednik Udruge veterana zagrebačkih branitelja Vukovara Zvonko Čurković

Udruga veterana zagrebačkih branitelja Vukovara pohvalila je danas stav HRT-a, koji se ogradio od izjava Aleksandra Stankovića o Domovinskom ratu u emisiji Nedjeljom u 2.

Podsjetimo, HRT se ogradio od izjava koje je Stanković dao u svojoj emisiji ispitujući gosta Predraga Mišića, a to ograđivanje osudio je HND nazvavši ga “licemjernim napadom vodstva HRT-ova na vlastitog novinara”.

“Pohvaljujemo stav Hrvatske radio televizije da su zaposlenici javnoga medijskog servisa obavezni objektivno i nepristrano raditi te poštivati pozitivne zakonske propise Republike Hrvatske što je navedeni novinar prekršio svojim nastupom te se nadamo da će HRT nastaviti dosljedno štiti dignitet Domovinskog rata.

Štetu koju je novinar Aleksandar Stanković nanio dignitetu Domovinskoga rata i hrvatskim braniteljima koji su zbog njegovih neprimjerenih izjava ponovno proživljavali svoje ratne traume je nemjerljiva i na žalost dugo ćemo osjećati posljedice tih izjava”, stoji u priopćenju koje potpisuje predsjednik Udruge veterana zagrebačkih branitelja Vukovara Zvonko Čurković.

Dodaje da Stankovićevi istomišljenici “nastavljaju s vrijeđanjem hrvatskih branitelja i propitkivanjem karaktera Domovinskoga rata sve pod krinkom prava na slobodu govora”.

“Postavlja se pitanje do kojih granica novinar ima pravo pozivati se na slobodu govora. Smije li pri tome vrijeđati i omalovažavati druge? Smije li narušavati suverenitet države i kršiti Ustav Republike Hrvatske, zakone, deklaracije te druge propise? Smije li iskrivljavati povijesne činjenice? Smije li novinar svojom javnom riječi širiti mržnju među građanima?

Trebaju li svi građani postati taoci takvih novinara koji će pravo na slobodu govora širiti do te granice da se ugrožavaju slobode i prava drugih ili državne institucije koje financiraju te novinare trebaju podvući crtu između prava na slobodno izražavanje i ugrožavanja prava drugih.

Ti isti novinari kada netko iznese stav koji je suprotan njihovim vrijednostima zaboravljaju na pravo slobode govora i koriste svoj javni utjecaj kako bi omalovažili tuđe (drugačije) mišljenje.

Stoga smatramo da je doista važno s više strana promotriti je li dozvoljena ekstenzija prava na slobodu govora da tih granica da je se percipira na način da svatko može govoriti što želi bez baratanja činjenicama i bez obzira kakve posljedice izrečena riječ ostavlja”, kaže Čurković.

Kamenjar.com

Marko Jurič: Kakva je ovo glupost HRT se ograđuje od svojeg novinara Ace Stankovića?

Zbor udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi traži suspendiranje Aleksandra Stankovića

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari