Connect with us

Analiza

Luka Mišetić odgovorio Vesni Pusić: Borjana je osvojila oko 160.000 glasova. Otkud višak Hrvata za Bećirovića?

Objavljeno

-

Mišetić je odgovorio na tvrdnje bivše ministrice vanjskih i europskih poslova Vesne Pusić o izboru novog bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića.

Nekadašnja ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić za hrvatske medije izjavila je kako možemo ustvrditi da su Hrvati prvi put Bošnjacima izabrali člana Predsjedništva, prenosi direktno.hr.

“I hrvatski birači odlučili su se dijelom za Bećirovića, što govori da su građani Bosne i Hercegovine generalno odlučivali prema profilu političara, odnosno politici koju on propagira”, rekla je vidno oduševljena Pusić izborom Bećirovića, koji je bio kandidat 11 stranaka.

Odvjetnik je na njenu izjavu imao odgovor.

”Zaista sam zbunjen ovim tvrdnjama, nepotkrijepljenim nikakvim brojkama. Godine 2002. za hrvatskog člana Predsjedništva glasovao je 186.291 birač, kada su se natjecali samo kandidati hrvatskih stranaka. Borjana je jučer osvojila oko 160.000 glasova, Komšić 185.000. Otkud višak Hrvata za Bećirovića?”, objavio je u ponedjeljak na Twitteru Luka Mišetić.

Iako nije nikakvo iznenađenje, činjenica da se po bošnjačkoj javnosti još u izbornoj noći počela provlačiti teza kako su “Hrvati Bošnjacima izabrali Denisa Bećirovića za bošnjačkog člana Predsjedništva”, dovoljno govori koliko je su zatrovani međunacionalni odnosi u BiH.

Naime, bošnjačkoj javnosti nije dovoljno to što su Hrvatima po četvrti put nametnuli Sejdu Komšića za člana Predsjedništva, nego se sada pokušava relativizirati plebiscitarnu podršku koju su Hrvati dali jedinoj kandidatkinji za hrvatsku članicu Predsjedništva gospođi Borjani Krišto.

Tako se medijskim prostorom provlači teza kako je Bećirović pobijedio Borjanu Krišto u HBŽ-u, odnosno na područjima Livna, Tomislavgrada i Kupresa, gdje dominantno žive Hrvati. Cilj takvih teza je osporiti činjenicu da su Hrvati 99 posto svojih glasova dali upravo Borjani Krišto.

Donosimo analizu portala Dnevnik.ba:

Tako je na području Livna gospođa Krišto osvojila 6565 glasova, a Bećirović 736. Komšić je u Livnu dobio 610 glasova, a Izetbegović 566. Krišto je tako dobila povjerenje oko 77 posto građana izašlih na izbore naspram 8 posto koliko je dobio Bećirović.

U Tomislavgradu omjeri s još povoljniji u korist gospođe Krišto. Tako je Krišto u Tomislavgradu dobila povjerenje 6436 građana ili čak 88 posto birača izašlih na izbore, dok je Bećirović dobio 334 glasa, tek nešto više od Izetbegovića (249) i Komšića (251).

Još izraženija pobjeda gospođe Krišto ostvarena je na Kupresu gdje je dobila preko 90 posto odnosno 1170 glasova, dok je Bećirović dobio svega 41 glas. Komšić je na Kupresu osvojio 46 a Izetbegović 41 glas.

Važno je naglasiti kako u Livnu, Tomislavgradu pa i Kupresu živi značajna bošnjačka zajednica koja je svoje glasove ravnomjerno rasporedila između Bećirovića, Komšića i Izetbegovića.

U Livnu je tako Izetbegović dobio 566 glasova, Komšić 610 a Bećirović 736. U Tomislavgradu

Cilj ovakvih manipulacija je relativizirati činjenicu da Hrvati kao politički samosvjestan narod ne odustaju od svoga prava na slobodan i nesmetan izbor vlastitih političkih predstavnika.

Inače, na ove manipulacije su nasjeli mnogi građani pa i iskusni političari poput Vesne Pusić.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas