Pratite nas

Komentar

Ljubo Jurčić: INA je žrtva hrvatske politike

Objavljeno

na

U emisiji ‘U mreži Prvog’ govorilo se o Ini – kakva je njezina budućnost i koliko štete politički događaji i nagađanja štete njezinu poslovanju. Gostovali su Inin bivši čelnik Davor Štern i bivši ministar gospodarstva Ljubo Jurčić.

[ad id=”93788″]

Ljubo Jurčić smatra da sme svjedoci političkog prepucavanja, a Ina je, nažalost žrtva hrvatske politike.Htjeli ili nehtjeli, imamo partnera koji ima dionice koje nisu osporene i ima svoja prava koja proizlaze iz Trgovačkog zakona. Partner ima pravo na upravljanje, ali, normalno, nema iste interese kao što ima hrvatska država. MOL želi izbalansirati Inu u svom portfelu između svojih kompanja, s druge strane je interes hrvatskog društva i vlade, kaže Jurčić.

Po njegovom mišljenju, najveći problem je to što s hrvatske strane nisu jasno definirani nacionalni strateški interesi s kojih bi se trebalo pregovarati. Trebalo bi se onih 90 posto ciljeva Ine usuglasiti s partnerom i da se krene u pregovore raspodjele profita koji se stvara, savjetuje Jurčić.

Bivši čelnik Davor Štern pozdravlja odluku premijera Tihomira Oreškovića da i arbitraža ide dalje ali da se oformi i tim koji će pregovarati s MOL-om. Odluka je dobra jer prvi put se vidi da je Ina nacionalni interes. Kod nas je politika ispred struke a u Mađarskoj je struka ispred politike i to je osnovni problem. Premijer će voditi tim, ali nadam se da će u njemu biti stručnjaci a ne političari,poručuje Štern.

Davor Štern je komentirao i  potencialni sukob interesa prvog potpredsjednika vlade Tomislava Karamarka. Vidim međustranačku politiku, ne državnu politiku. Skrenuli smo vlak na sporedni kolosjek, Hrvatska govori o slučaju koji nije bitan za Inu. Josip Petrović je imao ugovor sa MOL-om, njemu su trebale određene usluge nekakve PR agencije, sve to zauzima previše vremena, a ono osnovno – kuda sa Inom u budućnosti je opet ostalo u pozadini. Sve bi se to trebalo prekinuti na nivo Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa, a Ina bi trebala biti u fokusu svega. Struka ne trpi politiku,

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Komentar

Glasnović: Bez 4 zborna područja HVO-a mi danas ne bi imali niti Hrvatsku državu niti Federaciju

Objavljeno

na

Objavio

Hrvatska i BiH. Jedinstveno ratište. Hrvatske snage-HV, HVO. Šta tu ne razumiju agitpropovci na partijskim portalima.

 

Glasnović: Zašto je Marksizam koji potiče iz Sotonizma jugozomboidima tako drag?

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Komentar

Davor Ivo Stier: Pavelićev antikomunizam i Titov antifašizam jesu dio naše povijesti, ali ne smiju biti dio hrvatske sadašnjosti i budućnosti

Objavljeno

na

Objavio

Saborski zastupnik i mogući kandidat za novog predsjednika HDZ-a, Davor Ivo Stier, oglasio se povodom Dan sjećanja na žrtve svih totalitnih režima, te upozorio kako svaki istinski demokrat mora odbaciti totalitarnu ideologiju i propagandu, kako Pavelićevog antikomunizma tako i Titovog antifašizma

-Danas je Dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih režima. Europski parlament je izabrao ovaj datum, 23. kolovoza, kao podsjetnik na pakt koji su nacisti i komunisti sklopili prije 80 godina. Iako se ta činjenica rijetko ističe u javnosti, na početku Drugog svjetskog rata, od 1939. do 1941., nacisti i komunisti su imali pakt o nenapadanju.

Nacisti su pakt prekršili 22. lipnja 1941. napadom na Sovjetski savez i tek tada je ovdašnja Komunistička partija započela borbu protiv nacizma, fašizma i Pavelićevog režima, stoji u objavi Davora Ive Stiera na njegovoj službenoj Facebook stranici.

Podsjetio je i na aktivnosti kršćanskih antifašista, pogotovo onih u Istri.

-Puno prije komunista, hrvatski kršćanski antifašisti suprotstavljali su se fašistima u Istri. Među njima Antun Milovan, otac biskupa Ivana i bliski suradnik mons. Bože Milanovića, a kojega su komunisti ubili 1945. Danas se prisjećamo Antuna Milovana, blaženog Miroslava Bulešića, kao i svih nevinih žrtava fašizma i komunizma. Njihova žrtva svjedoči o istinskoj ljubavi prema slobodi, o kršćanskom i demokratskom suprotstavljanju svakom totalitarnom režimu i ideologiji. Totalitarizam se ne može opravdati pukim suprostavljanjem drugom totalitarizmu, bez iskrenog zalaganja za slobodu i demokraciju, podsjeća Stier.

Na koncu upozorava kako će svaki istinski demokrat odbaciti totalitarnu ideologiju i propagandu, kako Pavelićevog antikomunizma tako i Titovog antifašizma.

-Zato će svaki istinski demokrat odbaciti totalitarnu ideologiju i propagandu, kako Pavelićevog antikomunizma tako i Titovog antifašizma. Iako međusobno suprotstavljeni, ti su diktatori i njihovi režimi bili negacija slobode. Oni jesu dio naše povijesti, ali ne smiju biti dio hrvatske sadašnjosti i budućnosti. Jer je suverena i demokratska Republika Hrvatska stvorena na temelju volje hrvatskog naroda za slobodom i pobjedom hrvatskih branitelja u Domovinskom ratu, zaključuje Stier.

R.H.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari