Pratite nas

Reagiranja

Ljubo Ćesić Rojs: ‘Sjetite se Pusićke, Mesića i Josipovića! Za gubitak spora u Haagu kriva je naša stoka sitnog zuba koja Hrvatsku nikad nije željela’

Objavljeno

na

Spor u Haagu prokomentirao je Ljubo Ćesić Rojs. I čini se pogodio u srž problema.

Odbacivanje srpske protutužbe, ali i hrvatske tužbe za genocid na Međunarodnom sudu u Haagu za dnevno.hr bez dlake na jeziku, u svojem stilu, prokomentirao je razočarani general Ljubo Ćesić Rojs. No, po njemu krivca za ovo trebamo potražiti u svojem dvorištu. “Srbija je nad Hrvatskom počinila genocid. A što se tiče tužbe najveći krivci su naši što su dobar dio tih koji su radili na tužbi od 2000. godine na ovamo,  radili na način da se povuče tužba ili da se izgubi. Nisu nama krivi Srbi nego naš tim kojega su oni složili. Svima je dobro poznato kakve su izjave tada davali Stipe Mesić, Ivo Josipović, Vesna Pusić. Tu treba tražiti krivce, toga se treba sititi”, uvjeren je Rojs kojega je zasmetala izjava Milorada Pupovca da genocida nije bilo. “Za njih nije bilo zato što se ne mogu pomiriti, to je ekipa ljudi koja nije htjela slobodnu i nezavisnu hrvatsku državu. I treba se pitati kako smo pored takve bande uopće stvorili državu. Treba znati što smo imali unutar vlastitih redova, koju oporbu. To je ono što je predsjednik Tuđman stalno govorio. Uvijek to ponavljam  – 20 do 30 posto stoke sitnog zuba nije htjelo slobodnu državu, na žalost danas takvih ima i više”, smatra general.

Kada se sjeti Vukovara, Ovčare, Knina i svih ostalih mjesta u kojima je stradao hrvatski narod jasno mu je da je Haaški sud politički, kaže razočarani general Rojs. “To je hrvatski državni Sabor donio rezoluciju da je Haaški sud politički i da ako ima bilo kakvih zločina to su legalne i legitimne vojno redarstvene akcije. Ako ima nepravilnosti bit će nadležni hrvatski sudovi, ali na žalost 2000. godine došla je ta peterokraka koalicija koja je poništila deklaraciju da je sud nadležan za Bljesak i Oluju. Temeljem toga suđeno je hrvatskim generalima Gotovini i Markaču. Oslobođeni su, ali nitko ne postavlja pitanje što će biti sa šestoricom Hrvata iz Bosne i Hercegovine, jer to će biti još teža presuda ako bude obistinjena jer tu se izravno optužuje Republiku Hrvatsku da je počinila agresiju na BiH. A optužuje se i cijelo hrvatsko državno vodstvo iz toga vremena”, ogorčen je Rojs. Za sve što nam se dešava krivi smo mi, ali hrvatski narod bira kako bira. “Dodijalo mi je oko svega toga davati jedne te iste izjave. K’o papagaj se ponavljam. Nekada budem osamljen. Nemam nigdje nikoga da se mogu požaliti, ali onda čamim i čekam neće li Bog neku svjetlost poslati nad hrvatski narod da mu prosvijetli pamet i da se ponovno ujedinimo. Da Hrvatska ponovno starta i da budemo jedinstveni kao ’91-e godine. Bez toga nema napretka. Ovako ako budemo podbacivali jedni drugima klipove, ako se budemo bavili osvetama to nije dobro. Treba se okrenuti budućnosti i podvući crtu. Mi se uvijek bavimo šta je kome bio did, pradid, a narod kopa po smeću, mladi odlaze. Rastačemo Hrvatsku po svakom šavu, a tih šavova je puno”, zaključuje Rojs.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Reagiranja

Mladen Pavković: Bojnu Čavoglave proglasiti himnom hrvatskih dragovoljaca

Objavljeno

na

I što sad? Visoki prekršajni sud Republike Hrvatske zaključio je da se povikom „Za dom spremni“ na početku pjesme Bojna Čavoglave Marka Perkovića Thompsona ne krši Zakon o prekršajima javnog reda i mira!

Zbog ovog povika jedan od najpopularnijih hrvatskih domoljubnih pjevača, ali i dragovoljac Domovinskoga rata, dosad je imao niz neugodnosti, prijetnji, marginaliziranja i podcjenjivanja.

Poglavito su ga napadali tzv. antifašisti i ekstremni ljevičari, koji još uvijek žale za propalom Jugoslavijom i koji nikada nisu voljeli Hrvatsku, niti su se za nju borili.

Međutim, i sad se pokazalo da baš u toj pjesmi, koja je nastala u vrijeme hrvatskog pobjedničkog Domovinskog rata, taj pozdrav je tim i takvima „najmanje“ smetao. Najviše su bili „kivni“ na tekst pjesme (!), a nisu se usudili o tome govoriti ni pisati, pa su iz konteksta izvukli samo i isključivo – „Za dom spremni“.

A pjesma ide ovako:

„Za Dom spremni!

U Zagori na izvoru rijeke Čikole

Stala braća da obrane naše domove.

Stoji Hrvat do Hrvata, mi smo braća svi

Nećete u Čavoglave dok smo živi mi.

Tuče thompson, kalašnjikov a i zbrojevka

Baci bombu, goni bandu preko izvora

Korak naprijed, puška gotovs i uz pjesmu svi

Za Dom braćo, za slobodu borimo se mi.

Čujte srpski dragovoljci, bando četnici

Stići će vas naša ruka i u Srbiji.

Stići će vas Božja pravda, to već svatko zna

Sudit će vam bojovnici iz Čavoglava.

Slušajte sad poruku od Svetog Ilije-

Nećete u Čavoglave, niste ni prije.

Oj Hrvati, braćo mila iz Čavoglava

Hrvatska vam zaboravit neće nikada…“

Nakon što je Visoki prekršajni sud RH donio odluku da u ovoj pjesmi povik „Za dom spremni“ nije sporan (kao što nikada nije ni bio), predlažemo da se Bojna Čavoglave sada proglasi i Himnom hrvatskih dragovoljaca pobjedničkog Domovinskoga rata!

I da se izvodi na svim državnim manifestacijama!

Mladen Pavković

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Reagiranja

Zamolba Vladi Republike Hrvatske da odobri održavanje natjecanja u školskom sustavu

Objavljeno

na

Objavio

Ilustracija/arhiva

Poštovani gospodine Plenković!

Državna natjecanja su u biti nacionalne olimpijade izvrsnosti u školskom sustavu Republike Hrvatske, a njihovi sudionici su najbolje što imamo, pobjednička supstancija i nacionalni interes države.

Natjecanja se nužno ne moraju završiti u tekućoj školskoj godini i nema zapreka da se kompletiraju, i u rujnu ili prosincu.

Što ćemo s bodovima za upis koje učenici dosad nisu stekli jer su natjecanja obustavljena? Zašto se ne bi moglo, zbog izvanredne situacije, dati diskrecijsko pravo ravnateljima škola da uz posebni zahtjev i argumentaciju dodijele dodatne bodove osmašima, a na temelju postignutih rezultata na zadnje dostignutoj razini natjecanja? Te bodove valja promatrati na jednokratno izvanredan način, na način “više sile”, i donijeti zasebno rješenje, upravo zbog osmaša, jer će svi ostali bodove ionako dobiti pravovremeno kada se natjecanja kompletiraju. Činjenicu da bodovanje za osmaše valja promatrati iznimno ove godine na drugačiji način, ne treba koristiti i kao dodatni razlog za neodržavanje natjecanja. Razlozi za ne održavanje odnosno nezavršavanje državnih olimpijada izvrsnosti u školskom sustavu ne postoje.

Najbolji učenici razmišljaju ovako:

“Smatram da nije u redu da jedna generacija bude uskraćena za nastup i dokazivanje na državnom natjecanju. To je zapravo hrvatska Olimpijada izvrsnosti za koju se pripremamo cijele godine. Takva su natjecanja od izuzetne važnosti za nas, budući da je to nama važnije čak i od prosjeka ocjena, jer se time pripremamo za našu budućnost.”

Održanjem te tradicije sve generacije najboljih učenika imat će i dalje jednak i pravedan položaj i neprekinuti niz sudjelovanja. Neće se moći požaliti čak ni oni osmaši koji su se sedam godina spremali da bi u osmom razredu briljirali iz jezika.

Nitko neće biti u situaciji da su mu prava uskraćena. Da ne ulazim u nepotrebne elaboracije i detalje.

Sa svojim skromnim iskustvom od dvadeset i jednu godinu skrbi o darovitima, ne preostaje mi drugo nego zamoliti Vas i javno pozvati Vladu Republike Hrvatske da donese odluku o odobravanju održavanja državnih natjecanja.

Natjecanja se nužno ne moraju završiti u tekućoj školskoj godini i nema zapreka da se kompletiraju, i u rujnu ili prosincu.    

S poštovanjem,

Zdravko Škokić, dipl.ing.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari