Connect with us

Loš izgovor, šalabahteru unatoč

Published

on

Ne tako davne 2002. godine, neposredno prije svog umirovljenja, tadašnji je zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva general Josip Štimac napisao analitički izvještaj o stanju u Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu, označio ga vojnom tajnom i poslao na nekoliko adresa u vojnom i državnom vrhu.

aa84119afc17c5f6e71fb5c6f4497e48Prije umirovljenja general je Štimac bezuspješno pokušavao u neposrednom razgovoru s pozicije prvog čovjeka ratnog zrakoplovstva obavijestiti ministricu Željku Antunović o kakvim se sve problemima u HRZ-u objektivno radi, očekujući razumijevanje tadašnje političke vlasti.

Osjećajući se odgovornim iskazati svoje stručno mišljenje prije nego je po sili zakona trebao ići u mirovinu on je u službenom dokumentu upozorio na sve rizike i iskušenja koja će pratiti sudbinu najmalađe grane Oružanih snaga. Očito, namjera mu je bila da se povede stručna i politička rasprava o ratnom zrakoplovstvu sluteći do kuda bi sve birokratski i nestručni pristup mogao dovesti nacionalnu sigurnost kroz sigurnost hrvatskog zračnog prostora.

O ovome pismu (zapravo izvješću) znamo tek da je tadašnji Predsjednik saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Ante Markov potvrdio postojenje toga dokumenta, da je dokument pročitan na zatvorenoj sjednici odbora ( 28. siječnja 2003. g.). Markov je obećao kako će se svi navodi iz tog pisma provjeriti, potvrđujući usput da ‘sve informacije govore da je sigurnosno stanje u svim dijelovima Oružanih snaga na visokoj razini i nikakve špekulacije ne mogu dovesti u pitanje sigurnost i spremnost hrvatskih Oružanih snaga‘.

Budući je dokument signirao kao vojna tajna, general je Štimac sebe i druge obvezao na šutnju, dakle onemogućio je politizaciju toga pitanja, kao što je u svim svojim daljnjim javnim istupima uvijek izbjegavao svako politiziranje, prvo u slučaju odluke ministarstva obrane da se zrakoplovi remontiraju u Ukrajini (otkaz motora MIG-a kojim je pilotirao brigadir Ivan Selak) uključujući i nedavni incident povezan s padom MIG-a 21 kod Donje Lomnice, nedaleko od Velike Gorice.

Jednom je taj izgovor da (njihove) informacije govore da je sigurnosno stanje u svim dijelovima Oružanih snaga na visokoj razini, drugi put je da se generali ne bi smjeli baviti politikom, treći je put kriv … netko drugi, ali nikada oni.

Ali, uzalud mišljenje generala, uzalud upozorba Generalskog zbora, vladajući svako mišljenje koje nije u suglasju s njihovim proglašavaju politizacijom, kao što je i Mesić u svoje vrijeme pismo generala interpretirao ‘puzajućim državnim udarom’.

Istina je da se Oružane snage od 2000. godine nalaze na ‘silaznoj putanji’, proračun je sve tanji, gospodarstvo sve nemoćnije, ali nitko da od vladajućih prizna da je njihova nesposobnost i nekompentencija uzrok svim padovima.

Jedino u čemu uspijevaju jest da za nepodnošljivo loše stanje i svaku svoju lošu odluku nađu domišljat izgovor.

Jednom je taj izgovor da (njihove) informacije govore da je sigurnosno stanje u svim dijelovima Oružanih snaga na visokoj razini, drugi put je da se generali ne bi smjeli baviti politikom, treći je put kriv  … netko drugi, ali nikada oni.

A najodgovorniji za stanje u Oružanim snagama je Vrhovni zapovjednik! Priupitajmo se napokon tko su to od 2000. godine bili vrhovni zapovjednici pobjedničke Hrvatske vojske i čime su to zavrijedili biti. Njihova kompetencija sigurno ne.

Zato je zadnji istup Predsjednika Ive Josipovića neuvjerljiv izgovor, šalabahteru unatoč!!

K.K./Kamenjar.com

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari