Pratite nas

BiH

Ljubić pripremio rezoluciju o položaju bosanskohercegovačkih Hrvata i BiH

Objavljeno

na

Saborski zastupnik Božo Ljubić, koji je i predsjednik Odbora Hrvatskog sabora za Hrvate izvan Republike Hrvatske, najavio je u ponedjeljak u Mostaru da će u četvrtak na sjednici tog odbora predstaviti rezoluciju o položaju bosanskohercegovačkih Hrvata i Bosni i Hercegovini ističući da toj zemlji prijeti ozbiljna kriza ako ne promijeni izborni zakon.

”Hrvatska kao članica NATO-a, potpisnica Daytona i kao članica EU-a ima obvezu brinuti se o stabilnosti regije i svojoj stabilnosti. Strateški interes Hrvatske je BiH”, rekao je Ljubić na konferenciji za novinare nakon sjednice Glavnog vijeća HNS-a u Mostaru. Pritom je Ljubić upozorio na “iskušenja i opasnosti u koje BiH ulazi ukoliko se ne promijeni izborni zakon’.

Izrazio je očekivanje da će se u Saboru usvojiti rezolucija o BiH.

“Hrvatska ima obvezu i pravo baviti se pitanjem BiH i to je razlog što je saborski Odbor za Hrvatske izvan Hrvatske donio odluku da se održi tematska sjednica o stanju u BiH s predstavnicima Hrvata u BiH”, rekao je Ljubić. Nije međutim želio govoriti što je sadržaj rezolucije o kojoj će raspravljati članovi Odbora.

On je ocijenio i besmislenim i neustavnim prijedloge bošnjačkih stranaka kojim se traži ukidanje Doma naroda Federacije BiH i svođenje ovoga gornjeg doma parlamenta na ulogu Vijeća naroda u Republici Srpskoj kako bi Bošnjaci dominirali Hrvatima u većem entitetu Federaciji BiH.

“Taj prijedlog je apsolutno neustavan, rekao bih besmislen jer traži promjenu Ustava koja odudara od osnovnih načela na kojima je BiH u Daytonu utemeljena. Nameće se objašnjenje da netko želi zadržati dominaciju i izbor hrvatskih predstavnika bez legitimiteta”, rekao je Ljubić na konferenciji za novinare nakon sjednice Glavnog odbora HNS-a BiH u Mostaru.

Ustavni sud BiH je po zahtjevu Ljubića, koji je tada bio predsjedatelj Zastupničkog doma Parlamenta BiH, poništio odredbe izbornog zakona na prigovor hrvatske strane koje se tiču popunjavanja mjesta izaslanika za Dom naroda Federacije BiH, bez kojega se ne može uspostaviti niti nova izvršna vlast u ovome entitetu, ali i državni Dom naroda.

Hrvatske stranke traže provedbu ove odluke kako bi se osigurao narodni legitimitet izabranih predstavnika, dok pak bošnjačke stranke inzistiraju na smanjenju nadležnosti Doma naroda, koji je ključna institucija za osiguranje jednakopravnosti Hrvata.

Ljubić je pojasnio kako je HNS BiH stava da hrvatski predstavnici inzistiraju na legitimnom predstavljanju svakog od tri konstitutivna naroda u Domu naroda i Predsjedništvu BiH.

“Mi smo spremni razgovarati o novim modalitetima, a nismo spremni ni na kakav kompromis s osnovnim načelima koje je odluka Ustavnog suda BiH formirala. To su načela konstitutivnosti i legitimnog predstavljanja”, pojasnio je Ljubić.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

BiH

Zastupnički dom Parlamenta FBiH usvojio zaključke u vezi braniteljskom populacije

Objavljeno

na

Objavio

Do sada nismo uspjeli riješiti prava razdvojačenih branitelja, ali ove godine je Nacrt ovog zakona ponovno stavljen u proceduru. Neutrošeni i eventualno dodatni novac bi omogućio da konačno riješimo zakonski pitanje ove kategorije.

Zastupnički dom Federalnog parlamenta danas je na tematskoj sjednici, nakon razmatranja stanja u oblasti braniteljsko-invalidske zaštite, usvojio zaključke kojima zahtijeva od resornog ministarstva i Vlade FBiH da dostavi Prijedlog zakona o pravima razdvojačenim braniteljima i članova njihovih obitelji u hitnu parlamentarnu proceduru.

Precizira se da to zakonsko rješenje treba biti dostavljeno najkasnije u roku od 30 dana uz obavezu da se u Prijedlog tog zakona ugradi pitanje objave jedinstvenog registra branitelja i braniteljskog dodatka. Također, Zastupnički dom se obavezao da će najkasnije u roku od 30 dana razmatrati Prijedlog zakona o braniteljskim udruženjima od posebnog društvenog značaja s tim da se u taj zakon ugradi i pitanje broja braniteljskih udruženja.

Navedene zaključke sastavila je radna grupa formirana na početku sjednice, u čijem sastavu su bili predstavnici Ministarstva za pitanja branitelja i invalida domovinskog rata FBiH, parlamentarnih stranaka u Zastupničkom domu, Odbora za braniteljsku i invalidsku zaštitu, kao i branitelja koji prate zasjedanje u skupštinskoj sali i onih koji prosvjeduju ispred zgrade Parlamenta.

Prezentirajući Informaciju o aktivnostima Ministarstva na poboljšanju položaja braniteljskih kategorija za razdoblje od 1. travnja 2015. do 30. travnja 2018. godine, federalni ministar za pitanja branitelja i invalida domovinskog  rata Salko Bukvarević osvrnuo se na zahtjeve branitelja, koji su danas prosvjedovali ispred Federalnog parlamenta.

– Do sada nismo uspjeli riješiti prava razdvojačenih branitelja, ali ove godine je Nacrt ovog zakona ponovno stavljen u proceduru. Neutrošeni i eventualno dodatni novac bi omogućio da konačno riješimo zakonski pitanje ove kategorije. Predlažemo i donošenje zakona o reprezentativnim braniteljskim udruženjima jer je u FBiH aktualan problem predstavljanja branitelja- rekao je Bukvarević. Kad je riječ o uspostavi registra branitelja, dodao je da takav registar postoji za svaku općinu, a da su također dostavljeni registri za Tuzlansku, Zeničko-dobojsku i Unsko-sansku županiju, dok su u fazi izrade za Sarajevski, Hercegovačko-neretvansku i druge županije.

– Registar je prvenstveno potreban institucijama koji se bave braniteljskom zaštitom, a suština je da ga imaju općine, županije i Federacija te sve institucije koje se bave braniteljsko-invaldskom zaštitom. Idemo u pravcu da ga stavimo na raspolaganje svim takvim institucijama – kazao je Bukvarević.

Što se tiče braniteljskog zahtjeva za prestanak financiranja svih, izuzetno brojnih braniteljskih udruženja, on tvrdi da je takva odluka donesena još u kolovozu prošle godine na nivou Federacije, ali i da su općine te županije nastavili financiranje predvidjevši i u aktualnoj proračunskoj godini novac za te namjene.

Pozvao je predstavnike braniteljskih udruženja da se obrate općinskoj i županijskoj razini jer po njegovom mišljenju nema opće podrške na terenu za realizaciju navedenog zahtjeva.

Također, na tematskom zasjedanju federalni premijer Fadil Novalić upozorio je da se ovaj društveni problem o braniteljskoj populaciji mora realno sagledati i riješiti.

– Stvorena je precepcija da branitelji nisu zapošljavani, a zaposleno je 122.000 branitelja, a 82.000 je u mirovinskom sistemu – poručio je Novalić zastupnicima na tematskoj sjednici Zastupničkog doma Parlamenta FBiH. (Fena)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

BiH

Izetbegovićeva supruga odustala od planova da naslijedi muža u Predsjedništvu BiH

Objavljeno

na

Objavio

Sebija Izetbegović, supruga aktualnog predsjedatelja Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakira Izetbegovića, potvrdila je u srijedu kako unatoč sve učestalijim nagađanjima neće biti kandidatkinja najveće bošnjačke stranke za člana Predsjedništva BiH na izborima koji su zakazani za 7. listopada.

Sebija Izetbegović je ovu odluku potvrdila pisanom izjavom dostavljenom središnjici Stranke demokratske akcije (SDA) samo dva dana uoči stranačke konvencije na kojoj treba biti određen kandidat SDA za bošnjačkog člana državnog vrha.

“Ona je u svom pismu navela kako njena zadaća u popravljanju zdravstvenog sustava nije završena te kako je njena nakana i dalje raditi i doprinositi u tom smislu pa se zahvalila na ukazanoj časti i obvezala na potporu SDA, potporu kandidatu stranke za člana Predsjedništva BiH i na dalji rad za dobrobit države Bosne i Hercegovine”, stoji u priopćenju koje su objavili iz središnjice SDA u Sarajevu.

Sebija Izetbegović je po struci liječnica i trenutačno obnaša dužnost ravnateljice Kliničkog centra Sveučilišta u Sarajevu.

Nakon što je Sebija Izetbegović odustala od kandidature za člana Predsjedništva BiH ispred SDA u igri su ostala dva potpredsjednika stranke.

Riječ je o Safetu Softiću, zastupniku u Domu naroda parlamenta BiH te Šefiku Džaferoviću, zastupniku u Zastupničkom domu državnog parlamenta.

Oni su među četiri osobe koje su tijekom višetjednih rasprava u stranačkim ograncima dobile najveću potporu, a na popisu se, uz Sebiju Izetbegović, našao i Denis Zvizdić, sadašnji predsjedatelj Vijeća ministara BiH.

Bilo je planirano da se na konvenciji SDA, zakazanoj za 26. svibnja, tajnim i pojedinačnim izjašnjavanjem među njima izabere jedan kandidat, no Zvizdić je odustao od te utrke još prošlog tjedna nezadovoljan takvom procedurom.

Sebija Izetbegović nakon toga je izbila na poziciju favorita, a njeno iznenadno odustajanje sada je opovrgnulo prognoze kako će ona i dobiti najveće povjerenje među sudionicima konvencije.

Unutarstranačka “težina” Softića i Džaferovića trenutačno je podjednaka pa je neizvjesno tko će od njih dobiti većinu glasova.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati