Connect with us

Komentar

Luka Mišetić: ‘Nakon BiH izbora u listopadu, Hrvati će vjerojatno moći raskinuti Daytonski sporazum’

Objavljeno

-

“Nakon izbora u listopadu, Hrvatska i Srbija će vjerojatno imati pravo prema međunarodnom pravu raskinuti Daytonski sporazum, uključujući Daytonski ustav, kao rezultat kršenja Daytona od strane Bosne i Hercegovine”, istaknuo je 25. srpnja na Twitteru ugledni odvjetnik Luka Mišetić, branitelj Ante Gotovine pred Haaškim tribunalom; te nastavio:

“Evo zašto:

U osnovi Daytonskog sporazuma je pravo Srba, Hrvata i Bošnjaka kao „konstitutivnih naroda“ na ravnopravnost. Izvještaji govore da Ured visokog predstavnika u BiH ovog tjedna planira poduzeti radnje za izmjenu izbornih zakona u Bosni” – napisao je Mišetić 25. srpnja, prenosi Narod.hr, što se pokazalo točnim jer je visoki predstavnik za BiH Christian Schmidt odlučio u srijedu, 27. srpnja, nametnuti odluku o izmjenama Izbornog zakona BiH, no one će zasad biti samo tehničke naravi (op. a.)

Prava tri konstitutivna naroda

Odvjetnik je nadalje istaknuo:

“Već sam prethodno objasnio zašto bi izbori u BiH u listopadu 2022. mogli dovesti do političkog kaosa, nemira i raspada BiH ako OHR ne poduzme nešto.

Ukratko, rat u BiH, kao i drugdje u bivšoj Jugoslaviji, vodio se između ostalog i zato što nijedna etnička/nacionalna skupina nije željela biti manjina u zemlji druge većine. U BiH je ovaj problem konačno riješen tako što su sve tri zaraćene strane – Srbi, Bošnjaci i Hrvati dobili obećanje da nitko od njih neće biti sveden na etničku manjinu, te bi umjesto toga svima bila zajamčena jednaka zastupljenost u vlasti, s ravnopravnom podjelom vlasti i pravom da spriječe nametanje zakona koji štete njihovim vitalnim nacionalnim interesima.

Dayton

Tu su zaštitu prvi put Hrvatima dali Bošnjaci (recipročno) u Washingtonskom sporazumu iz 1994., a zatim su je dobile sve tri skupine u Daytonskom sporazumu (“Dayton”). Ovaj sustav podjele vlasti i jamstava zaštićen je definiranjem svakog od tri naroda kao „konstitutivnih naroda“ BiH. Dayton je predvidio da će civilni nadzornik, poznat kao Ured visokog predstavnika (“OHR”), a kojeg imenuju vanjske države, imati konačnu moć da osigura provedbu Daytona.

Ustavni sud BiH i Ured visokog predstavnika u BiH, potvrdili su da su prava ova tri “konstitutivna naroda” temelj Daytonskog sporazuma.

Izbori u listopadu

Sada je evidentno da bošnjačke političke stranke namjeravaju iskoristiti izbore u listopadu 2022. kako bi Hrvatima oduzeli status konstitutivnog naroda i sveli ih na nacionalnu manjinu. To bi bilo kršenje jednog od temeljnih stupova Daytonskog ustava.

Potpisnice Daytonskog sporazuma su Hrvatska, Srbija i Bosna i Hercegovina. Tri države su izričito obećale jedna drugoj u članku V da će “u potpunosti poštovati i promicati ispunjenje” Daytonskog ustava, koji uključuje prava konstitutivnih naroda.

Međunarodni ugovor

BiH stoga ima materijalnu obvezu prema Hrvatskoj i Srbiji poštovati prava tri konstitutivna naroda. Kao potpisnice ovog međunarodnog ugovora, svaka od tri zemlje ima pravo suspendirati Daytonski sporazum u slučaju materijalnog kršenja od strane jedne strane, ili ga raskinuti ako dvije od tri strane utvrde da je treća strana materijalno prekršila Daytonski sporazum.

To jasno proizlazi iz članka 60. Bečke konvencije o pravu međunarodnih ugovora. Svaka stranka također može jednostrano suspendirati ugovor zbog kršenja od strane druge strane potpisnika. Dakle, ako BiH kao rezultat listopadskih izbora nastavi s oduzimanjem prava Hrvatima kao konstitutivnom narodu, Hrvatska ima pravo prema međunarodnom pravu jednostrano suspendirati Daytonski sporazum koji se odnosi na odnose između Hrvatske i BiH.

Ako se Srbija složi s Hrvatskom da je BiH materijalno prekršila Dayton, tada će Hrvatska i Srbija imati ovlasti prema članku 60. Bečke konvencije raskinuti Daytonski sporazum, uključujući i Daytonski ustav, koji je samo aneks Daytonskog sporazuma i ne može opstati kao poseban dokument ako se raskine sam Daytonski sporazum”, zaključio je Mišetić.

Čavara: Neka visoki predstavnik vrati sve ono što su njegovi prethodnici oteli Hrvatima, vraća nam mrvice

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari