Pratite nas

BiH

Ljubić: Zalaganjem za Hrvate u BiH Hrvatska investira u vlastiti razvoj

Objavljeno

na

Predsjednik Odbora za Hrvate izvan Republike Hrvatske dr. Božo Ljubić sastao se s predstavnicima Udruge bosanskih Hrvata „Prsten“: predsjednikom Udruge Mijom Marićem, dopredsjednikom Udruge Pavom Zubakom, glavnim tajnikom Udruge Marjanom Biškićem i članom Kluba poduzetnika Udruge Ivicom Nuićem, javlja Hrvatski Medijski Servis.

[ad id=”93788″]

Predstavnici „Prstena“ predstavili su djelovanje Udruge izrazivši želju za jačanjem suradnje sa saborskim odborom, a kako bi pitanje Hrvata iz Bosne i Hercegovine postala sadržajnim dijelom rada Hrvatskoga sabora.

Predsjednik Udruge Mijo Marić osvrnuo se na varijable koje bi se trebale ostvariti u suradnji s Republikom Hrvatskom, a koje su rješavanje pitanja Hrvata u Bosni i Hercegovini, pomoć Hrvatske kao članice Europske unije za ulazak Bosne i Hercegovine u Uniju te zajedničko djelovanje Hrvata u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj radi ostvarenja važnih strateških ciljeva.

Očuvati politički subjektivitet bh Hrvata

Sudionici sastanka su se usuglasili kako je očuvanje političkog subjektiviteta Hrvata u Bosni i Hercegovini prioritetni strateški interes kako Hrvata u toj zemlji tako i samih država Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Gospodarska suradnja te suficit koji Hrvatska ostvaruje u trgovinskoj razmjeni s Bosnom i Hercegovinom dokaz su kako je zalaganje Hrvatske kroz financijsku potporu i investicije te političko zalaganje za ravnopravnu poziciju hrvatskog naroda u BiH ujedno i investiranje u vlastiti gospodarski razvoj, smatraju predstavnici „Prstena“ koji su istaknuli kako su spremni svoj gospodarski potencijal i humanitarno djelovanje, zajedno s institucijama Republike Hrvatske, institucijama Hrvata u BiH te institucijama Bosne i Hercegovine, staviti u funkciju održivog opstanka Hrvata u BiH.

Na sastanku se razgovaralo i o predstojećim lokalnim izborima u BiH zakazanima za listopad ove godine. Sudionici su se usuglasili kako je neophodno postići političko zajedništvo stranaka koje okupljaju Hrvate u BiH prilikom kandidiranja zajedničkih kandidata za načelnike općina i općinska vijeća, posebice u onim mjestima gdje je hrvatska pozicija ranjiva. To se posebice odnosi na sve općine u entitetu Republike Srpske, većini općina u Srednjebosanskoj i Zeničko-dobojskoj županiji te ostalim općinama gdje bi zbog apsolutne ili relativne malobrojnosti mogli ostati bez legitimnog predstavništva, rečeno je na sastanku.

Opasnost od oduzimanja imovine Hrvata u RS

Predstavnici „Prstena“ ukazali su i na opasnost oduzimanja imovine Hrvata u Republici Srpskoj osobama koje su protjerane ili izbjegle i čija je imovina devastirana, ako u skladu s donesenim propisom ne podmire porezne obveze u određenom roku

Zahvalivši predstavnicima Udruge „Prsten“ na posjetu Hrvatskom saboru, Ljubić je naglasio kako je rješavanje pitanja Hrvata u Bosni i Hercegovini krucijalno i u interesu Republike Hrvatske, te kako će iskoristiti sve mogućnosti kako bi im se pružila politička podrška, uključujući potporu na njenom putu u Europsku uniju.

Predsjednik Odbora je zaključno izvijestio predstavnike „Prstena“ kako je u pripremi tematska sjednica Odbora o pitanju Hrvata u Bosni i Hercegovini, na koju će i Udruga biti pozvana

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

BiH

SAD protiv entitetskih pričuvnih policija u BiH

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Klix.ba

Visoki dužnosnik američkog State Departmenta Matthew Palmer otvoreno se u ponedjeljak usprotivio uspostavi pričuvnih sastava policije dvaju bosanskohercegovačkih entiteta – Republike Srpske i Federacije BiH nakon što su najprije srpske vlasti donijele takve izmjene zakona, a bošnjačke stranke najavile identične protumjere, dok su se pak većinske hrvatske županije jedine usprotivile takvom raspletu.

Kako je priopćeno iz američkog veleposlanstva u BiH, nakon susreta sa šefovima policijskih i sigurnosnih agencija u BiH u američkom veleposlanstvu u Sarajevu, priopćeno je kako bi se vlasti trebale baviti problemima ilegalnih migracija.

“Nažalost, umjesto suradnje na rješavanju ovog problema, entiteti rade na uspostavu pričuvnih policijskih snaga. Ove pričuvne policijske snage neće riješiti problem migranata, jer je pitanje migracija transnacionalno i ne može se riješiti jednostranim naporima”, navedeno je u priopćenju iz američkog veleposlanstva u BiH. Na sastanku su sudjelovao i američki veleposlanik u BiH Eric Gordon Nelson te čelnici državnih te entitetskih policijskih i sigurnosnih agencija.

Sudionici sastanka su potvrdili kako se američki dužnosnici protive uspostavi pričuvnih policijskih snaga.
“Zamjenik pomoćnika američkog državnog tajnika Matthew Palmer i američki veleposlanik u BiH Eric Nelson izričito su protiv uspostave pričuvnog sastava policije Republike Srpske”, rekao je direktor Policije RS-a Darko Ćulum. Isto to je za Federaciju BiH potvrdio i federalni ministar unutarnjih poslova Aljoša Čampara.

Istodobno upravo je iz Čamparina ministarstva nedavno predstavljena inicijativa o osnivanju pričuvnog sastava federalne uprave policije (FUP) koja djeluje na razini Federacije BiH. Većinske hrvatske županije u Federaciji BiH izrazile su protivljenje uspostavi pričuvnih policijskih snaga.

Pričuvne policijske snage sve strane u BiH podsjećaju na vrijeme prije rata, te su zbog toga dodatno podignute napetosti.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

BiH

BiH u potpunoj blokadi već više od osam mjeseci

Objavljeno

na

Objavio

Osam mjeseci traje postizborna kriza u Bosni i Hercegovini koja se ogleda u potpunoj nefunkcionalnosti konstituiranih tijela vlasti i opstrukcijama uspostave preostalih, piše Večernji list BiH. Razmjenjuju se optužbe i prebacuje odgovornost za ovakvo stanje, ali jasno je kako su u pitanju povezani procesi.

Formalno su, sukladno izbornim rezultatima, konstituirani Predsjedništvo BiH, Zastupnički i Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH. Još se čeka na uspostavu Vijeća ministara, a zbog opstrukcija bošnjačke strane tog procesa, Srbi su odlučili zakočiti imenovanje parlamentarnih povjerenstava. Također, Predsjedništvo BiH nikada nije bilo neaktivnije, izuzmu li se medijske, manje-više populističke izjave članova pojedinačno.

Političko Sarajevo inzistira na usvajanju Nacionalnog godišnjeg plana, kao dijelu integracijskog puta BiH u NATO. Postavljaju to kao uvjet za deblokadu imenovanja Vijeća ministara. Istodobno, optužuju srpsku strnu za blokadu procesa na državnoj, a hrvatsku za uvjetovanje izbora federalne vlasti. S druge strane, Srbi tvrde kako je pozadina cijele politike iz Sarajeva da se pobjedničke snage iz Republike Srpske, a prije svih SNSD, što je moguće dulje drže podalje od institucija izvršne vlasti na državnoj razini. Jasno je da SDA i njegovi bošnjački partneri žele održati kadrove poraženog i raspadnutog Saveza za promjene RS u Vijeću ministara do kad je god to moguće. Pri tome na njih ne vrše nikakav pritisak da prihvate Nacionalni godišnji plan u Vijeću ministara.

Iako podržava i europski i euroatlantski put BiH, kao i uspostavu vlasti, hrvatska strana je svojevrsni talac političke šahovske partije Bošnjaka i Srba. No, ulogu talaca imaju i svi građani BiH, jer bez vlasti nema ni napretka na europskom putu, kao ni novog paketa ekonomskih i socijalnih reformi. Europska komisija je u svom izvješću jasno stavila do znanja da je uspostava vlasti temeljni preduvjet za dobivanje kandidacijskog statusa i za ozbiljan reformski put BiH. Trenutačna situacija ne pogoduje ni suočavanju s ozbiljnim sigurnosnim i humanitarnim problemima, kao što je migrantska kriza koja poprima sve dramatičnije razmjere.

Postupno se dovodi u pitanje i funkcioniranje drugih institucija jer se proces imenovanja rukovodnih kadrova namjerno odugovlači. Najbolji primjer za to je odluka bošnjačke strane u Vladi Federacije da blokira imenovanje novog ravnatelja Federalne uprave policije. No, nije to jedina institucija koja je bez čelnog čovjeka i najodgovornije osobe.

Pitanje je koliko u ovoj situaciji može pomoći i aktivniji angažman međunarodne zajednice koji se ogleda i kroz sve veći interes SAD-a. Učestali su posjeti i poruke visokih američkih dužnosnika zaduženih za ovaj dio svijeta, koji su svjesni da ovako nefunkcionalna i blokirana BiH ugrožava i regionalnu stabilnost i napredak na kojima SAD s partnerima radi već godinama. Rezultat njihova pojačanog angažmana u BiH mogao bi se vidjeti vrlo brzo, piše Večernji list BiH.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari