Pratite nas

Pregled

Ivo Lučić: Hrvatskoj je potreban spomenik žrtvama komunističkog režima

Objavljeno

na

Je li Hrvatskoj potreban spomenik žrtvama komunističkog režima?

Povjesničari Ivo Lučić i Leo Marić u razgovoru za Hrvatsku katoličku mrežu poručili su kako je Hrvatskoj potreban spomenik žrtvama komunističkog režima. Naime, u nedavnom intervjuu za HKR predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović istaknula je kako je takav spomenik po uzoru na Estoniju potreban i Hrvatskoj.

Kako je rekla u razgovoru za HKR, Grabar-Kitarović podržava politiku prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana o pomirbi, jer bez pomirbe se Hrvatska ne bi uspjela oduprijeti agresiji.

“Trebamo se suočiti s činjenicom, kao što smo se suočili da su nacizam i fažizam bili totalitarni režimi, da je to bio i komunizam, a što mnogi danas odbijaju. Vidimo primjere mnogih država kako to čine. To nije neki osvetnički čin već priznavanje povijesti kako bi se moglo krenuti u budućnost tom nekom značajnom pomirbom i zajedništvom.

Nedavno sam bila u Estoniji gdje sam posjetila spomenik žrtvama komunizma kao totalitarnog režima koji me se jako dojmio. Riječ je o prilično jednostavnom spomeniku s dva mramorna zida koji su dugački 100-200 metara.

Kad prolazite između ta dva zidova ponovno doživljavate onaj osjećaj koji su neki od nas proživljavali u komunizmu, a koji ga nismo voljeli te koji nekima nije pogodavao, posebice onima koji su željeli slobodu, pojedinačna prava i pravo izbora, pravo na mišljenje. Imate osjećaj kako vas dva zida zatvaraju i vode samo u jednom smjeru.

Vidite nebo gore i ne možete do njega, a ne možete nikuda ni skrenuti. Nemate mogućnost izbora i to vas toliko pritišće da jednim jednostavnim spomenikom možete dočarati taj osjećaj koji smo imali u komunizmu.

Nije potreban nikakav lov na vještice. Trebate jednostavno priznati što se dogodilo i priznati te sve zločine. Mislim da Hrvatska na isti način treba priznati žrtve komunizma”, poručila je Kolinda Grabar-Kitarović.

Foto: www.memoriaal.ee

O potrebi podizanja spomenika žrtvama komunističkog režima u Hrvatskoj za HKM govorio je povjesničar Ivo Lučić koji smatra da bi se takav spomenik treba podići u hrvatskom glavnom gradu.

“Takav spomenik je potreban zbog velikog broja žrtava komunističkog režima kao i trauma koje trpi veliki dio hrvatskog društva. Prije svega zbog samih žrtava koje nisu proznate te se prema njima nije dobro odnosilo. Dobrim dijelom se to negiralo i prikirivalo, a toga nažalost ima i danas. Postoje i danas onih koji iz svojih ideoloških poriva nas pokušavaju uvjeriti kako tih žrtava nije ni bilo.

Komunizam je bio apsolutno totalitaran i zločinački režim, osobito u svojih prvih 20 godina. Kasnije im nije u takvoj mjeri bila potrebna reperesija jer su napravili takvu vrstu kontrole da im to nije bilo potrebno. Moram napomenuti kako su hrvatskim intelektualcima sve do 1989. zabranjili njihove istupe, ako dotad već nisu bili u zatvoru”, poručio je naš sugovornik.

Što se tiče svjesnosti Hrvata o zločinačkom karakteru komunizma Lučić vjeruje kako je narod svjestan toga već javno mnijenje, odnosno većina medija ne progovora o komunizmu na taj način.

“U našim medijima još uvijek dominiraju dojučerašnji  komunistički aparatnici ili su i danas na važnim političkim dužnostima te tako pokušavaju obraniti svoju prošlost i svoje životopise”, nadodao je Ivo Lučić.

Ideju Kolinde Grabar-Kitarović podržao je i povjesničar Leo Marić.

“Jedan dio hrvatskog društva već skoro tri desetljeća se ne želi suočiti s kriminalnim karakterom komunističkog sustava. U Hrvatskoj je postojala čitava društvena klasa koja je lijepo i ugodno živjela, a iza te fasade o udobnom i lagodnom životu događali su se masovni zločini, ubijanje i proganjanje političkih neistomišljenika te boraca za hrvatsku državnu nezavisnost. Mislim da je potrebno sagraditi spomenik žrtvama komunističkog sustava te treba istaknuti potez Predsjednice RH koja je uklonila Titovu bistu s Pantovčaka na početku samog mandata”, istaknuo je Marić.

Govoreći o potrebi spomenika za žrtve komunističkog režima Kolinda Grabar-Kitarović dotaknula se i svog porijekla. Kako je rekla, upravo su njezin nono i nona bili antifašisti.

“Nona je završila u talijanskom logoru, skoro je strijeljana, a spasio ju je svećenik. Moji nono i nona koji su se borili protiv talijanskih fašista pod crvenom zvijezdom nisu nikad bili komunisti te su nakon Drugog svjetskog rata bili razočarani novim režimom. Oni su htjeli slobodnu Hrvatsku s vjerom u Bogom te su odbacili crvenu zvijezdu. Stoga smatram da je važno postojanje izbora koje je jedno od temeljnih ljudskih prava”, poručila je Kolinda Grabar-Kitarović.

U memorijalnom spomeniku u Estoniji za komunističke žrtve 1940-1991, izgrađenog prošle godine, uklesana su imena 22 tisuća osoba koje su za vrijeme komunističkog režima bile ubijene ili su umrle u zatvoru. Više o tom spomeniku pročitaje na mrežnoj stranici.

 

fra Miljenko Stojić: I danas nam pokušavaju pisati lažnu povijest kakvu su napisali u vrijeme komunizma

 

 

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Pregled

‘Čudo od djeteta’: Osmogodišnjak iz Zagreba osvojio novo zlato u mentalnoj aritmetici

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Hina

Osmogodišnji Patrik Čudić iz Zagreba osvojio je na svjetskom prvenstvu u Kini novo zlato u mentalnoj aritmetici Aloha.

Svoje drugo zlato osmogodišnji Patrik izborio je na natjecanju na kojem je sudjelovalo više od šesto djece iz 18 zemalja, uključujući neke velesile u matematici, poput Rusije, Indije i Kine.

“Konkurencija je bila velika, no Patrika to nije obeshrabrilo. I prije puta je bio uvjeren u pobjedu. Njegov uspjeh izuzetno je velik! Ujedno je i pokazatelj da se uz talent i veliki rad može sve”, kazala je Zvjezdana Budoš Mlinac, Patrikova trenerica u Alohi.

Osvojeno zlatno odličje znači da je u pet minuta ili manje riješio svih sedamdeset zadataka, što znači da je za svaki zadatak imao na raspolaganju oko četiri sekunde.

Mediji su mu već prošlo ljeto nadjenuli nadimak „Čudo od djeteta“, a da je nadimak na mjestu, potvrđuje Branka Novosel koja je prije nekoliko godina uvela program Aloha u Hrvatsku te posljednjih godina prati Patrikov razvoj, priopćili su Prorsus komunikacije.

Aloha je program zasnovan na abakusu koji potiče razvoj mozga na način da stimulira obje njegove polutke i pridonosi njihovu ožičavanju te povećanju dugoročne i kratkoročne memorije.

Matematički se zadaci rješavaju pomoću abakusa, ruku te mentalno, što djetetu omogućuje da maksimalno iskoristi svoj mozak te ga priprema za poslove budućnosti. Kako se navodi u priopćenju Prorsus komunikacije, Ministarstvo obrazovanja prepoznalo je vrijednost tog programa te financijski poduprlo Patrikov put u Kinu.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Pregled

Dvojica bivših pripadnika srbijanskih paravojnih postrojbi prijavljena za ratni zločin nad zarobljenicima i civilima u Vukovaru 1995.

Objavljeno

na

Objavio

Dvojica bivših pripadnika srbijanskih paravojnih postrojbi kazneno su prijavljeni za ratni zločin zbog sumnje da su na području Vukovara 1995. mučili i tukli hrvatske civile i ratne zarobljenike, no obojica nisu dostupni hrvatskim tijelima progona.

MUP je u četvrtak priopćio da su osječko-baranjski policajci iz Odjela za ratne zločine, u suradnji s osječkim Županijskim državnim odvjetništvom i Sigurnosno-obavještajnom agencijom, dovršili višegodišnje kriminalističko istraživanje nad 75-godišnjim srbijanskim i 55-godišnjim hrvatskim državljaninom.

Osumnjičeni su da su, postupajući protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti građanskih osoba za vrijeme rata te onih o postupanju s ratnim zarobljenicima, počinili ratni zločin protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika.

Tako se 75-godišnjak tereti da je krajem 1995., kao pripadnik Obavještajnog odsjeka u sastavu 11. korpusa Vojske tzv. Republike Srpske Krajine, u podrumu privatne kuće u Vukovaru oko četiri mjeseca držao zatočenog tada 41-godišnjeg zarobljenika, pripadnika 5. gardijske brigade Hrvatske.

Ratnog zarobljenika u podrumu mučili elektrošokovima, izgladnjivali, uskraćivali mu vodu

Tamo ga je, zajedno sa skupinom nepoznatih pripadnika srbijanskih paravojnih formacija, psihički i fizički zlostavljao tako što su ga šakama i nogama te palicama udarali po cijelom tijelu, mučili elektrošokovima, izgladnjivali i uskraćivali mu vodu. Takvo zlostavljanje se ponavljalo svakodnevno u trajanju od oko četiri mjeseca, kada je upućen na razmjenu zarobljenika 22. ožujka 1996. godine, kažu u MUP-u.

Njega i 55-godišnjaka, koji je zapovijedao spomenutom paravojnom postrojbom u sastavu tzv. Vojske Republike Srpske Krajine, tereti se da su zatočili i grubo fizički zlostavljali trojicu civila.

Riječ je o zaposlenicima komunalnog poduzeća UNIKOM iz Osijeka koje su pripadnici paravojnih formacija podređenih spomenutom 55-godišnjaku 24. lipnja 1995. protupravno lišili slobode te ih prevezli u vojarnu u naselju Sajmište u Vukovaru.

Jedan od otetih civila i danas se vodi kao nestala osoba, sumnja se da je ubijen 

Nakon toga su ih odveli u kuću u Vukovaru gdje su ih dvojica osumnjičenika grubo fizički zlostavljali. Potom su dvojicu od njih prevezli u prostorije 35. slavonske brigade tzv. Vojske Republike Srpske Krajine u Dalju, a nakon toga i u zatvor u Belom Manastiru gdje su bili do razmjene, 24. kolovoza 1995.

Treći civil, tada 54-godišnjak tom prilikom nije prevezen te se i danas vodi kao nestala osoba, a sumnja se da je ubijen uslijed grubog fizičkog zlostavljanja. Njegovo tijelo niti posmrtni ostaci nisu nikada pronađeni.

Protiv dvojice osumnjičenih, koji nisu dostupni hrvatskim tijelima progona, podnijeta je kaznena prijava Županijskom državnom odvjetništvu u Osijeku.

(Hina)

 

Bujica: VJEROVALI ILI NE; Lik iz HRT-ove ankete o ćirilici u Vukovaru je poručnik okupatorske vojske! (VIDEO)

 

 

 

Penava: I dalje stojim iza tvrdnje da je Vukovar ‘epicentar puzajuće velikosrpske agresije’

 

 

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari