Pratite nas

Lifestyle

Ljubušanke Kata i Matija u prirodu idu samo s puškom

Objavljeno

na

Žene se smatraju krhkima i osjetljivima stoga ih se s razlogom naziva slabijim spolom.Ipak, sve češće možemo naići na one koje svakako razbijaju to mišljenje te uz svoju ženstvenost uspijevaju imati razna netipična zanimanja i hobije za žene. Među njima su svakako ženske članice Hrvatske udruge lovaca “Kravica” Kata Marić iz Veljaka i Matija Škrobo iz Ljubuškog.

Ove dvije žene su velike zaljubljenice u lov. Obje ističu kako su u početku nailazile na podsmjeh, međutim, vremenom su dokazale da žene s puškom mogu stati uz bok muškarcima lovcima pa su se danas stvari promijenile, a muški lovci jedino imaju riječi hvale za svoje kolegice.

Vole lov od djetinjstva

Matija priča kako ljubav prema lovu, odnosno prema prirodi, gaji već od ranog djetinjstva, a naslijedila ju je od pokojnog oca koji je bio veliki zaljubljenik u lov.
“Uvijek je tinjala ta želja u meni da postanem član jednog lovačkog društva i kako je moja prijateljica izrazila želju za polaganjem lovačkog ispita, odlučila sam se i ja napokon na taj korak. Zajedno smo izišle na polaganje i na prvom ispitu prošle. To je jedno zaista predivno iskustvo, lovačku iskaznicu sam dobila 1. travnja 2011. i istu sam posvetila tati u čast”, kazuje Matija.
Njezina kolegica Kata također iz obitelji vuče ovu veliku ljubav za lovom.
“Lovom sam se počela aktivno baviti još u srednjoj školi, svi muški članovi u obitelji su lovci, a i udala sam se za lovca, nedavno sam postala majka dječaka i nadam se da će i on nastaviti obiteljsku tradiciju. Život na selu, priroda, čist zrak i životinje, također su potpomogli da zavolim lov, pomalo netipičan za žene. Mnogima je još neshvatljivo i čudno kad kažem da sam lovac, a onda kad vide da stvarno to volim, dive se jer, kao, trebalo je i hrabrosti pojaviti se u lovu među toliko muških kolega lovaca i, naravno, dokazati im da se i žene mogu baviti tim većinom muškim ‘sportom’, budući da je kod nas jako malo žena koje su lovci, a u svijetu već odavno postoje i mnoge ženske lovačke udruge. Nažalost, kod nas još toga nema”, kaže Kata. Reakcije okoline na njihov hobi u oba slučaja bile su zanimljive. Kata je u počecima nailazila na podsmjehivanja te ju nitko nije shvaćao ozbiljno, međutim, kada je na lovačkom ispitu bila među najboljima, stvari su se značajno promijenile.

Rame uz rame s muškarcima

“Nakon lovačkog ispita svi su me prihvatili, krenula su sve češća druženja, lov i shvatili da uistinu to volim i da mogu ravnopravno stati rame uz rame s njima. Članstvo u našoj udruzi ‘Kravica’ dosta mi pomaže u mnogim aktivnostima pogotovo vezanim za lov i prirodu, ima tu mnogih lovačkih druženja, humanitarnog rada, a dobijemo i prava na dozvolu nošenja lovačkog oružja. Ne mogu izdvojiti baš svaku nedjelju za odlazak u lov zbog posla, ali kad god sam nedjeljom slobodna, iskoristim to kako bih uživala u tom svom hobiju, ljepoti prirode i čistom zraku. Lov je nekad uspješan, nekad ne, ali najvažnije je druženje, dobro društvo, smijeh i opuštanje od svakodnevnih obveza, jer lov nije samo ubijanje, što mnogi misle, lovci su ti koji i brinu o životinjama, njihovoj prehrani i opstanku, pogotovo u hladnim zimskim mjesecima”, objašnjava Kata.
Matija se nadovezuje te kaže da vrlo rijetko sluša reakcije i komentare okoline te da voli djelovati u onim smjerovima za koje procjeni da su dobri za njezin život pa u skladu s tim donosi i odluke.
“Hobi je nešto što svatko od nas treba imati, to nas čini ispunjenima i u nama pokreće izazove i poticaje za što kvalitetniji život. Lov neke ljude na prvu asocira na ubijanje nedužnih životinja, ali to nije tako. Lov je nešto zaista fascinirajuće i to je vrlo širok pojam. Biti lovac je iznimna čast i samo pravi lovac zna što se sve krije iza toga. Ipak, mi smo mala sredina i još uvijek se nas žene gleda pod povećalom ako se nađemo u bilo kojem segmentu koji odskače od nametnutih normi i pravila. Za kolege lovce mogu samo kazati kako mi je čast da ih ima u što većem broju”, ističe Matija.

Sve je moguće

I Kata i Matija su majke i zaposlene, ali ipak uspijevaju njegovati svoj hobi. Savjetuju svim djevojkama da svakako slijede svoje želje i ustraju u svemu.
“Naš savjet za žene koje se žele baviti lovom je da svakako skupe hrabrosti i ponosno se pojave na polaganju lovačkih testova. U početku će možda biti svakakvih dobacivanja i omalovažavanja, ali kad nešto uistinu želiš i voliš, moraš se boriti i s cijelim svijetom. Meni su poticaj bili upravo svi oni koji su mi se smijali i govorili da je nemoguće i, evo, dokazala sam im da je moguće, jer moraš vjerovati da možeš i uspjet ćeš”, poručuju ove dvije lovkinje.

A. Bradvica/Dnevni list

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Lifestyle

Andrew Knapp: Hrvatska naj-dog friendly zemlja!

Objavljeno

na

Objavio

Na svom putovanju kroz Europu, poznati kanadski fotograf Andrew Knapp ovog vikenda posjetio je istok Hrvatske, točnije u Osječko-baranjsku županiju.  Njegovo putovanje posebnim čini njegov najbolji prijatelj i suputnik – pas border collie imena Momo. Andrew bira najljepša mjesta u Europi na kojima fotografira Momu.

Ova dva najbolja prijatelja već neko vrijeme putuju kroz Hrvatsku, a Osijek i Baranju posjetili su s prijateljem Zachom na poziv saborskog zastupnika Domagoja Mikulića i  Marine Kostenko koja je kao strastvena ljubiteljica pasa pratila njihova putovanja, i naravno – ostali oduševljeni.

Najljepši dojam na njih ostavio je zalazak sunca na Banovom brdu kao i seosko gospodarstvo Ivica i Marica., dok su za Osijek istakli kako je biser ovog dijela Europe. Andrew je posebno istaknuo da je Hrvatska naj-dog friendly zemlja koju su Momo i on ikad posjetili. Najbolje fotografije i uspomene s ovog dinamičnog putovanja biti će objavljene u knjizi 2019. godine.

„Slušao sam kako kolegica Marina priča o Andrew-u i njegovom suputniku Momi, drago mi je da su se odazvali pozivu i posjetili  Slavoniju i Baranju, te i da smo ih mogli provesti najljepšim dijelovima Osječko-baranjske županije. Korist ovakvih posjeta je obostrana, oni imaju priliku vidjeti predivan dio Hrvatske koji inače vjerojatno ne bi, a naša županija dobije odličnu promociju putem njihovih blogova i profila.“

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Lifestyle

BiH u top 10 zemalja svijeta za avanturistički turizam!

Objavljeno

na

Objavio

Britanski časopis The Guardian objavio je top 10 zemalja svijeta koje preporučuje svima onima koji žele doživjeti avanturistički turizam.

Bosna i Hercegovina je uvrštena na ovu listu kao 10. zemlja, a svim ljubiteljima adrenalina preporučuje rafting na našim prelijepim rijekama.

Autor teksta ističe kako je Bosna i Hercegovina znatno podcijenjena zemlja jer je zapravo riznica arhitektonske i prirodne ljepote.

“Tu možete pronaći avanturu. Na obnovljenom Starom mostu u Mostaru posjetitelji mogu skakati sa 20 metara visine u Neretvu. Ovu predivnu rijeku možete doživjeti kroz rafting koji ide kroz stjenoviti kanjon. Rafting smo počeli iz Konjica koji je 75 minuta vožnje udaljen od Sarajeva i Mostara. Dobijete svu potrebnu opremu i slijedi šest sati ispunjenih adrenalinom. Vidjet ćete spektakularne vodopade, prirodne izvore, možete roniti pod stijenama i plivati u brzacima. Staza je dostupna većini, od iskusnih raftera do početnika. Bilo je veoma uzbudljivo”, napisao je autor teksta, prenosi portal Herca.com.hr

Na prvom mjestu Novi Zeland s planinskim biciklizmom, na drugom je velški Pembrokeshire s vožnjom kajaka, dok je na trećem mjestu Bolivija u kojoj se preporučuje vožnja bicikla kroz džunglu.

Na listi su i Indonezija (penjanje na vulkan), Norveška (trčanje i krstarenje), Vijetnam (kanjoning), Jersey (plivanje), Indija (putovanje Himalajima) i ponovo Norveška (pješačenje Trolltungom).

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati