Pratite nas

Herceg Bosna

Lokalni izbori 2013 U Hrvatskoj sutra drugi krug lokalnih izbora

Objavljeno

na

[pullquote_left]Drugi izborni krug raspisan je za jedinice u kojima nitko od kandidata u prvom krugu, 19. svibnja, nije osvojio natpolovičnu većinu glasova birača.[/pullquote_left]

Grad Zagreb, 11 županija, 85 gradova i 164 općine sutra bi trebali dobiti čelne ljude za slijedeće četiri godine – u tim se jedinicama, naime, sutra održava drugi krug lokalnih izbora.

Drugi izborni krug raspisan je za jedinice u kojima nitko od kandidata u prvom krugu, 19. svibnja, nije osvojio natpolovičnu većinu glasova birača.

Zagreb, Split, Rijeka i Osijek četiri su velika grada koji sutra trebaju dobiti gradonačelnike.

Zagrepčani će odlučiti između SDP-ova Rajka Ostojića i nezavisnog Milana Bandića, koji je u prvom krugu dobio znatno veći broj glasova – podržalo ga je više od 45 posto birača.

U Splitu se u drugom krugu sučeljavaju SDP-ov Ivo Baldasar i HDZ-ov Vjekoslav Ivanišević. Baldasar je u prvom krugu osvojio 29,2 posto glasova, a Ivanišević 21,7 posto.

Vojko Obersnel (SDP) za još jedan mandat natječe se protiv HDZ-ova Hrvoja Burića. Obersnel iz prvog kruga nosi značajnu prednost od 48 posto glasova, a Burića je poduprlo 16 posto birača.

Još jedan gradonačelnički mandat u Osijeku želi i HDSSB-ov Krešimir Bubalo, koji se sučeljava s kandidatom grupe birača Ivicom Vrkićem, kojega pudupiru SDP, HNS i HSU. Za Bubala se u prvom krugu izjasnilo 36,2 posto birača, a za Vrkića 27,9.

U nedjelju gradonačelnike bira još 15 većih gradova – Varaždin, Karlovac, Krapina, Šibenik, Dubrovnik, Bjelovar, Koprivnica, Zadar, Vukovar, Sisak, Slavonski Brod, Pazin, Gospić, Požega, Pula.

Sisačko-moslavačka, Karlovačka, Varaždinska, Bjelovarsko-bilogorska, Požeško-slavonska, Zadarska, Šibensko-kninska, Splitsko-dalmatinska, Istarska, Međimurska, Osječko-baranjska županije su koje u drugom krugu biraju župane.

Potporu za još jedan mandat u drugom krugu traži sedam dosadašnjih župana – tri HDZ-ova, dva SDP-ova, po jedan HNS-a i HDSSB-a te jedan nezavisni.

Birališta se otvaraju u 7, a zatvaraju u 19 sati, do kada traje izborna šutnja, za koje je zabranjena svaka promidžba, objavljivanje privremenih rezultata i procjena, kao i nagovaranje birača da glasuju za određene kandidate.

Izlazne ankete, odnosno ispitivanja javnosti te opredjeljenja birača na glasovanju mogu se objavljivati nakon što se zatvore birališta.

Izbore organiziraju županijska, gradska i općinska izborna povjerenstva, a njihov rad nadzire Državno izborno povjerenstvo.

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Herceg Bosna

Gradina: Obilježana 26. obljetnica stradanja hrvatskih branitelja na Gradini

Objavljeno

na

Objavio

U obrani hrvatske opstojnosti i slobode na lokalitetu Gradina, između čapljinske, stolačke i mostarske općine, 13. srpanj prije 26. godina život su izgubila 24 hrvatska branitelja iz općina sa juga Hercegovine.

U spomen na sve poginule branitelje i trajnu zahvalu za njihov veliku žrtvu – polaganje života za hrvatsku slobodu, na Gradini je još ranije podignut veliki križ ispred kojega se svake godine na ovu godišnjicu okupljaju njihove obitelji, preživjeli suborci, civilna i vojna izaslanstva, te mnoštvo žitelja južno hercegovačkih općina gdje se održava Sveta misa i polaganje vijenaca.

Vijence ispred križa na Gradini položili su Izaslanstvo HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora koje je predvodio dr. Mladen Bošković, predsjedatelj Kluba zastupnika HDZ BiH – HNS u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH, izaslanstvo obitelji poginulih hrvatskih branitelja, gradonačelnik i načelnici općina i grada: Čapljina, Stolac, Neum i Ravno te izaslanstvo OS BiH.

Imena poginulih na Gradini vrijedi spomenuti: Goran Rebac, Vedran Đoković, Lenko Bule, Josip Bule, Zlatko Ivanković, Gojko Galić, Nikola Krmek, Krešo Bubalo, Dragan Miličević, Radoja Vidaković, Slavko Previšić, Ilija Krešić, Zoran Šuman, Franjo Bošković, Ivan Šimović, Vinko Babić, Zdravko Jelić, Ivan Čović, Miroslav Mandarić, Kruno Zlomislić, Slavko Kulaš, Božo Anić, Zdravko Sopta i Branko Grgić.

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Herceg Bosna

Iznad Duvanjskoga polja ponovno se vijori Hrvatski stijeg

Objavljeno

na

Objavio

HBZ Vijest

Nakon poduže vremenske stanke hrvatski se stijeg od danas opet ponosno vijori iznad Duvanjskoga polja, na Libu, gdje je prvi put postavljen početkom kolovoza 2015. godine, u prigodi 20. obljetnice vojno-redarstvene operacije”Oluja”.

Na obnovljeni jarbol, oštećen silovitim udarima duvanjske bure, simbolično, baš poput duvanjskoga puka kojega su kroz povijest šibale tuđe vojske i druge nedaće, ali ne slomile i pokorile ponovno je podignut hrvatski stijeg koji se opet vijori.

Obnovu jarbola financirala je Ljubica Krištić a sve su, kao i do sada profesionalno odradila braća Majić iz Kongore.

Naglasili su kako su je posvetili u čast svih branitelja iz Brigade kralja Tomislava čiju smo obljetnicu obilježili prije tri dana, pišu HBZ Vijesti.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari