Pratite nas

Kronika

Lokalna politika podržava ravnateljičino zlostavljanje svojih djelatnika

Objavljeno

na

Svjedoci smo lokalnog kaosa u Osječko – baranjskoj županiji gdje je Glavaševa regionalna stranka HDSSB koja je na loklanoj razini na vlasti već duže vrijeme popucala po šavovima. Donosimo vam priču koju smo dobili iz Škole primijenjene umjetnosti i dizajna iz Osijeka.

Prenosimo je u cijelosti:

Ovo, je nažalost istinita priča o zlostavljanju zaposlenika jer su na tajnom glasovanju odabrali  ˝krivog˝ kandidata. Naime zaposlenici nisu potvrdili dosadašnju ravnateljicu (u nastavku v.d ravnatelja Inu Marić) već su glasove dali drugom kandidatu.

Usprkos tome što je glasovanje radnika i nastavnika obavljeno demokratskim putem i po svim pravilima. Demokratski način izbora ravnatelja je tajno glasovanje. U školi primijenjene umjetnosti  i dizajna Osijek prijavljena su bila dva kandidata; dugogodišnja ravnateljica je izgubila tri glasa (od mogućih sedam) od svojih zaposlenika, te nezadovoljna rezultatom krenula u osvećivanje i zlostavljanje svih njoj sumnjivih djelatnika – počinje ispitivanje svakog ponaosob za koga je glasovao unatoč tome što je glasovanje TAJNO. Tim postupcima narušava građanska prava svakog zaposlenika. Započinje dijeljenje djelatnika na ˝NJENE i ONI KOJI TO NISU˝. Nepodobni bivaju sustavno diskriminirani (nelojalnim djelatnicima zaposlenim na određeno vrijeme dijeli otkaze,ne poštuje pedagoške standarde prilikom podjele nastave , te onemogućuje kontinuirano vođenje nastave, a to se najviše odražava na učenike.; uskraćuje stručno usavršavanje pojedinim kolegama, pregrađuje knjižicu i izbacuje čitaonicu u neprimjeren prostor koji ne odgovara pedagoškim standardima propisanim Zakonom o knjižnicama. Ucjenjuje, prijeti, ismijava kolege na sjednicama,uskraćuje im pravo govora, tko god nešto pita biva ušutkan i ismijan.

Ogorčeni djelatnici obraćaju se prosvjetnoj inspekciji koja pronalazi nepravilnost u glasovanju predstavnika roditelja pri Školskom odboru. Ravnateljici je, zbog proceduralne pogreške, uskraćena suglasnost ministra na što se ona žalila. Žalba je odbijena te ravnateljica, nakon što joj je istekao mandat 31.8.2016., biva proglašena od strane Školskog odbora vršiteljicom dužnosti, iako se dan danas lažno predstavlja u javnosti.

Osim prosvjetnoj inspekciji, obraćamo se i Upravnom odjelu za prosvjetu OBŽ,MZOS,AZOO i NSZSSH. Nažalost, bezuspješno. Jasan je potpuna podrška lokalne politike, zapošljava se po direktivi viših institucija koje podržavaju navedenu v.d.

Član Školskog odbora /IZ REDA OSNIVAČA/ zapošljava svog punca za domara.. papirnato se vrši MIJENJANJE AKATA ŠKOLE I POGODOVANJE. U međuvremenu je izabrana DESETA tajnica Škole, ˝najbolja od svih˝ ..firma supruga radi (možda je slučajnost!/)  poslove i plastičnu stolariju ma zgradi Škole. Šutnja, šapat, muk …jedino je važno ostaviti privid savršene Škole.

Također gospođa v.d. uzima intelektualne  usluge – odvjetnika za zastupanje /poreznim/ novcem za osobnu korist i održanje na vlasti. Postavlja se logično pitanje .. TKO TO PLAĆA ?

Jedini je cilj biti ravnatelj do mirovine,sačuvati fotelju pod svaku cijenu, pa makar se pri tome morala služiti svim raspoloživim sredstvima,a na štetu učenika i čitavog kolektiva.

Ogorčeni se djelatnici pitaju do kada će se tolerirati neprikriveni nepotizam, korupcija i mobing …

 

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Kronika

18. 11. 1991. – Pad Vukovara i Škabrnje (VIDEO)

Objavljeno

na

Objavio

Nakon pada Vukovara JNA i srpske paravojne formacije, načinili su mnoga ubojstva i ratne zločine. Pojedini Vukovarski Srbi koji su se u skloništima mjesecima skrivali od granata, sada su se bacali „oslobodiocima“ u naručje i prokazivali branitelje i obitelji branitelja. Stoga su po cijelom području grada Vukovara ljudi streljani, a najveći organizirani i masovni zločin dogodio se nad ranjenicima iz bolnice u Vukovaru i braniteljima te civilima kojih je 200 identificirano iz masovne grobnice na Ovčari.

Više od 90 posto zgrada u Vukovaru je uništeno ili porušeno do temelja. Kao nijemi svjedoci strašnoga rata nad gradom dominiraju uništeni silos, vodotoranj, ostaci crkve, baroknih palača. Agresor slama posljednji otpor u Lušcu i Borovu Naselju. Većina branitelja više i nema streljiva.

Tri mjeseca cijeli je grad proveo u podrumima, skloništima, čak 56 dana nisu imali struje, vode i telefonskih veza sa svijetom. Nedostaje i hrane. U gradu više nema ni zgrada, ni kuća niti skloništa. Ima tek na stotine novih grobova, šačica preživjelih boraca i već legendarnih živih i palih heroja poput Blage Zadre, Siniše Glavaševića, Mladog i Starog Jastreba.

Nakon okupacije u gradu počinje neviđeni teror. Jugoslavenska vojska i četnici koje predvode zločinci – major Šljivančanin i Miroslav Radić – odvode u nepoznatom smjeru branitelje, djecu, civile. Nije pošteđeno ni 12 djelatnika vukovarske bolnice i 261 ranjenik. Sudbina mnogih od njih još je i danas nepoznata, a masovne grobnice na Ovčari, vukovarskom Novom groblju i na drugim lokacijama govore o strašnoj sudbini četničkih zarobljenika.

Napad na grad i luku na ušću Vuke u Dunav počeo je tri mjeseca prije. Najelitnije motorizirane jedinice jugoslavenske vojske opkolile su grad s oko 600 tenkova i s oko 50 tisuća dobro naoružanih vojnika. Vukovar brani ukupno 2000 pripadnika policije, Zbora narodne garde i dragovoljaca. Vojni analitičari pretpostavljali su kako Vukovar može izdržati naviše tri dana, no Vukovarci ne misle tako. Održali su se tri mjeseca i zadali jugo-četničkim snagama neviđene gubitke. Uništili su ukupno 500 srpskih oklopnih vozila, od čega čak 200 tenkova. Oboreno je 25 borbenih zrakoplova. Broj ubijenih neprijatelja procjenjuje se na 10 do 15 tisuća, a ranjenih je dvostruko više.

Iako je zauzela Vukovar, materijalno i psihološki srpska je vojska posve oslabljena. Ona više nije sposobna za veće napade na druge hrvatske gradove. Istodobno, dugotrajno vezivanje jakih okupatorskih snaga stvorilo je prostor i vrijeme za organiziranje Hrvatske vojske. Zbog toga je obrana Vukovara postala simbol Hrvatskog otpora, a vukovarske žrtve temelj su hrvatske slobode.
Nekoliko godina poslije, nakon munjevitih akcija Bljesak i Oluja kojima je oslobođen najveći dio Hrvatske, Erdutskim je sporazumom dogovorena mirna reintegracija zapadnog Srijema i Baranje. U siječnju 1998. završen je mandat UN-a i Hrvatska je preuzela nadzor nad svojim granicama na Dunavu. Vukovar se počeo obnavljati, a u znak sjećanja na herojsku borbu i žrtve 18. studenoga Hrvatski je sabor proglasio Danom sjećanja na Vukovar.

Pokolj u Škabrnji je bio srpski ratni zločin iz doba srpsko-crnogorske agresije na Hrvatsku. Izveli su ga domaći pobunjeni Srbi uz pomoć snaga JNA 18. studenog 1991. Za posljedicu je imao ubijena 84 Hrvata, 26 branitelja i 58 civila, odnosno, svako domaćinstvo u Škabrnji je nakon tog napada bilo “zavijeno u crno“.

facebook komentari

Nastavi čitati

Kronika

REKVIJEM ZA VUKOVARCE I ŠKABRNJANE

Objavljeno

na

Objavio

Vama koji ste strpljivo čekali svoje krvnike na pragovima domova, u hladnim podrumima, u crkvama, na ulicama, livadama, u poljima i vinogradima i šutke odlazili na gubilišta.

Vama koji ste gledali kako Vam ubijaju i kolju najmilije, ruše kuće, razaraju svetišta, skrnave groblja i raspela, a niste uzvratili mržnjom i osvetom.

Vama koji ste se sretali oči u oči s dželatima na rubovima zajedničkih grobnica i izgovarali u sebi posljednje molitve Svevišnjem čuvajući u srcima slike najmilijih.

Vama koji ste prije umorstva bili uniženi u svome ljudskom dostojanstvu, ali ostali uspravni i čisti pred Bogom.

Vama koji ste svoj ovozemaljski put završili pod ruševinama gradova i sela, u bezimenim jamama i vrtačama, u logorima i mučilištima, bez znaka križa i obilježja.

Vama koji ste istrgnuti rukom krvnika iz svoga djetinjstva i mladosti u grobove ponijeli neproživljene dane, neostvarene snove i nedosanjane ljubavi.

Vama koji nikad niste ugledali svjetlo dana jer su Vas ubijali u utrobama majki.

Vama koji ste ustali protiv Zla i krvavo se borili za hrvatsku slobodu ne mareći za oganj, čelik i smrt i ne štedeći svojih života.

Vama s imenom i prezimenom i Vama bezimenima čije su kosti posijane diljem Domovine, a ne znaju Vam se sudbine ni grobišta.

Za sve Vas danas palim svijeću i molim…

I svečano obećavam:

Neću Vas zaboraviti!

I učit ću svoju djecu da pamte. A oni neka svojoj djeci kažu. I djeca njihove djece svojoj djeci…

Zaborav bi bio grijeh. Neoprostivi grijeh.

Svaka Vaša rana i moja je. I svaka suza i jecaj i bol, svaki drhtaj, vapaj, jauk, molitva…

Bog je milostiv.

Nadam se susretu s Vama u Vječnosti.

S Vama, najboljima između nas.

 

Zlatko Pinter

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari