Pratite nas

Komentar

LOŠO: Mi Amerikancima služimo, a pogledajte kako nam oni vraćaju, ne daju nam ni da imamo zrakoplove

Objavljeno

na

Za sve one koji se bave geopolitikom i geostrategijom, današnji napad na pripadnike Hrvatskih oružanih snaga, koji se dogodio u Afganistanu, nije nikakvo iznenađenje.

Ipak se naši vojnici nalaze u zonama visokog rizika, na teritoriju nestabilne zemlje, zemlje koja je krajem 20. stoljeća postala glavnim utočištem islamskih terorista. Ironično je da su naši ljudi poslani na krizna žarišta najveće razine, iako taj sukob na drugom dijelu svijeta, nema apsolutno nikakve veze s Hrvatskom.

Prvi je put na naplatu došlo naše članstvo u NATO-savezu, koje je jednog hrvatskog vojnika stajalo života, a ostalu dvojicu ostavilo s teškim tjelesnim ozljedama.

Cijeli je slučaj za dnevno.hr komentirao hrvatski vojni strateg, admiral u mirovini i bivši načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Davor Domazet-Lošo. U ovome se trenu najveća odgovornost svaljuje na leđa ministra obrane Damira Krstičevića, ali kako kaže Domazet Lošo, sadašnji je ministar najmanje odgovoran za ovo što se dogodilo.

Fokus se treba prebaciti na sve one političare koji su prije deset godina u Hrvatskome saboru dignuli svoje ruke za odlazak hrvatskih vojnika u Afganistan, a da pritom nisu najbolje razumjeli geopolitičke i geostrateške okolnosti.

Sukobe u Afganistanu izazvale su Sjedinjene Američke Države. Službeno su Amerikanci na taj teren stigli zbog terorističkih prijetnji i pod krinkom uvođenja demokracije, ali su pokrenuli međuplemenske i frakcijske sukobe kojima nikad neće biti kraja. Ali kako kaže Davor Domazet-Lošo, nisu Amerikanci ondje zbog terorizma, razlozi njihove prisutnosti sasvim su drugačiji, a to je pozicioniranje u stožernoj točki Azije i kontrola nad proizvodnjom maka.

Podsjećamo, na Afganistan otpada više od 90% svjetske proizvodnje maka, posljedično tome i heroina, i sasvim je jasno zašto su naši vojnici onamo poslani, oni u toj muslimanskoj zemlji doslovce “ginu kako bi obranili polja maka”.

Domazet-Lošo objašnjava kako je danas proizvodnja maka posljedično veća, a potrošnja heroina kod mladih skočila je za 20%, samo što se to u hrvatskim medijima ne zna, niti se želi znati.

Admiral upozorava kako hrvatska vojska nije dobila ništa time što ide u velika svjetska žarišta, pa isto tako ni druge zemlje, počevši od Poljske, Češke, Rumunjske, Bugarske ili danas-sutra Albanije ili Makedonije, kad postanu članicama NATO-saveza.

“Oni imaju tehniku i tehnologiju, ali nemaju pješačkih snaga”, a kako kaže naš admiral “opće je poznato da Hrvati imaju najboljeg vojnika i najboljeg pješaka na svijetu, što je pokazao Domovinski rat, posebno operacija Oluja. Hrvatski vojnici, nažalost, ondje služe samo kao topovsko meso i ništa više“.

Admiral se osvrnuo i na naše odnose s Amerikancima, s kojima kako kaže, mi ne surađujemo, već im samo služimo, te im zamjera što nam nisu dopustili da kupimo izraelske zrakoplove F-16, kako bi Izrael postao strateški partner Hrvatskoj.

“Kad smo htjeli kupiti avione, kako bismo mogli čuvati nebo Hrvatske i ostalih zemalja u okruženju, oni su nas zaustavili. Mi Amerikancima služimo, a pogledajte kako nam oni vraćaju, ne daju nam ni da imamo zrakoplove”.

Domazet-Lošo je zaključio da je velika šteta što Hrvatska ignorira suradnju s ostalim velesilama poput Kine ili Rusije, već je samo poslušno naučena siljegati ramenima.

Danas su nastradale tri hrvatske obitelji i tko će platiti tu cijenu. Na pitanje što bi trebala učiniti hrvatska predsjednica, admiral kaže “ona bi trebala predložiti povlačenje hrvatskih snaga iz svih kriznih područja kao što je Afganistan ili kao što to sutra mogu postati Litva i Poljska. Ako ona to neće učiniti, jer imajmo na umu da je ona proizvod takve politike, onda će to, nadajmo se, učiniti budući hrvatski predsjednik i vrhovni zapovjednik Miroslav Škoro”, komentirao je Domazet Lošo za dnevno.hr

 

Davor Domazet Lošo: Stižu migranti, a ovo je istina o kojoj se šuti

 

 

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Komentar

Tri kraka ekstremne ljevice: Fašizam, komunizam i nacionalsocijalizam

Objavljeno

na

Objavio

Kažu, umjetnost treba biti opomena, potaknuti na razmišljanje, ići korak naprijed i držati nas budnima.

Umjetnost ne smije imati svrhu širiti poluistine. Što nas može toliko držati budnima, i toliko nas opominjati, i toliko ponekad šokirati kao istina? Zašto onda umjetnici bježe od istine?

Petokraka nije dovoljna za veličanje ekstremne ljevice. Kako bi se u potpunosti slavila ekstremna ljevica uz crvenu petokraku nedostaje kukasti križ.

Ne treba bježati od znakova vremena, ali ih treba pokazati u njihovoj punini i cjelini. #samohrabro #istinaboli

Tri kraka ekstremne ljevice: Fašizam, komunizam i nacionalsocijalizam, komentirala je Karolina Vidović Krišto.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Komentar

Jan Ivanjek: Dečki iz 393. EH ovim su videom pokazali ono što najviše drži naše zrakoplovstvo, entuzijazam i volja

Objavljeno

na

Objavio

Jučer je objavljen video s obuke gađanja i raketiranja ciljeva iz zraka 393. eskadrile helikoptera na OH-58D Kiowa Warrioru u sklopu projekta vojnipilot.hr čiji je cilj privlačenje mladih pozivu vojnog pilota. Nedvojbeno je riječ o ponajboljem videu koji je naše zrakoplovstvo snimilo.

Odlično pogođena glazbena podloga, fantastične scene letenja iz kabine, s pilotskih kaciga, pa čak i s kamera pričvršćenih na repu helikoptera dok se izvodi gađanje i raketiranje ostavljaju izuzetan dojam.

Ono najvažnije je utisak koji sami piloti u videu, koji su sve i snimili, stvaraju, jer nisu suzdržani i rezervirani, već se smiju, zafrkavaju i pokazuju koliko uživaju u svom pozivu. Napokon javnost može vidjeti da piloti nisu uvijek ozbiljni i smrknuti, već pokazuje zajedništvo, opuštenost i dobru atmosferu, komentirao je vojni analitičar Jan Ivanjek.

No, dakako da kod nas ništa ne može proći bez dežurnih kritičara. DNEVNIK.hr je pokušao proizvesti skandal jer u videu pilot djeluje iz kabine jurišnom puškom G-36C, i pritom čahure iskaču ravno u kameru te po samoj kabini.

To je očito neupućenu postavu Nove TV uznemirilo, iako jednako tako očito nisu upoznati s procedurama na OH-58D, niti da je djelovanje jurišnom puškom standardna taktika za posadu tog helikoptera. Prvenstveno je samoobrambena, ali se koristi i za djelovanje po ciljevima koji su se iznenada pojavili, a nije praktično ili potrebno koristiti naoružanje samog helikoptera.

Ta je taktika navedena u priručniku za obuku posade, i jedan je od brojnih zadataka koje piloti moraju uspješno izvršiti da bi se mogli kvalificirati na Kiowa Warrioru.

Priručnik specifično navodi pušku M4, zato jer je standardno oružje američke kopnene vojske, no G-36C je po položaju zatvarača, odakle se izbacuju čahure, vrlo slična.

Izbacivanje čahura u kabinu se očekuje i uzeto je u obzir da ne može izazvati nikakve ozbiljne posljedice, a nakon gađanja piloti samo trebaju temeljitije provjeriti kabinu kako bi se sve čahure uklonile.

Dečki iz 393. EH ovim su videom pokazali ono što najviše drži naše zrakoplovstvo, entuzijazam i volja, te se treba nadati da će sve više video materijala iz MORH-a slijediti njihov primjer. Svaka čast!

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari