Pratite nas

Lošo: Ne vidim da se Amerikanci pripremaju za veliku vojnu operaciju

Objavljeno

na

Nakon dva dana američkih zračnih udara na položaje ISIL-a u Iraku situacija se na terenu promijenila. Načelnik stožera Babaker Zebari kazao je kako se već vide rezultati.

Američki zračni udari zaustavili su pohod ISIL-a prema gradu Erbilu, a iračka vojska i snage kurdske Pešmerge krenuli su u kontraofenzivu – istaknuo je Zebari, naglasivši da su Iranci, kurdski Pešmerge i američki stručnjaci osnovali zajedničko zapovjedništvo te pripremaju kopnene napade na snage ISIL-a uz potporu borbenih helikoptera iračke vojske.

Pranje američke savjesti

Uz bombardere F/A-18 u napadu sudjeluju i bespilotne špijunske letjelice koje ciljano raketiraju položaje boraca ISIL-a te su tom prilikom likvidirani islamisti koji su pucali iz minobacača blizu Erbila, prijestolnice iračkog Kurdistana. U američkim je napadima, priznao je ISIL, ubijeno 90 boraca, a ranjeno nekoliko desetaka. Među ubijenima je i Bošnjak Emrah Fojnica, bosanskoj javnosti poznat kao pomagač Mevludina Jašarevića, koji je pucao na američko veleposlanstvo u Sarajevu. Američki predsjednik Barack Obama rekao je da je spreman razmotriti šire vojne zračne udare protiv islamističkih skupina u Iraku te naglasio da neće dopustiti ostvarenje njihova plana za stvaranje kalifata u Siriji i Iraku. Američka javnost skeptična je i ne vjeruje da će zračni udari na islamiste biti učinkoviti. U vrijeme dok su njihovi zrakoplovi gađali islamističke ciljeve, predsjednik Obama bio je suočen s dubokim sumnjama, čak i u svojoj administraciji, da će ta ograničena misija biti dovoljna za promjenu snaga u Iraku te vjeruju da će kopnena akcija biti nužna i jedino rješenje za uništenje islamista. S američkom javnošću slaže se i admiral Davor Domazet Lošo, bivši načelnik glavnog stožera HV-a.

– Kao strateg i bivši načelnik Glavnog stožera HV-a, smatram da su ti zračni udari simbolični. Ako to bude neozbiljna vojna operacija, neće potpuno poraziti ono što je nastalo kao kalifat. U ovom trenutku ne vidim da se Amerikanci pripremaju za veliku vojnu operaciju sa svjetskim razmjerima i ne vidim neko ozbiljno rješenje u skoroj budućnosti – istaknuo je Lošo te dodao kako su, prema njegovu mišljenju, američki zračni napadi samo pranje njihove savjesti jer zapravo oni su najveći krivci za stvaranje kalifata na području Iraka i Sirije zbog intervencije u Iraku 2003. i rušenje Sadama Huseina, koji je sve uspijevao držati pod kontrolom.

U kampanju protiv ISIL-a uključila se i Britanija, koja je potvrdila da će pokrenuti dostavu humanitarne pomoći iz zraka, a nije isključena ni mogućnost uključivanja u vojnu misiju. Neposredno nakon što je Velika Britanija nagovijestila svoje uključivanje u vojnu misiju oglasio se i francuski predsjednik François Hollande, koji je rekao kako je i Francuska spremna uključiti se.

Crvena linija za Amerikance

Međunarodna zajednica ne može ignorirati prijetnju koju predstavlja napredak ove terorističke skupine, ne samo Iraku već i cijeloj regiji. Francuska će razmotriti sa SAD-om i drugim međunarodnim partnerima koje se akcije moraju poduzeti kako bi se zaustavila patnja civila. Spremni smo preuzeti odgovornost – rekao je Hollande. ISIL je mogao, ali i morao znati da će njihov ulazak na prostor Iračkog Kurdistana biti “crvena linija” za SAD zbog njegovih interesa na tom području. Sada se nameće pitanje hoće li se američke zračne snage koncentrirati isključivo na obranu granica Iračkog Kurdistana ili će proširiti svoju kampanju na cijeli prostor sjevernog Iraka.

VLM

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Kultura

Kamenjar

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Mile Kvesić, Hercegovina u mom srcu

Mala kuća ispod brda
To je moja rodna gruda
Tu su moji preci bili
I mene su odgojili.

Na kamenu ja sam rođen
Tu je pošten život vođen
Pradjedovi od davnina
Čekali su uvijek sina.

Kamenjar nam suđen bio
Tu nam život bio mio
Što imali to cijenili
Zadovoljni uvijek bili.

Opisati svima teško
Taj kamenjar sivi
Ali čovjek gdje je rođen
To voli i živi.

Otišo sam jednog dana
S kamenjara svoga
Al ga nosim ja sa sobom
On je dio srca moga.

Tekst: Ivan Čuljak, Bjelovar

facebook komentari

Nastavi čitati

Gluposti

U Zagrebu paljenje svijeća za žrtve ‘zločina HVO-a i HV-a u BiH’

Objavljeno

na

Objavio

SERGE BRAMMERTZ PODRŽAO RAD INICIJATIVE MLADIH ZA LJUDSKA PRAVA

Inicijativa mladih za ljudska prava organizirat će u ponedjeljak na Trgu Francuske Republike u Zagrebu paljenje svijeća za žrtve zločina koje su počinili pripadnici HVO-a i HV-a u BiH.

“Inicijativa mladih za ljudska prava organizira paljenje svijeća za žrtve zločina počinjenih od strane pripadnika HVO-a i HV-a u BiH, žrtve nad kojima su zločine planirali i počinili oni koji su djelovali u ime naše Republike i time njezino ime zlorabili i osramotili“, stoji u najavi Inicijative mladih iz koje dodaju da tim aktom žele iskazati suosjećanje sa žrtvama i uputiti im sućut, ali i preživjelima i obiteljima stradalih dati do znanja da društvo u Hrvatskoj nije jedinstveno u slavljenju ratnih zločinaca i ratnih zločina.

“Želimo pokazati da u Hrvatskoj postoje i oni koji će neumorno zahtijevati od svojih institucija da zločine počinjene u ime i za račun naše Republike, odnosno od strane snaga pod njezinom kontrolom, treba priznati i osuditi, osuđujući istodobno i politiku koja je do njihovih stradanja dovela“, poručili su iz Inicijative mladih za ljudska prava, piše DnevniList.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari