Pratite nas

Politika

Lovri Kuščeviću skinut imunitet!

Objavljeno

na

Na sjednici Mandatno-imunitetnog povjerenstva održanoj u ponedjeljak u Saboru ukinut je imunitet Lovri Kuščeviću.

U Hrvatskom saboru danas je održana sjednica Mandatno-imunitetnog povjerenstva na se raspravljalo o zahtjevu DORH-a za skidanje imuniteta i davanju odobrenja za pokretanje kaznenog postupka zbog zlouporabe položaja i ovlasti protiv HDZ-ovog saborskog zastupnika i donedavnog ministra uprave Lovre Kuščevića.

Na sjednici je Kuščeviću jednoglasno skinut imunitet.

Predsjednik Povjerenstva Žarko Tušek je izvijestio na početku sjednice da je DORH zatražio skidanje imuniteta Kuščeviću kako bi pokrenuli istragu temeljem koje bi se kasnije odlučilo hoće li se podignuti optužnica.

Podsjetimo, Kuščevića Državno odvjetništvo (DORH) tereti za dva kaznena djela protiv službene dužnosti – zloupotrebu položaja i ovlasti zbog čega mu prijeti zatvorska kazna od jedne do deset godina.

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj

Politika

Vukas: Odbili smo Plenkovićev poziv jer je netransparentan

Objavljeno

na

Objavio

Glavni tajnik SDP-a Nikša Vukas izjavio je u utorak da se v.d. predsjednika SDP-a Zlatko Komadina nije odazvao pozivu premijera Andreja Plenkovića na sastanak jer nisu dobili službeni poziv ni dnevni red ni popis sudionika sastanka, što smatraju netransparentnim i neprihvatljivim.

“SDP je informaciju o sastanku s Plenkovićem dobio od medija. Nismo dobili nikakav službeni poziv za sastanak u Vladi, dnevni red ni popis sudionika koji bi se trebali odazvati tom sastanku. Dobili smo usmeni telefonski poziv iz kabineta premijera, a mislimo da poziv na bilateralni sastanak u četiri oka nije transparentan, nije dobar i na taj se poziv nismo odazvali“, reko je Vukas na konferenciji za novinare.

Mi smo oporbena stranka, s HDZ-om i Vladom nismo ni u kakvoj koaliciji i mišljenja smo da sastanak u četiri oka ne bi bila dobra poruka. Odazvali bismo se da je u pitanju bio sastanak premijera s cjelokupnom oporbom ili dijelom oporbe nama ideološki prihvatljivih stranaka, dodao je.

Kao bitne činjenice naglasio je da se Sabor još nije konstituirao i da je Plenković još uvijek tehnički premijer. SDP bi se u interesu Hrvatske i gospodarstva odazvao na službeni poziv s dnevnim redom sa svim oporbenim strankama.

Na primjedbu da je premijerova intencija bila razgovarati sa svim parlamentarnim strankama o krizi Vukas je uzvratio da je SDP tijekom koronakrize u Saboru pokrenuo puno zakonskih prijedloga i inicijativa za spas gospodarstva i radnih mjesta, ali ih je vladajuća stranka sve odbila.

Pozivati na sastanke u četiri oka je neprihvatljivo

“Preuranjeno smo otišli u izbore, a epilog je da imamo trocifreni broj novooboljelih od koronavirusa i pretpostavku dvocifrenog pada gospodarskog rasta, negdje na 11 posto”, upozorio je Vukas.

Da je bilo interesa, o tome smo mogli prije razgovarati. Jedini HDZ-ov interes bili su brzi izbori pa sada imamo rast oboljelih, pad gospodarstva i povećanje plaća onima s više od 20.000 kuna, a na radnike se opet ne misli. Zato sada pozivati na nekakve sastanke u četiri oka je neprihvatljivo, poručio je,

Odbacio je medijske navode da je SDP u financijskoj krizi, rekavši da nakon kampanje i izbora više nemaju potrebe za nekim uslugama, zbog čega su otkazani neki ugovori. Ponašamo se odgovorno i do izbora novog predsjednika i rukovodstva troškove ćemo svesti na minimum, istaknuo je dodavši da će SDP preživjeti jer je imao i gorih vremena.

Najavio je da će se u petak okupiti Predsjedništvo, a u subotu Glavni odbor stranke kako bi odlučili o unutarstranačkim izborima nakon povlačenja Davora Bernardića sa čelne pozicije u stranci.

Suprotno mišljenjima nekih SDP-ovaca, koji zagovaraju da se stranački izbori održe tek nakon lokalnih u svibnju iduće godine, Vukas je kazao da će se oni najvjerojatnije održati, kako je i najavljeno, krajem rujna jer je to realan rok da se isprofiliraju kandidati i obiđu teren.

Procijenio je da će se za predsjednika stranke natjecati više kandidata, a ako ih ne bude, kaže, “onda ćemo ostati na Peđi”. (Hina)

Glasnogovornik Vlade: Razlozi oporbe su neozbiljni, premijer neće ponoviti poziv

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Politika

Glasnogovornik Vlade: Razlozi oporbe su neozbiljni, premijer neće ponoviti poziv

Objavljeno

na

Objavio

Glasnogovornik Vlade Marko Milić u utorak je odgovorio na odluku stranaka oporbe da odbiju poziv na sastanak u Vladi s premijerom Andrejem Plenkovićem, poručivši da su razlozi oporbe neozbiljni te da premijer poziv neće ponoviti.

“Pozvali smo na sastanak čelnike vodećih stranaka unutar koalicija koje su ušle u Hrvatski sabor, iz poštovanja prema njima i svim hrvatskim biračima. Tema tog sastanka nije bilo nikakvo podebljanje parlamentarne većine”, rekao je Milić u izjavi za novinare.

Tema je trebala biti isključivo razgovor o njihovom viđenju izazova koji su pred Hrvatskom, dodao je.

Upitan zašto oporbu nije pozvao sam Plenković, već zamjenica predstojnika Ureda predsjednika Vlade Tena Mišetić telefonski, Milić je odgovorio da i onda kada organiziraju sastanke sa stranim državnicima, komuniciraju s njihovim kabinetima.

Milić: Dobro je da hrvatski birači vide razinu odgovornosti oporbe

“Gotovo uvijek se dogovori sastanak. Nikada se ne stvaraju ovakvi problemi bez ikakvih argumenata. Ali, dobro je da hrvatski birači vide razinu odgovornosti oporbe s obzirom na ozbiljne trenutke u kojima se Hrvatska nalazi”, ocijenio je.

Ponovio je da su čelnike stranaka zvali pojedinačno, a ne skupno iz poštovanja, ustvrdivši da im ne treba konsenzus cijele oporbe za izglasavanje nekih zakona i prijedloga.

“Htjeli smo se sastati s njima i razgovarati o  izazovima koji su pred Hrvatskom. Ništa više”, ustvrdio je.

Upitan je li izvjesno da premijer ponovi svoj poziv, odgovorio je da za time nema potrebe s obzirom na to da oporba nije pokazala političku volju za sastanak.

Hrvatska je u najizazovnijim trenucima od Domovinskog rata

“Neki su već izašli javno s nekim razlozima koji su, po meni, potpuno neozbiljni. Izgleda da je oporba i dalje nesvjesna da se Hrvatska nalazi u možda najosjetljivijim, najizazovnijim trenutcima još od Domovinskog rata i voljeli bismo da oporba u naredne četiri godine bude puno konstruktivnija, a što manje destruktivna”, poručio je Milić.

Za jedan od argumenata oporbe da još nije konstituiran Hrvatski sabor i da Plenković još nije dobio mandat, Milić je naveo da Plenković već ima 76 potpisa i da ne vidi razlog da to bude jedan od argumenata da se ne odazovu na sastanak koji je bio posvećen isključivo temama budućnosti Hrvatske.

“Željeli smo političkim dijalogom napraviti nešto što bi bilo u interesu cijele Hrvatske”, zaključio je glasnogovornik Vlade.  (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Oglasi

Komentari