Pratite nas

Pregled

Ivo Lučić: Hrvatskoj je potreban spomenik žrtvama komunističkog režima

Objavljeno

na

Je li Hrvatskoj potreban spomenik žrtvama komunističkog režima?

Povjesničari Ivo Lučić i Leo Marić u razgovoru za Hrvatsku katoličku mrežu poručili su kako je Hrvatskoj potreban spomenik žrtvama komunističkog režima. Naime, u nedavnom intervjuu za HKR predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović istaknula je kako je takav spomenik po uzoru na Estoniju potreban i Hrvatskoj.

Kako je rekla u razgovoru za HKR, Grabar-Kitarović podržava politiku prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana o pomirbi, jer bez pomirbe se Hrvatska ne bi uspjela oduprijeti agresiji.

“Trebamo se suočiti s činjenicom, kao što smo se suočili da su nacizam i fažizam bili totalitarni režimi, da je to bio i komunizam, a što mnogi danas odbijaju. Vidimo primjere mnogih država kako to čine. To nije neki osvetnički čin već priznavanje povijesti kako bi se moglo krenuti u budućnost tom nekom značajnom pomirbom i zajedništvom.

Nedavno sam bila u Estoniji gdje sam posjetila spomenik žrtvama komunizma kao totalitarnog režima koji me se jako dojmio. Riječ je o prilično jednostavnom spomeniku s dva mramorna zida koji su dugački 100-200 metara.

Kad prolazite između ta dva zidova ponovno doživljavate onaj osjećaj koji su neki od nas proživljavali u komunizmu, a koji ga nismo voljeli te koji nekima nije pogodavao, posebice onima koji su željeli slobodu, pojedinačna prava i pravo izbora, pravo na mišljenje. Imate osjećaj kako vas dva zida zatvaraju i vode samo u jednom smjeru.

Vidite nebo gore i ne možete do njega, a ne možete nikuda ni skrenuti. Nemate mogućnost izbora i to vas toliko pritišće da jednim jednostavnim spomenikom možete dočarati taj osjećaj koji smo imali u komunizmu.

Nije potreban nikakav lov na vještice. Trebate jednostavno priznati što se dogodilo i priznati te sve zločine. Mislim da Hrvatska na isti način treba priznati žrtve komunizma”, poručila je Kolinda Grabar-Kitarović.

Foto: www.memoriaal.ee

O potrebi podizanja spomenika žrtvama komunističkog režima u Hrvatskoj za HKM govorio je povjesničar Ivo Lučić koji smatra da bi se takav spomenik treba podići u hrvatskom glavnom gradu.

“Takav spomenik je potreban zbog velikog broja žrtava komunističkog režima kao i trauma koje trpi veliki dio hrvatskog društva. Prije svega zbog samih žrtava koje nisu proznate te se prema njima nije dobro odnosilo. Dobrim dijelom se to negiralo i prikirivalo, a toga nažalost ima i danas. Postoje i danas onih koji iz svojih ideoloških poriva nas pokušavaju uvjeriti kako tih žrtava nije ni bilo.

Komunizam je bio apsolutno totalitaran i zločinački režim, osobito u svojih prvih 20 godina. Kasnije im nije u takvoj mjeri bila potrebna reperesija jer su napravili takvu vrstu kontrole da im to nije bilo potrebno. Moram napomenuti kako su hrvatskim intelektualcima sve do 1989. zabranjili njihove istupe, ako dotad već nisu bili u zatvoru”, poručio je naš sugovornik.

Što se tiče svjesnosti Hrvata o zločinačkom karakteru komunizma Lučić vjeruje kako je narod svjestan toga već javno mnijenje, odnosno većina medija ne progovora o komunizmu na taj način.

“U našim medijima još uvijek dominiraju dojučerašnji  komunistički aparatnici ili su i danas na važnim političkim dužnostima te tako pokušavaju obraniti svoju prošlost i svoje životopise”, nadodao je Ivo Lučić.

Ideju Kolinde Grabar-Kitarović podržao je i povjesničar Leo Marić.

“Jedan dio hrvatskog društva već skoro tri desetljeća se ne želi suočiti s kriminalnim karakterom komunističkog sustava. U Hrvatskoj je postojala čitava društvena klasa koja je lijepo i ugodno živjela, a iza te fasade o udobnom i lagodnom životu događali su se masovni zločini, ubijanje i proganjanje političkih neistomišljenika te boraca za hrvatsku državnu nezavisnost. Mislim da je potrebno sagraditi spomenik žrtvama komunističkog sustava te treba istaknuti potez Predsjednice RH koja je uklonila Titovu bistu s Pantovčaka na početku samog mandata”, istaknuo je Marić.

Govoreći o potrebi spomenika za žrtve komunističkog režima Kolinda Grabar-Kitarović dotaknula se i svog porijekla. Kako je rekla, upravo su njezin nono i nona bili antifašisti.

“Nona je završila u talijanskom logoru, skoro je strijeljana, a spasio ju je svećenik. Moji nono i nona koji su se borili protiv talijanskih fašista pod crvenom zvijezdom nisu nikad bili komunisti te su nakon Drugog svjetskog rata bili razočarani novim režimom. Oni su htjeli slobodnu Hrvatsku s vjerom u Bogom te su odbacili crvenu zvijezdu. Stoga smatram da je važno postojanje izbora koje je jedno od temeljnih ljudskih prava”, poručila je Kolinda Grabar-Kitarović.

U memorijalnom spomeniku u Estoniji za komunističke žrtve 1940-1991, izgrađenog prošle godine, uklesana su imena 22 tisuća osoba koje su za vrijeme komunističkog režima bile ubijene ili su umrle u zatvoru. Više o tom spomeniku pročitaje na mrežnoj stranici.

 

fra Miljenko Stojić: I danas nam pokušavaju pisati lažnu povijest kakvu su napisali u vrijeme komunizma

 

 

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Pregled

Otvoreno – Sukob Klisovića i ministra Pavića oko podjele novca EU

Objavljeno

na

Objavio

isječak/HRT

Hoće li pomoć EU-a biti dostatna za gospodarski oporavak Hrvatske, tema je o kojoj su večeras u Otvorenom raspravljali vanjskopolitički analitičar Kristijan Kotarski, SDP-ov saborski zastupnik Joško Klisović i HDZ-ov ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić. No rasprava se ubrzo pretvorila u žestoki verbalni sukob između ministra Pavića i saborskog zastupnika Klisovića.

Na početku je već u prvom izlaganju SDP-ov Joško Klisović krenuo napadati HDZ.

– Ovaj novac iz EU ne bismo smjeli dati u ruke HDZ-u, to je stranka kojoj se sudi za korupciju. To je stranka iz koje je 15 ministara otišlo zbog optužbi za korupciju. Hrvatska ne smije pretočiti ove novce u džepove političara, nego usmjeriti onima kojima treba – gospodarstvenicima i društvu u širem smislu. Ne mislim da je ovo velika pobjeda HDZ-a, nego je to prijedlog Europske komisije. A treba vidjeti i hoće li ovo proći, treba se izboriti da to prođe. Nije to uspjeh hrvatskog predsjedanja, to su pokrenuli Merkel i Macron – kazao je Klisović.

– Ovo je veliki uspjeh hrvatskog predsjedanja. Vaša vlada je izgubila milijardu eura u prethodnim pregovorima. Mogli ste dobiti milijardu ekstra. Europski novci nisu korupcija. Gospodine Klisoviću pet revizija je jasno reklo, vaša vlada 2013. gubi milijardu, a vlada Andreja Plenkovića u 2020. dobiva 20 milijardi – odgovorio mu je ministar Pavić.

Drugi žestoki sukob izbio je zbog Klisovićeve primjedbe da je Vlada pokazala svoju nesposobnost time što nije uspjela organizirati donatorsku večer za obnovu Zagreba.

– Albanija je u dva mjeseca dobila donatorsku večeru koju je organizirala Europska unija. Albanija koja nije uopće članica uspjela je to napraviti, a Hrvatska koja predsjeda Vijećem EU nije. Nemojte nam oči mazati, nemojte nas obmanjivati – vikao je Klisović.

– Gospodine Klisoviću, konsolidarnost 600 milijuna eura, plus donatorska večer. Ne brinite organizirat će premijer Plenković donatorsku večer – prekidao ga je Klisović.

Prepucavanja je okončala voditeljica riječima da je režija odlučila da je emisija gotova.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Pregled

Usporedite govor Kolinde Grabar Kitarović iz 2019. i današnji Milanovićev govor

Objavljeno

na

Objavio

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović uputila je u utorak čestitku pripadnicima Oružanih snaga Republike Hrvatske u povodu Dana oružanih snaga Republike Hrvatske, Dana Hrvatske kopnene vojske i 28. obljetnice povijesnog postrojavanja Zbora narodne garde u Kranjčevićevoj ulici.

Prije 28 godina postrojbe Hrvatske vojske po prvi puta su predale prijavak prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu, koji je u njihove ruke položio ratne zastave. Od toga dana do danas hrvatska je država pred Oružane snage stavila bezbrojne, često puta i prezahtjevne zadaće. Niti jednom Hrvatska vojska nije iznevjerila ukazano povjerenje i svaku je zadaću izvršila, bez obzira na napore i žrtve koje je trebalo podnijeti, stoji u čestitki.

“Iako u samim počecima slabo opremljena i često puta naoružana tek domoljubljem i neslomivim hrvatskim pobjedničkim duhom, Hrvatska je vojska obranila i oslobodila Hrvatsku u Domovinskome ratu. Na današnji dan se s posebnim ponosom prisjećamo svih koji su položili svoje živote za našu slobodu. Naše su misli danas s njima i njihovim obiteljima, obiteljima nestalih i svim hrvatskim braniteljima”.

I po završetku Domovinskog rata Hrvatska je vojska nastavila svoju samoprijegornu službu domovini, ubrzanim razvojem i modernizacijom te je izrasla u suvremenu oružanu silu, koja i danas ponosno brani Hrvatsku i njezine nacionalne interese. Čini to u domovini i na brojnim globalnim kriznim žarištima, u misijama i operacijama potpore miru pod okriljem Europske unije, NATO-a i Ujedinjenih naroda, gdje besprijekornim obavljanjem zadaća pripadnici Hrvatske vojske služe na čast i ponos Hrvatskoj.

“Drage pripadnice i pripadnici pobjedničke Hrvatske vojske, brojni su još izazovi pred vama. Vaš poziv i vječna dužnost zaštite Republike Hrvatske ne poznaju predah ili odmor. Uvijek novi izazovi našoj sigurnosti zahtijevaju od vas trajno usavršavanje, usvajanje novih vještina i razvoj novih sposobnosti. Znam da ćete ponovno biti dorasli postavljenoj zadaći, kao što su bili vaši prethodnici i suborci u Domovinskome ratu. Uspomena na njih vas na to obvezuje”, navodi se u čestitki Grabar-Kitarović pripadnicima OS RH-a. (Hina)

Govor Kolinde Grabar Kitarović iz 2019.-te poslušajte u nastavku:

A ovo je govor aktualnog Predsjednika RH, Zorana Milanovića:

Milanović održao govor: Gospođe i gospođo čestitam… To je to (VIDEO)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari