Pratite nas

Pregled

Ivo Lučić: Hrvatskoj je potreban spomenik žrtvama komunističkog režima

Objavljeno

na

Je li Hrvatskoj potreban spomenik žrtvama komunističkog režima?

Povjesničari Ivo Lučić i Leo Marić u razgovoru za Hrvatsku katoličku mrežu poručili su kako je Hrvatskoj potreban spomenik žrtvama komunističkog režima. Naime, u nedavnom intervjuu za HKR predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović istaknula je kako je takav spomenik po uzoru na Estoniju potreban i Hrvatskoj.

Kako je rekla u razgovoru za HKR, Grabar-Kitarović podržava politiku prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana o pomirbi, jer bez pomirbe se Hrvatska ne bi uspjela oduprijeti agresiji.

“Trebamo se suočiti s činjenicom, kao što smo se suočili da su nacizam i fažizam bili totalitarni režimi, da je to bio i komunizam, a što mnogi danas odbijaju. Vidimo primjere mnogih država kako to čine. To nije neki osvetnički čin već priznavanje povijesti kako bi se moglo krenuti u budućnost tom nekom značajnom pomirbom i zajedništvom.

Nedavno sam bila u Estoniji gdje sam posjetila spomenik žrtvama komunizma kao totalitarnog režima koji me se jako dojmio. Riječ je o prilično jednostavnom spomeniku s dva mramorna zida koji su dugački 100-200 metara.

Kad prolazite između ta dva zidova ponovno doživljavate onaj osjećaj koji su neki od nas proživljavali u komunizmu, a koji ga nismo voljeli te koji nekima nije pogodavao, posebice onima koji su željeli slobodu, pojedinačna prava i pravo izbora, pravo na mišljenje. Imate osjećaj kako vas dva zida zatvaraju i vode samo u jednom smjeru.

Vidite nebo gore i ne možete do njega, a ne možete nikuda ni skrenuti. Nemate mogućnost izbora i to vas toliko pritišće da jednim jednostavnim spomenikom možete dočarati taj osjećaj koji smo imali u komunizmu.

Nije potreban nikakav lov na vještice. Trebate jednostavno priznati što se dogodilo i priznati te sve zločine. Mislim da Hrvatska na isti način treba priznati žrtve komunizma”, poručila je Kolinda Grabar-Kitarović.

Foto: www.memoriaal.ee

O potrebi podizanja spomenika žrtvama komunističkog režima u Hrvatskoj za HKM govorio je povjesničar Ivo Lučić koji smatra da bi se takav spomenik treba podići u hrvatskom glavnom gradu.

“Takav spomenik je potreban zbog velikog broja žrtava komunističkog režima kao i trauma koje trpi veliki dio hrvatskog društva. Prije svega zbog samih žrtava koje nisu proznate te se prema njima nije dobro odnosilo. Dobrim dijelom se to negiralo i prikirivalo, a toga nažalost ima i danas. Postoje i danas onih koji iz svojih ideoloških poriva nas pokušavaju uvjeriti kako tih žrtava nije ni bilo.

Komunizam je bio apsolutno totalitaran i zločinački režim, osobito u svojih prvih 20 godina. Kasnije im nije u takvoj mjeri bila potrebna reperesija jer su napravili takvu vrstu kontrole da im to nije bilo potrebno. Moram napomenuti kako su hrvatskim intelektualcima sve do 1989. zabranjili njihove istupe, ako dotad već nisu bili u zatvoru”, poručio je naš sugovornik.

Što se tiče svjesnosti Hrvata o zločinačkom karakteru komunizma Lučić vjeruje kako je narod svjestan toga već javno mnijenje, odnosno većina medija ne progovora o komunizmu na taj način.

“U našim medijima još uvijek dominiraju dojučerašnji  komunistički aparatnici ili su i danas na važnim političkim dužnostima te tako pokušavaju obraniti svoju prošlost i svoje životopise”, nadodao je Ivo Lučić.

Ideju Kolinde Grabar-Kitarović podržao je i povjesničar Leo Marić.

“Jedan dio hrvatskog društva već skoro tri desetljeća se ne želi suočiti s kriminalnim karakterom komunističkog sustava. U Hrvatskoj je postojala čitava društvena klasa koja je lijepo i ugodno živjela, a iza te fasade o udobnom i lagodnom životu događali su se masovni zločini, ubijanje i proganjanje političkih neistomišljenika te boraca za hrvatsku državnu nezavisnost. Mislim da je potrebno sagraditi spomenik žrtvama komunističkog sustava te treba istaknuti potez Predsjednice RH koja je uklonila Titovu bistu s Pantovčaka na početku samog mandata”, istaknuo je Marić.

Govoreći o potrebi spomenika za žrtve komunističkog režima Kolinda Grabar-Kitarović dotaknula se i svog porijekla. Kako je rekla, upravo su njezin nono i nona bili antifašisti.

“Nona je završila u talijanskom logoru, skoro je strijeljana, a spasio ju je svećenik. Moji nono i nona koji su se borili protiv talijanskih fašista pod crvenom zvijezdom nisu nikad bili komunisti te su nakon Drugog svjetskog rata bili razočarani novim režimom. Oni su htjeli slobodnu Hrvatsku s vjerom u Bogom te su odbacili crvenu zvijezdu. Stoga smatram da je važno postojanje izbora koje je jedno od temeljnih ljudskih prava”, poručila je Kolinda Grabar-Kitarović.

U memorijalnom spomeniku u Estoniji za komunističke žrtve 1940-1991, izgrađenog prošle godine, uklesana su imena 22 tisuća osoba koje su za vrijeme komunističkog režima bile ubijene ili su umrle u zatvoru. Više o tom spomeniku pročitaje na mrežnoj stranici.

 

fra Miljenko Stojić: I danas nam pokušavaju pisati lažnu povijest kakvu su napisali u vrijeme komunizma

 

 

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Pregled

‘Krila Oluje’ i ‘Patrouille de France’ izveli zajednički prelet i trenažne letove

Objavljeno

na

Objavio

Foto: HRZ / M. Karačić

Hrvatska “Krila Oluje” i francuska “Patrouille de France” izvele su zajednički prelet iznad zadarskog kanala i trenažne letove u vojarni u Zemuniku

Francuska akrobatska grupa „Patrouille de France“ sletjela je u četvrtak, 19. rujna 2019. sa 10 aviona Alpha Jet u vojarnu „Pukovnik Mirko Vukušić“ u Zemuniku u dvodnevni prijateljski posjet akrobatskoj grupi Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ) „Krila Oluje“.

Ovo je prvo gostovanje „Patrouille de France“ u Hrvatskoj, a „Krila Oluje“ su ih dočekala u blizini Zadra gdje su iznad zadarskog kanala izveli zajednički prelet s ukupno 14 aviona, priopćio je MORH

Formaciju je predvodio vođa „Krila Oluje“ satnik Darko Belančić, a iz jednog od aviona Pilatus PC-9M dobrodošlicu Francuzima poželio je zapovjednik 93. zrakoplovne baze brigadir Mario Pleša.

Pozdravni prelet dvaju nacionalnih akrobatskih grupa u Zadru pratio je i veleposlanik Francuske Republike u Hrvatskoj Gaël Veyssière u pratnji načelnika stožera 93. zrakoplovne baze HRZ-a pukovnika Borisa Panića.

Nakon slijetanja u bazu u Zemuniku provedene su pripreme za trenažne letove. Tako su na trenažnom letu „Krila Oluje“ u avionima Pilatus PC-9M u zadnjim kabinama letjeli piloti „Patrouille de France“, a zatim su članovi grupa zamijenili uloge gdje su piloti „Krila Oluje“ po prvi puta letjeli sa francuskim kolegama u avionima Alpha Jet.

Satnik Belančić tom je prigodom kazao kako su nakon „Frecce Tricolora“ i „Red Arrowsa“ ugostili još jednu prestižnu akrobatsku grupu te time potvrdili iznimno dobre i prijateljske odnose sa najpoznatijim svjetskim akrobatskim grupama. „Posebno impresivan bio je pozdravni zajednički prelet iznad zadarskog kanala i na neki način najavio kako će izgledati nebo iznad Zadra 30. svibnja iduće godine na prvom međunarodnom vojnom zrakoplovnom mitingu „CROIMAS 2020“. Naravno, to je bila i neizbježna tema naših razgovora s pilotima „Patrouille de France“ koji pozdravljaju odluku o organizaciji hrvatskog mitinga, a kroz zajedničke trenažne letove imali smo jedinstvenu prigodu upoznati sve elemente naših letačkih programa“, iznio je satnik Belančić.

Vođa grupe „Patrouille de France“ bojnik Clément Racine zahvalio se na sjajnom dočeku te kazao kako bi vrlo rado došli na „CROIMAS 2020“. „Odluku o sudjelovanju donijet će naše zapovjedništvo, no svi smo već danas impresionirani dolaskom u Zadar i kod naših domaćina „Krila Oluje“. Zajednički let je bio poseban doživljaj, posebno nosim sliku negativnog leta, sve je uistinu fantastično“, iznio je bojnik Racine.

“Krila Oluje” su dosad jednom nastupila u Francuskoj (2017.) na zrakoplovnom mitingu u Zrakoplovnoj bazi St. Dizier, a uz suradnju s „Patrouille de France” imaju odličnu povezanost i s jednim od najboljih svjetskih pojedinačnih nastupa „Rafale Solo Display”.

Akrobatska grupa francuskog ratnog zrakoplovstva „Patrouille de France“ je osnovana 1953., a matična zrakoplovna baza im je Salon-de-Provence. Lete u sastavu od osam aviona Dassault Alpha Jet i jedina su akrobatska grupa u svijetu koja je imala pilotkinju na poziciji vođe grupe (2009. – 2010. bojnica Virginie Guyot).

Prvi zrakoplovni miting na kojem su „Krila Oluje“ i „Patrouille de France“ nastupali zajedno bio je “Kecskemet Airshow 2007” u Zrakoplovnoj bazi Kecskemet u Mađarskoj i od tada do danas praktički nije bilo sezone u kojoj se „Krila Oluje“ i „Patrouille de France“ nisu susreli na barem jednom međunarodnom vojnom zrakoplovnom mitingu te su grupe razvile profesionalnu i prijateljsku povezanost i suradnju.

Među napoznatijim patronima „Patrouille de France“ na godišnjoj razini mogu se istaknuti Alain Delon (1988.), Princ Albert II (1993.) i Carla Bruni Sarkozy (2010.).

Avion na kojem lete „Patrouille de France“ Dassault Alpha Jet postiže maksimalnu brzinu od oko 1 000 kilometara na sat dok je maksimalna visina leta oko 14 000 metara.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Pregled

Mladen Novosel: I dalje očekujemo raspisivanje referenduma

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Hina

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Mladen Novosel izjavio je u četvrtak da, unatoč najavi premijera Andreja Plenkovića da prihvaća zahtjeve inicijative “67 je previše”, i dalje očekuje raspisivanje referenduma o promjenama uvjeta odlaska u mirovinu.

Pokretači sindikalne inicijative “67 je previše”, u sklopu koje je više od 740.000 građana dalo potpis za održavanja referenduma o vraćanju granice za starosnu mirovinu sa 67 na 65 godina, komentirali su najavu Plenkovića da će Vlada u cijelosti prihvatiti prijedloge inicijative i Hrvatskom saboru uputiti prijedlog izmjena Zakona o mirovinskom osiguranju.

Novosel je rekao Hini da, unatoč tome, i dalje od predsjednika Hrvatskog sabora traži raspisivanje referenduma o promjenama uvjeta za odlazak u mirovinu.

“Zašto bi mi vjerovali predsjedniku Vlade i Vladi da će to učiniti, na tragu sve one kampanje koju je Vlada provodila protiv naše referendumske inicijative”, kazao je Novosel.

Izrazio je žaljenje što Vlada takvu odluku nije donijela u lipnju, kada je inicijativa “67 je previše” predala potpise u Sabor.

“Građani su potpisima poručili da bi oni na referendumu promijenili postojeće mirovinske zakone, da bi oni sami odlučivali kakve mirovinske zakone žele. Neovisno o tome, ako Vlada želi donijeti novi zakon, to je njeno pravo, no mi nećemo sudjelovati u nikakvim razgovorima oko tog novog zakona. Vlada ga može donijeti sama, međutim naše je stajalište i dalje da se to treba riješiti referendumom”, istaknuo je.

Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever kaže da sindikati primarno očekuju raspisivanje referenduma jer su građani referendum i tražili.

No, ocijenio je da su sindikati u drugu ruku zadovoljni, jer se prihvatilo to što su tražili.

“Pomalo jesmo iznenađeni, iako ne previše. Sve tri sindikalne središnjice moraju sjesti i vidjeti u kojem pravcu ćemo dalje reagirati, to treba biti dogovor svih nas”, kazao je Sever Hini. (Hina)

 

Plenković: Prihvatit ćemo sve zahtjeve inicijative 67 je previše

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari