Connect with us

Vijesti

London će biti domaćin sastanka o ‘ratnim zločinima u Ukrajini’

Objavljeno

-

EPA/HINA

Ministri pravosuđa iz brojnih zemalja svijeta okupit će se u ožujku u Londonu da osnaže podršku Međunarodnom sudu za ratne zločine (ICC) u istragama navodnih ratnih zločina u Ukrajini, rekla je britanska vlada u subotu.

Na sastanku u ožujku, kojemu će domaćin biti britanski ministar pravosuđa Dominic Raab i njegov nizozemski kolega Dilan Yesilgoz-Zegerius, bit će prisutan glavni tužitelj ICC-a Karim Khan, prema priopćenju.

“Gotovo godinu dana od ilegalne invazije, međunarodna zajednica mora najsnažnije poduprijeti Međunarodni sud tako da ratni zločinci odgovaraju za zvjerstva kojima svjedočimo”, rekao je Raab, koji je također potpredsjednik britanske vlade.

Na sastanku će se pokušati povećati globalna financijska i praktična podrška ICC-u i zajedničkim nastojanjima osigurati da sud ima sve što je potrebno za istrage i procesuiranja odgovornih, rečeno je u priopćenju.

Rusija, koja svoje djelovanje u Ukrajini zove “specijalnom vojnom operacijom”, zanijekala je da cilja civile i čini druge ratne zločine.

Ukrajina i Zapad kažu da Moskva nema opravdanja za ono što nazivaju okupacijskim ratom u imperijalnom stilu.

Khan je prošle godine otvorio istragu potencijalnih ratnih zločina u Ukrajini.

Pravni stručnjaci kažu da jurisdikcija suda obuhvaća samo zemlje članice i zemlje koje su pristale na nadležnost suda, što je učinila Ukrajina, ali ne i Rusija. Moskva ne priznaje ICC.

“Za nas je kristalno jasno: ovi zločini možda neće proći nekažnjeno”, rekao je Yesilgoz-Zegerius, opisujući izvješća i slike koji pristižu iz Ukrajine kao “užasne”.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari