Connect with us

Iz Svijeta

Ljubljana u četvrtak donosi odluku o novom arbitru

Objavljeno

on

Slovenska vlada u četvrtak, 13. kolovoza kako je najavila, donijeti će odluku o tome koga imenovati kao svog arbitra u arbitražnom sudu o graničnom prijeporu s Hrvatskom, nakon što je Hrvatska započela izlazak iz arbitražnog procesa zbog poznatog skandala poslije medijske objave tonskih zapisa koji nisu demantirani, a koji svjedoče da se prvotno postavljeni slovenski arbitar u tom panelu Jernej Sekolec o strategiji utjecaja na ostale suce dogovarao s predstavnicom slovenskog ministarstva vanjskih poslova Simonom Drenik te o predmetu izvan predviđene procedure komunicirao s ostalim sucima.
[ad id=”68099″] Komunikaciju Sekoleca i službenice slovenskog ministarstva vanjskih poslova Simone Drenik vlada premijera Mire Cerara nazvala je nakon što je otkrivena sasvim neprimjerenom, ali i nedostatnim razlogom da se prekine arbitraža te inzistira da se proces nastavi i završi obvezujućom presudom. Premijer i ministar vanjskih poslova Karl Erjavec izjavili su, „da o dogovorima Sekolca i Drenik nisu ništa znali te da je je objava kompromitantnih razgovora pokušaj Hrvatske da dezavuira arbitražni proces i utječe na buduću presudu.“

Slovenski mediji i mnogobrojni političari i analitičari zadnja tri tjedna problematiziraju u prvom redu ‘nezakonitost’ prisluškivanja slovenskog arbitra i dužnosnice. Tvrde, kako je navodno jasno da je skandal posljedica predizborne atmosfere u Hrvatskoj. Najčešća ocjena koju iznose vodeći slovenski komentatori glasi da je skandal od strane Hrvatske bio dugo pripreman i da su njegove posljedice jačanje ‘nacionalističkog’ dijela politike u Hrvatskoj te da se tome priklonio i premijer Zoran Milanović, kako bi osnažio poziciju svoje vlade i stranke prije predstojećih parlamentarnih izbora.

Nakon što su Hrvatski sabor i vlada donijeli odluku o izlasku Hrvatske iz arbitražnog sporazuma te o tome obavijestili Ljubljanu i Stalni arbitražni tribunal u Haagu, ostavku je dao i Ronny Abraham kojega je Slovenija bila imenovala kao nadomjesnog suca u arbitraži. Njegova je ostavka izazvala iznenađenje u slovenskoj politici, a premijer Cerar izjavio je da razloge ostavke ne razumije, ali da inzistira da se arbitraža nastavi i da će Slovenija na vrijeme imenovati trećeg arbitra.

Kako javljaju slovenski mediji, „prostor za to je po tvrdnjama vlade sužen jer je više slovenskih pravnika otklonilo mogućnost da se kandidiraju za taj položaj. Zato vlada razmišlja da u četvrtak imenuje nekog stranog uglednog stručnjaka koji bi se bio spreman prihvatiti te dužnosti, a moguća je i opcija po kojoj bi Slovenija odabir i imenovanje slovenskog arbitra prepustila predsjedniku arbitražnog vijeća Gilbertu Guillaumeu.“ Slovenski mediji navode da u vladinim krugovima vjeruju kako bi to te imenovanje hrvatskog arbitra na isti način, kako bi arbitražni sud postao kompletan, pripomoglo neutralnosti suda i nepristranosti konačne presude.

Hrvatska vlada je 30. srpnja, pokrenula postupak za prestanak Sporazuma o arbitraži između hrvatske i slovenske vlade zbog povrede tog sporazuma od strane Slovenije, na što je vladu obvezao Hrvatski sabor te o tome diplomatskim putem obavijestila Sloveniju i arbitražni sud. Ministrica vanjskih poslova i europskih integracija Vesna Pusić tom je prigodom istaknula, „da time ne prestaje želja i obveza Hrvatske da se traži način na koji će se riješiti pitanje granice sa Slovenijom, ali da je konkretni postupak previše kompromitiran da bi u njemu Hrvatska mogla tražiti rješenje.“

Premijer Zoran Milanović uputio je zato pismo slovenskom kolegi Miri Ceraru u kojemu mu je predložio susret na kojemu bi se raspravljalo o nastaloj situaciji i mogućnostima traženja alternativnog rješenja. Na to mu je odgovoreno da Ljubljana i dalje inzistira na arbitraži koju vidi kao jedino moguće rješenje za dugogodišnji spor i da bi susret u sadašnjem trenutku bio neproduktivan.

Podijeli članak s prijateljima

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari