Connect with us

Iz Svijeta

Lokalni izbori u Poljskoj test za vladu Donalda Tuska

Objavljeno

-

Foto: EPA

Poljaci u nedjelju glasaju na lokalnim izborima, na kojima biraju tisuće vijećnika i gradonačelnika koji će igrati ključnu ulogu u raspoređivanju milijardi eura sredstava Europske unije, a ishod će predstavljati ranu naznaku zadovoljstva građana vladom Donalda Tuska.

Imenovanje Tuska premijerom u prosincu bila je prekretnica za najveću zemlju na istoku Unije, čime je okončana osmogodišnja vladavina nacionalista koji su redovito dolazili u sukob sa zapadnim saveznicima, a zemlja s 38 milijuna stanovnika vraćena je na proeuropski kurs.

Široka koalicija koju predvodi Tusk osvojila je većinu na parlamentarnim izborima u listopadu na temelju obećanja da će podupirati prava žena i manjina te ukinuti pravosudne reforme prethodne vlade za koje kritičari tvrde da potkopava nezavisnost sudstva.

Tusk je pobjedu svoje liberalne Građanske koalicije (KO), najveće grupacije u vladajućem savezu, opisao kao ključnu ako Poljska želi izbjeći da opet dođe pod nacionalističku vlast stranke Pravo i pravda (PiS).

“Naš san, nekoć prekrasan san, a danas sve više stvarnost, mogao bi završiti preko noći”, rekao je na skupu u Varšavi u petak, prije početka izborne šutnje.

“Ako netko vjeruje da su sloboda, ljudska prava, prava žena, demokracija, slobodno gospodarstvo, samouprava, da je sve to trajno, da će samo sebe braniti, opet ćemo to izgubiti”.

PiS opetovano odbacuje optužbe da je potkopavao demokraciju i ljudska prava.

Budući da tri politička saveza koja tvore vladajuću koaliciju zasebno sudjeluju na izborima, oni su također prilika da Tusk zajamči prevlast KO-a u vladi.

Premda je Tusk odblokirao milijarde europskih sredstava zamrznutih zbog zabrinutosti za vladavinu prava te započeo reformu sudstva i državnih medija, suočio se s kritikama jer nije ispunio brojna predizborna obećanja, ali i s pitanjima o zakonitosti nekih reformi, naročito što se tiče medija.

Drugi krug izbora za gradonačelnike održat će se 21. travnja. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas