Connect with us

Pregled

Luka Bebić u Budnici: Sarajevo je falsificiralo granicu!

Objavljeno

-

Da, istina je, Ivan Milas je na Klubu zastupnika HDZ-a rekao Mati Graniću da mu je zahvalan što je u pregovorimo sa Sarajevom uspio ostaviti Imotski u Hrvatskoj” odgovorio je predsjednik VI. saziva Sabora Republike Hrvatske Luka Bebić na pitanje voditelja Marka Ljubića, je li to istina ili legenda, kojom se ističe debakl hrvatskih pregovarača o granicama.

“Osobno sam glavnom pregovaraču brigadiru Dobranoviću uručio sve dokumente o granici s BiH kod Neuma, a iste sam dokumente službeno uputio ministru Mati Graniću” potvrdio je Bebić, tjekom razgovora o bošnjačkom falsifikatu katastarske granice, koji je sedamdesetih godina XX. stoljeća doslovno izmišljajući k.o. Pelješac napravio sarajevski gedet Radovan Vuletić.

Na Ljubićevo pitanje o diplomatskoj neodgovornosti, koja se i danas veže zbog izjave o građanskom ratu za Hidajeta Biščevića, jednoga od voditelja pregovora o granicama, Bebić je konstatirao nepripremljenost i neodgovornost tadašnjih timova MVP.
“Ne mogu nekadašnji Muslimani, današnji Bošnjaci, danas zagovarati građansku državu kad su najbrojniji, a u SFRJ, gdje su Srbi bili najbrojniji, nisu na to pristajali. Politika je pitanje načela, sve ostalo ne može proći dugoročno” komentirao je Bebić ponašanje bošnjačkog rukovodstva.

” Naglašavam da nije dovoljno u borbi za prava Hrvata isticati konstitutivnost. Prvo i najvažnije je suverenost naroda, zatim konstitutivnost, zatim ravnopravnost na čitavom teritoriju BiH. Jedno bez drugoga nije moguće, a suverenost je izvorište svega” iznio je Bebić stav o aktualnim prijeporima.

Na Ljubićevo pitanje o djelovanju predsjednika Republike Milanovića i referendumskoj inicijativi MOST-a, Luka Bebić je rekao da se oko BiH u puno stvari slaže s Milanovićem, no, kad je riječ o unutarnjo-političkim pitanjima i odgovoru na izazove covid pandemije i Milanović, i MOST, i svi drugi bi morali voditi računa o stavovima struke koje provodi država i ne otežavati ionako tešku situaciju. ” Postoje pitanja koja ne smiju biti dio političkih prepucavanja, to bi svi morali imati na umu, i vlast i opozicija”.

” Može li se bolje i drugačije” pitao se Bebić i nastavio ” naravno da može. No, mi smo se svi, pa i struka i država prvi put suočili s nečim ovakvim, pa nitko trenutno ne zna što bi bilo najbolje”.

Luka Bebić je u večerašnjoj Budnici govorio o svom prvom susretu s Franjom Tuđmanom, kad je kao predsjednik Skupštine općine Metković, četiri dana nakon Karađorđeva otkrio u dvodnevnoj zabranjenoj ceremoniji zajedno s povjesničarom Tuđmanom spomenik Stjepanu Radiću u Metkoviću.

” Nisam dvojio 1989. godine između Tuđmana i vođa Hrvatskog proljeća. Znao sam prije svega iz njegovih knjiga da on ide prema samostalnoj Hrvatskoj, a oni ne. Ta ideja nas je povezala” rekao je Bebić.

U emisiji je prikazano nekoliko bitnih povijesnih dokumenata o granici Hrvatske i BiH, te fotografije događaja u Metkoviću.
U emisiju se telefonom javio Miro Kovač, bivši ministar vanjskih i europskih poslova i objasnuo proceduru priznanja novonastalih država na utvrđenim dotadašnjim republičkim granicama tragom zaključka Badinterove komisije.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari