Pratite nas

Komentar

Lučić: ‘Antihrvatska histerija u Sarajevu ne jenjava ni nakon izbora’

Objavljeno

na

U sinoćnjoj emisiji “Mreža” Federalne televizije, bivši predsjednik Arhivističkog udruženja BiH Izet Šabotić ustvrdio je kako su dr Ivo Lučić i dr Miroslav Tuđman “oteli” 10.000 kutija arhivske građe HZ HB i HVO-a koja se danas nalazi u Hrvatskom memorijalno-dokumentacijskom centru Domovinskog rata u Zagrebu.

Zamoljen da komentira ove tvrdnje dr. Lučić je u izjavi za Hrvatski Medijski Servis kazao kako odavno ne gleda Federalnu televiziju niti njezine propagandne emisije, no očito je, dodao je, kako “antihrvatska histerija u Sarajevu ne jenjava ni nakon izbora”. Optužbu izrečenu u emisiji Mreža FTV-a dr Lučić naziva “čistom klevetom”.

-Radi se o čistoj kleveti. Teško me išta više može iznenaditi, ali je, ipak, neobično da Šabotić, koji je sveučilišni profesor i povjesničar može takvo nešto izjaviti bez prethodne provjere i makar nekakvog dokaza, kazao je dr Lučić za HMS. Naglasio je kako nije imao nikakve veze, niti ikakva dodira s navedenom dokumentacijom, a još manje s njezinim prebacivanjem u Zagreb, jednako kao ni dr. Miroslav Tuđman.

– Ipak, unatoč svemu, ta je dokumentacija sačuvana i dostupna za razliku od dokumentacije Republike BiH, Predsjedništva, Vlade ili Armije RBiH, kaže dr Lučić.

Ističe kako je čudno da se arhivisti iz Sarajeva i Tuzle ne brinu o toj dokumentaciji i ne pokušavaju je učiniti dostupnoj znanstvenoj i uopće zainteresiranoj javnosti.

-Tako bismo bili puno bliže istini o proteklom ratu, njegovim uzrocima i posljedicama, a o stvarnom stanju puno govori i to što su u Sarajevu izgubili i Daytonski sporazum, kaže dr Lučić za HMS.

U Sarajevu je prije pet godina tijekom prosvjeda zapaljen i Arhiv BiH. Upitan koliko je arhivska građa sigurna i kakvo je stanje arhiva u BiH, dr. Lučić kaže da je veliki dio građe nesređen i time nedostupan.

– To se posebno odnosi na građu od 1945. do 1990., što znanstvenicima onemogućava istraživanje tog razdoblja. Tu prije svega mislim na građu važnijih republičkih institucija i Saveza komunista. Također, za razliku od Hrvatske, Slovenije i drugih europskih zemalja, koje su bile pod komunističkom vlašću građa UDBE, odnosno SDB Socijalističke Republike Bosne i Hercegovine je još uvijek nedostupna znanstvenicima. Ona još nije ni predana arhivima, upozorava.

Pored svih navedenih problema s arhivskom građom u BiH, FTV se bavi arhivskom građom HVO-a. Upitan zbog čega dr. Lučić kaže kako se “želi stvoriti još jedna afera i održavati antihrvatsku histeriju, kojom se Federalna televizija i politika koja iza nje stoji, hrane”. Sugovornik HMS-a tvrdi kako ni jednima ni drugima nije do arhivske građe.

-Od 1995. do danas u BiH nije napisan ni jedan ozbiljan znanstveni članak, a kamo li knjiga o proteklom ratu, utemeljen na arhivskoj građi. Ali je zato objavljeno na stotine propagandnih publicističkih djela i “sjećanja” kojima se pokušalo “popraviti prošlost”. Na jeftinoj propagandi ne nastaje ozbiljna historiografija kao što se na lažima ne mogu graditi mir i suživot, zaključio je dr. Ivo Lučić.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Komentar

Jan Ivanjek: Prva je ovo zrakoplovna nesreća u HRZ-u sa smrtnim posljedicama u više od desetljeća

Objavljeno

na

Objavio

Danas je tragičan dan za Hrvatsko ratno zrakoplovstvo, ponajviše za 393. Eskadrilu helikoptera, 93. Krila. Gubitak jednog od 16 helikoptera Kiowa Warrior zanemariv je pored pogibije njegove posade, borbenih pilota.

Prva je ovo zrakoplovna nesreća u HRZ-u sa smrtnim posljedicama u više od desetljeća. Stoga je iznimno važno da se temeljito istraži i izvuku pouke, no isto tako moramo biti svjesni da apsolutne sigurnosti u letenju nema.

Naši Kiowa Warriori su gotovo novi, dokazani kao najučinkovitiji i najpouzdaniji od svih tipova helikoptera koje su američke snage koristile u ratovima na Bliskom istoku. No ne postoji borbena letjelica u operativnoj upotrebi koja nije izložena riziku pada, koliko god nova i pouzdana bila. Posebno one koje su namjenjene da lete iznimno nisko što je samo po sebi vrlo zahtjrvno, kao što je slučaj s Kiowama.

Svatko tko je kao pilot sjeo u avion ili helikopter zna da uvijek postoji šansa da stvari krenu po zlu, koliko god se pripremili i radili po procedurama. To je spoznaja koja naše pilote nije spriječila u obavljanju svojih dužnosti, koje su stavili iznad brige o vlastitoj sigurnosti. Trebamo se nakloniti njihovoj odvažnosti, i svim njihovim kolegama, koji svjesni rizika svaki dan sjedaju u pilotska sjedišta svojih aviona i helikoptera radi obrane i zaštite naše domovine, komentirao je vojni analitičar Jan Ivanjek

Jedino što mogu je izraziti najdublju sućut obiteljima, prijateljima i kolegama.

Navik on živi ki zgine pošteno. Počivali u miru i neka im je plavo nebo.

 

Objavljeni detalji o padu vojnog helikoptera

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Komentar

Predsjednica s dubokom zabrinutošću primila vijest o padu vojnog helikoptera

Objavljeno

na

Objavio

Aktualna predsjednica Kolinda Grabar Kitarović priopćila je u ponedjeljak da je s dubokom zabrinutošću primila vijest o padu vojnog helikoptera kod otoka Zlarina.

Grabar Kitarović je navela da je s dubokom zabrinutošću primila vijest o današnjem padu vojnog helikoptera Kiowe, koji pao u more između Zablaća i Zlarina.

“Dok iščekujemo cjelovite obavijesti o sudbini dvojice članova posade, u molitvama i mislima smo uz njihove obitelji”, rekla je predsjednica.

Ustvrdila je kako je sigurnost naših zrakoplovnih posada prvi prioritet pa očekuje temeljitu istragu o uzrocima nesreće.

Helikopter Kiowa OH-58 D pao je u području otoka Zlarina i Zablaća kod Šibenika tijekom trenažnog leta koji je započeo u ponedjeljak u 10,30 sati, objavio je MORH.

Šibenska policija izvijestila je da je u tijeku akcija traganja i spašavanja posade vojnog helikoptera. (Hina)

Helikopter Kiowa Warrior pao u more kod Šibenika

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari